Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Την εμφάνιση του έκανε ο περονόσπορος σε καλλιέργειες με τομάτα θερμοκηπίου στις πρώιμες (με 3-4 σταυρούς) και μεσοπρώιμες (με1-2 σταυρούς) καλλιέργειες, στους Νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Σερβωτά Τρικάλων, Λάρισας, και Φθιώτιδας και αναμένεται στις όψιμες.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου καταγράφουν τα εξής:

1. Ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό-γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ στην κάτω επιφάνεια των φύλλων αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις.

2. Στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση.

3. Στους καρπούς διάχυτες γκριζοπράσινες μέχρι καστανές βυθισμένες περιοχές, οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον καρπό.

  Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα φύλλα, στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα εμφανίζονται υποκίτρινες κηλίδες ακανόνιστου σχήματος στην περιφέρεια του ελάσματος, οι οποίες γρήγορα αποκτούν βαθύ καστανό ή μαύρο χρώμα.

Συνθήκες ανάπτυξης: Ο παθογόνος μύκητας αρχίζει τον σχηματισμό εξανθήσεων όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία στο περιβάλλον των φυτών (υγρασία 80-95% και θερμοκρασίες 6-26o C, με άριστη 18-22ο C).

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών), με κατάλληλα επιτρεπόμενα  και εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως Mancozeb, maneb, propineb, pyraclostrobin, azoxystrobin κ.ά. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από 8 ημέρες.

 

Φυλλορύκτες

Την εμφάνιση τους έκαναν οι φυλλορύκτες σε καλλιέργειες με ντομάτες  θερμοκηπίου στο Νομό Μαγνησίας, ενώ αναμένονται και στους άλλους νομούς.

Oι φυλλορύκτες (Lyriomyza bryoniae,Lyriomyza huidobrensis)  είναι μικρές κιτρινόμαυρες ή γκριζόμαυρες μύγες μήκους 2mm. Κάνουν τρύπες και τούνελ στα φύλλα των φυτών με αποτέλεσμα την πρώιμη φυλλόπτωση και μείωση της απόδοσης των φυτών

Τα διατροφικά τσιμπήματα που προκαλούνται από τα ακμαία θηλυκά μειώνουν επίσης την παραγωγή της καλλιέργειας.

Συστάσεις: Να γίνουν ψεκασμοί των καλλιεργειών μόνο μετά την διαπίστωση συμπτωμάτων με προσβολές από τους φυλλορύκτες. με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

 

Tuta Absoluta

Οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται και εμφανίζονται 20-25 άκμαία/3ημέρες/παγίδα.

Να γίνουν επεμβάσεις με κατάλληλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Bacillus thuringiensis var. Kustaki (pb-54), Bacillus thuringiensis var. kurstaki (pb-54), emamectin, indoxacarb και spinosad.

 

Πηγή

Την είσοδό του έκανε ο περονόσπορος (Pseudoperonospora cubensis) στις καλλιέργειες με αγγουριές θερμοκηπίου της κεντρικής Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται στρογγυλές ή γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια του φύλλου σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις.

Καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη και τη μετάδοση της ασθένειας είναι η υγρασία και ο χρόνος διαβροχής των φύλλων. Δύο με έξι ώρες δρόσου είναι αρκετές για την πραγματοποίηση της μόλυνσης. Να σημειωθεί ότι η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό με θερμοκρασίες από 15ο έως 25ο C (άριστη 16oC- 22οC).

Σχετικά με την καταπολέμησή του οι ειδικοί προτείνουν τα εξής: 

1) Απομακρύνoυμε από τα φυτά τα προσβεβλημένα από τον περονόσπορο φύλλα.

2) Ψεκασμός των φυτών μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα με fosetyl–aluminium, metalaxyl-m, metiram, propineb, azoxystrobin, propanocarb, και άλλα επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες.

 

Θρίπας (Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis)

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Οι θρίπες είναι φορείς ιώσεων, έρπονται ανάμεσα στον κάλυκα και στον καρπό καταστρέφοντας την υφή τους και διαταράσσοντας την ανάπτυξή τους (παραμόρφωση του καρπού), με συνέπεια τη σοβαρή μείωση της ποιότητας τους.

Οι ειδικοί συστήνουν τα εξής :

1) Για τους βιοκαλλιεργητές συνιστάται τοποθέτηση των αρπακτικών εντόμων των θριπών όπως phytoseiulus persimilis, amblyseius cucumeris, amblyseius barkeri,  orius insidiosus, κ.α

2) Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συνιστάται ψεκασμός με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

 

Πηγή

Πτωτική είναι η τάση στην καλλιέργεια πιπεριάς, τόσο θερμοκηπιακής όσο και υπαίθριας, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη, καθώς αυξάνονται οι παραγωγοί που εγκαταλείπουν την καλλιέργεια. Βέβαια, αβέβαιο μέχρι στιγμής είναι πως θα εξελιχθεί η παραγωγή παρά το γεγονός ότι η συγκομιδή δεν έχει τελειώσει ακόμη στην Κρήτη, ενώ στην νότια Πελοπόννησο ξεκινά τέλη Μαρτίου. «Η μέση τιμή παραγωγού στο 1 ευρώ, η μειωμένη ζήτηση από τους καταναλωτές στην εγχώρια αγορά και η δυσκολία «να ανοιχτεί» το προϊόν στις αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, όπου οι τιμές κηπευτικών είναι υψηλότερες, είναι οι βασικότερες αιτίες για την εγκατάλειψη της καλλιέργειας», όπως επισήμανε ο κ. Χαλκιάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κουντούρας.

Πελοπόννησο
Στην Πελοπόννησο, στην περιοχή της Τριφυλίας, «καλλιεργούνται 200 στρέμματα με πιπεριές σε θερμοκήπιο, ενώ στα 500 στρέμματα υπολογίζεται η υπαίθρια καλλιέργεια». Στις περισσότερες εκτάσεις καλλιεργείται η πιπεριά Φλωρίνης. «Οι φυτεύσεις ξεκινούν από τον Ιανουάριο και η συγκομιδή ξεκινά τα τέλη του Μαρτίου έως και τον Απρίλιο», όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της ΔΑΟΚ. «Φέτος η καλλιέργεια δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα από εχθρούς οι οποίοι καταπολεμούνται εύκολα με την εξαπόλυση ωφέλιμων-αρπακτικών εντόμων σύμφωνα με τις συμβουλές των γεωπόνων».

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κ. Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών - Τριφυλίας, «οι εκτάσεις μειώνονται χρόνο με το χρόνο λόγω χαμηλών τιμών παραγωγού, παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές βρίσκουν τις πιπεριές στα καταστήματα λιανικής σε ακριβή τιμή. Το γεγονός ότι, στην περίπτωση της υπαίθριας καλλιέργειας, το προϊόν εμφανίζει εύκολα ηλιοεγκαύματα κατά τη συγκομιδή», με συνέπεια να μειώνεται η εμπορευσιμότητα του, «αποτελεί έναν παραπάνω λόγο για τους παραγωγούς να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια».

Κρήτη
Στα Χανιά η καλλιέργεια της πιπεριάς θερμοκηπίου γίνεται πλέον σε λιγότερες εκτάσεις σε σχέση με παλιότερα. «Οι παραγωγοί που καλλιεργούσαν πιπεριά διαφόρων τύπων (καυτερή, φλάσκα και φλωρίνης) στρέφονται στην καλλιέργεια της τομάτας, με συνέπεια στο συνεταιρισμό να φυτευτούν – στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2017 που ξεκινά η φύτευση - μόνο 23 στρέμματα. Σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά το γεγονός ότι οι τιμές παραγωγού δεν διαμορφώνονται πλέον στα πολύ υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν από 5 χρόνια. Αυτή τη στιγμή η τιμή παραγωγού είναι στα 1,25 ευρώ το κιλό για τη φλωρίνης, στα 1,40 ευρώ το κιλό για τη φλάσκα και 2,20 ευρώ το κιλό για την καυτερή. Οι τιμές αυτές, βέβαια, θα ανέβουν ελαφρώς το Πάσχα, όπως κάθε χρόνο».

Όσον αφορά την παραγωγή, «είναι ακόμη νωρίς για να γίνει εκτίμηση του συνολικού όγκου δεδομένου ότι η συγκομιδή εκτείνεται από τέλη Οκτωβρίου έως τέλη Ιουνίου. Γενικά, οι καλλιέργειες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες, ενώ ο ήπιος χειμώνας βοηθάει στην ανάπτυξη των φυτών και στην παραγωγικότητα τους».

Σταθερές εμφανίζονται οι εκτάσεις στο Αγροτικό Συνεταιρισμό «Το νησί», όπου καλλιεργούνται πιπεριές φλωρίνης, καυτερές, αλλά και τύπου ντολμά και κέρατο σε θερμοκήπια. Όπως δήλωσε ο κ. Κόλλιας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού, «υπάρχουν 20 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας πιπεριάς, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Η συγκομιδή ξεκίνησε φέτος μισό μήνα αργότερα, από τα μέσα Νοεμβρίου και ο βασικός όγκος παραγωγής θα αρχίζει τώρα να συγκομίζεται. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στο 1 ευρώ το κιλό για την πιπεριά τύπου κέρατο, στα 1,5 ευρώ το κιλό για την πιπεριά τύπου ντολμάς και 1,2 για τη φλωρίνης»

 

Πηγή

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 12:43

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΕΝΟΣΠΟΡΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΑΤΑ

Written by

Η βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στις περιοχές όπου υπάρχουν πατατοφυτείες σε ευαίσθητο στάδιο, ευνοούν το ξεκίνημα προσβολών από περονόσπορο, την ανάπτυξη του παθογόνου και την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Για την εξασφάλιση ισχυρής προστασίας από προσβολές του περονόσπορου η Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΒΕΕ προτείνει να γίνουν εφαρμογές με το νέο μυκητοκτόνο PRESIDIUM ONE SC.

 

Το PRESIDIUM ONE αποτελεί μίγμα δύο δραστικών ουσιών με διαφορετικό, συμπληρωματικό αλλά και συνεργιστικό τρόπο δράσης, του Zoxamide της ομάδας των Βενζιμιδαζολών και του Dimethomorph της ομάδας των Μορφολινών.

Παρουσιάζει υψηλή αποτελεσματικότητα, παρεμποδίζει τις δευτερογενείς μολύνσεις του περονόσπορου και επιδεικνύει άριστη αντοχή στην έκπλυση από τη βροχή. Είναι κατάλληλο για χρήση σε Προγράμματα Διαχείρισης Ανθεκτικότητας και διατίθεται σε υγρή μορφή (SC) για ευκολία στη χρήση.
 

Ανησυχία έχει προκαλέσει η ξηρασία στην Αργεντινή, η οποία θεωρείται η χειρότερη των τελευταίων 30ετών, και αυτό γιατί η χώρα είναι ο µεγαλύτερος παραγωγός σόγιας και σογιέλαιου στον κόσµο που προορίζεται για ζωοτροφές.

 

Η πρόβλεψη για την παραγωγή έχει πέσει κατακόρυφα και οι τιµές βρέθηκαν το προηγούµενο διάστηµα σε υψηλό 20 µηνών. Μάλιστα, η ξηρασία πλήττει και το καλαµπόκι, το οποίο επωφελήθηκε από την άνοδο των τιµών µε τους αναλυτές να µιλούν για βραχύβιο ράλι.

Τα hedge funds έχουν σπεύσει να εκµεταλλευτούν την κατάσταση στοιχηµατίζοντας υπέρ της περαιτέρω ανόδου των τιµών στη σόγια αλλά και σε αγροτικά εµπορεύµατα. Μάλιστα, Αµερικανοί γεωργοί ετοιµάζονται να αυξήσουν την παραγωγή τους, για να εκµεταλλευτούν τα νέα δεδοµένα. Ωστόσο αυτό αυξάνει το ρίσκο πτώσης των τιµών στο µέλλον. Η χειρότερη ξηρασία στην Αργεντινή εδώ και δεκαετίες, επιβραδύνει τις πωλήσεις σόγιας, διογκώνοντας τις τιµές σε καλαµπόκι και σιτηρά και αναγκάζει τη Bunge Ltd και άλλους σηµαντικούς µεταποιητές να επεξεργαστούν λιγότερους ελαιούχους σπόρους για ζωοτροφές.

Η ξηρασία στην Αργεντινή, τον τρίτο εξαγωγέα στον κόσµο καλαµποκιού και σόγιας, δεν έχει περιορίσει τα παγκόσµια υψηλά αποθέµατα που έχουν αποµείνει από χρονιές υψηλών συγκοµιδών λόγω καλού καιρού και γενετικά τροποποιηµένων καλλιεργειών. Η Αργεντινή, η οποία αντιπροσώπευε περίπου το 48% των συνολικών παγκόσµιων εξαγωγών σόγιας το περασµένο έτος, αναµένεται να εισαγάγει τώρα περισσότερες ποσότητες από την Παραγουάη για να αντισταθµίσει τις απώλειες. «Βέβαια, ένα µεγάλο µέρος του ρυθµιστικού αποθέµατος βρώσιµης σόγιας που είχε ο κόσµος έχει χαθεί», λένε από την Cargill.

Η ζημιά αφήνει τις αγορές σιτηρών πιο επιρρεπείς σε διακυµάνσεις που προκαλούνται από απειλές κατά την καλοκαιρινή καλλιεργητική περίοδο των ΗΠΑ, σύµφωνα µε τους εµπόρους. Πάντως, τα παγκόσµια αποθέµατα σόγιας εξακολουθούν να καταγράφονται στους 98 εκατ. µετρικούς τόνους, αυξηµένα κατά 87%  σε σχέση µε µία 10ετία πριν σύµφωνα µε το USDA. Το ράλι των τιµών θα µπορούσε να είναι βραχύβιο και τελικά να επιδεινώσει τον εφοδιασµό, καθώς οι αγρότες στις ΗΠΑ αναµένεται να φυτέψουν περισσότερη σόγια αυτή την άνοιξη.

Βιομηχανίες κρέατος στις ΗΠΑ, όπως Sanderson Farms Inc και Pride Corp της Pilgrim και Τyson Foods Inc. εξακολουθούν να αντιµετωπίζουν δυνητικά υψηλότερο κόστος ζωοτροφών, αφού επωφελούνται από χαµηλές τιµές σιτηρών. Μάλιστα, σύµφωνα µε τον επικεφαλής της Sanderson (3ος µεγαλύτερος παραγωγός κοτόπουλου στις ΗΠΑ) κ. Τζο Σάντερσον, το οικονοµικό έτος 2018 θα ήταν υψηλότερο κατά 50 εκατοµµύρια δολάρια σε σχέση µε το προηγούµενο έτος, αν η εταιρεία είχε τιµολογήσει όλα όσα χρειάζονταν να αγοράσει τον περασµένο µήνα.

Το USDA, το Φεβρουάριο µείωσε τις εκτιµήσεις του για τη σόγια στην Αργεντινή σε 54 εκατ. µετρικούς τόνους από 56 εκατ. τον Ιανουάριο. Οι τοπικές εκτιµήσεις είναι ακόµη χαµηλότερες, µε το χρηµατιστήριο σιτηρών του Μπουένος Άιρες να προβλέπει 50 εκατ. ενώ η συµβουλευτική εταιρεία AgriPac 47,2 εκατ. Πάντως, η ξηρασία έχει αυξήσει στο 19% τα προθεσµιακά συµβόλαια σόγιας. Αυτό είναι το µεγαλύτερο κέρδος µεταξύ των 22 πρώτων υλών του δείκτη Bloomberg Commodity Index.

Η προοπτική σιταριού βελτιώνεται καθώς η ξηρασία «ψήνει» στην Αργεντινή σόγια και καλαµπόκι. Οι βροχοπτώσεις που αναµένονται τέλη Μαρτίου στην Αργεντινή θα επιτρέψουν στους αγρότες να αρχίσουν να καλλιεργούν σιτηρά υπό κανονικές συνθήκες. Οι αναλυτές αναµένουν ότι η καλλιέργεια σίτου 2018/2019 θα ξεπεράσει κατά 5% τα 5,45 εκατ. εκτάρια του 2017/2018. Σύµφωνα µε το µετεωρολόγο Εντουάρντο Σιέρα, ακόµα και µε τις βροχές, το έδαφος θα βελτιωθεί τον Απρίλιο.

 

VERTICAL GROUP

Ζητούμενο η αντίδραση Κίνας στις εμπορικές πρακτικές των ΗΠΑ

Οι σπόροι σόγιας είναι στο χείλος µιας διόρθωσης και ενός εποχιακού υψηλού, λένε κάποιοι αναλυτές των αγροτικών εµπορευµάτων, οι οποίοι µετατοπίζουν το βασικό ερώτηµα στο κατά πόσον η Κίνα θα αρχίσει να αγοράζει πιο επιθετικά ή αν θα κρατηθεί µακριά για να δείξει δυσαρέσκεια µε τις εµπορικές πολιτικές των ΗΠΑ.

Μάλιστα, χρηµατιστηριακά η αναλογία σόγιας προς καλαµπόκι υποχώρησε την περασµένη εβδοµάδα, αλλά εξακολουθεί να διαπραγµατεύεται σε επίπεδο που ιστορικά ευνόησε τη σόγια. Κερδοσκοπικές τοποθετήσεις έγιναν την περασµένη εβδοµάδα στη σόγια, αν και όχι τόσο επιθετικά όπως στο καλαµπόκι. Η κινεζική ζήτηση παραµένει το µεγάλο ζητούµενο, για της ΗΠΑ, αφού οι εξαγωγές της µειώθηκαν κατά 20% από το προηγούµενο έτος. Η όρεξη της Κίνας για σόγια έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς ο πληθυσµός της που αυξάνεται και αναπτύσσεται εισοδηµατικά, προσθέτει περισσότερο κρέας στη διατροφή του. Η ισχυρή κατανάλωση της χώρας βοηθάει να µεγιστοποιηθούν οι απώλειες της καλλιέργειας, ακόµη και σε µια εποχή άφθονων αποθεµάτων σιτηρών, σύµφωνα µε τον Matt Connelly, αναλυτή της έκθεσης Hightower στο Σικάγο.

Πάντως, οι καλλιεργητές στην Αργεντινή έχουν περιορίσει τις πωλήσεις εν µέσω προσδοκιών για χαµηλότερους φόρους επί των εξαγωγών και για µείωση του πέσο ανέφερε η Heather Jones, αναλυτής της Vertical Group. Η πτώση του τοπικού νοµίσµατος ευνοεί τις αποστολές εµπορευµάτων που διατιµώνται σε δολάρια.

 

Για µικρή άνοδο, της τάξεως του 6%, στην ελληνική παραγωγή βιοµηχανικής ντοµάτας, κάνουν λόγο οι τελευταίες εκτιµήσεις του Παγκόσµιου Οργανισµού «World Processing Tomato Council». Επιβεβαιώνοντας προηγούµενο ρεπορτάζ της Agrenda µε τίτλο «Ιταλία και Ισπανία αφήνουν χώρο στον ελληνικό πελτέ», ο WPTC αναφέρει ότι οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ντοµατοπαραγωγικές χώρες αναµένεται να καταγράψουν µείωση στην παραγωγή τους 4 και 22% αντίστοιχα, «δίνοντας αέρα» στο ελληνικό προϊόν.

Ωστόσο, σύµφωνα µε όσα µας αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, οι διεθνείς ανακατατάξεις θα πρέπει να συνοδευτούν και από αλλαγές εντός συνόρων. Το πρώτο βήµα που πρέπει να γίνει έχει να κάνει µε την ανάγκη για επενδύσεις στην µεταποίηση. Επιπλέον, απαιτείται η σταδιακή µείωση του κόστους παραγωγής.

Οι εκτιµήσεις του WPTC

Ειδικότερα, ο WPTC εκτιµά ότι η ελληνική παραγωγή θα κυµανθεί στους 425.000 µετρικούς τόνους (από 400.000 το 2017). Την ίδια στιγµή η Ιταλική παραγωγή δεν αναµένεται να ξεπεράσει τα 5 εκατ. µετρικούς τόνους (5,2 εκατ. το 2017) ενώ χαµηλά σε σχέση µε τα προηγούµενα έτη θα κινηθεί και η Ισπανική παραγωγή που δεν θα ξεπεράσει τους 2,6 εκατ. µετρικούς τόνους (η παραγωγή το 2017 έφτασε τους 3,3 εκατ. µετρικούς τόνους). Μεγάλη µείωση της τάξεως του 21% αναµένεται να σηµειώσει και η Τουρκία µε την παραγωγή της να µην ξεπερνά τους 1,5 εκατ. µετρικούς τόνους. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριµένα στη Καλιφόρνια η παραγωγή εκτιµάται αυξηµένη κατά 15% (αναµένεται στους 10,8 εκατ. µετρικούς τόνους από τους 9,4 το 2017).

Κάτω από τα 600 ευρώ ο πελτές

Όσον φορά στη µείωση των καλλιεργειών στις ηγέτιδες ντοµατοπαραγωγικές  ευρωπαϊκές χώρες (σύµφωνα και µε τα στοιχεία του Παγκόσµιου Οργανισµού Βιοµηχανικής Τοµάτας) οι λόγοι είναι πολλοί. Στην Ισπανία η µείωση των στρεµµάτων οφείλεται αφενός  στο γεγονός ότι η χώρα έχει ξεκινήσει να επενδύει σε πιο ανταγωνιστικές καλλιέργειες κηπευτικών µε στόχο την εδραίωση της στην ευρωπαϊκή αγορά και αφετέρου στο ότι η τιµή του παραδοσιακού τοµατοπολτού διπλής συµπύκνωσης 28 - 30 brix καταγράφει κάµψη. Ειδικότερα, η τιµή του πελτέ αυτή την περίοδο έχει πέσει κάτω από τα 600 ευρώ ανά τόνο. Πέρυσι  πριν την έναρξη της σεζόν η τιµή ήταν στα 680 – 700 ευρώ/τόνο ενώ το 2016 ανερχόταν στα 820 ευρώ/τόνο. Παλιότερα έφτανε και του 900 ευρώ/τόνο.

Σε όλα τα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η φετινή παρατεταµένη ανοµβρία στην ιβηρική χερσόνησε µε αποτέλεσµα εκτός της Ισπανίας να προβλέπεται µείωση και για την παραγωγή της Πορτογαλίας (-7% σε σχέση µε πέρυσι). Το µεγάλο ερωτηµατικό – προκειµένου να συµπληρωθεί το παλζ – της φετινής εµπορικής σεζόν σχετίζεται και µε την κατανάλωση. Αν και ακόµα είναι νωρίς να γίνουν ασφαλείς εκτιµήσεις, στελέχη της αγοράς βιοµηχανικής ντοµάτας µας κάνουν γνωστό ότι τα µηνύµατα που λαµβάνουν δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

«Αναµένουµε µείωση των εξαγωγών άρα και της κατανάλωσης σε κάποιες αγορές για µια σειρά λόγων. Για παράδειγµα στον αραβικό κόσµο η πτώση των τιµών του πετρελαίου φαίνεται ότι έχει µειώσει την καταναλωτική δύναµη.  Στην Αφρική έχουν επιβληθεί δασµοί από χώρες όπως η Νιγηρία, η Αλγερία κ.α. Στην περιοχή του βόρειου Ιράκ - λόγω του πολέµου - έχουν µειωθεί οι εισαγωγές. Προβλήµατα υπάρχουν και στην αγορά της Βενεζουέλας λόγω της οικονοµικής δυσπραγίας», µας εξηγεί ο αντιπρόεδρος του WPTC, ∆ηµήτρης Νοµικός.

Τον Απρίλιο οι φυτεύσεις σε Ηλεία-Θεσσαλία µε τη Λάρισα να περιορίζει φέτος τα στρέµµατα 

Από τις 20 Μαρτίου στην Ηλεία ξεκινά δειλά – δειλά και φέτος η καλλιεργητική χρονιά στην βιοµηχανική ντοµάτα µε την Θεσσαλία να ακολουθεί από αρχές Απριλίου. Αν και οι εκτιµήσεις του Παγκόσµιου Οργανισµού Βιοµηχανικής Ντοµάτας µιλούν για αύξηση της παραγωγής, στις δύο σηµαντικότερες  παραγωγικές περιοχές της χώρας δεν «βλέπουν» αύξηση των εκτάσεων. Μάλιστα, στον κάµπο, στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισµού Θεσσαλών Τοµατοπαραγωγών (ΘΕΣΤΟ) µιλώντας στην Agrenda κάνουν λόγο για µείωση των στρεµµάτων σε ποσοστό της τάξεως του 20 – 30%. «Ο συνεταιρισµός πέρσι καλλιέργησε 17.500 στρ. και φέτος αναµένεται να καλλιεργήσουµε 12.500», µας αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, Νίκος Κυρίτσης.

Στην Ηλεία οι εκτιµήσεις κάνουν λόγο για διατήρηση των στρεµµάτων στα περσινά επίπεδα. «Τα υπέρογκα έξοδα και οι καθηλωµένες τιµές δεν µας δίνουν κίνητρο για αύξηση της καλλιέργειας», µας τονίζει πρόεδρος της Οµάδας Παραγωγών Αµαλιάδος Χρήστος Βαλλιανάτος.

 

 

Πηγή

 

Τις μολύνσεις από τον μύκητα του κυκλοκόνιου στους ελαιώνες ευνοούν ιδιαίτερα οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο, με βροχερό και σχετικά ζεστό καιρό.

Γι’ αυτό οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων καλούν τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε έναν ψεκασμό όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 5 εκατοστά ή τα νεαρά φύλλα έχουν μήκος 2 εκατοστά. Σημειωτέον ότι αν ακολουθήσει περίοδος έντονων βροχοπτώσεων απαιτείται και δεύτερος ψεκασμός.

Συνιστώμενα μυκητοκτόνα είναι: Βορδιγάλειος πολτός, Οξυχλωριούχος χαλκός, Υδροξείδιο του χαλκού, Υποξείδιο του χαλκού, Τριβασικός θειϊκός χαλκός, Φενμπουκοναζόλ, Τριφλοξιστρόμπιν, Κρεσόξιμ-μεθύλ, Τεμπουκοναζόλ + Τριφλοξιστρόμπιν, Ντιφενοκοναζόλ, Μανκοζέμπ (εκτός ποικιλιών Καλαμών και Κορωνέϊκη), Ντοντίν (διάφορα σκευάσματα),κ.α.

Να σημειωθεί ότι το κυκλοκόνιο προσβάλλει κυρίως τα φύλλα, τα οποία κηλιδώνονται, κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Σε περιοχές με υγρό κλίμα συχνά η προσβολή μπορεί να επιφέρει μέχρι και καθολική φυλλόπτωση, κι αν αυτό συμβεί σε διαδοχικά έτη μπορεί να οδηγήσει το ελαιόδεντρο σε ολική ακαρπία.

Αναφορικά με τα καλλιεργητικά μέτρα, οι ειδικοί συστήνουν στους ελαιοπαραγωγούς κατάλληλο κλάδεμα στα πυκνά δέντρα με σκοπό την αραίωση του φυλλώματος και τη βελτίωση συνεπώς των συνθηκών αερισμού και φωτισμού στο εσωτερικό της κόμης των ελαιόδεντρων, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις προσβολές.

Καρκίνωση:  Η ασθένεια οφείλεται σε βακτήριο που προσβάλει τα πληγωμένα δέντρα ξεκινώντας από πληγές που προκαλούνται από το ράβδισμα, κλάδεμα, παγετό, χαλάζι, δυνατό άνεμο και ευνοείται ιδιαίτερα από βροχερό καιρό. Τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται τακτικά, οι μεγάλοι όγκοι να αφαιρούνται με μαχαιρίδιο και η πληγή να επαλείφεται με βορδιγάλειο πάστα. Μετά το κλάδεμα να γίνεται ψεκασμός με ένα χαλκούχο μυκητοκτόνο.

Καπνιά: Σε δενδροκομεία που είχαν προσβληθεί την περασμένη χρονιά από κοκκοειδή έντομα και έχει αναπτυχθεί καπνιά (μαυρίλα), να γίνει κατάλληλο κλάδεμα αραίωσης της κόμης και ψεκασμός με τα χαλκούχα φάρμακα που αναφέρθηκαν προηγουμένως για το κυκλοκόνιο.

Πυρηνοτρήτης:  Οι προνύμφες τις φυλλόβιας γενιάς του εντόμου μπορούν να προκαλέσουν μικρές ζημιές στην τρυφερή βλάστηση των ελαιόδεντρων που δεν επιφέρουν όμως μείωση της αναμενόμενης παραγωγής. Γι’ αυτό δεν συνιστάται καμία επέμβαση με εντομοκτόνα την εποχή αυτή.

 

 

Πηγή

Να προχωρήσουν σε δειγματοληπτικό έλεγχο στους βλαστούς της ροδακινιάς για τη βαμβακάδα (Pseudaulacaspis pentagona Targioni, Homoptera: Diaspididae) καλούνται οι καλλιεργητές και αν διαπιστωθεί παρουσία ασπιδίων κοκκοειδών σε ποσοστό περισσότερο του 25%, να γίνει επέμβαση στο στάδιο της ρόδινης κορυφής με θερινά λάδια.

Όπως τονίζουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης, η επέμβαση αυτή ελέγχει αποτελεσματικά και τα χειμερινά αυγά του κόκκινου τετρανύχου και τα αυγά αφίδων.

Αν, μάλιστα, χρησιμοποιηθεί μισή δόση θερινού λαδιού και προστεθεί ένα εγκεκριμένο εντομοκτόνο επιτυγχάνεται ταυτόχρονη καταπολέμηση των προνυμφών ορισμένων λεπιδοπτέρων, όπως του Φυλλοδέτη (Adoxophyes orana Fischer von Rosslerstamm, Lepidoptera: Torticidae), της Ανάρσιας (Anarsia lineatella Zeller, Lepidoptera: Gelechiidae) και του Βλαστορύκτη (Καρπόκαψα ροδακινιάς) (Grapholitha molesta Busck, Lepidoptera: Torticidae).

Να σημειωθεί ότι το έντομο προσβάλλει και την ακτινιδιά, για την οποία συστήνονται εφαρμογές την περίοδο της βλάστησης με θερινά λάδια (Paraffin oil), ενώ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή διότι το έντομο βρίσκεται σε προφυλαγμένες θέσεις.

 

Πηγή

Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018 10:59

Λιπάσματα Νέας Τεχνολογίας NUTRIMORE

Written by

 

Η εταιρεία μας για άλλη μια φορά είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει μια ακόμα νέα συνεργασία αυτή την φορά με την Αμερικάνικη εταιρεία COMPASS MINERALS από την οποία εξασφάλισε την αποκλειστικότητα των καινοτόμων ιχνοστοιχείων DDP-WOLF TRAX με τα οποία πλέον αναβαθμίζονται τα λιπάσματα Νέας Τεχνολογίας NUTRIMORE και αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα από τον ανταγωνισμό .
Πλέον λοιπόν τα ιχνοστοιχεία Β, Fe και Zn, δεν είναι σε ξεχωριστό κόκκο όπως συμβαίνει σε όλα τα κοινά blending αλλά αντίθετα είναι σε μορφή σκόνης και καλύπτουν όλους τους κόκκους των λιπασμάτων NUTRIMORE , εξασφαλίζοντας τέλεια διασπορά των ιχνοστοιχείων και 100% απορρόφηση τους από τα φυτά.
Τα  ιχνοστοιχεία WOLF TRAX είναι πατενταρισμένα και νέας τεχνολογίας με τα εξής κύρια χαρακτηριστικά:
  • Εξασφαλίζουν τέλεια διασπορά.
  • Δεν δεσμεύονται στο έδαφος ανεξαρτήτου pH και θερμοκρασιών του εδάφους.
  • Παρέχουν θρέψη σε δύο χρόνους και άμεσα αλλά και παρατεταμένα.
  • Παρέχουν 10 φορές πιο ισχυρή θρέψη σε σχέση με τα κοινά κοκκώδη ιχνοστοιχεία.
Αυτός είναι και ο λόγος που τα νέα ιχνοστοιχεία μπαίνουν σε υποδεκαπλάσια σχεδόν συγκέντρωση.
Έτσι για παράδειγμα το NUTRIMORE 20-10-15+2MgO+1Fe+0,7Zn αναβαθμίζεται σε NUTRIMORE 20-10-15+2MgO+0,13 Fe +0,09 Zn,το NUTRIMORE 20-7-12 +2MgO+0,3 B αλλάζει σε NUTRIMORE 20-7-12+2MgO+0,04Β κ.λ.π
 Σταδιακά η εταιρεία μας θα αναβαθμίσει όλους τους τύπους NUTRIMORE με τα νέα ιχνοστοιχεία, ανανεώνοντας και τις συσκευασίες οι οποίες πλέον θα έχουν έντονα την σήμανση WOLF TRAX σε ευδιάκριτο σημείο.
 
Αριστερά λίπασμα NUTRIMORE ενισχυμένο με Fe-DDP WOLF TRAX, πάνω σε όλους τους κόκκους και δεξιά κοινό blending με κοινό θειϊκό σίδηρο.
Τα παραπάνω πλεονεκτήματα έρχονται να προστεθούν στα ήδη αναγνωρισμένα πλεονεκτήματα των NUTRIMORE:
-Μηδενικές απώλειες αζώτου.
- Άμεση θρέψη με άζωτο.
-Φώσφορος 95% υδατοδιαλυτός -πλήρως απορροφήσιμος.
-Πλήρης θρέψη.  
-Αύξηση σοδειάς  τουλάχιστον 10%– Μεγαλύτερο Κέρδος.

     
  t.


 

Οι Υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ), Νίκος Παππάς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), Βαγγέλης Αποστόλου και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για τη χρήση μεθόδων Γεωργίας Ακριβείας και συστημάτων νέων τεχνολογιών. Η συνεργασία των τριών μερών, η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Καρδίτσας, έχει ως στόχο την από κοινού σχεδίαση και ανάπτυξη τεχνικών, που βασίζονται σε αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα (drones), υποστηρίζουν εφαρμογές τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ψηφιακές υποδομές για τη συλλογή δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων για παρεμβάσεις στην καλλιέργεια. Μέχρι τον Ιούνιο θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος του έργου. Η δράση υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

 

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε, προϊστάμενος στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Καρδίτσας, τόνισε «η γεωργία ακριβείας είναι η νέα τεχνολογία και πρέπει να έρθει στην χώρα μας. Όμως χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής. Οι αγρότες δεν την γνωρίζουν και πρέπει να εκπαιδευτούν. Όμως είμαι επιφυλακτικός για το αν καταφέρουν να την εφαρμόσουν. Ένα πρόβλημα είναι ότι ο αγροτικός κλήρος στην χώρα μας είναι μικρός. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το κόστος να είναι μεγάλο για τον παραγωγό και δεν θα είναι εύκολο να επιστρέψουν τα χρήματα σε αυτόν. Επίσης υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία στα χωράφια (όσον αφορά την άρδευση και την λίπανση) κάτι που θα κάνει δύσκολη την εφαρμογή της. Πάντως είναι θετικό που ξεκινάμε έστω και πιλοτικά να την εφαρμόζουμε».

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε, ακόμα, η δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα», προϋπολογισμού 33,5 εκατ. ευρώ, η οποία δρομολογείται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

 

Το έργο αφορά 450.000 αγρότες, γεωπόνους, γεωργικούς συμβούλους σε όλη τη χώρα, 20 ομάδες καλλιεργούμενων προϊόντων σε πρώτη φάση (με στόχο την ανάπτυξή του στο σύνολο των καλλιεργειών) και παραγωγές από 15 εκατ. στρέμματα στην κορύφωση υλοποίησης της δράσης.

 

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε σχετικά: «Η τεχνολογία της ευφυούς γεωργίας υφίσταται ήδη, δεν είναι στα χαρτιά. Η Πολιτεία οφείλει να φροντίσει ώστε αυτή να διαχυθεί μεταξύ των αγροτών της χώρας μας. Κατά την πιλοτική εφαρμογή της έχει διαπιστωθεί πως μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων και μείωση του κόστους παραγωγής έως 30-45%. Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πως πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε μια επαναστατική αλλαγή στον τρόπο που καλλιεργείται η γη».

 

Ο Υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, σημείωσε: «Αν συνδυάσουμε τον αγροτικό τομέα με την καινοτομία και την τεχνολογία θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα. Αυτά που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζαν «σενάρια επιστημονικής φαντασίας», σήμερα γίνονται πράξη, μέσω της συνεργασίας των δύο Υπουργείων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι προβλέψεις, μέσω των νέων τεχνολογιών, για την κατάσταση της καλλιέργειας, τις καιρικές συνθήκες και άλλα γίνονται με ακρίβεια και ταχύτητα, κάτι που θα βοηθήσει απόλυτα τους αγρότες μας».

 

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλλιος Ράλλης, υπογράμμισε: «Οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι τα νέα εργαλεία στη διάθεση του Έλληνα αγρότη. Ως τον προσεχή Ιούνιο, θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος του έργου, το οποίο θα ωφελήσει 450.000 αγρότες. Πλέον, μέσω των 6.500 επίγειων σταθμών θα συλλέγονται πολύτιμα δεδομένα, ανοιχτά για όλους».

 

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, ανέφερε: «Συμμετέχουμε στη δράση των δύο Υπουργείων με μεράκι. Και αυτό γιατί, ενώ συνήθως οι ιδέες σπάνια φτάνουν στην υλοποίηση, σε αυτή την περίπτωση οι ιδέες όντως φτάνουν στην εφαρμογή».

Τον Υπουργό, Νίκο Παππά, συνόδευσαν οι Βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, Χρυσούλα Κατσαβριά και Παναγιώτα Βράντζα, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού, Παναγιώτης Σκούτας

 

 

ΠΗΓΗ

Σελίδα 1 από 73

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΚΛΑΔΕΜΑ ΔΙΕΤΟΥΣ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΟΥ ΕΛΙΑΣ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ