Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Γεωργικές Προειδοποιήσεις (267)

Οι προσβολές ευνοούνται από τις πολλές βροχές του φθινοπώρου και του χειμώνα. Καθοριστικός παράγοντας για τον ακριβή αριθμό και τον χρόνο που θα λάβουν χώρα οι επεμβάσεις είναι η εποχή και η διάρκεια των βροχοπτώσεων.

Ανθονόμος

(Αnthonomus amygdali)

ANTHONOMOS

Ο ανθονόμος της αμυγδαλιάς έχει μήκος 3-4mm και χρώμα σκούρο καστανό.

Έχει μια γενεά το έτος και είναι δραστήριο το χειμώνα και την άνοιξη.

Το καλοκαίρι τα ενήλικα άτομα βρίσκονται σε προστατευμένες θέσει πάνω ή κοντά στα δένδρα (κάτω από ξερούς φλοιούς, σε ρωγμές του φλοιού, μέσα στο έδαφος και αλλού).

Τα ενήλικα δραστηριοποιούνται από τις αρχές Νοεμβρίου.

Αφού τραφούν για δυο εβδομάδες σε βάρος των οφθαλμών, συζευγνύονται και αρχίζουν να ωοτοκούν.

Η ωοτοκία γίνεται από τον Δεκέμβριο έως τέλος Φεβρουαρίου, αναλόγως της περιοχής.

Το θηλυκό εναποθέτει σε κάθε οφθαλμό ένα αυγό.

Οι προσβεβλημένοι οφθαλμοί ξεραίνονται χωρίς να ανοίξουν και τελικά πέφτουν στο έδαφος.

Συστάσεις

Σε περιοχές όπου υπάρχει ένδειξη ότι το φθινόπωρο ο ενήλικος πληθυσμός του εντόμου πάνω στα δένδρα είναι πυκνός μετά την πτώση των ¾ των φύλλων, μέχρι και τον Ιανουάριο μήνα, με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Φώμοψη ή Έλκος κλαδίσκων

Phomopsis amygdali (συν.Fusicoccum amygdali)

FOMOPSI

Εικ. 1,2,3 : Προσβολή από Fusicoccum amygdali

Οι έντονες βροχοπτώσεις του φθινοπώρου διευκολύνουν την είσοδο της Φώμοψης phomopsis amygdali (συν. Fusicocum amygdali) στις Αμυγδαλιές.

Προσβολές παρατηρούνται σε καλλιέργειες που βρίσκονται σε χαμηλότερες και υγρότερες περιοχές στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας.

Συμπτώματα:

Η ασθένεια προκαλεί ξήρανση των κλαδίσκων του έτους, νέκρωση των οφθαλμών και καστανές ακανόνιστες έως κυκλικές κηλίδες στα φύλλα.

Η ζημιά ξεκινάει με τον σχηματισμό νεκρωτικής κηλίδας στη βάση ή γύρο από έναν οφθαλμό.

Σε μεγαλύτερους κλάδους και βραχίονες προκαλεί έλκη στα οποία και διαχειμάζει. Διαχειμάζει επίσης στα προσβεβλημένα φύλλα που πέφτουν στο έδαφος.

Η εγκατάσταση του παθογόνου στους βλαστούς του έτους γίνεται κατά την περίοδο της πτώσης των φύλλων ή των ανθέων από τις ουλές αυτών.

Συνθήκες ανάπτυξης:

Υγρός και βροχερός καιρός (κατά τη βλαστική περίοδο) είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση των μολύνσεων.

Οι θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι 5-36ΟC (άριστη 27-29 ΟC). Τα μολύσματα διασπείρονται με νερό (βροχή, δρόσος) σε μικρές αποστάσεις, ενώ με τον άνεμο, τα έντομα και το πολλαπλασιαστικό υλικό σε μεγάλες αποστάσεις.

Το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι οι σημαντικότερες εποχές για την πραγματοποίησης μολύνσεων.

Καταπολέμηση:

Α) Καλλιεργητικά μέτρα:

Αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά όλων των προσβεβλημένων βλαστών (ανεξαρτήτου εποχής). Αυτό το μέτρο πρέπει να εφαρμόζεται από όλους τους καλλιεργητές της περιοχής μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα της ασθένειας, για τη μείωση και εξάλειψη των εστιών διαχείμασης του παθογόνου.

Β) Χημικά μέτρα:

Συνιστώνται 2-3 ψεκασμοί για την καταπολέμηση του παθογόνου το φθινόπωρο:

1ος ψεκασμός με την πτώση των φύλλων ,

2ος αμέσως μετά το κλάδεμα και

3ος κατά τη διάρκεια του λήθαργου το χειμώνα.

Καθοριστικός παράγοντας για τον ακριβή αριθμό και τον χρόνο που θα λάβουν χώρα οι επεμβάσεις είναι η εποχή και η διάρκεια των βροχοπτώσεων.

Οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση της φώμοψης συνεχίζονται (ισάριθμοι) την άνοιξη κατά την περίοδο έκπτυξης των οφθαλμών μέχρι του σχηματισμού και της διόγκωσης των νεαρών καρπιδίων.

Μονίλια  (Monilinia laxa)

 Κορύνεο (Coryneum beijerinckii)

Η Μονίλια είναι η σοβαρότερη ασθένεια της Αμυγδαλιάς

Η προσβολή από το κόρύνεο ευνοείται από τις πολλές βροχές του φθινοπώρου και του χειμώνα οπότε συνεχίζονται οι προσβολές των νεαρών βλαστών ιδιαίτερα (προκαλεί έλκη στους βλαστούς και κλάδους)

Συστάσεις:

Η καταπολέμηση της ασθένειας γίνεται ταυτόχρονα με την μονίλια.

1) Κλάδεμα και καταστροφή με φωτιά των προσβεβλημένων κλαδίσκων, κλάδων και καρπών (μούμιες) των δένδρων.

2) Να γίνουν ψεκασμοί με βορδιγάλειο πολτό με την πτώση των ¾ των φύλλων και επανάληψη με τα ίδια φάρμακα, κατά την περίοδο της χειμερίας νάρκης, λίγο προ της ενάρξεως διογκώσεων των οφθαλμών.

Πολυστίγμωση

(Polystigma ochraceum)

POLYSTOGMWSH

Προσβολή από Πολυστίγμωση

Συνεχίζεται η παρουσία της πολυστίγμωσης σε Αμυγδαλεώνες του Ν. Μαγνησίας  (Νέα Αγχίαλος, Κανάλια) καθώς και σε περιοχές των Ν. Λάρισας και Φθιώτιδας.

Συστάσεις:

1. Ψεκασμό των δένδρων με βορδιγάλειο πολτό πριν την πτώση των φύλλων

2. Για τον περιορισμό ή την εξάλειψη των μολυσμάτων, συνιστάται επίσης ψεκασμός των πεσμένων στο έδαφος μολυσμένων φύλλων με ουρία 10-12% και ενσωμάτωση αυτών (πολύ βαθύ παράχωμα) κατά το χειμώνα με καλλιέργεια εδάφους.

 

 

Πηγη

Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 10:11

Πρώτες βοήθειες για το Βακτηριακό κάψιμο

Written by

Ένα πολύ επικίνδυνο φυτοπαθογονο βακτήριο αποτελεί το Βακτηριακό κάψιμο. Η ιδιαιτερότητα αυτού του βακτηρίου έγκειται στο γεγονός πως αρκεί μια μικρή προσβολή καi εν συνεχεία, πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να πυροδοτήσουν την ταχεία εξάπλωση της ασθένειας.

Στην περίπτωση που ένας οπωρώνας έχει μολυνθεί από το βακτήριο τη μία χρονιά, οπωσδήποτε η φυτοπαθολογική προσέγγιση της εν λόγω καλλιέργειας θα πρέπει να είναι διαφορετική την επόμενη χρονιά διότι σίγουρα η ασθένεια υφίσταται στον οπωρώνα ακόμη.

Από τη στιγμή που η ασθένεια έχει κάνει την εμφάνιση της τη μια χρονιά, την αμέσως επόμενη χρονιά δε μιλάμε για πρόληψη της ασθένειας αλλά ήδη για αντιμετώπιση της προσβολής.

Καθώς τα δένδρα οδεύουν προς το λήθαργο

Μία από τις σημαντικότερες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν είναι να αφαιρεθούν οι προσβεβλημένοι βλαστοί, διότι μπορεί το παθογόνο να είναι σε λανθάνουσα κατάσταση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά παρόλα αυτά διαχειμάζει στα έλκη των βλαστών και κάποια στιγμή την άνοιξη θα ξυπνήσει.

Γενικός κανόνας είναι πως όσο μεγαλύτερα είναι τα έλκη και τα κλαδιά τόσο πιθανότερη είναι η επιβίωση του βακτηρίου.

Αυτή την περίοδο που τα δένδρα εισέρχονται στο λήθαργο, είναι ιδανική για να αφαιρεθούν τα προσβεβλημένα κλαδιά, μιας και είναι αυτά με τη χαρακτηριστική εμφάνιση του βακτηριακού καψίματος αλλά και αυτά που θα αποφυλλωθούν τελευταία.

Το νεκρό ξύλο θα πρέπει να αφαιρεθεί διότι μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο για άλλους φυτοπαθογόνους μύκητες.

Επίσης, σε νεότερους οπωρώνες καλό θα είναι να δούμε εάν υπάρχουν προσβολές στο ριζικό σύστημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα προσβολής είναι δένδρα που έχουν αποχρωματιστεί μωβ και έχουν λεκέδες και νεκρωμένο ιστό στο υποκείμενο.

21 1

Έξοδος του οπωρώνα από το λήθαργο

Λογικά, το παθογόνο θα είναι ακόμη εκεί και θα περιμένει και αυτό να ξυπνήσει. Οι κατάλληλοι προστατευτικοί ψεκασμοί με τα κατάλληλα σκευάσματα θα πρέπει να γίνουν (π.χ. χαλκός, θειασβέστιο). Προσοχή απαιτείται για πιθανές φυτοτοξικότητες, γι’αυτό και οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνουν στις σωστές συγκεντρώσεις και στο κατάλληλο στάδιο.

Προσοχή!

Θα πρέπει οι ψεκασμοί να είναι επαρκείς και να καλύψουν όλες τις σειρές χωρίς να αφεθούν περιοχές αψέκαστες.

Επίσης η περίοδος της άνθησης είναι υψίστου κινδύνου για νέες προσβολές

Μία βδομάδα μετά την πτώση των πετάλων είναι πιθανό η λοίμωξη να υπάρξει ξανά.

Fireblight

Η στρατηγική είναι το παν

Η μηδενική ανοχή στο βακτήριο, των υπέρπυκνων οπωρώνων είναι το μόνο σίγουρο. Εάν λοιπόν ο απολογισμός της ζημία υπερβαίνει το 40-50%, τότε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η αντικατάστασή του.

Ίσως στο μέλλον ένας ρυθμιστής ανάπτυξης θα βοηθούσε.images

Επιπλέον κίνδυνος οι νέες φυτεύσεις

Καθώς πολλά από τα συστήματα καλλιέργειας μετατρέπονται σε συστήματα V, συστήματα με υψηλό άξονα ανάπτυξης των δένδρων, ο κίνδυνος εμφάνισης του βακτηρίου είναι πολύ μεγάλος. Λόγω αυτού του συστήματος φύτευσης και ανάπτυξης των δένδρων, υπάρχει λιγότερο μόνιμο ξύλο το οποίο και θα αντιμετωπίσει τις εξάρσεις του βακτηρίου, όπου αυτές υπάρξουν, καθώς οι καλλιεργητές τείνουν να ωθήσουν τα δένδρα να φτάσουν στο κορυφαίο σύρμα.

Επίσης, τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής τους, τα δένδρα αυτά είναι πολύ ευαίσθητα σε μολύνσεις από τη στιγμή που αυτά δέχονται έντονες πιέσεις ανάπτυξης.

Εκτός από τα άνθη τα οποία έχουμε ήδη αναφέρει, επίσης τα πράσινα μέρη είναι επιρρεπή σε μολύνσεις.

Τα τρυφερά πράσινα μέρη του δένδρου αποτελούν τις οδούς εισόδου του βακτηρίου προς τον κορμό του δένδρου. Γι’ αυτό το λόγο και η προσθήκη αζώτου δε θα ωφελούσε από τη στιγμή που προωθεί τη βλαστική ανάπτυξη.

phytophthora6a zoom 21kqpb4

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της ασθένειας

► Νέκρωση ιστών (δείχνουν σαν καψαλισμένοι από φωτιά, γι’ αυτό η ασθένεια λέγεται «κάψιμο»

► Ανώριμοι καρποί υδαρείς, σκούροι πράσινοι, καστανοί που εκκρίνουν γαλακτόχρωμες έως κεχριμπαρένιες σταγόνες βακτηριακής εξίδρωσης  σε υγρές συνθήκες.

► Μαραμένες ταξιανθίες που παραμένουν επάνω στο δένδρο.

► Φύλλα που φαίνονται αρχικά βρεγμένα-υδαρή με μεσονεύριες κηλίδες στο έλασμα οι οποίες εν συνεχεία συνενώνονται.

► Περιμετρική νέκρωση των φύλλων

► Στους προσβεβλημένους ετήσιους βλαστούς η κορυφή τους κάμπτεται χαρακτηριστικά σαν μπαστούνι  (βακτηρία), μαραίνονται και γρήγορα νεκρώνονται δείχνοντας καμένοι.

 
 

Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου Θεσσαλονίκης, για την αντιμετώπιση Εχθρών και Ασθενειών στα Πυρηνόκαρπα

ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ

ΣΗΨΗ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ

(Phytophthora spp.)

► Συνιστάται εκρίζωση και καταστροφή των έντονα προσβεβλημένων και ξερών δένδρων (να δοθεί προσοχή ώστε να αφαιρεθεί ολόκληρο το ριζικό σύστημα) και απολύμανση του εδάφους.

►  Αποκάλυψη (ξελάκωμα) του λαιμού των προσβεβλημένων δένδρων μέχρι τις ρίζες, αφαίρεση του προσβεβλημένου φλοιού και καμβίου με ζώνη 2 εκατ. υγιούς ιστού και επάλειψη με χαλκούχο σκεύασμα στην υψηλότερη συνιστώμενη δόση (βορδιγάλλεια πάστα). Μετά την ξήρανση της πάστας γίνεται επάλειψη με προστατευτικό πληγών ή λινέλαιο ή καθαρή πίσσα.

► Ξελάκωμα και επάλειψη των δένδρων γύρω από την εστία προσβολής με την ίδια πάστα όπως παραπάνω ή ψεκασμός με έτοιμο χαλκούχο στην ισχυρότερη συνιστώμενη δόση ή ριζοπότισμα με μίγμα cheshunt (αποτελείται από 11 μέρη βάρους ανθρακικού αμμωνίου και 2 μέρη θειικού χαλκού σε σκόνη και χρησιμοποιείται σε δόση 2-3 γραμμάρια σε 1 λίτρο νερό).

► Καλή στράγγιση του οπωρώνα τη χειμερινή περίοδο.

► Οι επεμβάσεις με χαλκούχα στο έδαφος να γίνονται μόνο αν υπάρχει ανάγκη, διότι ο χαλκός συσσωρεύεται και δημιουργεί προβλήματα τοξικότητας ειδικά στα όξινα εδάφη.

ΜΟΝΙΛΙΑ

(Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena)

monilia

► Οι μουμιοποιημένοι καρποί που παρέμειναν πάνω στο δέντρο είτε στο έδαφος, διατηρούν το μόλυσμα της Μονίλιας σε όλη την διάρκεια του χειμώνα. Ο μύκητας προσβάλει και τα κλαδιά, δημιουργώντας πληγές από τις οποίες εκρέει κόμμι και σχηματίζονται έλκη. Από τους καρπούς και τα έλκη θα προέλθουν οι πρωτογενείς μολύνσεις που θα μολύνουν τα άνθη.

► Σημαντικό μέτρο πρόληψης της ασθένειας είναι η εξαφάνιση των αρχικών εστιών μόλυνσης. Αυτό μπορεί να γίνει με τον καθαρισμό και την καταστροφή όλων των κλάδων που φέρουν έλκη, καθώς και των μουμιοποιημένων καρπών στα δέντρα και το έδαφος.

ΕΞΩΑΣΚΟΣ

(Taphrina deformans (Berk.) Tul. var. persicae)

ekswaskos12

► Συνιστάται η αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλάδων με ξηρό καιρό.

► Όπου διαπιστώθηκαν προσβολές, συνιστάται επέμβαση στο τέλος της πτώσης των φύλλων με βορδιγάλειο πολτό ή άλλο χαλκούχο σκεύασμα. Η χρήση των χαλκούχων να γίνεται αφού έχουν ψηθεί (ωριμάσει) τα μάτια, για να αποφευχθεί η ζημιά από φυτοτοξικότητα.

► Η επέμβαση αυτή καταπολεμά αποτελεσματικά και το ΚΟΡΥΝΕΟ (Stigmina carpophila (Lιv.) M.B. Ellis).

koryneo

koryneo2

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ και ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΚΟΣ

(Pseudomonas syringae pv. syringae; Pseudomonas syringae pv. mors prunorum)

bakthriako elkos

► Η παρουσία καφεκόκκινου αποχρωματισμού κάτω από τον προσβεβλημένο φλοιό είναι χαρακτηριστική του βακτηρίου. Οι οφθαλμοί νεκρώνονται, καφετιάζουν και εκρέει κόμμι. Το ριζικό σύστημα συνήθως δεν είναι προσβεβλημένο. Σε έντονα προσβεβλημένα δέντρα αναπτύσσονται λαίμαργοι βλαστοί στην περιοχή του λαιμού.

► Συνιστάται εκρίζωση και κάψιμο των έντονα προσβεβλημένων δένδρων (προσβολή στον κορμό σε απόσταση μικρότερη των 50 εκ. από το έδαφος).

► Επιμελημένη αφαίρεση των προσβεβλημένων μερών των δένδρων (να περιλαμβάνεται και τμήμα υγιούς κλάδου τουλάχιστον 30 εκ.) με ξηρό καιρό, απολύμανση των πληγών με χαλκούχο σκεύασμα και των εργαλείων με υδατικό διάλυμα φορμόλης 5% ή χλωρίνης 10% ή μετουσιωμένου οινοπνεύματος 3 προς 1 σε νερό. Μετά την απολύμανση να γίνει κάλυψη των πληγών με αλοιφή εμβολιασμού ή λινέλαιο.

► Ψεκασμός μετά την πτώση των φύλλων με χαλκούχα σκευάσματα στη μέγιστη συνιστώμενη δόση.

bakthriako elkos2

ΣΚΟΛΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ

(Scolytus rugulosus Müller, Coleoptera: Curculionidae, Scolytinae)

skolyths

► Σε οπωρώνες που παρουσιάζουν προσβολές από το έντομο αυτό, συνιστάται τα κλαδιά από το χειμερινό κλάδευμα να αφήνονται στην άκρη του κερασεώνα ώστε να χρησιμοποιηθούν ως φυσικές εντομοπαγίδες οι οποίες θα καίγονται την Άνοιξη, με την εμφάνιση του εντόμου (τοποθέτηση των κλαδιών περιμετρικά κάθε 10-20 μέτρα).

ΦΥΛΛΟΔΕΤΗΣ

(Adoxophyes orana F., Lepidoptera: Torticidae)

► Απομάκρυνση ή/και καταστροφή καρπών που μένουν στον οπωρώνα μετά την συγκομιδή (είτε πάνω στα δέντρα είτε στο έδαφος, ακόμα και σε σωρούς στις άκρες) με στόχο τη μείωση του πληθυσμού του επόμενου έτους.

ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ

(Pseudaulacaspis pentagona Targioni, Homoptera: Diaspididae)

vamvakada rodakinias

► Αφαίρεση και καταστροφή με κάψιμο των κλάδων που είναι έντονα προσβεβλημένοι.

► Τρίψιμο του προσβεβλημένου φλοιού με ένα μαλακό πινέλο βουτηγμένο σε ήπιο διάλυμα σαπουνιού.

► Ψεκασμός των κορμών με νερό υπό πίεση.

► Επέμβαση με διάφορα σκευάσματα παραφινέλαιων.

► Η βαμβακάδα έχει αναπτύξει υψηλούς πληθυσμούς, ιδιαίτερα στις περιοχές της Πιερίας. Διαπιστώθηκαν προσβολές στις ακτινιδιές τόσο στον κορμό και στους κλάδους όσο και στους καρπούς. Το έντομο διαχειμάζει ως γονιμοποιημένο θηλυκό.

vamvakada aktinidia

 

 

Πηγη

Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018 09:31

Η παρενιαυτοφορία των οπωροφόρων

Written by

Παρενιαυτοφορία είναι το φαινόμενο όπου ενώ το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία (βεντέμα) και παράγει ικανοποιητικά, την επόμενη χρονιά παρατηρείται απότομα πτώση της παραγωγής που δεν οφείλεται σε παθολογικά ή σε κλιματολογικά αίτια, λόγω κατανάλωσης σε μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών αποθεμάτων του δένδρου.

Το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας είναι ευρέως διαδεδομένο σε πολλά οπωροφόρα δένδρα αλλά δεν είναι καθολικό.

Αυτό που συμβαίνει είναι:

Στα οπωροφόρα δένδρα λαμβάνει χώρα η εκκίνηση του σχηματισμού των ανθοφόρων οφθαλμών για το φορτίο της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου, και για τις περισσότερες των περιπτώσεων, η εναλλαγή μεταξύ μικρού και μεγάλου μεγέθους παραγόμενων καρπών, οφείλεται στον ανταγωνισμό μεταξύ της τρέχουσας παραγωγής και των ανθοφόρων οφθαλμών της νέας σεζόν.

Μια μεγάλη παραγωγή τη μία χρονιά, θα εξαντλήσει τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για το σχηματισμό των νέων ανθοφόρων οφθαλμών. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι ορμόνες που παράγονται από τα σπέρματα που εξάγονται από τις αναπτυσσόμενες ωοθήκες έχουν άμεσο ανασταλτικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη των ανθέων.

Η μηλιά είναι ένα δένδρο στο οποίο έχει μελετηθεί εκτενώς το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, και οι μελέτες έχουν δείξει πως οι ορμόνες που παράγονται από τα σπέρματα είναι οι κύριες υπεύθυνες του φαινομένου, και οι γιβερελλίνες ιδιαιτέρως.

image

Ενώ λοιπόν, η παρεναυτοφορία ρυθμίζεται εσωτερικά του φυτού, πολύ συχνά προκαλείται από κάποιον εξωτερικό παράγοντα (π.χ. δυσμενείς καιρικές συνθήκες, κακή διαχείριση καλλιέργειών κ.α.)

Το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό πρόβλημα για τους παραγωγούς. Τι μπορεί να σημαίνει πρακτικά για τον παραγωγό μια καλλιέργεια που παρενιαυτοφορεί; Σε μια χρονιά με υποτιθέμενη μεγάλη παραγωγή, πολλοί μικροί καρποί ενώ σε μία χρονιά εκτός παραγωγής, λίγοι και υπερβολικά μεγάλων διαστάσεων καρποί, κακής ποιότητας και επιρρεπείς σε φυσιολογικές διαταραχές.

Πώς μπορούμε να μετρήσουμε την ένταση της παρενιαυτοφορίας;

1ος τρόπος:

Δείκτης παρενιαυτοφορίας (Ι) = ΣΟΔΕΙΑ Α’ ΧΡΟΝΙΑΣ - ΣΟΔΕΙΑ Β’ ΧΡΟΝΙΑΣ / (ΣΟΔΕΙΑ Α’ ΧΡΟΝΙΑΣ+ ΣΟΔΕΙΑ Β’ ΧΡΟΝΙΑΣ)

Όπου Δείκτης Ι=0, τότε δεν υπάρχει παρεναιυτοφορία

Όπου Δείκτης Ι=1, τότε υπάρχει πλήρης παρενιαυτοφορία

2ος τρόπος:

Παρενιαυτοφορία = (ΦΕΤΙΝΗ ΣΟΔΕΙΑ - ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΣΟΔΕΙΑΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 5 ΕΤΩΝ) / ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΣΟΔΕΙΑΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 5 ΕΤΩΝ

Όταν η τρέχουσα σοδειά είναι 20% μεγαλύτερη από την μέση απόδοση 5 ετών, τότε μιλάμε για μια καλλιέργεια σε παραγωγή και όταν η τρέχουσα σοδειά είναι κατά 20% μικρότερη από τον 5ετή μέσο όρο, τότε πρόκειται για μια καλλιέργεια εκτός παραγωγής.

Μεταξύ των οπωροφόρων δένδρων που παρενιαυτοφορούν είναι: η αχλαδιά, η μηλιά, η δαμασκηνιά, η βερικοκιά, η ελιά.

Επίσης μεγάλη σημασία έχει και η ποικιλία κάθε φορά που καλλιεργείται.

Πολύ σημαντικό είναι να επισημάνουμε πως κάποια οπωροφόρα όπως η μηλιά υφίστανται το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας λόγω εσωτερικών τους μηχανισμών (σπέρματα), ενώ σε κάποιες άλλες καλλιέργειες όπως στη ροδακινιά, η παρενιαυτοφορία προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες (δυσμενείς καιρικές συνθήκες).

apple picking guide

Ο ρόλος των γεωργικών πρακτικών και της επικονίασης

Δεδομένου ότι η παρενιαυτοφορία είναι μια εσωτερικά ρυθμιζόμενη διαδικασία, υπάρχουν οι απαραίτητες πρακτικές για την ελαχιστοποίηση του φαινομένου. Σε γενικές γραμμές, ο σχηματισμός των ανθέων προωθείται από τις καλές συνθήκες ανάπτυξης του φυτού και από την καλή υγεία του φυτού με μια μέτρια ζωηρότητα.

Η σωστή και επιθυμητή παραγωγή επιτυγχάνεται μέσω της μετριοπάθειας.

Τι εννοούμε;

Για παράδειγμα, η υπερβολική λίπανση (ιδιαίτερα η αζωτούχος) ή οι ανισορροπίες των θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη άνθηση και χαμηλή παραγωγικότητα.

appletreethining

Πρακτικές μείωσης του φαινομένου της παρενιαυτοφορίας:

► Κατάλληλο ετήσιο κλάδεμα

► Κατάλληλη άρδευση για αποφυγή υδατικού στρες

► Κατάλληλη θρέψη και τακτικός έλεγχος για τη θρεπτική κατάσταση των δένδρων

► Ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων

Όλα τα φυλλοβόλα είδη απαιτούν επικονίαση για τη γονιμοποίησή τους. Η παρουσία επαρκών πληθυσμών επικονιαστών σαφώς και μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση του φαινομένου.

Εγκατάσταση του οπωρώνα στην κατάλληλη τοποθεσία και πρακτικές πριν την εγκατάσταση.

► Οι παγετόπληκτες τοποθεσίες δεν είναι μια καλή επιλογή.

► Επιλογή καλά στραγγιζόμενων εδαφών με επαρκή αερισμό για προώθηση της καλής υγείας του ριζικού συστήματος.

► Επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας

img 7731

✔ Διαχείριση του φορτίου των δένδρων

Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πρακτικές για την ελαχιστοποίηση  της παρενιαυτοφορίας.

Οι πολυετείς καλλιέργειες τείνουν να αποδίδουν περισσότερους καρπούς σε σχέση με αυτούς που μπορούν να ωριμάσουν σε κατάλληλο μέγεθος και ποιότητα για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της αγοράς, και σε σχέση με αυτούς που θα επιτρέψουν μια  επαρκή παραγωγή ανθέων για την επόμενη χρονιά.

Έτσι, η προσαρμογή του φορτίου των καλλιεργειών είναι σημαντική όχι μόνο για την ετήσια παραγωγή αλλά και για την οικονομική βιωσιμότητα τόσο στην τρέχουσα όσο και στην επόμενη χρονιά. Πολλές πρακτικές μπορούν να εφαρμοσθούν για τη μείωση του φορτίου των καλλιεργειών, αλλά οι βασικές πρακτικές για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι το αραίωμα και το κλάδεμα.

✔ Αραίωμα καρπών

Προκειμένου το αραίωμα των καρπών να βοηθήσει στην άμβλυνση του φαινομένου της παρενιαυτοφορίας, αυτό θα πρέπει να γίνεται στις 4-6 εβδομάδες μετά τη πτώση των πετάλων των ανθέων. Το πρώιμο λεπτό κλάδεμα είναι επίσης ευεργετικό για την αύξηση του μεγέθους των καρπών που πρόκειται να σχηματισθούν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

Το αραίωμα των καρπών επίσης μπορεί να γίνει με την εφαρμογή των κατάλληλων φυτορρυθμιστικών σκευασμάτων. Τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το NAA, το αιθυλένιο καθώς και άλλα.

Για τη επίτευξη του επιθυμητού φορτίου, με το κατάλληλο μέγεθος καρπών, την κατάλληλη ποιότητα καθώς και την κατάλληλη ανθοφορία για την επόμενη χρονιά, το χημικό αραίωμα πραγματικά αποτελεί μια πρόκληση για τους παραγωγούς. Οποιοσδήποτε παράγοντας που επηρεάζει την υγεία των δένδρων ή την ζωηρότητά τους θα έχει επίσης αντίκτυπο στο σύνολο καρπών που θα σχηματιστούν και έτσι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η ποσότητα της χημικής αραίωσης που απαιτείται για τη συμπλήρωση των ενδογενών προσαρμογών του φορτίου καλλιέργειας που λαμβάνουν χώρα φυσικά.

Ο καιρός, ιδιαίτερα το προσπίπτον ηλιακό φως και η θερμοκρασία του αέρα, έχουν βαθιά επίδραση τόσο στη φυσική όσο και στη χημική αραίωση των καρπών.

Η επιλογή των υλικών, οι χρησιμοποιούμενες δοσολογίες, ο χρόνος και η μέθοδος εφαρμογής ψεκασμού επηρεάζουν όλα τα αποτελέσματα. Πολλοί καλλιεργητές θεωρούν ότι η χημική αραίωση είναι η μόνη πιο σημαντική και πιο προκλητική πρακτική που εφαρμόζουν κάθε εποχή.

Επίσης, αραίωμα των καρπών μπορεί να γίνει και μηχανικά με το κλάδεμα. Πολλές φορές εφαρμόζεται συνδυασμός και των δύο μεθόδων αραιώματος για ένα αποδοτικότερο αποτέλεσμα.

✔ Κλάδεμα

Το κλάδεμα αφαιρεί ανθοφόρους οφθαλμούς και έτσι ενεργοποιεί τη βλαστική ανάπτυξη του δένδρου από του εναπομείναντες οφθαλμούς. Αυτή η προώθηση της βλαστικής ανάπτυξης εμποδίζει το σχηματισμό ανθοφόρων οφθαλμών.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, ιδιαίτερα το φως του ήλιου, παίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των ανθέων. Οι ανθοφόροι οφθαλμοί της μηλιάς θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον το 30% της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας για την εκκίνηση της άνθησης.

Οι κατάλληλες πρακτικές κλαδέματος για τη διατήρηση της καρποφορίας των δέντρων περιλαμβάνουν τομές τέτοιες, όπου αφαιρούνται ολόκληροι κλάδοι για να δίνουν τη δυνατότητα στο ηλιακό φως να διαπερνάει την κόμη του δέντρου.

Αντίθετα, το υπερβολικό κλάδεμα μπορεί να οδηγήσει σε αναζωογόνηση της φυτικής ανάπτυξης και ανεπαρκή όμως ανθοφορία. Τα υποκείμενα που ελέγχουν το μέγεθος διαδραματίζουν επίσης κάποιο ρόλο στη διατήρηση της καλής κατανομής του φωτός στην κόμη των φύλλων.

✔ Ηλικία του οπωρώνα

Άλλος ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι και η ηλικία των δένδρων. Όσο μεγαλώνουν τα δένδρα, οι αποδόσεις τους τείνουν να φθίνουν και αυτό σίγουρα δεν ενοχοποιεί μόνο την παρενιαυτοφορία.

Η παρενιαυτοφορία έχει πολλές ανεπιθύμητες συνέπειες που προκαλούν οικονομικές απώλειες στους καλλιεργητές.

Οι διάφορες πρακτικές που ακολουθούνται αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την επίτευξη της επιθυμητής ετήσιας παραγωγής, αλλά δεν επαρκούν από μόνες τους για την αποτροπή του φαινομένου της παρενιαυτοφορίας.

Η προσαρμογή του φορτίου καλλιέργειας σε μέτριο επίπεδο στις αρχές της καλλιεργητικής περιόδου είναι το πιο σημαντικό κλειδί για την αποτροπή της παρενιαυτοφορίας μαζί πάντα με τη διατήρηση της καλής γενικής υγείας των δένδρων.

 
 

Προστασία από Σήψη του λαιμού, Φουζικλάδιο, Έλκη Μηλιάς και Αχλαδιάς, Ψύλλα Αχλαδιάς, Σέζια, Καρπόκαψα, Μύγα Μεσογείου, Ψώρα του SAN JOSÉ, Βακτηριακό κάψιμο 

ΜΗΛΟΕΙΔΗ

✔ ΣΗΨΗ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ (Phytophthora spp.)

►  Συνιστάται εκρίζωση και καταστροφή των έντονα προσβεβλημένων και ξερών δένδρων (να δοθεί προσοχή ώστε να αφαιρεθεί ολόκληρο το ριζικό σύστημα) και απολύμανση του εδάφους.

► Αποκάλυψη (ξελάκωμα) του λαιμού των προσβεβλημένων δένδρων μέχρι τις ρίζες, αφαίρεση του προσβεβλημένου φλοιού και καμβίου με ζώνη 2 εκατ. υγιούς ιστού και επάλειψη με χαλκούχο σκεύασμα στην υψηλότερη συνιστώμενη δόση (βορδιγάλλεια πάστα). Μετά την ξήρανση της πάστας γίνεται επάλειψη με προστατευτικό πληγών ή λινέλαιο ή καθαρή πίσσα.

► Ξελάκωμα και επάλειψη των δένδρων γύρω από την εστία προσβολής με την ίδια πάστα όπως παραπάνω ή ψεκασμός με έτοιμο χαλκούχο στην ισχυρότερη συνιστώμενη δόση ή ριζοπότισμα με μίγμα cheshunt (αποτελείται από 11 μέρη βάρους ανθρακικού αμμωνίου και 2 μέρη θειικού χαλκού σε σκόνη και χρησιμοποιείται σε δόση 2-3 γραμμάρια σε 1 λίτρο νερό).

 Καλή στράγγιση του οπωρώνα τη χειμερινή περίοδο.

 Οι επεμβάσεις με χαλκούχα στο έδαφος να γίνονται μόνο αν υπάρχει ανάγκη, διότι ο χαλκός συσσωρεύεται και δημιουργεί προβλήματα τοξικότητας ειδικά στα όξινα εδάφη.

Προσβολή Μηλιάς από Phytophthora 

mhlia phytophtora

mhlia phytophtora 2

 

✔ ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ ΜΗΛΙΑΣ (Venturia inequalis Cooke Wint.)

✔ ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ ΑΧΛΑΔΙΑΣ (Venturia pirina Aderhold)

 Σε οπωρώνες που παρουσιάζουν σημαντικές προσβολές συνιστάται ψεκασμός των φύλλων, καθώς και των πεσμένων στο έδαφος φύλλων, με ουρία 5% ή με ένα μυκητοκτόνο. Ο ψεκασμός αυτός αποσκοπεί στην παρεμπόδιση παραγωγής ασκοσπορίων (καταστροφή των περιθηκίων) που θα αποτελέσουν αρχικά μολύσματα για τη νέα χρονιά.

 Καλλιεργητικά μέτρα:  Αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλάδων. Συλλογή των πεσμένων φύλλων και κάψιμο ή/και βαθύ παράχωμα.

 Η καταστροφή των αρχικών μολυσμάτων όπως συστήνεται παραπάνω, είναι αποτελεσματικότερη όταν είναι γενικής εφαρμογής σε μία περιοχή από όλους τους παραγωγούς.

 Οι παραπάνω επεμβάσεις και καλλιεργητικά μέτρα προστατεύουν τα δέντρα και από την σεπτορίωση της Αχλαδιάς (Mycosphaerella pyri Auersw).

Φουζικλάδιο 

mhlia fouzikladio 1

mhlia fouzikladio 2

mhlia fouzikladio 3

mhlia fouzikladio 4

 

✔ ΕΛΚΗ ΜΗΛΙΑΣ και ΑΧΛΑΔΙΑΣ (Nectria galligena Bres., Botryophaeria spp.)

► Σε οπωρώνες που παρουσιάζουν προσβολές συνιστάται αφαίρεση των ελκών και επάλειψη της τομής με διάλυμα χαλκούχου μυκητοκτόνου, αποκοπή και κάψιμο των προσβεβλημένων κλαδιών σε ξηρές περιόδους του χειμώνα και ανάλογα με το βαθμό προσβολής ψεκασμός στο τέλος της πτώσης των φύλλων με εγκεκριμένα χαλκούχα στην υψηλότερη συνιστώμενη δόση (λόγω ήπιου καιρού παρατείνεται η διάρκεια πτώσης των φύλλων και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος προσβολών).

Προσβολή Μηλιάς από Nectria galligena 

mhlia elki 1 

mhlia elki 2

mhlia elki 3

 

✔ ΨΥΛΛΑ ΑΧΛΑΔΙΑΣ (Cacopsylla sp., Homoptera: Psyllidae)

► Λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών τα ενήλικα άτομα παραμένουν δραστήρια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

► Μόνο σε οπωρώνες που παρουσίασαν σημαντική προσβολή συνιστάται ψεκασμός με συνθετικές πυρεθρίνες σε μια ηλιόλουστη μέρα. Ο ψεκασμός αυτός στρέφεται κατά των ενηλίκων και αποσκοπεί στη δραστική μείωση του πληθυσμού που θα διαχειμάσει.

► Εάν η προσβολή δεν ήταν σημαντική ή αν παρατηρούνται ικανοποιητικοί πληθυσμοί αρπακτικών και παρασίτων (Anthocoridae, Chrysopidae, Hemerobiidae, Coccinellidae, Aranae, κ.α.), ο ψεκασμός αυτός συνιστάται να παραλειφθεί.

Ψύλλα Αχλαδιάς

psila axladias2

✔ ΣΕΖΙΑ  (Synanthedon myopaeformis Borkhausen, Lepidoptera: Sesiidae)

► Σε οπωρώνες που παρουσιάζουν προσβολές από το έντομο αυτό, συνιστάται την εποχή αυτή ψεκασμός ή επάλειψη του κορμού μέχρι ύψους 1,5μ με chlorpyrifos.

► Αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλάδων.

Προσβολές από Σέζια

sezia 1

sezia 2

 

✔ ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ  (Cydia pomonella L., Lepidoptera: Torticidae)

► Απομάκρυνση ή/και καταστροφή καρπών που μένουν στον οπωρώνα μετά την συγκομιδή (είτε πάνω στα δέντρα είτε στο έδαφος, ακόμα και σε σωρούς στις άκρες) με στόχο τη μείωση του πληθυσμού του επόμενου έτους.

► Τοποθέτηση λωρίδων κυματοειδούς χαρτιού γύρω από ορισμένους κορμούς δέντρων κυρίως της περιφέρειας και καταστροφή τους στη συνέχεια (Δημιουργία καταφυγίων για τις προνύμφες που κατεβαίνουν να νυμφωθούν). 

 karpokapsa1

karpokapsa2

✔ ΨΩΡΑ ΤΟΥ SAN JOSÉ  (Quadraspidiotus perniciosus, Homoptera: Diaspididae)

► Αφαίρεση και καταστροφή με κάψιμο των βραχιόνων που είναι έντονα προσβεβλημένοι.

►Τρίψιμο του προσβεβλημένου φλοιού με ένα μαλακό πινέλο βουτηγμένο σε ήπιο διάλυμα σαπουνιού.

► Ψεκασμός των κορμών με νερό υπό πίεση.

► Επέμβαση με διάφορα σκευάσματα παραφινέλαιων.

Προσβολές από Ψώρα του San Jose 

san jose

✔ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ  (Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.)

► Εκρίζωση και κάψιμο των έντονα προσβεβλημένων δένδρων (προσβολή στον κορμό σε απόσταση μικρότερη των 50 εκ. από το έδαφος).

► Καταστροφή με κάψιμο των προσβεβλημένων αυτοφυών ξενιστών του βακτηρίου (γκορτσιές, κράταιγος, πυράκανθος), οι οποίοι γειτονεύουν με την καλλιέργεια.

► Επιμελημένη αφαίρεση των προσβεβλημένων μερών των δένδρων (να περιλαμβάνεται και τμήμα υγιούς κλάδου τουλάχιστον 30 εκ.) με ξηρό καιρό, απολύμανση των πληγών με χαλκούχο σκεύασμα και των εργαλείων με υδατικό διάλυμα φορμόλης 5% ή χλωρίνης 10% ή μετουσιωμένου οινοπνεύματος 3 προς 1 σε νερό. Μετά την απολύμανση να γίνει κάλυψη των πληγών με αλοιφή εμβολιασμού ή λινέλαιο.

► Ψεκασμός μετά την πτώση των φύλλων με χαλκούχα σκευάσματα στη μέγιστη συνιστώμενη δόση.

Προσβολές από Βακτηριακό Κάψιμο 

bakthriako kapsimo 1

bakthriako kapsimo 2

 

Πηγη

Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του Περονόσπρου και του Κλαδοσπόριου και τη μετάδοσή τους. Επίσης, διαπιστώθηκαν υψηλοί πληθυσμοί του Αλευρώδη αλλά κια της Tuta στα Θερμοκήπια με Τομάτες.

ΤΟΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

(Phytophthora infestans)

peronosporos tomata thermokhpiou

Διαπιστώσεις

Συνεχίζεται η παρουσία του περονόσπορου στις καλλιέργειες με τομάτα θερμοκηπίου στους Νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Σερβωτά Τρικάλων. και Λάρισας.

Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

Συνθήκες ανάπτυξης:

Ο παθογόνος μύκητας αρχίζει τον σχηματισμό εξανθήσεων όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία στο περιβάλλον των φυτών (υγρασία 80-95% και θερμοκρασίες 6-26o C, με άριστη 18-22ο C).

Συστάσεις:

Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών), με κατάλληλα επιτρεπόμενα και εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως Mancozeb, maneb, propineb, pyraclostrobin, azoxystrobin κ.ά. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από 8 ημέρες.

ΚΛΑΔΟΣΠΟΡΙΟ

(Cladosporium fulvum, fulvia fulva)

kladosporio tomata all

Κλαδοσπόριο σε θερμοκήπιο Ν.Μαγνησίας εικ. ΠΚΠΦ Βόλου

Διαπιστώσεις:

Συνεχίζεται η παρουσία του κλαδοσπόριου στις καλλιέργειες με τομάτες θερμοκηπίου, Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

Συνθήκες ανάπτυξης:

Η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά στα θερμοκήπια όταν επικρατούν υψηλή υγρασία 70%-95% και θερμοκρασίες από 4-32oC, με άριστη θερμοκρασία 22-24 oC.

Συστάσεις:

Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (propineb, thriophanate-methyl, difenoconazol tribasic copper sulfate, copper hydroxide).

BOΤΡΥΤΗΣ

(Botrytis cinerea)

botrytis alll

Διαπιστώσεις:

Σε εξέλιξη. βρίσκεται η ασθένεια στις καλλιέργειες με ντομάτα στους νομούς Μαγνησίας Καρδίτσας Σερβωτά Τρικάλων και Λάρισας.

Συμπτώματα:

Προσβάλλει όλα τα μέρη των φυτών τομάτας ( στελέχη. φύλλα, άνθη και καρπούς). Στα στελέχη σχηματίζει καστανού χρώματος έλκη, τα οποία καλύπτονται από τεφρά εξανθηση. Τα προσβεβλημένα άνθη αποκτούν καστανό χρώμα και πέφτουν, ενώ στους καρπούς η προσβολή αρχίζει από τον ποδίσκο ή την κορυφή.

Συνθήκες ανάπτυξης:

Απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη του είναι η υψηλή υγρασία περιβάλλοντος (βροχοπτώσεις, ομίχλες, έλλειψη αερισμού, κ.λ.π.). αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 1-300C, με άριστη θερμοκρασία τους18-230C. Την είσοδο του παθογόνου διευκολύνει η παρουσία πληγών, νεκρών φυτικών ιστών και ανθέων .

Καταπολέμηση:

α) Μείωση της υγρασίας στο χώρο των θερμοκηπίων με καλό αερισμό, τα φυτά να είναι αραιά φυτεμένα και το πότισμα να γίνεται τις πρωινές ώρες.

β)Τήρηση καλής υγιεινής στις φυτείες με αφαίρεση - καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών ή φυτικών οργάνων και αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης.

γ) Χημική καταπολέμηση με άμεσο ψεκασμό στις καλλιέργειες όπου παρατηρείται ο βοτρύτης, με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για τον βοτρύτη φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (όπως boscalid, pyraclostrobin, cyprodinil, fludioxonil, iprodione, κ.α.) και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες, όπου υπάρχει πρόβλημα.

ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ

(Τrialeurodes vaporariorum, Bemisia tabaci)

aleyrodis all

Διαπιστώσεις:

Υψηλοί είναι οι πληθυσμοί του Αλευρώδη στα θερμοκήπια με τομάτες.Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη ανάπτυξη του εντόμου.

Συστάσεις:

Για τους βιοκαλλιεργητές συστήνεται η τοποθέτηση της παρασιτικής σφήκας του Αλευρώδη των θερμοκηπίων Encarcia formosa κ.α. αρπακτικά

Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συστήνονται κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Acetamiprid, Pyriproxyfen, thiacloprid, pyrethrins, Lambda cyhalothrin, Beauveria bassiana stain GHAΚ. κα.

TUTA ABSOLUTΑ

tuta absoluta all

 

Προσβολές από Tuta Absoluta

Διαπιστώσεις:

Οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται και εμφανίζονται ανησυχητικά υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου στις καλλιέργειες τομάτας.

Επεμβάσεις: 

Να γίνουν επεμβάσεις με κατάλληλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Bacillus thuringiensis var. Kustaki (pb-54), Bacillus thuringiensis var. kurstaki (pb-54), emamectin, indoxacarb και spinosadκ.α..

 

ΠΡΟΣΟΧΗ 

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων

 
 
 
Το δένδρο είναι γεμάτο έλκη στους βραχίονες που σημαίνει ότι ζει σε αντίστροφη μέτρηση. Τα έλκη στους βραχίονες και τον κορμό προκαλούνται από βακτήρια και μύκητες και είναι μία κατάσταση στην οποία κανείς δεν δίνει την δέουσα σημασία.
 
Το σχίσιμο των καρπών οφείλεται σε ακανόνιστη παροχή εδαφικής υγρασίας και δίνει την ευκαιρία σε μύκητες (μούχλα) να αποικίσουν το εσωτερικό του καρπού.
 
Σε 1-2 φώτος σε καρπούς και στην επιφάνεια έχουμε εγκατάσταση κοκκοειδών.
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 09:32

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Written by

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ ΚΑΙ ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ.

 

Συμπτώματα- Βιολογικός Κύκλος του Colletotrichum gloeosporioides
Ο μύκητας Colletotrichum gloeosporioides προσβάλει κυρίως τους ώριμους καρπούς και προκαλεί τη σήψη τους, ενώ προσβάλει λιγότερο τα φύλλα, τους ποδίσκους των καρπών και τους νεαρούς κλαδίσκους της ελιάς. Στα αρχικά στάδια της προσβολής στον καρπό εμφανίζεται καστανέρυθρη κηλίδα σε κάποιο σημείο της επιφάνειας του που εξαπλώνεται πολύ γρήγορα στο μεγαλύτερο μέρος του καρπού. Ακολουθεί βύθιση και έντονη ρυτίδωση, σε μορφή συγκεντρικών κύκλων, των προσβεβλημένων τμημάτων του καρπού η οποία σε λίγες ημέρες καλύπτεται από τις καρποφορίες (ακέρβουλα) του μύκητα. Όταν επικρατεί υψηλή υγρασία τα μυξοσπόρια του παθογόνουColletotrichum gloeosporioides (υαλώδη και μονοκύτταρα κονίδια) εξέρχονται ως γλοιώδης μάζα πορτοκαλί χρώματος από τα ακέρβουλα.

Οι προσβεβλημένοι ελαιόκαρποι είτε πέφτουν στο έδαφος και σαπίζουν ολοκληρωτικά, είτε παραμένουν στο δένδρο όπου μουμιοποιούνται.Τα σπόρια τα οποία προκαλούν τις αρχικές μολύνσεις προέρχονται από τους προσβεβλημένους καρπούς και τα προσβεβλημένα φύλλα του προηγούμενου έτους που είναι στο έδαφος ή πάνω στο δένδρο. Κρίσιμη περίοδος για την ασθένεια θεωρείται το τέλος του φθινοπώρου και οι αρχές του χειμώνα, λόγω των πολλών βροχών και της υψηλής υγρασίας, ενώ και ο δάκος παίζει σημαντικό ρόλο καθώς τα νύγματά του επιταχύνουν την ωρίμανση των καρπών αλλά και αποτελούν πύλη εισόδου του μύκητα. Η προσβολή των φύλλων και των βλαστών της ελιας δεν έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας.
 

Επιβάλλεται οπωσδήποτε η συλλογή-απομάκρυνση του πεσμένου στο έδαφος καρπού, γιατί αποτελεί πολύ σημαντική πηγή μόλυνσης για το επόμενο έτος.

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

       

ΧΑΛΚΟΥΧΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

 

KOCIDE 2000 35WG

    https://www.agrofitiki.com/images/stories/virtuemart/product/4584985989851.jpg

NORDOX 75WG

   https://www.agrofitiki.com/images/stories/virtuemart/product/sonq2%20(1)1.jpg

 

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΑ

INSIGNIA 20WG

 

https://m.agro.basf.gr/agroportal/mgr/media/productcatalogue/products/material/Insignia_olives.pdf

 

SYLLIT 544SC

   https://www.agrofitiki.com/images/stories/virtuemart/product/sonq1%20(1).jpg

Παθογόνο αίτιο: Gloeosporium olivarum (αγενής μορφή - εγγενής μορφή: Glomerella cingulata, Helotiales, Dermateaceae) (συν. Colletotrichum gloeosporioides)

 

Συνθήκες ανάπτυξης-Βιολογικός κύκλος

 

Ο μύκητας διαχειμάζει με τη μορφή κονιδίων μέσα στα ακέρβουλα  που σχηματίζονται στα φύλλα ή στους καρπούς που έχουν παραμείνει στο δέντρο ή έχουν πέσει στο έδαφος. Την μόλυνση προκαλούν τα κονίδια, για την ελευθέρωση και την διασπορά των οποίων βασικό ρόλο παίζει η βροχή.

 

Κύρια πηγή μολυσμάτων για τις αρχικές μολύνσεις είναι οι καρποί.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βλάστηση των κονιδίων είναι η ύπαρξη σταγόνας νερού ή σχετική υγρασία 92-100% για 48-120 ώρες.

 

Ο μύκητας εισέρχεται στους ιστούς μέσω πληγών ή με απευθείας διάτρηση της επιδερμίδας. Στους καρπούς σχηματίζει τις καρποφορίες του στο μεσοκάρπιο και τα σπόρια βγαίνουν και παραμένουν προσκολλημένα στην επιφάνεια του καρπού για 9 μήνες περίπου, αφού διαρρήξουν το επικάρπιο. Ο μύκητας για να αναπτυχθεί ικανοποιητικά απαιτεί θερμοκρασίες μεταξύ 10-25οC (άριστη 25οC).

 

Οι αρχικές μολύνσεις πραγματοποιούνται συνήθως όταν ξεκινούν οι φθινοπωρινές βροχές, δηλαδή Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και εξελίσσονται ταχύτατα μέχρι τον Δεκέμβριο που τα επίπεδα βροχοπτώσεων και η σχετική υγρασία είναι υψηλά.

 

Η προσβολή γίνεται κυρίως στους ώριμους καρπούς, ενώ παρουσιάζεται ανθεκτικότητα στους πράσινους καρπούς της ελιάς. Ο χρόνος επώασης της ασθένειας διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο εισόδου του μύκητα στους φυτικούς ιστούς. Αν δεν υπάρχει πληγή κυμαίνεται από 6-15 μέρες, ενώ με την ύπαρξη πληγής επιταχύνεται η περίοδος επώασης κατά 2-5 μέρες. Την ανάπτυξη της επιδημίας ευνοεί η προσβολή από το δάκο, αποτέλεσμα της οποίας είναι η δημιουργία νυγμάτων στους καρπούς οδηγώντας σε γρηγορότερη ωρίμανση των καρπών και ευκολότερη είσοδο και ανάπτυξη του μύκητα.

 

Συμπτώματα-Ζημία

 

Πρόκειται για συνήθη ασθένεια που απαντάται στη χώρα μας, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα.

 

Προκαλεί σημαντικές ζημιές στις ποικιλίες Λιανολιά Κερκύρας, Κορωνέικη, Καλαμών.

 

Συμπτώματα παρατηρούνται κυρίως στους ώριμους καρπούς και λιγότερο στα φύλλα, τα άνθη, τους ποδίσκους των καρπών και τους νεαρούς κλάδους.

 

Αρχικά, συνήθως στην κορυφή του καρπού ή στο σημείο πρόσφυσής του με τον ποδίσκο ή σε άλλα σημεία, εμφανίζεται μια κυκλική ή ελλειπτική, καστανοκόκκινη ή καστανοϊώδης (μαύροι καρποί) ή καστανή (πράσινοι καρποί) κηλίδα η οποία μεγαλώνει και επεκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος του καρπού.

 

Οι προσβεβλημένοι ιστοί βυθίζονται και στη συνέχεια παρατηρείται ρυτίδωση της κηλίδας σε ομόκεντρους κύκλους η οποία σε μικρό χρονικό διάστημα καλύπτεται από τις καρποφορίες του μύκητα που εμφανίζονται ως μαύρα στίγματα.

 

Όταν τα επίπεδα υγρασίας είναι υψηλά τα σπόρια του μύκητα βγαίνουν από τις καρποφορίες με τη μορφή ρόδινης ή πορτοκαλί γλοιώδους μάζας. Οι προσβεβλημένοι καρποί είτε πέφτουν στο έδαφος και σαπίζουν ολοκληρωτικά είτε μένουν προσκολλημένοι στο δένδρο με αποτέλεσμα να αφυδατώνονται, να συρρικνώνονται και να μουμιοποιούνται. Η ασθένεια σε κάποιες περιπτώσεις προχωράει στους μίσχους προσδίδοντάς τους σκοτεινό χρώμα καπνιάς.

 

Στα φύλλα η προσβολή ξεκινά από την κορυφή του ελάσματος και εκδηλώνεται με καστανόχρωμες ή χλωρωτικές καστανοκίτρινες κηλίδες με ασαφή όρια που εξαπλώνονται μέχρι τη μέση του ελάσματος. Πάνω στους προσβεβλημένους ιστούς σχηματίζονται τα ακέρβουλα σε ομόκεντρους κύκλους τα οποία, σε υγρό καιρό, εξέρχονται τα κονίδια με μορφή ρόδινων μαζών. Ωστόσο η προσβολή στα φύλλα δεν έχει ιδιαίτερη οικονομική σημασία. Τα προσβεβλημένα άνθη εμφανίζουν καστανοκόκκινο μεταχρωματισμό με αποτέλεσμα τη μείωση της ανθοφορίας και καρπόδεσης.

 

Τρόποι καταπολέμησης

 

 

 

 

Καλλιεργητικά μέτρα

Κατάλληλο κλάδεμα για αερισμό της κόμης

Αποφυγή εγκατάστασης ελαιώνων σε κακώς αεριζόμενες περιοχές

Αποφυγή δημιουργίας πληγών

Αποτελεσματική καταπολέμηση του Δάκου

Χημικά μέτρα

ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΠΟΙΗΣΙΜΗ

ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ

Για την αντιμετώπιση του Gloeosporium olivarum:

χαλκός (υδροξείδιο) 

χαλκός (βορδιγάλειος) 

χαλκός (οξυχλωριούχος) 

χαλκός (τριβασικός θειϊκός) 

dodine 

mancozeb 

Για την αντιμετώπιση του Colletotrichum gloeosporioides:

dodine 

ΕΛΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ

ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ

Για την αντιμετώπιση του Gloeosporium olivarum:

χαλκός (υδροξείδιο) 

χαλκός (βορδιγάλειος) 

χαλκός (οξυχλωριούχος) 

χαλκός (τριβασικός θειϊκός) 

dodine 

mancozeb 

Για την αντιμετώπιση του Colletotrichum gloeosporioides:

dodine 

Για την αντιμετώπιση των Colletotrichum spp.:

pyraclostrobin 

Βιολογικά μέτρα

ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΠΟΙΗΣΙΜΗ

ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ

Για την αντιμετώπιση του Gloeosporium olivarum:

χαλκός (υδροξείδιο)

χαλκός (βορδιγάλειος)

χαλκός (οξυχλωριούχος) 

χαλκός (τριβασικός θειϊκός)

ΕΛΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ

ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ

Για την αντιμετώπιση του Gloeosporium olivarum:

χαλκός (υδροξείδιο) 

χαλκός (βορδιγάλειος) 

χαλκός (οξυχλωριούχος) 

χαλκός (τριβασικός θειϊκός) 

 

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 20

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΙΑΣ - ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΔΑΚΟΣ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ