Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Αγροτικά Νέα

Αγροτικά Νέα (395)

Αύξηση σε ποσοστό περί το 20%, µε τα στρέµµατα να υπολογίζονται κοντά στα 100.000 πανελλαδικά, δείχνουν τα στοιχεία για τη φθινοπωρινή σπορά του 2017 στην ελαιοκράµβη. Τα συµβόλαια διατηρούνται σταθερά στα 40 λεπτά, ενώ από τη βιοµηχανία βιοντίζελ διαµηνύεται ότι δεν τίθεται θέµα απορρόφησης της παραγωγής.

 

Ωστόσο, οι πρώτες εκτιµήσεις ήθελαν ακόµα µεγαλύτερη αύξηση στα καλλιεργούµενα στρέµµατα µε ελαιοκράµβη τη σεζόν 2017-2018, µια τάση η οποία δεν βοηθήθηκε από τον καιρό κατά την περίοδο της σποράς. Την περσινή σεζόν η καλλιέργεια κυµάνθηκε περί τα 80.000 στρέµµατα, µε τις φετινές εκτάσεις να είναι περισσότερες από λίγο σε όλες τις βασικές περιοχές σποράς της ελαιοκράµβης (Σέρρες, Ξάνθη, Ορεστιάδα, δυτική Μακεδονία).

Αφορµή για τη στροφή στην ελαιοκράµβη αποτέλεσε η απογοήτευση των παραγωγών από το σκληρό σιτάρι, την έτερη φθινοπωρινή καλλιέργεια, ενώ το ενδιαφέρον φάνηκε από νωρίς στην αγορά των σπόρων. Ωστόσο, σύµφωνα µε τον Γιώργο Οικονοµίδη της Syngenta, την τάση αυτή των καλλιεργητών αναχαίτισαν οι καιρικές συνθήκες. «Η ελαιοκράµβη δεν µπορεί να σπαρθεί µετά τον Οκτώβριο, γιατί οι πολύ όψιµες σπορές είναι επίφοβες, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να παγώσουν τα φυτά», αναφέρει στην Agrenda ο κ. Οικονοµίδης, για να εξηγήσει τα εξής: «Το φυτό της ελαιοκράµβης πρέπει να έχει βγάλει 6-8 φύλλα, να έχει δηλαδή σχηµατιστεί η ροζέτα, πριν αρχίσουν τα πολλά κρύα, και να µείνει έτσι όλο τον χειµώνα. Ανάλογα µε την περιοχή, αν το φυτό δεν έχει φτιάξει τη ροζέτα από τον Νοέµβρη και µέχρι τα µέσα ∆εκεµβρίου, ενδέχεται να παγώσει µετά». Αυτό σηµαίνει ότι η φετινή σπορά της ελαιοκράµβης σταµάτησε 10 µε 15 Οκτωβρίου, λόγω και των συνεχόµενων βροχοπτώσεων, «συγκρατώντας» τις εκτάσεις κοντά στα 100.000 στρέµµατα πανελλαδικά.

Ειδικότερα, αύξηση των στρεµµάτων της ελαιοκράµβης για την καλλιεργητική περίοδο 2017-2018 καταγράφεται στην περιοχή του Λαγκαδά, ενώ στις Σέρρες οι εκτάσεις της καλλιέργειας παρόλο που υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών δεν αυξήθηκαν σηµαντικά, κυρίως λόγω της ξηρασίας του φθινοπώρου, µε αποτέλεσµα να κυµαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα.

Έγκαιρη σπορά για να µη χαθούν φυτά 

Κυριότερος παράγοντας επιτυχίας της καλλιέργειας αποτελεί το φύτρωµα που επηρεάζεται σε µεγάλο βαθµό από τις καιρικές συνθήκες την περίοδο Σεπτέµβριος-Οκτώβριος. Όταν δεν υπάρχουν αρκετές βροχές µετά τη σπορά, το φυτό δεν αντέχει την ξηρασία, όπως συµβαίνει στα σιτάρια και στα κριθάρια, µε αποτέλεσµα να χάνεται µεγάλο ποσοστό φυτών και να απαιτείται επανασπορά.

Επιπλέον, η προετοιµασία του χωραφιού πρέπει να γίνεται όσο το δυνατό νωρίτερα, από τον Αύγουστο, προκειµένου να προλάβουν οι παραγωγοί την ανάπτυξη ορισµένων ασθενειών και εντόµων, µεταξύ των οποίων ο χρυσοκέφαλος (σκαθάρι) που εµφανίζεται µετά τη σπορά και ο ανθονόµος που τρώει τα άνθη και το φυτό δεν καρπίζει.

Στα 40 λεπτά τα συµβόλαια

Η ελαιοκράµβη, ως καλλιέργεια, µπορεί να δώσει από 200 µέχρι και 400 κιλά προϊόντος ανά στρέµµα, και έχει διπλάσια τιµή και ίδια περίπου έξοδα σε σχέση µε τα σιτηρά. Η ελαιοκράµβη έχει σταθερή τιµή στα 40 λεπτά και δεν υπάρχει πρόβληµα διάθεσης του προϊόντος, καθώς υπάγεται σε πρόγραµµα συµβολαιακής γεωργίας, λένε οι παραγωγοί.

 
 

Σε χρονιά δίχως προηγούµενο εξελίσσεται η εφετινή για την τιµή της ελιάς Καλαµών, που παραµένει ψηλά, λόγω των καλών ροών στο εσωτερικό εµπόριο, αλλά και των εξαγωγών.

 

Στο νοµό Λακωνίας, οι τιµές «παίζουν» στα επίπεδα των 1,85 ευρώ το κιλό για τη βασική κατηγορία τεµαχισµού (205 κοµµάτια εν προκειµένω) κι ενώ ένα µεγάλο µέρος του αποθηκευµένου καρπού, είναι εξαιρετικά µικρό. Η µικροκαρπία, λένε οι πληροφορίες, είναι πιο έντονη στην περιοχή της Λακωνίας, ενώ παρατηρείται και στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά σε µικρότερο βαθµό.

Οι τιµές παραγωγού στην συγκεκριµένη περιοχή έχουν ανέλθει σε σχέση µε τα 1,40-1,50 ευρώ της εκκίνησης για τη βασική κατηγορία τεµαχισµού (200 κοµµάτια). Η δε πλειοψηφία των εµπορικών πράξεων γίνεται πλέον µε την τιµή στα 1,60 ευρώ το κιλό, εκτός περιπτώσεων µεγαλο-παραγωγών που διαπραγµατεύονται για υψηλότερες τιµές.

 
 

Από το τέλος του τρέχοντος έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2019 θα αρχίσει να ισχύει η υποχρεωτική αναγραφή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση του κωδικού «sticker» του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων.

 

Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Βαγγέλης Κόκκαλης σε συνάντησή του με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Σταθμών Τεχνικής Επιθεώρησης Εξοπλισμών Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων.

Ο κ. Κόκκαλης τόνισε τα οφέλη των αγροτών από την επιθεώρηση του εξοπλισμού τους, δίνοντας έμφαση στη μείωση του κόστους εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων μέχρι και 30% ανά ψεκασμό. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον υφυπουργό, βελτιώνεται η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, μειώνεται ο κίνδυνος ύπαρξης υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στα παραγόμενα προϊόντα και προστατεύεται το περιβάλλον.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλειος Κόκκαλης, συναντήθηκε την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Σταθμών Τεχνικής Επιθεώρησης Εξοπλισμών Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων. Συγκεκριμένα παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Μαυρουδής Μαυρίδης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Νίκος Νούλας και τα μέλη κ.κ. Τραϊανός και Γεώργιος Σιαρένος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τον Σύλλογο και συζητήθηκε η πορεία επιθεώρησης του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων. Πρόκειται για τον έλεγχο της λειτουργικής κατάστασης που έχουν τα ήδη χρησιμοποιούμενα από τους αγρότες ψεκαστικά, όπως προβλέπεται από το νόμο 4036/2012.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι με τη θετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας σχεδιάζεται η υποχρεωτική αναγραφή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση του κωδικού «sticker» του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων. Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται να ισχύσει από το τέλος του τρέχοντος έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2019.

Ο Β. Κόκκαλης, επεσήμανε τα οφέλη των αγροτών από την επιθεώρηση του εξοπλισμού τους και κυρίως τη μείωση του κόστους εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων, έως και 30% ανά ψεκασμό. Ταυτόχρονα βελτιώνεται η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, μειώνεται ο κίνδυνος ύπαρξης υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στα παραγόμενα προϊόντα και προστατεύεται το περιβάλλον.

 

 
 

Σαφώς ανοδική είναι η τάση στην εγχώρια αγορά για την τιµή που καρπώνεται ο παραγωγός στο λεµόνι. Πληροφορίες της εφηµερίδας Agrenda, από καθαρά παραγωγικές περιοχές, όπως του Αιγίου, της Κορινθίας και της Λακωνίας αναφέρουν, ότι οι µεγάλοι έµποροι, που καθορίζουν εν πολλοίς και την αγορά προτίθενται σχετικά άµεσα να πληρώσουν το «κάτι παραπάνω».

 

Οι τιµές στο λεµόνι επέδειξαν κατά την φετινή χρονιά αξιοσηµείωτη αντοχή, µε αποτέλεσµα το ∆εκέµβριο του 2017 να κυµαίνονται µεταξύ 30 και 50 λεπτών, ανάλογα τη ζώνη παραγωγής, παρά τις αθρόες εισαγωγές από την Τουρκία, την Αργεντινή κι άλλες ανταγωνίστριες χώρες.

Όπως λέει µιλώντας στην Agrenda ο Κώστας ∆εληγιάννης, παραγωγός από το Αίγιο «οι τιµές στις πρώιµες ποικιλίες πέρσι ξεκίνησαν από τα 1,20 ευρώ το κιλό και φέτος από τα 70 λεπτά. Ωστόσο φέτος αν και θα περίµενε κανείς να υποχωρήσουν κάτω από τα περσινά κατώτατα επίπεδα, έχουν κρατηθεί στα επίπεδα των 34-35 λεπτών, όσον αφορά το Αίγιο», όπου την συγκέντρωση πραγµατοποιεί ο τοπικός πρωτοβάθµιος συνεταιρισµός Τεµένης.

Για το επόµενο χρονικό διάστηµα, ο συγκεκριµένος παραγωγός «βλέπει» περαιτέρω αύξηση στις τιµές, καθώς, µετά τις 20 Ιανουαρίου κάθε έτους είθισται, η τιµή να καταγράφεται αυξηµένη, ενώ ήδη, όπως προσθέτει, µιλώντας στην Agrenda, «υπάρχει κινητικότητα εκ µέρους των µεγάλων εµπόρων».

«Η τιµή εκκίνησε από το 1 ευρώ στο τέλος του Αυγούστου, µε την συγκοµιδή της ποικιλίας Ιντερτονάτο», αναφέρει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισµών (ΠΕΣ) Βασίλης Καρέλης, για να προσθέσει ότι «στην συνέχεια έπεσε σταδιακά στα 30 λεπτά το κιλό αυτή την εποχή, που συγκοµίζεται η ποικιλία Μαγληνό».

Καλό συνεχίζει εν τω µεταξύ να είναι το κλίµα για την τιµή παραγωγού στην Λακωνία. Όπως εξηγεί µιλώντας στην εφηµερίδα Agrenda ο Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Sparta Orange, «οι τιµές παραγωγού εκκίνησαν για το πρώιµο προϊόν από το 1 ευρώ το κιλό κι έπεσαν σταδιακά στα 40 - 50 λεπτά το κιλό τώρα, που µπήκε στην παραγωγή ο µεγαλύτερος όγκος».

«Μέχρι και το πρώτο πενθήµερο του Ιανουαρίου οι τιµές κυµαίνονταν στην περιοχή της Λακωνίας πέριξ των 40 µε 50 λεπτών, ενώ τάση θα είναι σαφώς ανοδική το επόµενο διάστηµα», εκτιµά ο Πέτρος Μπλέτας.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι σε ένα ακόµα νόµο της Πελοποννήσου, την Κορινθία, αναφέρει µιλώντας στην Agrenda, ο παραγωγός Ιωάννης Γκίκας από το Σχίνο, «η τιµή που πληρωνόµαστε αγγίζει τα 50 λεπτά του ευρώ», κυµαινόµενη στα ίδια, περίπου, µε τα περσινά επίπεδα, τέτοια περίοδο.

 

Υπεροχή έναντι των Τούρκων στις χώρες της Βαλκανικής

Βασικός λόγος για τον οποίο οι τιµές παραγωγού στο λεµόνι επιδεικνύουν φέτος αντοχή, παρά τις καλές αποδόσεις (ιδιαίτερα στην περιοχή του Αιγίου στην Αχαΐα), είναι η έντονη ζήτηση από αρκετές Βαλκανικές χώρες, όπως η Ρουµανία και άλλες του πρώην ανατολικού µπλοκ, σηµειώνει µιλώντας στην εφηµερίδα Agrenda ο Κώστας ∆εληγιάννης.

Ο ίδιος εκτιµά ότι αυτό συνέβη  «γιατί η τιµή εξαγωγής στις χώρες αυτές για το ελληνικό λεµόνι ήταν ανταγωνιστική σε σχέση µε το τουρκικό, µε αποτέλεσµα να µας προτιµήσουν και λόγω της εξαιρετικής µας ποιότητας.

 
 
Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 11:59

Mέχρι 90 λεπτά τα βιολογικά καρότα, με καλή ροή

Written by

Με το 1 ευρώ το κιλό «φλερτάρει» η τιµή του βιολογικού καρότου στις αρχές του Ιανουαρίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018, στα περίπτερα όλης της χώρας.

 

Ειδικότερα στην Σκύδρα, στο νόµο Πέλλας, όπως αναφέρει µιλώντας στην Agrenda, ο παραγωγός Φώτης Μπούκινας, «η τιµή παραγωγού όσον αφορά στο ποιοτικό, εµφανίσιµο και µε συγκεκριµένες προδιαγραφές προϊόν που ζητούν τα σούπερ µάρκετς κυµαίνεται αυτή την περίοδο στα επίπεδα των 90 λεπτών το κιλό».

Την ίδια ώρα στο συµβατικό, λέει το ρεπορτάζ της Agrenda από τις βασικές ζώνες παραγωγής, σε Εύβοια και Βοιωτία, οι τιµές κυµαίνονται πέριξ των 30 λεπτών το κιλό, την ίδια ώρα που στην Αιτωλοακαρνανία, όπως αναφέρουν από τα «Αγροκτήµατα Ξηροµέρου» η τιµή για το καρότο µε φύλλα, που παράγεται στην περιοχή, «ακουµπά» και τα 55 λεπτά του ευρώ ανά κιλό.

 

 

 
 
 
 

Καταλυτική για τον ανταγωνισµό και άκρως ευεργετική για τον παραγωγό αποδείχτηκε η κίνηση του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισµού Αχλαδίων να ανακοινώσει τιµή στα 3,74 ευρώ για οξύτητα 0,3, µειούµενη 0,03 ευρώ ανά δέκατο.

 

Κι αυτό γιατί, λίγες µόλις ηµέρες µετά, το ελαιουργείο «Ν. Αεράκης» που βρίσκεται στην Σητεία ανακοίνωσε πως πληρώνει τον παραγωγό για το έξτρα παρθένο 3,75 ευρώ το κιλό. Όπως ανέφερε µιλώντας στην εφηµερίδα Agrenda, η υπεύθυνη της επιχείρησης «οι τιµές στην ζώνη µας κινούνται πέριξ των 3,75 ευρώ το κιλό, ενώ δεν αποκλείεται µια αύξηση, στο επόµενο διάστηµα».

Ενδιαφέρουσα την ίδια ώρα κρίνεται εκ πρώτης τουλάχιστον όψης η πρωτοποριακή προσπάθεια 9 συνεταιρισµών του Ηρακλείου, να πραγµατοποιήσουν πλειοδοτικό δηµόσιο διαγωνισµό πώλησης 65 τόνων έξτρα εσοδείας 2017-2018, οξύτητας 0,3-0,8 βαθµών. Σύµφωνα µε το κείµενο της προκήρυξης τον διαγωνισµό πραγµατοποιούν οι συνεργαζόµενοι Αγροτικοί Συνεταιρισµοί Ελαιολάδου, Επισκοπής, Βιάννου, Αρκαλοχωρίου, Τυλισσού, Αγίου Μύρωνα, Κρουσσώνα, Νιπιδιττού, Βόννης, Ελιάς, την ∆ευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, µε κλειστές προσφορές.

Η ποσότητα του προς πώληση ελαιολάδου ανέρχεται στους 65 τόνους, οι οποίοι βρίσκονται στις αποθήκες των συνεργαζόµενων συνεταιρισµών ως εξής: Επισκοπής 10 τόνοι, Αγίου Μύρωνα 10 τόνοι, Κρουσσώνα 10 τόνοι, Τυλίσσου 10 τόνοι, Βιάννου 10 τόνοι, Νιπιδιτού 10 τόνοι , Βόνης 5 τόνοι.

Σηµειωτέον ότι οι συνεταιρισµοί ζητούν «η προσφορά να αναφέρει τιµή που θα αφορά την συνολική ποσότητα των 65 τόνων του ελαιολάδου και θα είναι ενιαία , (µια τιµή) για το ελαιόλαδο «ως έχει», πάτο κορφή και χωρίς αυξοµείωση οξύτητας , αφαίρεση Ξ.Υ.Υ. και θα αναφέρει αν συµπεριλαµβάνεται η όχι ο ΦΠΑ 13%», τονίζεται στην προκήρυξη.

Η παραλαβή του ελαιολάδου, αναφέρουν οι οργανώσεις «θα γίνει από τις δεξαµενές του κάθε συνεργαζόµενου συνεταιρισµού µε έξοδα και ευθύνη του αγοραστή από τον κρουνό, το αργότερο εντός δέκα ηµερών από την ηµεροµηνία της κατακύρωσης του διαγωνισµού, η παράδοση θα γίνει στην πλάστιγγα του συνεταιρισµού πού φορτώνει η σε πλάστιγγα της επιλογής του». Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη «η τελική απόφαση και η κατακύρωση του ελαιολάδου θα γίνει κατά την κρίση του ∆ιοικητικού Συµβουλίου των συνεργαζόµενων συνεταιρισµών».

Συνεργασία για πωλήσεις και στο μέλλον

Ως µια «πρώτη προσπάθεια προώθησης στην αγορά µιας µικρής ποσότητας ελαιολάδου», κάνει λόγο µιλώντας στην Agrenda ο υπεύθυνος των εννέα αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, Χαράλαµπος Σαλούστρος. «Ο διαγωνισµός θα πραγµατοποιηθεί στις 15-1-2018 ηµέρα ∆ευτέρα και ώρα 7 το απόγευµα µε κλειστές προσφορές που θα αποστέλλονται στο γραφείο (Αβέρωφ και Μανουσογιάννη 3 στο Ηράκλειο), από τις 10 το πρωί έως στις 1 µ.µ. καθηµερινά πλην Σαββάτου και Κυριακής µέχρι και τις 15-1-2018 ηµέρα ∆ευτέρα και ώρα 1 µ.µ.», λέει ο ίδιος προαναγγέλλοντας µια «προσπάθεια συνεργασίας των εννέα οργανώσεων υπό την σκέπη Αγροτικής Εταιρικής Σύµπραξης».

 

 

Πηγη

Από κόσκινο θα πρέπει να περάσουν οι αγρότες, µαζί µε τους λογιστές τους, όλες τις επιδοτήσεις που έλαβαν µέσα στο 2017, προκειµένου να διαπιστώσουν αν από 1ης Ιανουαρίου 2018 εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, το οποίο συνεπάγεται µια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις.

 
Η χρονιά που φεύγει θα µπορούσε να χαρακτηριστεί µεταβατική σε ό,τι αφορά τα νέα κριτήρια υπαγωγής (ή µη) στο καθεστώς των βιβλίων που τέθηκαν σε ισχύ από 1/1/2017. Σύµφωνα µε αυτά, στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ εντάσσεται υποχρεωτικά ένας παραγωγός, όταν συντρέχει µία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

1) Ο τζίρος που πραγµατοποίησε το προηγούµενο έτος ξεπερνά τα 15.000 ευρώ. Στο νούµερο αυτό, εκτός από τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων ιδίας παραγωγής, λαµβάνονται υπόψη και οι αµοιβές από παροχή αγροτικών υπηρεσιών προς κάθε άλλο πρόσωπο.

 

2) Οι επιδοτήσεις κάθε είδους που εισέπραξε το προηγούµενο έτος ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 5.000 ευρώ. Για τον υπολογισµό του ορίου αυτού, λαµβάνεται υπόψη κάθε είδους επιδότηση ή ενίσχυση εισοδηµατικού τύπου που καταβλήθηκε στον παραγωγό, όπως βασική ενίσχυση, πρασίνισµα, ενίσχυση γεωργών νεαρής ηλικίας, εξισωτική, συνδεδεµένες κ.λπ. Οι ενισχύσεις αυτές συµπεριλαµβάνονται ανεξάρτητα από το αν αφορούν το προηγούµενο φορολογικό έτος ή κάποιο άλλο έτος. Εξαιρούνται µόνο οι ενισχύσεις που χορηγούνται από το κράτος για επενδυτικούς σκοπούς και οι αποζηµιώσεις του ΕΛΓΑ.

 

Σηµειωτέον ότι τα δύο παραπάνω κριτήρια δεν απαιτείται να πληρούνται σωρευτικά. Δηλαδή, µπορεί ένας παραγωγός να είχε το προηγούµενο έτος έσοδα 14.000 ευρώ, εφόσον όµως οι επιδοτήσεις που έλαβε στο ίδιο έτος ξεπερνούν έστω και κατά ένα ευρώ το όριο των 5.000 ευρώ, είναι υποχρεωµένος να ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

 

Η φετινή «εξαίρεση»

Με νέα εγκύκλιο, που εξέδωσε τον Μάιο του 2017, η Ανεξάρτητη Αρχή Δηµοσίων Εσόδων όρισε ότι, ειδικά για το φορολογικό έτος 2017, στον προσδιορισµό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις που εισπράχθηκαν το προηγούµενο έτος θα λαµβάνονται υπόψη µόνο τα ποσά των επιδοτήσεων που αφορούν το 2016. Το γεγονός αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε αρκετούς παραγωγούς, που, ειδάλλως, θα εντάσσονταν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, να παραµείνουν στο ειδικό.

Ωστόσο, η εξαίρεση αυτή παύει να ισχύει από 1/1/2018 και πλέον ο αποφασιστικός παράγοντας που κρίνει αν µια ενίσχυση/επιδότηση συµπεριλαµβάνεται ή όχι στο όριο των 5.000 ευρώ είναι ο χρόνος είσπραξής της και όχι το έτος το οποίο αφορά.

Αυτό σηµαίνει ότι µπορεί ένας δικαιούχος να έλαβε για τη φετινή χρονιά ενισχύσεις, το άθροισµα των οποίων είναι π.χ. 4.900 ευρώ, εφόσον όµως στον λογαριασµό του πιστώθηκε εντός του 2017 και κάποιο ποσό από εκκρεµότητα προηγούµενου έτους (π.χ. συνδεδεµένη), είναι πολύ πιθανό να βρεθεί πάνω από τη ζώνη των 5.000 ευρώ.

 

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου

Η υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς φέρνει µαζί της και µια σειρά από υποχρεώσεις. Μεταξύ άλλων, εκτός από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση φορολογικών στοιχείων, θα πρέπει ανά τρίµηνο να υποβάλουν και περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, όπως όλοι οι υπόλοιποι επιχειρηµατίες. Οι παραγωγοί που θα διαπιστώσουν ότι πρέπει να µεταταχθούν σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, έχουν περιθώριο να κάνουν τη σχετική αίτηση στις κατά τόπους ΔΟΥ µέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2018. Σε αντίθετη περίπτωση, θα βρεθούν αντιµέτωποι µε τσουχτερά πρόστιµα.

 

 

 

Πηγη

Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018 13:14

Με 7,5 ευρώ πληρώνονται οι λιγοστές φυρανιές

Written by

Τα «πάνω» της πήρε η τιµή παραγωγού στο αµύγδαλο, έστω και καθυστερηµένα. Κερδισµένοι και την φετινή χρονιά «βγήκαν» όσοι διέθεταν παραγωγή, την οποία αποθήκευσαν, για να πουλήσουν κατά τη διάρκεια των χειµερινών µηνών.

 

Βέβαια, βάσει της δραµατικά µειωµένης εγχώριας παραγωγής, που σε ορισµένες εκµεταλλεύσεις στην περιφέρεια Θεσσαλίας έφτασε και το 70%, τα χρήµατα που προσφέρουν οι έµποροι για να πάρουν από τις αποθήκες το ποιοτικό προϊόν, µάλλον και πάλι φαντάζουν λίγα.

Πιο συγκεκριµένα, η ποικιλία φυρανιές σε διάφορες περιοχές του νοµού Πέλλας, που καλλιεργούνται αµύγδαλα, πωλείται τη δεδοµένη χρονική περίοδο, λέει το ρεπορτάζ της Agrenda από έµπειρους αγρότες, µέχρι και 7,5 ευρώ το κιλό (προκειµένου για την ψίχα).

Στον θεσσαλικό κάµπο την ίδια ώρα, που διαθέτει αξιόλογες εκµεταλλεύσεις και συστηµατικούς παραγωγούς, η τιµή δεν διαφέρει, κυµαινόµενη στα 7,5 ευρώ το κιλό για την ψίχα, παρότι ίσως κανείς θα περίµενε ν’ ανέλθει έτι περαιτέρω, εξαιτίας της κάθετης πτώσης στην φετινή παραγωγή.

Όπως τονίζει µιλώντας στην εφηµερίδα Agrenda ο Γιώργος Νούλας, παραγωγός αµυγδάλου από την περιοχή των Τεµπών, «η τιµή που εισπράττει τώρα, όποιος αποθήκευσε είναι 7,5 ευρώ το κιλό».

Βέβαια όπως σηµειώνει ο ίδιος «και µε αυτές τις τιµές, λόγω της εξαιρετικά µεγάλης µείωσης στην παραγωγή και του γεγονότος ότι δεν πήραµε αποζηµιώσεις, βγαίνουµε ζηµιωµένοι οικονοµικά».

Υπενθυµίζεται ότι µειωµένη σε ποσοστό άνω του 40%, σε σύγκριση µε την περσινή χρονιά ήταν φέτος η παραγωγή αµύγδαλου στο θεσσαλικό κάµπο, ως αποτέλεσµα κυρίως των ακραίων θερµοκρασιών που επικράτησαν τον περασµένο χειµώνα και του ισχυρότατου παγετού που σηµειώθηκε την άνοιξη.

Μέχρι και 70% µειωµένη η παραγωγή στο νοµό Λάρισας

Μάλιστα η µείωση κατά τόπους άγγιξε και το 70%, όπως αναφέρουν λαρισαίοι αµυγδαλοπαραγωγοί. Αξίζει τέλος να σηµειωθεί, ότι για µια ακόµα σεζόν η εγχώρια παραγωγή, συνεπώς και οι τιµές που εισπράττει ο παραγωγός, δέχονται πιέσεις από τις αθρόες εισαγωγές ψίχας αµυγδάλου, η οποία όµως ως προϊόν υστερεί, κατά πολύ από το ντόπιο, από άποψη ποιότητας.

 

 
 

Εξαιρετικά κυλάει η σεζόν 2017-2018 στο κελυφωτό φιστίκι, καθώς η τιµή παραγωγού των 8,5 ευρώ το κιλό για τα «ανοιχτά» είναι πραγµατικότητα. Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται περαιτέρω αύξηση, όσο προχωρά η χρονιά και οι τελευταίες ποσότητες διατίθενται στην αγορά, όπως άλλωστε συµβαίνει παραδοσιακά µε το συγκεκριµένο προϊόν.

 

Όπως εξηγεί µιλώντας στην Agrenda ο Μιχάλης Μπέης, παραγωγός κελυφωτού φιστικιού από την περιοχή των Μεγάρων  «και φέτος παρατηρούνται τρεις κατηγορίες αγροτών όσον αφορά στο φιστίκι: Εκείνων που πούλησαν ταυτόχρονα ή λίγο µετά την συγκοµιδή, από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέµβριο, εκείνων που ετοιµάζονται να δώσουν το προϊόν περί τις 15 Ιανουαρίου, για να καρπωθούν υψηλότερη τιµή, δεδοµένου ότι µέρος της σοδειάς έχει απορροφηθεί και τέλος εκείνων που το κρατούν στην αποθήκη, έχοντας τον απαραίτητο εξοπλισµό (ψυγεία, αποθήκη κ.λπ.), προκειµένου να πουλήσουν την άνοιξη».

Η καλή προοπτική της τιµής στο κελυφωτό φιστίκι είχε φανεί νωρίς, καθώς από το καλοκαίρι, αναφέρουν πληροφορίες της Agrenda, παραγωγοί από την περιοχή της Φθιώτιδας κατάφεραν να εξασφαλίσουν τιµή ακόµη και 8,30 ευρώ το κιλό, εκµεταλλευόµενοι το ζωηρό ενδιαφέρον Ιταλών εµπόρων, οι οποίοι και φέτος «σάρωσαν» την αγορά.

Στους 500 τόνους η παραγωγή στην Αίγινα

Περί τους 500 τόνους ήταν η εφετινή παραγωγή κελυφωτού φιστικιού στην Αίγινα, εκτιµά την ίδια ώρα, µιλώντας στην Agrenda, ο Νίκος Κουνάδης, προϊστάµενος εργασιών του Αγροτικού Συνεταιρισµού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, ο οποίος απορρόφησε ένα µέρος αυτής. Υπενθυµίζεται ότι ο Συνεταιρισµός πλήρωσε φέτος τον παραγωγό 7 ευρώ το κιλό για τα «ανοιχτά» και 4,5 ευρώ το κιλό για τα «κλειστά».

Σηµειώνεται ότι από τους 500 τόνους της εφετινής παραγωγής στην Αίγινα, περίπου οι µισοί εκτιµάται ότι αγοράστηκαν από εµπόρους και µεσίτες «τοις µετρητοίς» εκτός νησιού και µάλιστα σε πολλές περιπτώσεις χωρίς παραστατικά, στην προσπάθεια των παραγωγών να γλιτώσουν φόρους και εισφορές ΕΦΚΑ.

Την ίδια ώρα, η φετινή σοδειά ήταν σηµαντικά µειωµένη σε γενικές γραµµές εν συγκρίσει µε πέρσι, από άποψη ποσότητας λόγω ασθενειών που ευνόησαν οι βροχοπτώσεις, ο παγετός που σηµειώθηκε την άνοιξη και ο καύσωνα στις αρχές του καλοκαιριού. Η ζήτηση πάντως από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ιταλίας παραµένει σε υψηλά επίπεδα, δεδοµένου ότι το συγκεκριµένο προϊόν χρησιµοποιείται πολύ στη ζαχαροπλαστική, ενώ µειώσεις στην παραγωγή «έγραψαν» και οι βασικοί ανταγωνιστές µας, δηλαδή Τουρκία και ΗΠΑ.

Στο Ιράν µάλιστα αν και προβλέπεται ότι θα έχει µια παραγωγική χρονιά, το προϊόν του θα αργήσει να φτάσει στην Ευρώπη, καθώς εντοπίζονται ποιοτικά θέµατα.

Μείωση 13% σε διεθνές επίπεδο

Συνολικά, πάντως, αναµένεται πτώση κατά 13% στη διεθνή παραγωγή φιστικιού στους 613.235 τόνους έναντι των 703.700 τόνων που ήταν πέρσι, σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσίασε ο ∆ιεθνής Οργανισµός ξηρών καρπών και αποξηραµένων φρούτων (INC) στο συνέδριο που πραγµατοποιήθηκε στην πόλη Τσενάι της Ινδίας το διάστηµα από 19-21 Μαΐου 2017.

 
 

Εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να κληθούν να πληρώσουν άδικα επιπλέον φόρο εισοδήματος βρίσκονται όσοι κατ’ επάγγελμα αγρότες εξόφλησαν κατά τη διάρκεια του 2017 σημαντικού ύψους ποσά καταναλωτικών δαπανών μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

 

Οι δαπάνες αυτές είναι πολύ πιθανό να μη «μετρήσουν» τελικά για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου των 8.636 έως 9.545 ευρώ, με συνέπεια οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να εμφανιστούν ότι δεν έχουν καλύψει τα ποσά ηλεκτρονικών πληρωμών που απαιτούνται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να δικαιούνται ολόκληρου του ισχύοντος κατά περίπτωση αφορολογήτου ορίου.

Έτσι απειλούνται να χρεωθούν με φόρο 22% επί των ποσών που θα εμφανίζονται ότι άφησαν ακάλυπτα.

Πολλά από τα έξοδα που έχουν εξοφλήσει μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες μέσω e-banking κατά τη διάρκεια του 2017 δε μπορούν αυτή τη στιγμή να συνυπολογιστούν στο σύνολο των δαπανών που θα ληφθούν υπόψη για την κάλυψη των αφορολογήτων ορίων τους.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν αν μια μεταφορά ποσού σε λογαριασμό μέσω e-banking είναι δαπάνη που καλύπτει το αφορολόγητο ή αν πρόκειται απλώς για προσωπική συναλλαγή μεταξύ δύο φορολογουμένων.

Δεν μπορούν δηλαδή να διακρίνουν ποιες μεταφορές ποσών μέσω e-banking στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρηματιών είναι πράγματι καταναλωτικές δαπάνες των πελατών τους που κατοχυρώνουν γι’ αυτούς την κάλυψη των αφορολογήτων ορίων και ποιες μεταφορές στους ίδιους λογαριασμούς αποτελούν απλά προσωπικές συναλλαγές των επιχειρηματιών ως φυσικών προσώπων.

Η αδυναμία ταυτοποίησης και διάκρισης των ποσών που μεταφέρονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν ακόμη δηλώσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς, δηλαδή τους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για εισπράξεις από τους πελάτες τους.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, από τη στιγμή που όλες οι επιχειρήσεις θα έχουν δηλώσει τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς θα καταστεί δυνατό στις τράπεζες να εντοπίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι μέσω e-banking και να τις συνυπολογίζουν κι αυτές στο σύνολο των δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση των αφορολογήτων ορίων.

Μέχρι όμως αυτό να συμβεί, όσοι φορολογούμενοι πραγματοποίησαν το 2017, μέσω e-banking, σημαντικού ύψους πληρωμές δαπανών για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών οι οποίες ανήκουν στις κατηγορίες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο, δεν θα είναι στο σύνολό τους καλυμμένοι. Μόνο όσοι έχουν προνοήσει και έχουν αποθηκεύσει στους υπολογιστές τους τα αποδεικτικά των δαπανών τους αυτών, με συγκεκριμένη σαφή περιγραφή τους, θα έχουν ενδεχομένως τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι τις πραγματοποίησαν και θα μπορούν να τις επικαλεστούν κι αυτές κατά την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 ώστε να μη χάσουν το δικαίωμα κατοχύρωσης των συνολικών ποσών των αφορολογήτων ορίων που τους αναλογούν. Οι υπόλοιποι (οι μη προνοήσαντες) κινδυνεύουν να μείνουν εκτεθειμένοι και να μην καταφέρουν να αποδείξουν το ύψος των δαπανών που πραγματοποίησαν μέσω e-banking με συνέπεια να μην καταφέρουν να καλύψουν το σύνολο των απαιτούμενων ποσών για την κατοχύρωση των αφορολογήτων ορίων τους και τελικά να πληρώσουν επιπλέον φόρο 22% επί των ποσών που θα εμφανίζονται ως «ακάλυπτα».

Την ύπαρξη αυτού του κινδύνου για χιλιάδες μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες παραδέχθηκε την Τρίτη και η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, η υφυπουργός ερωτηθείσα για το γεγονός ότι αρκετοί φορολογούμενοι διαπιστώνουν πως πολλές καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποίησαν μέσω e-banking δεν υπολογίζονται στο «κτίσιμο» του αφορολογήτου ανέφερε ότι «με το e-banking υπάρχει όντως ένα ζήτημα» και ότι για να λυθεί θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να δηλώσουν τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 68 του ν. 4446/2016, που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017 και με την υπ' αριθμόν ΠΟΛ. 1062/2017 διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε στις 12 Απριλίου 2017 ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. Γ. Πιτσιλής:

1) Όσοι φορολογούμενοι αποκτούν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις και όσοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για να δικαιούνται στις δηλώσεις φορολογίας που θα υποβάλουν φέτος ετήσιο αφορολόγητο όριο εισοδήματος από 8.636 έως 9.545 ευρώ, οφείλουν να έχουν πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους δαπάνες συνολικού ύψους από 10% έως και 18,75% του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του ιδίου έτους, πληρωθείσες είτε με πλαστικό χρήμα είτε μέσω e-banking είτε με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Ειδικότερα:

α) Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έτους 2017 μέχρι 10.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις και κάθε κατά κύριο επάγγελμα αγρότης με ετήσιο εισόδημα έτους 2017 μέχρι 10.000 ευρώ πρέπει να έχει καλύψει το 10% του εισοδήματός του αυτού με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω e-bankong ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών συναλλαγών, για να δικαιούται το αφορολόγητο όριο.

β) Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έτους 2017 από 10.001 έως 30.000 ευρώ προερχόμενο από μισθούς ή συντάξεις καθώς επίσης και κάθε κατά κύριο επάγγελμα αγρότης με ετήσιο εισόδημα έτους 2017 από 10.001 έως 30.000 ευρώ πρέπει να έχει καλύψει ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματός του μέχρι τα 10.000 ευρώ και ποσοστό 15% του τμήματος του εισοδήματός του πάνω από τα 10.000 ευρώ με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω e-banking ή με άλλου είδους ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, για να δικαιούται ολόκληρο το ισχύον γι’ αυτόν αφορολόγητο όριο.

γ) Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έτους 2017 άνω των 30.000 ευρώ προερχόμενο από μισθούς ή συντάξεις, καθώς και κάθε κατά κύριο επάγγελμα αγρότης με ετήσιο εισόδημα έτους 2017 άνω των 30.000 ευρώ πρέπει να έχει καλύψει ποσοστό 10% του τμήματος εισοδήματός του μέχρι τα 10.000 ευρώ, ποσοστό 15% του τμήματος του εισοδήματός του πάνω από τα 10.000 και έως τα 30.000 ευρώ και ποσοστό 20% του τμήματος του εισοδήματός του πάνω από τα 30.000 ευρώ με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω e-banking ή μέσω άλλων ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής για να κατοχυρώσει ολόκληρο το ισχύον γι’ αυτόν αφορολόγητο όριο.

2) Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού δαπάνης με τέτοιου είδους μέσα πληρωμής, ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται κατά την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης με επιπλέον φόρο 22% επί του «ακάλυπτου» ποσού.

3) Εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμής των δαπανών με «πλαστικό χρήμα» ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα οι συνταξιούχοι ηλικίας 70 ετών ή μεγαλύτερης, καθώς και οι ανάπηροι κατά ποσοστό 80% και άνω. Όμως κι αυτές οι κατηγορίες φορολογουμένων υποχρεούνται να έχουν καλύψει τα παραπάνω ποσοστά του ετησίου εισοδήματός τους με δαπάνες πληρωθείσες με μετρητά, προσκομίζοντας και τις σχετικές αποδείξεις λιανικών συναλλαγών.

 

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 29

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Κλάδεμα Ροδακινιάς 1 έτους σε Μονόκλωνη Διαμόρφωση

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ