Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Απόψεις - Συνεντεύξεις

Απόψεις - Συνεντεύξεις (33)

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε  για τη νέα περίοδο μόνο 4 προγράμματα προβολής αγροτικών προϊόντων, προϋπολογισμού 7.634.216 ευρώ, όταν την προηγούμενη περίοδο οι εγκρίσεις έφταναν τα 30 προγράμματα και ο  προϋπολογισμός διαμορφωνόταν στα 64.763.709 ευρώ.
Πρωταθλητές στα νέα προγράμματα αναδείχτηκαν οι Γάλλοι με 17 προγράμματα, προϋπολογισμού 31.559.954 ευρώ και οι Ισπανοί με 10 εγκεκριμένα προγράμματα, ύψους 25.536.966 ευρώ.
Να σημειώσουμε εδώ ότι σε αυτήν την περίοδο, τα περισσότερα προγράμματα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τα πήρε η γαλλική εταιρεία SOPEXA.


Δεν κάνουμε lobbing
Οι εταιρείες που έως τώρα υλοποιούσαν αυτά τα προγράμματα, ήταν κυρίως η ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ και η NOVACERT, ενώ τα τελευταία χρόνια είχαν  αναλάβει και άλλες εταιρείες ορισμένα προγράμματα.
Το  νέο σκηνικό όμως που δημιουργήθηκε, φέρνει σε δυσκολία όλες τις εταιρείες, ενώ παράλληλα θα πληγούν και πολλές ακόμα εταιρείες που συνεργάζονταν με τις παραπάνω εταιρείες για να υλοποιηθούν τα προγράμματα.
Το κλίμα αυτό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών από τις παραπάνω εταιρείες, μπορεί να αναστραφεί, αρκεί η χώρα μας να στηρίξει πιο ενεργά τις Ελληνικές Επιχειρήσεις που καταθέτουν προγράμματα προβολής.
Το θέμα αυτό πάντως έχει πολύ παρασκήνιο και ακούγονται πάρα πολλά για το ρόλο που διαδραμάτισαν ορισμένα στελέχη του Y.A.A&T,  για την επιλογή των εταιρειών που θα υλοποιήσουν τα προγράμματα. Πάντως, όλα αυτά που ακούγονται μέχρι τώρα είναι εικασίες και για να  μη μένουν σκιές σε πρόσωπα, πρέπει αυτοί που διακινούν αυτές τις πληροφορίες να προσκομίσουν και αποδείξεις.                 


Πηγη

Εννέα νέοι ευρωπαίοι αγρότες επισκέφθηκαν την Κίνα, από τις 6 έως τις 17 Νοεμβρίου 2017. Ήταν οι πρώτοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΕΕ - Κίνας για την ανάπτυξη εμπειριών και ικανοτήτων για νέους επαγγελματίες αγρότες. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 21 Απριλίου 2017 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας και της ανάπτυξης της υπαίθρου μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας.

Την άνοιξη του 2018, οι Κινέζοι αγρότες αναμένεται να επισκεφθούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δύο εβδομάδων στο Πεκίνο και στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ, οι νέοι αγρότες της ΕΕ έμαθαν περισσότερα για την κινεζική γεωργία, επισκέφτηκαν αγροκτήματα και κέντρα παραγωγής, με βάση το πρόγραμμα που θέσπισαν οι κινεζικές αρχές.

Η Monika (32), καλλιεργητής βιολογικής φράουλας από την Πολωνία, και ο Colm (26), κτηνοτρόφος γαλακτοπαραγωγής από την Ιρλανδία, μοιράζονται τις εμπειρίες τους στο site της ΕΕ:

Πώς μάθατε για το πρόγραμμα ΕΕ-Κίνας; Ποιο ήταν το κύριο κίνητρό σας να συμμετάσχετε;

Monika: Έμαθα για το πρόγραμμα από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη. Το κύριο κίνητρό μου ήταν να μάθω για την κινεζική γεωργία και να δω ειδικότερα την παραγωγή στα φρούτα, τα λαχανικά και γενικά την φυτική παραγωγή.

Colm: Ο σύλλογος νέων αγροτών στην Ιρλανδία έστειλε ένα ενημερωτικό δελτίο, το οποίο περιλαμβάνει ένα τμήμα σχετικά με τις «ευκαιρίες ταξιδιού». Αυτό τράβηξε την προσοχή μου, καθώς απολαμβάνω να επισκέπτονται αγροκτήματα άλλων χωρών, μαθαίνοντας περισσότερα για τη διεθνή γεωργία. Κάνουμε επίσης αγροτουρισμό στο αγρόκτημα μας, οπότε ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία να επισκεφθώ την Κίνα χάρη στο πρόγραμμα ανταλλαγών ΕΕ-Κίνας. Αυτό το ταξίδι θα ήταν δύσκολο να το κάνω μόνος μου.

Τι σας εντυπωσίασε περισσότερο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας;

Monika: Εντυπωσιάστηκα από τα κέντρα έρευνας και τεχνολογίας, τα γαλακτοκομικά και χοιροτροφικά εργοστάσια, τις καλλιέργειες φρούτων τσάι, μάνγκο και τις εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων που επισκεφτήκαμε. Όλοι τους είναι εξοπλισμένοι με σύγχρονη τεχνολογία, το προσωπικό εκπαιδεύεται στην Κίνα και στο εξωτερικό και όλοι βλέπουν ένα τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης μπροστά τους.
Επίσης, φαίνεται ότι οι τάσεις που παρατηρούμε στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο αγροτικών αγαθών, η γεωργία που υποστηρίζεται από την τοπική κοινωνία, η βιολογική παραγωγή, τα τρόφιμα με γεωγραφικές ενδείξεις (GI), η παραγωγή ιχνηλασιμότητας κλπ. είναι εξίσου σημαντικές και συζητούνται πολύ στην Κίνα.

Colm: Ήμουν περισσότερο εντυπωσιασμένος από την ταχύτητα ανάπτυξης στην Κίνα. Η οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη είναι εντυπωσιακή και αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει στο μέλλον – σε μια χώρα με πληθυσμό τριπλάσιο από ότι στην Ευρώπη.
Επίσης, το μέγεθος των αγροκτημάτων είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την ΕΕ - ακούσαμε ότι κατά μέσο όρο ένα κινεζικό αγρόκτημα είναι 1 mu, το οποίο είναι περίπου 1/15 εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα), αλλά τα περισσότερα από τα αγροκτήματα που επισκεφτήκαμε ήταν πολύ μεγαλύτερα, από 60 έως 100 εκτάρια. Και υπάρχουν ακόμα φυτείες τσαγιού που έχουν έκταση ακόμη και πάνω από 1.000 εκτάρια.
Αλλά εκτός από την επίσκεψη στην Κίνα, ήταν εξαιρετική η συνάντηση με άλλους ευρωπαίους αγρότες που ήταν στο ταξίδι μας.

Μάθατε κάτι που θα μπορούσατε να εφαρμόσετε στο αγρόκτημα σας; Τι ακριβώς;

Monika: Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τα θερμοκήπια, όπου οι καταναλωτές καλούνται να έρθουν και να αγοράσουν τις φράουλες απευθείας από το κέντρο παραγωγής. Είχα διαβάσει για αυτή τη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο τραπέζι», αλλά ήταν η πρώτη φορά που την είδα στην πράξη και κατάφερα να θέσω να ερωτήσεις στον υπεύθυνο του αγροκτήματος για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Θα ήθελα να εφαρμόσω αυτή την στρατηγική στο αγρόκτημα μου στο μέλλον.

Colm: Λαμβάνοντας υπόψη το ρυθμό της τεχνολογικής ανάπτυξης στην Κίνα, θα ήθελα να επικεντρωθώ περισσότερο στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών στο αγρόκτημα μου, για να παραμείνω ανταγωνιστικός.

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό: γιατί επιλέξατε να γίνετε αγρότης;

Monika: Προέρχομαι από οικογένεια αγροτών για τουλάχιστον τέσσερις γενιές, ίσως περισσότερο. Αλλά δεν ήταν τόσο εύκολο να πάρω τις απαραίτητες γνώσεις. Αποφοίτησα από μια σχολή για Τουρισμό και Διεθνείς Επιχειρήσεις. Μετά από έξι χρόνια εμπειρίας στους τομείς αυτούς στην Πολωνία και στο εξωτερικό, αποφάσισα να ασχοληθών με το οικογενειακό μου αγρόκτημα και να δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση, μαζί με την βοήθεια των γονέων μου.

Colm: Θέλω εγώ να αποφασίζω για το μέλλον μου. Μου αρέσει να εργάζομαι στη δική μου επιχείρηση και όχι ως υπάλληλος, έχοντας την ελευθερία έτσι να λαμβάνω τις δικές μου αποφάσεις. Θέλω επίσης να δουλεύω με τα ζώα στην ύπαιθρο. Αποφάσισα να συνεχίσω την οικογενειακή μας παράδοση, στη δική μας εκτροφή, σαν τέταρτη γενιά αγροτών.

 

 

Πηγη

Η επιστολή αυτή έχει σαν στόχο να εκφράσει προβληματισμό και να συμβάλει στην μετάδοση του προβληματισμού αλλά και την αναζήτηση απαντήσεων ώστε στο να φθάνουν στο τραπέζι μας υγιή φυτικά και ζωικά προϊόντα.

 

Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει δημοσιεύματα για παραγωγούς κομποστ οι οποίοι κατέφυγαν σε πιθανώς ακατάλληλες πρώτες ύλες (οι οποίες ήταν προφανώς φθηνές ή και δωρεάν) για να παρασκευάσουν το κομποστ τους, το οποίο στην συνέχεια πουλούσαν, θέτοντας έτσι, πιθανότατα, σε κίνδυνο ανθρώπους και περιβάλλον.
 
Οι παραγωγοί κομποστ στην προσπάθεια τους να φτιάξουν το κομποστ αναζητούν φθηνές ή και δωρεάν πρώτες ύλες. Φυτικά υπολείμματα καλλιεργειών, βιομάζα φυτικού υλικού μη καλλιεργούμενων φυτών, τύρφες, υπολείμματα μεταποίησης (στέμφυλα, πορτοκαλόφλουδες) κομμάτια φλοιών δένδρων, κοπριές, φύκια (προσοχή στην αλατότητα τους) είναι μεταξύ των πρώτων υλών που αναζητούν οι παραγωγοί κομποστ. Όλα αυτά δεν φαίνεται να εμπεριέχουν και να εγκυμονούν κάποια απειλή. Εκτός από τα φύκια που θέλουν καλό πλύσιμο.
 
Υπάρχουν σαφής λίστες με τις πρώτες ύλες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή/κατασκευή κομποστ.
 
Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες αναπτύχτηκε η τεχνολογία του βιολογικού καθαρισμού και όλα τα λύματα του αστικού ιστού μεταφερθήκαν στον χώρο του βιολογικού καθαρισμού. Οι πόλεις που διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό είναι ενός ελάχιστου μεγέθους και πιθανόν να συμπεριλαμβάνουν στον ιστό τους νοσοκομείο, ιατρεία, παραϊατρικά εργαστήρια, βιοτεχνίες και ενδεχομένως βιομηχανίες και πανεπιστήμιο. Αν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός τότε λοιπόν σε αυτόν καταλήγουν ένα σωρό πράγματα. Παθογόνα μικρόβια, αντιβιοτικά, ορμόνες, αντικαρκινικές ουσίες, φαρμακευτικές και παραφαρμακευτικές ουσίες, φυτοφάρμακα, περίεργες χημικές ουσίες, ενδεχομένως ραδιενεργές ουσίες και, φυσικά, βαρέα μέταλλα.
 
Αυτό που μένει μετά τον βιολογικό καθαρισμό λέγεται: υπόλειμμα βιολογικού καθαρισμού ή λυματολάσπη.
 
Οι λίστες με τα επιτρεπόμενα υλικά για την παρασκευή κομποστ, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν ή επιτρέπουν υπολείμματα βιολογικών καθαρισμών;;;
 
Τα λίγα τελευταία χρόνια διαδόθηκαν φήμες περί χρήσης των υπολειμμάτων των βιολογικών καθαρισμών για λίπανση σε χωράφια αλλά και του προκύπτοντος νερού του βιολογικού καθαρισμού σε υδρολιπάνσεις ή απλά αρδεύσεις. Επίσης φήμες θέλουν κατασκευαστές κομποστ να συμπεριλαμβάνουν λυματολάσπη στις πρώτες ύλες για την παρασκευή κομποστ.
 
Τα υπολείμματα των βιολογικών καθαρισμών (λυματολάσπες) είναι πιθανότατα ακατάλληλες πρώτες ύλες και πιθανότατα θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους και περιβάλλον.
 
Το να φορτώνει ο οποιοσδήποτε οτιδήποτε, να το πηγαίνει στις εγκαταστάσεις του και μετά να το κάνει κομποστ και μετά να το πουλάει, και μετά αυτό να ενσωματώνεται σε εδάφη που θα αναπτυχτούν και παραχθούν φρούτα και λαχανικά, κατά πόσο είναι επιτρεπτό και σύμφωνο με τους κανόνες παράγωγης που μιλούν για σεβασμό του περιβάλλοντος και της υγείας των καταναλωτών, είναι ένα σημαντικό ερώτημα.
 
Ποια είναι η τύχη όλων αυτών όταν καταλήξουν σε βιολογικό καθαρισμό; Έχουμε ίαση και απαλλαγή ή παραμένουν και συσσωρεύονται;
 
Υπάρχουν αναλύσεις που να καταδεικνύουν και αποδεικνύουν ότι το υπόλειμμα αυτό είναι απαλλαγμένο από αντιβιώσεις, φορμαλδεΰδη, αντικαρκινικές ουσίες, ραδιενεργές ουσίες, επικίνδυνα παθογόνα του ανθρώπου, φαρμακευτικές ουσίες, τις χιλιάδες χημικές ουσίες που διοχετεύονται στο περιβάλλον, φυτοφάρμακα αλλά και βαρέα μέταλλα;;;
 
Ραδιενεργές ουσίες;;; θα πει κάποιος. Ναι, αν έχει τει ή πανεπιστήμιο ή εργαστήρια και τελειώσει η εφαρμογή ή το πείραμα, τότε σαν έλληνες που είμαστε με το κλασικό δεν βαριέσαι, άνετα πάει κάποιος στον νεροχύτη και το αδειάζει. Φυσικά είναι μια υπόθεση αλλά υπαρκτή στην Ελλάδα μας.
 
Τα υλικά αυτά (υλικά βιολογικών καθαρισμών) λοιπόν είναι πιθανόν να είναι φορείς επικίνδυνων ουσιών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
 
Συνεπώς απαιτείται εργαστηριακή ανάλυση ώστε να αποφανθούμε αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
 
Τα περισσότερα από τα υλικά που αναφέρονται πιο πάνω και που φθάνουν στους βιολογικούς καθαρισμούς, είναι προφανές, ότι δύσκολα απομακρύνονται όποια διαδικασία και να ακολουθήσουμε.
 
Η ζημιά των παραπάνω στο περιβάλλον και τους ανθρώπους είναι αντιληπτό πως μπορεί να είναι έως εξαιρετικά σοβαρή και επικίνδυνη. Έως του να απειλείται ευθέως η ίδια η ζωή.
 
Και βεβαίως η επικινδυνότητα δεν περιορίζεται στην υγεία και μόνο. Αν οι υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Ρωσία ανιχνεύσουν κάτι επικίνδυνο τότε το μέλλον διαγράφεται μελανό για μια συγκεκριμένη καλλιέργεια ή περιοχή.
 
Δεν γνωρίζω εάν η πολιτεία έχει θεσμοθέτηση συγκεκριμένη πολιτική απέναντι στο φαινόμενο. Γι αυτό και θα πρότεινα:
 
  1. Η πολιτεία θα πρέπει να πραγματοποιεί τακτικές δειγματοληψίες στους τόπους παράγωγης λυματολάσπης και να στέλνει τα δείγματα στο Γενικό Χημείο του κράτους και τον Δημόκριτο ώστε να γίνονται αναλύσεις για όλες τις παραπάνω επικίνδυνες χημικές ουσίες και τα ραδιενεργά.
 
  1. Η πολιτεία θα πρέπει να πραγματοποιεί τακτικές δειγματοληψίες στους τόπους παράγωγης κομποστ και να στέλνει τα δείγματα στο Γενικό Χημείο του κράτους και τον Δημόκριτο ώστε να γίνονται αναλύσεις για όλες τις παραπάνω επικίνδυνες χημικές ουσίες.
 
  1. Οι παραγωγοί φρούτων και λαχανικών θα πρέπει να ζητούν από τους κατασκευαστές κομποστ πλήρη ανάλυση από εγκεκριμένο εργαστήριο όπου να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα βαρέα μέταλλα καθώς ένα συμβατικό εργαστήριο ανάλυσης εδάφους δεν είναι σε θέση να κάνει αναλύσεις για ραδιενεργά ή αντιβιοτικά.
 
 
Με σεβασμό
 
Δρ Φάνης Α. Τσαπικούνης
Πτυχιούχος Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ
Διδάκτωρ Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστήμιου Πατρών
Συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων
 
 
 
 
 
Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 11:15

Θανάσης Μπακαλέξης: Διοικητής του ΕΦΚΑ

Written by

∆εν θα πρέπει να υπάρχει καµία στεναχώρια για τους αγρότες ούτε φόβος για τη σύνταξή τους λόγω της αποµάκρυνσής τους από τον ΟΓΑ, κατά τον διοικητή του ΕΦΚΑ, Θανάση Μπακαλέξη, ο οποίος θεωρεί ότι το νέο σύστηµα διατηρεί άρρηκτο τον κοινωνικό και αναδιανεµητικό ρόλος της ασφάλισης. Σε συνέντευξή του στην Agrenda, ο κ. Μπακαλέξης σηµειώνει ότι µέχρι τις αρχές ∆εκεµβρίου θα έχει πληρωθεί τη σύνταξή του το σύνολο των αγροτών που έχουν γεννηθεί το έτος 1950, σχολιάζοντας παράλληλα τη µεταβατική ρύθµιση για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν το αγροτικό επάγγελµα ως σοφή.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, πρέπει οι παραγωγοί «να συνειδητοποιήσουν, στα πλαίσια των ενιαίων κανόνων, ότι όταν υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης προκειµένου να λάβουν πλήρη σύνταξη, θα πρέπει να διακόψουν ή να µεταβιβάσουν την αγροτική ή την κτηνοτροφική τους εκµετάλλευση».


Πόσο θα πρέπει να στεναχωρεί τους αγρότες η αποµάκρυνση από τον ΟΓΑ και η ένταξή τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης;

Ενδεχοµένως για συναισθηµατικούς λόγους θα υπάρχει για µια κατηγορία αγροτών που θα αιφνιδιάστηκε λόγω της αλλαγής του ονόµατος του φορέα και της διαδικασίας εξυπηρέτησής τους. Κατά τη γνώµη µου δεν θα πρέπει να υπάρχει καµία στενοχώρια. Αντίθετα, µάλιστα, θα έλεγα ότι η ένταξη τους στον ΕΦΚΑ θα πρέπει να τους χαροποιεί, καθώς εντάχθηκαν στο γενικό σύστηµα ασφάλισης της χώρας µε ενιαίους κανόνες που ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες. Χορηγείται σε όλους εθνική σύνταξη, όταν η λεγόµενη βασική ή προνοιακή σύνταξη που ελάµβαναν µειωνόταν σταδιακά και από το 2026 καταργούνταν οριστικά. Εξυπηρετούνται στον τόπο κατοικίας τους, στις πρωτεύουσες των νοµαρχιακών αυτοδιοικήσεων της χώρας, όπου υπάρχει κατάστηµα του ΕΦΚΑ και πολλές φορές σε περισσότερα σηµεία, δεδοµένου ότι σε πολλές νοµαρχιακές αυτοδιοικήσεις υπάρχουν περισσότερα του ενός καταστήµατα του ΕΦΚΑ.
Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελούν οι αγρότες της νοµαρχιακής αυτοδιοίκησης Σερρών, που, ενώ µέχρι τώρα έπρεπε να µεταβούν στη Θεσσαλονίκη για θέµατα σχετικά µε την ασφάλισή τους, µε το νέο οργανόγραµµα του ΕΦΚΑ, θα µπορούν να εξυπηρετούνται στις Σέρρες, τη Νιγρήτα και το Σιδηρόκαστρο. Οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, αντί να µεταβαίνουν στην Πάτρα, θα εξυπηρετούνται στο Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και τη Ναύπακτο. Οι αγρότες της Εύβοιας, αντί να µεταβαίνουν στη Λαµία, θα εξυπηρετούνται στη Χαλκίδα, την Ιστιαία και το Αλιβέρι κ.ο.κ.Πώς βλέπετε το νέο πλαίσιο ασφαλιστικών εισφορών και πόσο ανταποδοτικό και αλληλέγγυο θα το χαρακτηρίζατε;

Το νέο σύστηµα υπολογισµού των εισφορών στο πραγµατικό εισόδηµα, και όχι επί τεκµαρτών ασφαλιστικών κατηγοριών, που καθιερώνει ο ν. 4387/2016 είναι ίδιο για όλους τους Έλληνες πολίτες. Ειδικά για τους αγρότες, λαµβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του επαγγέλµατος, καθιερώνει µειωµένο µηνιαίο µισθό υπολογισµού των ασφαλιστικών τους εισφορών, στο 70% του κατώτατου µηνιαίου µισθού που ισχύει για τις λοιπές κατηγορίες των µη µισθωτών, δηλαδή των ελευθέρων επαγγελµατιών και των ανεξάρτητα απασχολούµενων, και µεταβατικό στάδιο προσαρµογής του ποσοστού υπολογισµού των ασφαλιστικών τους εισφορών από το 2017 έως το 2022, όπου και εξισώνονται πλέον τα ποσοστά των ασφαλιστικών τους εισφορών µε εκείνα των λοιπών κατηγοριών µη µισθωτών. Αποτέλεσµα της διαδικασίας της εφαρµογής του ανωτέρω τρόπου υπολογισµού των εισφορών είναι το 90% των αγροτών σήµερα να πληρώνουν πολύ χαµηλότερες εισφορές σε σχέση µε το προηγούµενο έτος. Χαρακτηριστικά σηµειώνω ότι περίπου το 50% των αγροτών, το έτος 2016, κατέβαλαν ετήσιες εισφορές στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία 1350 ευρώ και σήµερα καταβάλλουν 1044. Ουσιαστικά η πλειονότητα των αγροτών θα επιστρέψει σε επίπεδα ετήσιων εισφορών του 2016 το έτος 2022 µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αγρότες µας και τις αγροτικές τους εκµεταλλεύσεις.

Τα τελευταία χρόνια, και γι’ αυτό δεν φταίνε µόνο οι προωθούµενες αλλαγές του νόµου 4387/2016, έχει φωλιάσει ένας φόβος στον αγροτικό κόσµο ότι µπορεί και να µην πάρει τη σύνταξή του. Πως θα σβήσει αυτός ο φόβος;

Η όποια ανησυχία δεν έχει σχέση µε την πραγµατικότητα, αλλά είναι θέµα κλίµατος που δηµιουργείται από διάφορες πλευρές για λόγους κυρίως αντιπολιτευτικούς. Ποτέ δεν τέθηκε θέµα µη χορήγησης συντάξεων. Αντίθετα, µάλιστα, στους αγρότες µας η πολιτεία χορηγούσε συντάξεις ακόµα και όταν δεν κατέβαλλαν εισφορές µε χρηµατοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισµό.

Μήπως αν κινηθεί κάπως ταχύτερα η διαδικασία χορήγησης των νέων συντάξεων αποκατασταθεί σιγά σιγά η εµπιστοσύνη στο ασφαλιστικό σύστηµα; Πού βρίσκεται σήµερα η διαδικασία έκδοσης συντάξεων του ’50 (γεννηθέντες το 1950);

Το έτος 2017 είναι µια µεταβατική χρονιά που αλλάζουν τα πάντα στην ασφάλιση και φυσικά και στην ασφάλιση των αγροτών όπως προανέφερα. Παρόλα αυτά, και φέτος, όπως γινόταν και τα προηγούµενα χρόνια, µέχρι τις αρχές ∆εκέµβρη θα έχει πληρωθεί το σύνολο των αγροτών που έχουν γεννηθεί το έτος 1950, πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και δεν οφείλουν εισφορές. Κακώς βέβαια λέω ότι και φέτος θα γίνει ότι γινόταν και τα προηγούµενα χρόνια, διότι τα έτη 2013 και 2014 δεν χορηγήθηκαν συντάξεις γήρατος στους αγρότες, καθώς το 2012 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησής τους από το 65ο στο 67ο έτος της ηλικίας τους µε την υποστήριξη όλων αυτών που σήµερα ανησυχούν για την καθυστέρηση κατά ένα µήνα της έναρξης συνταξιοδότησης των γεννηθέντων το ‘50. Αν αυτό δεν είναι υποκρισία και µικροπολιτική σκοπιµότητα, τι είναι;

Πώς οριοθετείται τελικά το καθεστώς των συνταξιούχων αγροτών που διατηρούν τη σχέση τους µε την αγροτική παραγωγή (ενεργοί αγρότες);

Και σε αυτό το θέµα, λαµβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του αγροτικού επαγγέλµατος και το δέσιµο του αγρότη, του κτηνοτρόφου και του αλιέα µε την εκµετάλλευσή του, ο νοµοθέτης έχει θεσπίσει µεταβατικό διάστηµα µέχρι και το έτος 2024, κατά το οποίο, µετά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης και τη συνταξιοδότηση, η συνέχιση άσκησης της δραστηριότητας στον πρωτογενή τοµέα δεν αποτελεί κώλυµα για τη λήψη πλήρους σύνταξης. Πρόκειται για µια σοφή ρύθµιση, η οποία παρέχει επαρκή χρόνο στους απασχολούµενους στον πρωτογενή τοµέα, να συνειδητοποιήσουν, στα πλαίσια των ενιαίων κανόνων, ότι όταν υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης προκειµένου να λάβουν πλήρη σύνταξη, θα πρέπει να διακόψουν ή να µεταβιβάσουν την αγροτική ή την κτηνοτροφική τους εκµετάλλευση.
Σε ό,τι αφορά δε τους συνταξιούχους πριν τις 12/05/2017, δηλαδή πριν από την ισχύ των διατάξεων του νόµου 4387/2016, που διατηρούσαν τη σχέση τους µε την αγροτική παραγωγή, ήταν ενεργοί αγρότες και συνεχίζουν να είναι, δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίπτωση στη σύνταξή τους.

Σε τι φάση βρίσκεται η διαδικασία ρύθµισης (120 δόσεις) των παλιών οφειλών ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών; Τι δυνατότητες υπάρχουν γι’ αυτούς που έχασαν παλιότερες ρυθµίσεις;

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο αρµόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάστιος Πετρόπουλος, επίκειται η έκδοση υπουργικής απόφασης για τη ρύθµιση των οφειλών όσων έχουν χρέη προς την κοινωνική ασφάλιση. Ο µέγιστος αριθµός δόσεων είναι 120 αναλόγως του οικονοµικού προφίλ του οφειλέτη για το τι δόσεις µπορεί να αντέξει.

Πως κινείται σήµερα η διαδικασία καταβολής των εισφορών που τρέχουν; Πόσο δυσκολεύει τεχνικά εσάς, δηλαδή τον Οργανισµό αλλά και τους αγρότες ο υπολογισµός των νέων εισφορών;

Η διαδικασία καταβολής των εισφορών δεν δυσκολεύει τεχνικά τον Οργανισµό. Όταν ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση µε βάση τα εισοδήµατα του έτους 2016 το µήνα Οκτώβριο τρέχοντος έτους, όπως έχουµε σχεδιάσει, θα έχουµε ολοκληρωµένη εικόνα της είσπραξης των ετήσιων εισφορών. Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, αν κρίνουµε από το ποσοστό εισπραξιµότητας των ασφαλιστικών τους εισφορών, που κυµαίνεται περίπου στο 65% έναντι 54%, 55% και 54% τα έτη 2014, 2015 και 2016 αντίστοιχα, θα µπορούσαµε να πούµε ότι δεν τους δυσκολεύει ιδιαίτερα, αντίθετα, µάλιστα, η χαµηλή µηνιαία καταβολή τους διευκολύνει.

Υπηρετήσατε την ασφάλιση των αγροτών µια ζωή. Πρώτα σαν στέλεχος του ΟΓΑ, στη συνέχεια από ηγετικές θέσεις και σήµερα ως ∆ιοικητής του ΕΦΚΑ. Τι έχετε να καταθέσετε από αυτή σας τη σταδιοδροµία;

∆εν είναι εύκολο να µιλήσει κανείς για τον εαυτό του. Προσπάθησα πάντα να υπηρετήσω κατά τον καλύτερο τρόπο από οποιαδήποτε θέση την κοινωνική ασφάλιση και τους ασφαλισµένους. Πάνω από όλα προσπάθησα να υπηρετήσω το κοινωνικό κράτος. Τη δηµόσια ασφάλιση. Για µένα ο κοινωνικός και αναδιανεµητικός ρόλος της κοινωνικής ασφάλισης ήταν όραµα και στόχος που µε ακολουθεί και τον υπηρετώ πιστά πάνω από τρεις δεκαετίες.

Το γεγονός ότι κατάγεστε από µια αγροτική περιοχή και διατηρείτε ζωντανή τη σχέση σας µε το Παλαιοχώρι ∆ωριέων (∆ήµος Αµφίκλειας–Ελάτειας), πόσο σας κάνει να είστε µεροληπτικός υπέρ των αγροτών από τη σηµερινή ηγετική θέση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης;

Αυτή ακριβώς η καταγωγή, η οικογενειακή παράδοση και η προσωπική ενασχόληση στον πρωτογενή τοµέα διαµόρφωσαν τον χαρακτήρα µου. Είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που µε επηρέασαν ώστε να αντιµετωπίζω ισότιµα -και όχι µεροληπτικά- όλους τους εργαζόµενους. Για µένα, είτε ως απλό υπάλληλο παλιότερα, είτε από τη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ σήµερα, ο αγρότης, ο εργάτης, ο υπάλληλος είχαν και θα έχουν ίση και δίκαιη αντιµετώπιση. Μπροστά στα κοινωνικά αγαθά της ασφάλισης, της περίθαλψης, της εθνικής σύνταξης και τις αλληλεγγύης των γενεών δεν χωρούν µεροληπτικές τάσεις και ευνοϊκές συµπεριφορές.

 

 

Πηγη

Η «πρώιµη» σύνταξη από την Πολεµική Αεροπορία έφερε την ανάγκη για δηµιουργία που συνέπεσε µε την ανάγκη του γιού για σταθερή εργασία µε προοπτικές, παράλληλα µε το γεγονός ότι τα εισοδήµατα µειώνονταν χρόνο µε τον χρόνο. Η τυχαία συνάντηση µε τον οικογενειακό φίλο ∆ηµήτρη Τσιούτσιο, ιδιοκτήτη του φυτωρίου «Σπορόφυτα Κιλελέρ» τους έδωσε την ιδέα να τολµήσουν και να µπουν στην καλλιέργεια της ρίγανης. Βρήκαν τον συγχωριανό τους Χρήστο Μπατζηλιώτη, που είχε τα ανάλογα µηχανήµατα, είδαν ότι η συνεργασία είναι εφικτή και έτσι το πρώτο φλερτ εξελίχτηκε σε έρωτα.

Η Agrenda συνάντησε τον πατέρα, ∆ηµήτρη Σιµόπουλο και τον γιο του Αλέξανδρο, µε την ολοκλήρωση της συγκοµιδής στην ηµιορεινή τοποθεσία Αλαταρές της Τερψιθέας, στα πρώτα τους δυναµικά βήµατα στην αγορά. Μάλιστα παππούς και συνονόµατος του 30χρονου Αλέξανδρου, είναι ο πρώτος βαµβακοπαραγωγός της περιοχής.
Μπορεί να πάτησε για πρώτη φορά φέτος χωράφι, ωστόσο η οικογένεια φαίνεται να το πηγαίνει αρκετά καλά το πλοίο. Όπως σηµειώνουν οι δύο παραγωγοί στην Agrenda, συγκόµισαν τη ρίγανη όταν το φυτό είχε ανθίσει καθολικά, ανεβάζοντας το αιθέριο έλαιο στα υψηλότερα επιθυµητά επίπεδα έως και 9 βαθµούς και προσδίδοντάς του ιδιαίτερα έντονο άρωµα. Και αυτό, ενώ πολλοί την συγκοµίζουν δύο φορές τον χρόνο θυσιάζοντας την ποιότητα για χάρη της ποσότητας. Μετά την επεξεργασία, τη συσκεύασαν, έφτιαξαν ετικέτα και τέλος την διοχέτευσαν οι ίδιοι στην αγορά.

«∆εν ψάξαµε καθόλου το θέµα χονδρέµπορα» ανέφεραν. Πάντως, αξίζει να σηµειωθεί, ότι οι καλλιεργητές στην Τερψιθέα αλλά και από γύρω περιοχές της Θεσσαλίας έχουν αρχίσει να συσπειρώνονται, µε τη σύσταση Οµάδας Παραγωγών στα αρωµατικά, να βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

Με συνεργείο φίλου η φύτευση, όλη η οικογένεια έπιασε την τσάπα

Πέρσι αρχές Σεπτέµβρη ξεκίνησε τις καλλιεργητικές εργασίες η οικογένεια Σιµόπουλου, µπαίνοντας µε το τρακτέρ για όργωµα και δύο περάσµατα µε καλλιεργητή ώστε να γίνει λείο το έδαφος. «Μετά από εδαφολογικές αναλύσεις ρίξαµε λίπασµα και στις 10 Οκτωβρίου µπήκαµε µε την µηχανή φύτευσης. Με συνεργείο των πέντε ατόµων του ∆ηµήτρη Τσιούτσιου φυτεύαµε για µία ολόκληρη µέρα, σειρά µε σειρά 45 εκ. και 1 µέτρο και 20 εκ. και φυτό µε φυτό 15 εκ. απόσταση», αναφέρει ο νεαρός καλλιεργητής. ∆ηλαδή το στρέµµα 4.300 φυτά περίπου και συνολικό κόστος φύτευσης µαζί µε τις λιπάνσεις 150 ευρώ ανά στρέµµα. Τα χωράφια της οικογένειας είναι ξερικά, όµως ποτίσαν µία φορά στην φύτευση, γιατί πέσανε πάνω σε ανοµβρία.

Τέλος Οκτωβρίου µε τα πρώτα χόρτα  οι παραγωγοί ξεκίνησαν την τσάπα. Όπως περιγράφει ο Αλέξανδρος Σιµόπουλος όλη η οικογένεια ήταν καθηµερινά για εβδοµάδες πάνω στις σειρές και πολεµούσαν µε τα χέρια τα ζιζάνια. «Κάποια στιγµή τον χειµώνα, που η κατάσταση δεν παλεύονταν, κάναµε έναν ενδεικνυόµενο ψεκασµό. Τον Μάρτιο άρχισε πάλι η καθηµερινή µάχη µε τα ζιζάνια µε µοναδικό όπλο την τσάπα» σηµειώσε, και συνέχισε: «Κατόπιν ωρίµου σκέψεως αποφασίσαµε να συγκοµίζουµε την ρίγανη όταν το φυτό έχει ανθίσει καθολικά, ανεβάζοντας το αιθέριο έλαιο στα υψηλότερα επιθυµητά επίπεδα έως και 9 βαθµούς και προσδίδοντάς του ιδιαίτερα έντονο άρωµα. Και αυτό, ενώ πολλοί την συγκοµίζουν δύο φορές τον χρόνο θυσιάζοντας την ποιότητα για χάρη της ποσότητας. Κόψαµε τέλη Ιούνη και την αφήσαµε µία µέρα στο χωράφι για να ξεραθεί.

Με το νου στο άρωμα έπιασε έως 15 ευρώ το κιλό στο ράφι

Με αλωνιστική µηχανή οι παραγωγοί µάζεψαν την ρίγανη και την αποθήκευσαν σε µπούρδες των 30 κιλών πηγαίνοντάς την στις αποθήκες τους. Αξίζει να σηµειωθεί έδω, ότι µετά τη συγκοµιδή, όπως υποστηρίζει ο Αλέξανδρος Σιµόπουλος, δεν έψαξαν καθόλου το θέµα χονδρέµπορα, «γιατί θεωρούµε ότι αν δεν πάρεις την υπεραξία του προϊόντος σου, δεν πετυχαίνεις πλήρως την φιλοσοφία της υψηλής ποιότητας».

Η ποσότητα που µαζεύτηκε τρίφτηκε σε ειδικό τριβείο και έγινε η συσκευασία της σε σακουλάκια των 50 και 100 γραµµαρίων και σε γυάλινο βάζο των 50 γραµµαρίων. Έπειτα, οι παραγωγοί έκαναν την ετικέτα σε πρώτη φάση και µε τον αέρα και την αυτοπεποίθηση του άριστου προϊόντος βγήκαν στην αγορά. Ανάλογα µε τον νόµο της ποσότητας στην ζήτηση η τιµή κυµαίνεται από 5 έως 15 ευρώ το κιλό όπως υποστηρίζουν.

Στα µελλοντικά τώρα σχέδια της οικογένειας, είναι η σύσταση Οµάδας Παραγωγών, µε τα αρχικά βήµατα να έχουν γίνει και τα πρώτα µέλη να δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσµα των αρωµατικών και αγροτικών προϊόντων. Μάλιστα έχει καταρτιστεί πλάνο για την συµµετοχή των προϊόντων σε εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος, αρχής γενοµένης µε αυτής της Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερα ελκυστική ως παράλληλη εργασία

«Ως καλλιέργεια την βρίσκω εύκολη γιατί έχει λίγες καλλιεργητικές φροντίδες και δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Έριξε χιόνι, βροχές, έπιασε καύσωνας κι όµως η ρίγανη άνθησε και η παραγωγή, παρά το γεγονός της πρώτης χρονιάς βγήκε άριστη. Η προηγούµενή µου επαγγελµατική ενασχόληση ως ελεύθερος επαγγελµατίας «χτυπιέται» αλύπητα από την φορολογία και την οικονοµική κρίση µε αποτέλεσµα, πριν τεθεί θέµα επιβίωσης να προσανατολιστώ σε παράλληλη εργασία. Την οποία βέβαια και βρίσκω ιδιαίτερα ελκυστική, καθώς δεν έχει ωράριο, εργάζοµαι στον καθαρό αέρα και όχι κλεισµένος στους τέσσερις τοίχους ενός γραφείου, αποκοµίζοντας όλα τα οφέλη που προσφέρει η χειρωνακτική εργασία στην φύση», σηµείωσε ο νεαρός παραγωγός που πιστεύει πως πρέπει να δωθεί συνδεδεµένη ενίσχυση και στα αρωµατικά φυτά, ενθαρρύνοντας έτσι τους αγρότες σε νέες καινοτόµες καλλιέργειες.

Από την πλευρά του, ο πατέρας του Αλέξανδρου, ∆ηµήτρης, εντοπίζει στην καθοδήγηση των παραγωγών το µεγαλύτερο πρόβληµα, ειδικότερα στο θέµα των εξαγωγών. Όπως λέει «αν ένας παραγωγός επιθυµεί όπως εγώ να ασχοληθεί µε τις εξαγωγές του προϊόντος του, ο καλύτερος τρόπος είναι τα εµπορικά επιµελητήρια, τα οποία, µετά την νέα νοµοθεσία που βλέπει ως επιχειρηµατίες και τους αγρότες, να εντάξουν και αυτήν την κατηγορία των επαγγελµατιών- αγροτών στην δικαιοδοσία τους. Έτσι το γραφείο των εξαγωγών θα προσανατολίζει τους αγρότες να βρουν τον δρόµο προς τις αγορές και θα διαφηµιζόνται στα εµπορικά του περίπτερα».

 

ΠΗΓΗ

«Η απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του ρωσικού εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, και ιδιαίτερα στα ροδάκινα, αποδεικνύει ότι υπήρξαν οι μίνιμουμ πρωτοβουλίες για την ανατροπή της αρνητικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στους παραγωγούς λόγω της μείωσης των εξαγωγών στη ρωσική αγορά. Όπως έχουμε επισημάνει, η Ρωσία από 8η εξαγωγική αγορά αγροτικών προϊόντων το 2013, έπεσε στην 29η το 2016, και η αξία των εξαγωγών μας μειώθηκε αντίστοιχα από 168 εκατομμύρια ευρώ σε 38,2 εκατομμύρια».

 

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Ο κ. Αποστόλου, ωστόσο, που από τα μετερίζια της αντιπολίτευσης έταζε ανώγεια και κατώγεια, σήμερα προτιμά να ποιεί την νήσσαν στο μείζον ερώτημα της έμπρακτης στήριξης των παραγωγών, μέχρι να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές μας στη ρωσική αγορά. Δυστυχώς, από τα αναφερόμενα στοιχεία η κατάσταση για τους παραγωγούς προβλέπεται να επιδεινωθεί, λαμβάνοντας υπ’ όψη και την βεβαρημένη οικονομική κατάσταση που προκαλούν η υπερφορολόγηση και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σημειώνει ο βουλευτής.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «έως τις 30 Ιουνίου 2017 ήταν σε ισχύ ο Κανονισμός (EE) 921/2016, όπως τροποποιήθηκε με τον κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμό (EE) 2017/376 της Επιτροπής, ο οποίος προέβλεπε για τη χώρα μας μέγιστες ποσότητες οπωροκηπευτικών, ανά ομάδα προϊόντων. Δυνάμει του ανωτέρω Κανονισμού, έως σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ την 30η Ιουνίου 2017, η χώρα μας απέσυρε από την αγορά συνολικά:

α. 1.249 τόνους μήλα και αχλάδια,

β. 453 τόνους τομάτες, καρότα, γλυκοπιπεριές, αγγούρια και αγγουράκια,

γ. 4.597 τόνους επιτραπέζια σταφύλια, ακτινίδια και δαμάσκηνα,

δ. 4.400 τόνους πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια και λεμόνια και

ε. 7.800 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια.

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι στις 17.07.2017 εκδόθηκε η αριθμ. 2339/77269/14.07.2017 απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (EE) 2017/1165 της Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση προσωρινών εκτάκτων μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ορισμένων φρούτων”. Στην ανωτέρω ΚΥΑ προβλέπονται οι μέγιστες ποσότητες οπωροκηπευτικών που δύνανται να αποσυρθούν ανά ομάδα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης κατά 2.000 τόνους δυνάμει του νέου Κανονισμού, ως εξής:

 

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ (σε τόνους)

Μήλα και αχλάδια

680 +200 = 880

Δαμάσκηνα, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια

4.165

Πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια και λεμόνια

2.040 +700 = 2.740

Ροδάκινα και νεκταρίνια

5.355 + 1.100 = 6.455

 

 

 

Πηγη

Αντιµέτωποι µε ένα βουνό δυσκολίες βρίσκονται αυτό τον καιρό οι αγρότες στη χώρα µας, καθώς οι θεσµικές αλλαγές που έχουν τεθεί σε εφαρµογή, διαµορφώνουν ένα νέο τοπίο στον τοµέα της πρωτογενούς παραγωγής το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και λεπτούς χειρισµούς, προκειµένου οι παραδοσιακοί και µεµονωµένοι παραγωγοί να µην βρεθούν ξαφνικά αντιµέτωποι µε το φάσµα της χρεοκοπίας.

Τα λογιστικά βιβλία έχουν µπει για τα καλά στη ζωή των αγροτών, η διαχείρισή τους δεν επιτρέπει λάθη, γιατί τα λάθη πληρώνονται και η εγγραφή εξόδων στα οποία πολλοί µέχρι τώρα δεν έδιναν σηµασία, κρίνεται απαραίτητη, ώστε να µετριασθεί το φορολογητέο εισόδηµα, βάσει του οποίου, ως γνωστόν, υπολογίζονται και οι ασφαλιστικές εισφορές.  
Στα µεγάλα ζητήµατα που τίθενται µετ’ επιτάσεως είναι η µη έκπτωση (από το φορολογητέο εισόδηµα) των ασφαλιστικών εισφορών, τουλάχιστον µέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ, οι αργές αποσβέσεις παγίων και ο προβλεπόµενος υψηλός φόρος υπεραξίας σε περιπτώσεις µεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων και ειδικότερα για ακίνητα και µεγάλα µηχανήµατα.Όλα αυτά και πολλά ακόµα, υπαγορεύουν την ανάγκη αναζήτησης νέων δρόµων στη διαχείριση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, ώστε, αφενός να µπορούν να εγγράφονται όλες οι δαπάνες, αφετέρου να διαµορφώνονται όροι για καλύτερη αντιµετώπιση από τις εµπορικές τράπεζες, από τους προµηθευτές και γενικά από την αγορά.
Ήδη αρκετοί αγρότες αναζητούν λύσεις σε µακροπρόθεσµα συµβόλαια µίσθωσης αγροκτηµάτων αλλά και σε συµβάσεις leasing (χρηµατοδοτική µίσθωση) για αγροτική γη, τρακτέρ και µηχανήµατα, ώστε να υπάρχουν σηµαντικά και καταγεγραµµένα µισθώµατα τα οποία θα αφαιρούνται εξαρχής από το φορολογητέο εισόδηµα και να υπάρχει µέριµνα για τη συστηµατική συγκέντρωση παραστατικών που αφορούν σε µικρότερες δαπάνες και έξοδα της καθηµερινότητας.

Έτσι που έχουν έρθει πάντως τα πράγµατα, η καλύτερη λύση για τις οργανωµένες αγροτικές εκµεταλλεύσεις είναι η αναζήτηση µορφών νοµικών προσώπων που θα τις βάλουν σε µια καλύτερη σειρά, τόσο στη διαχείριση των λογιστικών τους δεδοµένων, όσο και στη συναλλακτική τους σχέση µε προµηθευτές και αγοραστές των προϊόντων τους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν βέβαια και τα ευρύτερα συνεργατικά σχήµατα, µόνο που οι παλινωδίες από τις οποίες έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια οι συνεταιρισµοί έχουν κλονίσει την εµπιστοσύνη των επαγγελµατιών του αγροτικού χώρου.
Αυτό που φαίνεται πάντως να περπατάει αυτό τον καιρό είναι οι Οµάδες Παραγωγών, λύση την οποία δείχνουν να υιοθετούν και οι υπάρχοντες συνεταιρισµοί, µε χαρακτηριστικά παραδείγµατα τον ΘΕΣγη, τον Θρακών Αµνός, τον ΑΣΕΠΑ στο Αµύνταιο και άλλους.

 

 

 

πηγη

Ανυπολόγιστες ζημιές στις υπαίθριες καλλιέργειες και τα αμπέλια από τον καύσωνα σε ολόκληρη την Κρήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσσαράς καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον βουλευτή Ηρακλείου με το Ποτάμι Σπύρο Δανέλλη.

Όπως αναφέρει ο κ. Δανέλλης, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα καιρικά φαινόμενα, καταγράφοντας πολλές ζημιές στις σοδειές τους την ίδια στιγμή μάλιστα που το εισόδημά τους συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες και άλλες υποχρεώσεις τους.
Επειδή ή έγκαιρη και ορθή αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών στον  πρωτογενή τομέα της Κρήτης επείγει και χρήζει την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας, ο κ. Δανέλλης τονίζει την ανάγκη παρέμβασης του Υπουργού προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες για το 100% της ζημιάς, αλλά και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα κάλυψης προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες.

Ολόκληρη η ερώτηση αναφέρει τα εξής:

Θέμα: Ανυπολόγιστες ζημιές για τα αμπέλια και τις υπαίθριες καλλιέργειες από τον καύσωνα

Ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν οι αγρότες της Κρήτης, καθώς το κύμα καύσωνα των τελευταίων ημερών ήρθε να συνεχίσει την καταστροφή που βιώνουν οι αγρότες  από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σοβαρές καταστροφές προκλήθηκαν τόσο στις υπαίθριες καλλιέργειες, όσο και στα αμπέλια αφού ο καύσωνας κατέστρεψε όχι μόνο τα σταφύλια, αλλά και τα κλήματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η ζημιά που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες και κυρίως οι αμπελοκαλλιέργειες σε αρκετές περιπτώσεις είναι ολοκληρωτική και ιδιαίτερα στην  περιοχή της Μεσσαράς (υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία στην Ελλάδα), όπου σε πολλά αμπέλια φτάνει και το 100%.
Οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται στις σοδειές τους την  ίδια στιγμή μάλιστα που το εισόδημά τους συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες και άλλες υποχρεώσεις τους (καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.).
Δεδομένου ότι είναι γνωστές οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την καταγραφή, εκτίμηση και αποζημίωση των αγροτών.

Δεδομένου ότι ή έγκαιρη και ορθή αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών στον  πρωτογενή τομέα της Κρήτης επείγει και χρήζει την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας. 

-Πότε θα εκκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, προκειμένου να γίνουν οι εκτιμήσεις άμεσα για το σύνολο των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, ώστε δίκαια και έγκαιρα να αποζημιωθούν οι αγρότες για το 100% της ζημιάς;
-Τι πρόσθετα μέτρα κάλυψης προτίθεται να λάβει προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες   από την απώλεια  του εισοδήματος τους;     

 

 

Πηγη

Υποχρεωτική είναι και φέτος η συμπλήρωση του έντυπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα Φορολογικού έτους 2016) για όσους δηλώνουν εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (κατ' επάγγελμα και μη αγρότες) που διαθέτουν αγροτικό εισόδημα σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Με άρθρο του στον ΑγροΤύπο ο Λογιστής - Φοροτεχνικός κ. Αναστάσιος Λυμπερίου αναφέρει αναλυτικά τα μέχρι τώρα δεδομένα και τα αναλυτικά βήματα συμπλήρωσης του Ε3.

 

«Υποχρεωτική είναι και φέτος η συμπλήρωση του έντυπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα Φορολογικού έτους 2016) για όσους δηλώνουν εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα είτε πρόκειται για κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού ή ειδικού καθεστώτος είτε για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όπως μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους κ.τ.λ. που διαθέτουν αγροτικό εισόδημα σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ΠΟΛ. 1043 με ημερομηνία 22-3-2017.

 

Το έντυπο Ε3 συμπληρώνεται σε όλες τις περιπτώσεις και πρέπει να γίνεται από όλους ανεξάρτητα από τη δήλωση ή μη αυτής της δραστηριότητας στο μητρώο της εφορίας. Η υποβολή του εντύπου γίνεται ηλεκτρονικά και κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης πρώτα συμπληρώνεται το Ε3 και μετά το Ε1.

Σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο ο κωδικός 598, στη πρώτη σελίδα του έντυπου Ε3, αφορά τους ασκούντες αγροτική δραστηριότητα και μη υπαγόμενους σε καθεστώς Φ.Π.Α. δηλαδή, τους μη υπαγόμενους ούτε στο κανονικό ούτε στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. όπως για παράδειγμα ένας ιδιωτικός υπάλληλος που διαθέτει και κάποιες δενδρώδεις καλλιέργειες.

 

Τα πρόσωπα αυτά δηλώνουν εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (ΠΟΛ 1116/ 10-6-2015 εγκύκλιος) το οποίο μεταφέρεται από τον κωδ.347 του πίνακα Ζ' στους ανάλογους κωδικούς της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1). Σ' αυτή την περίπτωση δεν συμπληρώνεται ο Κ.Α.Δ.

Περαιτέρω επισημαίνεται ότι με βάση την ΠΟΛ 1157/1.12.2008 εγκύκλιο, η αντιστοίχηση των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα έτος περίπου από την ισχύ της απόφασης. Η αντιστοίχιση των Κ.Α.Δ. γίνεται ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα www.gsis.gr «Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις» και από την επιλογή «Δήλωση Αλλαγής Κ.Α.Δ.»

Σημειώνεται επίσης ότι οι κωδικοί 595-596 στο έντυπο Ε3 συμπληρώνονται από τους αγρότες που υπάγονται είτε στο κανονικό είτε στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.

Ας αναλύσουμε το έντυπο Ε3 βήμα-βήμα:

Στον πίνακα ΣΤ του εντύπου Ε3 στους κωδικούς 643 -646 συμπληρώνονται τα ακαθάριστα έσοδα (υποπίνακας ε), στους κωδικούς 518 -546 συμπληρώνονται οι δαπάνες (υποπίνακας στ) και στους κωδικούς 550-570 ο λογιστικό προσδιορισμός για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία (υποπίνακας ζ). Στο έντυπο Ε3 στο πίνακα Ζ' στο κωδικό 347 συμπληρώνονται τα καθαρά αποτελέσματα από αγροτική δραστηριότητα Το αποτέλεσμα του καθαρού εισοδήματος από άσκηση ατομικής αγροτικής δραστηριότητας, όπως αυτό προκύπτει στο έντυπο Ε3, μεταφέρεται στο έντυπο Ε1 στον Πίνακα 4.Γ1 Εισόδημα από Αγροτική Επιχειρηματική Δραστηριότητα. Το καθαρό κέρδος μεταφέρεται στους κωδικούς 461-462 ενώ η ζημιά της αγροτικής επιχείρησης μεταφέρεται στους κωδικούς 465-466 του εντύπου Ε1.

Επιπλέον σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 112 (Μέρος Β, παράγραφος 3) του ν. 4387/2016, που αντικαθιστά το τελευταίο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 21 του ν. 4172/2013, ειδικά, για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα περιλαμβάνονται εκ των άμεσων ενισχύσεων του Πυλώνα I της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, όπως αυτές ορίζονται, μόνο η βασική ενίσχυση καθώς και, κατά το ποσό που υπερβαίνουν τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Οι αγροτικές αποζημιώσεις στο σύνολό τους δεν περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι βεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις επιδοτήσεις που αφορούν στο έτος 2016 θα φέρουν ακριβή χαρακτηρισμό για τον ορθό φορολογικό χειρισμό τους.

Σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, η βασική ενίσχυση φορολογείται από το πρώτο ευρώ ενώ οι πράσινες και οι συνδεδεμένες φορολογούνται μόνο κατά το μέρος που, αθροιζόμενες, υπερβαίνουν τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ.

Ωστόσο κάθε περίπτωση αγροτικής επιδότησης/ενίσχυσης φέρει υποχρέωση αναγραφής στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε3, αρχικά, για πληροφοριακούς σκοπούς (Πίνακας Ε', κωδικοί 901, 902, 903, 907, 908, 910, 911, 912, 913 και 914). Το ποσό της βασικής ενίσχυσης (κωδ.901) από το πρώτο ευρώ καθώς και το άθροισμα των πράσινων (κωδ.902) και συνδεδεμένων ενισχύσεων (κωδ.903) για το μέρος άνω των 12.000 ευρώ, μεταφέρεται στη δεύτερη σελίδα του εντύπου για να προσμετρηθούν στη διαμόρφωση του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (Πίνακας ΣΤ' κωδικός 644). Σημειώνεται ότι οι τρεις αυτές κατηγορίες αποτελούν εισοδηματικές ενισχύσεις ενώ όλες οι περιπτώσεις των επενδυτικών επιδοτήσεων (κωδικοί 907, 910 και 913) καθώς και οι λοιπές περιπτώσεις των εισοδηματικών ενισχύσεων (κωδικοί 908, 911 και 914) δεν λαμβάνονται υπόψη στον προσδιορισμό του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (σχετικό το 175019/01. 12.2016 έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ).

Οι υπόλοιπες κατηγορίες των εισοδηματικών αγροτικών επιδοτήσεων (λοιπές περιπτώσεις επιδοτήσεων/ενισχύσεων, κωδικοί 908, 911 και 914) καθώς και το μέρος των πρασίνων και συνδεδεμένων που δεν λήφθηκε υπόψη κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα (αθροιζόμενες δηλαδή μέχρι τις 12.000 ευρώ), δύνανται να καλύπτουν τεκμήρια, κατ' εφαρμογή της ΠΟΛ.1116/2015 εγκυκλίου.

Για αυτό τον λόγο, τα ποσά αυτά, αναγράφονται στους κωδ. 659/660 του Εντύπου Ε1 της δήλωσης φόρου εισοδήματος. Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τα ποσά των επενδυτικών ενισχύσεων/επιδοτήσεων (κωδικοί 907, 910 και 913) τα οποία συμπληρώνονται για πληροφοριακούς λόγους.

Η κατηγορία της πρόωρης συνταξιοδότησης (κωδικός 912), αν και δεν προσμετράται στον προσδιορισμό του κέρδους, αντιμετωπίζεται φορολογικά όπως οι εισοδηματικές ενισχύσεις/επιδοτήσεις, δύναται δηλαδή να καλύπτει τεκμήρια και ως εκ τούτου αναγράφεται στους κωδικούς 659-660 του εντύπου Ε1. Κατ' ανάλογη εφαρμογή με όσα ισχύουν για την επιχειρηματική δραστηριότητα γενικά, οι αγροτικές αποζημιώσεις (κωδικός 909) δεν δύνανται να καλύπτουν τεκμήριο (σχετ. η ΠΟΛ. 1116/2015).

Ωστόσο δεν αλλάζουν οι φορολογικές υποχρεώσεις των αγροτικών επιδοτήσεων, όπου αυτές υπάρχουν, όσον αφορά στο χρόνο που αυτές βαρύνουν. Συγκεκριμένα, και κατ' εφαρμογή της ΠΟΛ.1116/2015 εγκυκλίου, οι αγροτικές επιδοτήσεις αντιμετωπίζονται φορολογικά στο έτος που αφορούν. Συνεπώς, οι επιδοτήσεις που αφορούν στα έτη 2015 και προηγούμενα θα ακολουθούν τον αντίστοιχο χαρακτηρισμό ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν φορολογικά με το εκάστοτε φορολογικό πλαίσιο (σχετική και η ΠΟΛ1116/2015 εγκύκλιος).

Τέλος, λόγω της αυτοτελούς φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος, προστέθηκε νέος κωδικός 198 «Καθαρό αγροτικό εισόδημα ατομικής επιχείρησης με διπλογραφικά βιβλία», στον οποίο συμπληρώνεται το καθαρό κέρδος από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, όταν αυτό αποκτάται από ατομική επιχείρηση η οποία τηρεί διπλογραφικά βιβλία (το ποσό του έχει ήδη συμπεριληφθεί στον κωδικό 481).

Το Ε3 μετά την ηλεκτρονική του υποβολή δύναται να τροποποιηθεί ηλεκτρονικά εφόσον δεν έχει οριστικοποιηθεί η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Τα παραπάνω αποτελούν γενικές κατευθύνσεις και οδηγίες σύμφωνα και με τις έως σήμερα εγκύκλιους που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Ωστόσο κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και χρήσιμο θα ήταν οι φορολογούμενοι να συμβουλεύονται τους λογιστές τους όταν κρίνεται απαραίτητο.

 

 

Πηγη

Όλο και πιο επιτακτική µοιάζει να γίνεται η ευρεία συζήτηση για τις µεγάλες αδυναµίες που χαρακτηρίζουν το αγροτικό κληρονοµικό δίκαιο στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί όλο και εντείνονται οι φωνές που υποστηρίζουν ότι το υπάρχον καθεστώς, το οποίο αναµφίβολα συνέβαλε στη διατήρηση υψηλών ποσοστών απασχόλησης στον τοµέα, έχει εξαντλήσει τα όριά του και επιδρά υπονοµευτικά στην τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας

Μια καλή αφορµή για το άνοιγµα της δηµόσιας συζήτησης δίνουν τα πρόσφατα στοιχεία για τις αµπελουργικές εκµεταλλεύσεις,  µε βάση τα οποία, το 82,5% των παραγωγών οινοποιήσιµων σταφυλιών διαθέτει µονάδες µέχρι 5 στρµ. Πιο αναλυτικά, 155.660 αµπελοκαλλιεργητές καλλιεργούν 614.450 στρµ, µε µέσο µέγεθος τα 3,95 στρµ.

Όπως τονίζουν στην Agrenda στελέχη της ΚΕΟΣΟΕ µεταξύ των οποίων και ο διευθυντής της Π. Κορδοπάτης, η καταγραφή των στοιχείων παράγει µια απογοητευτική εικόνα η οποία είναι συνυφασµένη µε τη βιωσιµότητα και την ανταγωνιστικότητα των εκµεταλλεύσεων.

Είναι καθώς φαίνεται σαφές ότι οι συνθήκες επιβάλλουν ευρύτατες και σε βάθος αλλαγές στο κληρονοµικό αγροτικό δίκαιο της χώρας, ώστε έστω και αργά να ξεκινήσει µια αντίστροφη πορεία διεύρυνσης του αγροτικού κλήρου και ενίσχυσης των εκµεταλλεύσεων.

Το µοντέλο της Γαλλίας και ιδιαίτερα της Βουργουνδίας, όπου για αιώνες η ιδιοκτησία των εκτάσεων κατέληγε υποχρεωτικά, δηλαδή «κληρονοµικώ δικαίω», σε έναν µόνο από τους διαδόχους του αρχηγού, είναι ενδιαφέρον. Αντίστοιχες λύσεις προσφέρονται και από το γερµανικό δίκαιο, όπου προστατεύονται ποικιλοτρόπως η αρτιότητα των αγροκτηµάτων και η αειφόρος διαχείριση των γαιών. Για τα ελληνικά δεδοµένα, αυτό θα ήταν µεταρρύθµιση, η οποία θα έδινε έµφαση στη δυνατότητα των διαχειριστών της γης να επενδύουν σ’ αυτή.Μέχρι στιγµής, πάντως, οι περισσότερες κινήσεις οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσµατα. Η βαριά φορολογία των συντελεστών της παραγωγής, όχι µόνο δεν τους αφήνει περιθώρια να επενδύσουν, αντίθετα, τους υποχρεώνει ακόµα και να πωλούν κτήµατα, συχνά µάλιστα σε ετεροεπαγγελµατίες, ώστε να αποφύγουν τη χρεοκοπία.

Οι πληροφορίες οδηγούν στην εκτίµηση ότι ένα µεγάλο ποσοστό των ιδιοκτησιών θα αλλάξει χέρια τα επόµενα χρόνια, είτε επειδή θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία των πιστωτών, είτε επειδή θα πουληθούν.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί, αλλά και αυτά που θα δηµιουργηθούν από την υπερφορολόγηση ή και κακοδιοίκηση, θα πρέπει να πληρωθούν. Σηµαντική παράµετρο αποτελεί η όχι και τόσο γνωστή υποχρέωση των τραπεζών να βάλουν ζεστό µετρητό στα ταµεία τους από τις διαδικασίες αυτές. Το ακριβές ύψος των ποσών για τα επόµενα τρία χρόνια αλλά  και οι µέθοδοι που θα επιλέξουν οι τράπεζες θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στην αγορά αγροτικής γης και ευρύτερα στην κτηµαταγορά.

 

 

πηγη

Σελίδα 1 από 3

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Κλάδεμα Ροδακινιάς 1 έτους σε Μονόκλωνη Διαμόρφωση

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ