Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Απόψεις - Συνεντεύξεις

Απόψεις - Συνεντεύξεις (37)

Ο Στέφανος Πούτας είναι καθηγητής τα απογεύµατα σε ένα φροντιστήριο στην Ελασσόνα, και παρά το γεγονός ότι δεν είχε, µέχρι πριν από δέκα χρόνια τουλάχιστον, κανένα αγροτικό υπόβαθρο, αφιερώνει τα πρωινά του στα 35 στρέµµατα γεµάτα µε 2.000 ροδιές.

«Με ίδια κεφάλαια, αγόρασα πριν από δέκα χρόνια γη από το µηδέν για να ξεκινήσω την καλλιέργεια ροδιού» αφηγείται στην Agrenda ο φυσικός, εξηγώντας πως «δεν κατάγοµαι από αγροτική οικογένεια, ο λόγος που το ξεκίνησα αυτό ήταν µια έλξη για το ρόδι».

Τα τελευταία τρία χρόνια µπήκε στο χώρο της µεταποίησης, ενώ στην αρχή πουλούσε την παραγωγή του για επιτραπέζια κατανάλωση σε χονδρεµπόρους. «Στην πορεία σκέφτηκα ότι µπορώ να κάνω και κάποια µεταποιηµένα προϊόντα, όµως η λογική πίσω από αυτό δεν ήταν τα κέρδη, αλλά η ανάγκη. Υπάρχει µια αγορά που ζητάει µεταποιηµένα προϊόντα ροδιού, άρα υπάρχουν ανάγκες που πρέπει να καλύψουµε. Έρχονταν πελάτες που ψώνιζαν τα ρόδια και ζητούσαν άλλα πράγµατα, που θα είναι πιο φιλικά προς τον καταναλωτή». Σήµερα οι πελάτες του βρίσκονται διασκορπισµένοι στην Ελλάδα και την Ευρώπη σε χώρες όπως η Γερµανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ρουµανία η Βουλγαρία αλλά και το Ντουµπάι. Ο µεγαλύτερος όγκος της παραγωγής ταξιδεύει στην Γερµανία, ενώ η δεύτερη µεγαλύτερη αγορά για τον κ. Πούτα είναι η Αθήνα. Οι επαφές µε τους πελάτες του έγινε µέσω της έκθεσης Foodexpo, όπως ανέφερε, στην οποία συµµετείχε τα τελευταία τρία χρόνια. 

Το προσωπικό που απασχολεί ο κ. Πούτας είναι εποχικό, ανάλογα µε τις ανάγκες της δουλειάς, ενώ όταν η ζήτηση ξεπερνά τις δυνατότητες της δικής του παραγωγής, απευθύνεται σε συναδέλφους του, παραγωγούς βιολογικών από την Ελασσόνα.


Δεν μπήκα μέσα για να γίνω πλούσιος, είναι μια δουλειά για να ζει κάποιος

Όταν έκανε τα πρώτα του βήµατα στην πρωτογενή παραγωγή, ο κ. Πούτας δεν σκεφτόταν απαραίτητα το µέλλον. Το ίδιο ισχύει και σήµερα. «Το µέλλον θα φέρει αυτό τα πράγµατα, δεν υπολόγιζα ότι θα ασχοληθώ ποτέ µε το εµπόριο και την µεταποίηση. Το ίδιο ισχύει και σήµερα, αν στο µέλλον χρειαστεί να βάλουµε περισσότερα δέντρα θα τα βάλουµε, αν χρειαστεί να κάνουµε ένα κατάστηµα θα το κάνουµε. Το σηµαντικό είναι οι πελάτες µας να µείνουν ικανοποιηµένοι και να τους κρατήσουµε», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως την δουλειά αυτή δεν την ξεκίνησε για να γίνει πλούσιος, αλλά γιατί είχε µεράκι για δουλειά. Ούτε όµως έκανε την δουλειά για επιδοτήσεις υποστήριξε στη συνέχεια.

«Έκανα τη  δουλειά για να αποδίδει ως δουλειά, για να φτιάχνω το προϊόν, όχι για να παίρνω επιδοτήσεις», υποστήριξε εξηγώντας πως έτσι και αλλιώς δεν ήταν επιλέξιµος για κάποιο πρόγραµµα επιδοτήσεων, ούτε όµως κατάφερε να δανειστεί από κάποια τράπεζα, αφού «εν µέσω κρίσης, δεν είναι εύκολο πράγµα να δανειστεί κανείς. Το τραπεζικό σύστηµα δεν δίνει ούτε σε αυτούς που µπορούν και παράγουν πλέον», όπως είπε.

Ανατρέχοντας στις δυσκολίες που αντιµετώπισε όλα αυτά τα χρόνια, ο κ Πούτας ξεχώρισε αφενός τον καιρό, «ο οποίος δεν ελέγχεται, οπότε σε µια ξεσκέπαστη δουλειά, όπως αυτή, είναι µια δυσκολία από µόνος του», και αφετέρου την δύσκολη αγορά της Ελλάδας. Οι απαιτητικοί καταναλωτές ωστόσο δεν είναι αυτοί που περιπλέκουν την κατάσταση τόσο, αλλά οι µεσάζοντες, σύµφωνα µε τον παραγωγό-καθηγητή. «Οι µεσάζοντες έχουν µεγάλα κέρδη µε αποτέλεσµα τα προϊόντα να φτάνουν στον τελικό καταναλωτή ακριβά, χωρίς να είναι ο πρωτογενής τοµέας ο αποδέκτης των χρηµάτων, ούτε όµως η µεταποίηση» υποστήριξε, για να τονίσει πως «η υπεραξία του προϊόντος µένει στα χέρια των χονδρεµπόρων».

 

Στεγνά χωράφια, µικρότερες σοδειές, υποδεέστερα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και µειωµένο εισόδηµα, σε συνδυασµό µε ένα αυξηµένο στα ύψη κόστος παραγωγής φέρνουν στους καλλιεργητές οι τελευταίες εξελίξεις.

Από τη µία η απόφαση της ∆ΕΗ να προχωρήσει σε άµεση διακοπή της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων των ΤΟΕΒ αφήνει χωρίς ρεύµα εκατοµµύρια στρέµµατα µε καλλιέργειες ακόµα και των συνεπών παραγωγών, καταδικάζοντάς τα σε ξηρασία. Από την άλλη οι καλλιεργητές που αναγκάζονται να ποτίσουν χρησιµοποιώντας δικά τους µηχανήµατα, καλούνται να «επωµιστούν» τη µεγάλη αύξηση της διεθνούς τιµής του πετρελαίου.

 

 

Στους αγρότες, και µάλιστα µια περίοδο που βρίσκονται στο φουλ των καλλιεργητικών τους εργασιών, µετακυλίεται το κόστος του πετρελαίου, καθώς στα µέσα της εβδοµάδας η τιµή του diesel κίνησης διαµορφωνόταν περίπου στο 1,435 ευρώ το λίτρο, όταν πέρυσι την αντίστοιχη εποχή δεν ξεπερνούσε το 1,257 ευρώ το λίτρο. Ενδεικτική είναι η περίπτωση βαµβακοπαραγωγού, που χρησιµοποιεί µηχανή ποτίσµατος πετρελαίου από αρδευτικό κανάλι και χρειάζεται µέχρι και 70 ευρώ το στρέµµα έναντι ενός ποσού περί τα 60 ευρώ που κλήθηκε να ξοδέψει αντίστοιχα πέρυσι για κόστος καυσίµων. Αυτό σηµαίνει ότι παραγωγός µε 100 στρέµµατα βαµβάκι έχει ένα κόστος καυσίµων της τάξης των 7.000 ευρώ.

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ   

Εξαιρετική αποδεικνύεται η φετινή σεζόν στο αβοκάντο, καθώς οι τιμές παραγωγού έχουν ανέλθει στα επίπεδα των 2 ευρώ το κιλό. Πέρσι οι αντίστοιχες τιμές δεν ξεπέρασαν τα 1 – 1,20 ευρώ το κιλό, αφού υπήρξε μεγάλη σε όγκο παραγωγή. Για το πώς εξελίσσεται η εμπορική περίοδος στο προϊόν μίλησε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Βασιλάκης, μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, στο πλαίσιο του οποίου υφίσταται και λειτουργεί Οργάνωση Παραγωγών για τα εσπεριδοειδή και το αβοκάντο.

Κύριε Βασιλάκη, πώς πάει η χρονιά φέτος στο αβοκάντο;


Η σεζόν είναι εξαιρετική, κυρίως από άποψη τιμών, αλλά και απορρόφησης. Ο παραγωγός πουλάει τώρα ακόμα και 2 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι δεν έπαιρνε πάνω από 1 – 1,20 ευρώ το κιλό και πολύ παλιότερα, 70-80 λεπτά το κιλό. Αυτή την περίοδο στην αγορά κυκλοφορεί η ποικιλία Χας, μέχρι και τον Ιούλιο, οπότε και η ζήτηση είναι πάντοτε αυξημένη. Καλά όμως πήγε και η ποικιλία Φουέρτε.

Που οφείλεται κατά την γνώμη σας, η εφετινή κατακόρυφη αύξηση των τιμών;

Οι εκμεταλλεύσεις με αβοκάντο μια χρονιά δίνουν πολύ καρπό και μια όχι. Φέτος είναι η χρονιά που δεν έχουμε πολύ καρπό, υπάρχει μεγάλη ζήτηση από το εσωτερικό και την Ευρώπη, στις χώρες της οποίας η παραγωγή είναι ούτως ή άλλως ελλειμματική. Οπότε οι τιμές ανεβαίνουν.

Πόση παραγωγή αβοκάντο δίνει κάθε χρόνο η χώρα μας;

Η παραγωγή στην Ελλάδα είναι ελλειμματική. Σήμερα το 90% περίπου των αβοκάντο που παράγονται στην χώρα μας καλλιεργούνται στη δυτική Κρήτη. Ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι ο συνδυασμός κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών της περιοχής, που είναι ιδανικός για την καλλιέργεια του αβοκάντο. Έτσι, μια καλή χρονιά παράγονται περίπου στα Χανιά 6.000-7.000 τόνοι.

Με δεδομένες τις καλές τιμές και τις μεγάλες δυνατότητες απορρόφησης του προϊόντος, υπάρχει ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις;

Όπως ακριβώς τα λέτε. Η τιμή των 2 ευρώ το κιλό, που υπάρχει φέτος, είναι άκρως δελεαστική για τον παραγωγό και ίσως παρακινήσει κι άλλο κόσμο σε νέες φυτεύσεις.

Ειδικά στην Κρήτη, πολλοί εκτιμούν ότι έχουν φυτευθεί τα τελευταία χρόνια ακόμα και 300.000 δέντρα, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλες παραγωγές, μετέπειτα. Εκτός κι αν δεν ευδοκιμήσουν τα φυτεμένα δέντρα, που υπό κανονικές συνθήκες και όταν το έδαφος είναι αμμώδες δίνουν καρπό σε 3-4 χρόνια.

Σημειώνεται ότι η Οργάνωση Παραγωγών Εσπεριδοειδών και Αβοκάντο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων είναι υπεύθυνη για την παραγωγή των υπέροχων αβοκάντο του συνεταιρισμού.

Η εξαιρετική γεύση τους και τα πλήρη θρεπτικά τους συστατικά έχουν κάνει τα αβοκάντο των Χανίων γνωστά σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο που ένα μεγάλο ποσοστό της τοπικής παραγωγής αβοκάντο εξάγεται στις αγορές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Το αβοκάντο, ως υποτροπικό φυτό, ταιριάζει ιδανικά με το κλίμα της εύφορης περιοχής των Χανίων. Οι πρώτες καλλιέργειες αβοκάντο στην περιοχή εμφανίστηκαν ήδη από την δεκαετία του 1960.

 

 

Πηγή

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018 12:09

Ας το δούμε αλλιώς!

Written by

Τον Φλεβάρη του 2015, είχαμε δημοσιεύσει ξανά τις απόψεις μας σχετικά με τι πρέπει να γίνει ώστε ο κλάδος των φρέσκων φρούτων και λαχανικών να αυξηθεί και να δυναμώσει περαιτέρω. Οι προτάσεις μας αυτές, παρότι έτυχαν θερμής υποδοχής από όλους τους εμπλεκόμενους με την αγροτική οικονομία, εν τούτοις λίγα πράγματα έγιναν, και έτσι σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο να συζητάμε ξανά για σχέδια και στόχους.
Το άρθρο που δημοσιεύουμε σήμερα έχει σκοπό να συμβάλει, ή καλύτερα να ξαναθυμίσει τις προτάσεις μας, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τον κλάδο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, αλλά όλον τον αγροτικό τομέα. Οι προτάσεις μας αυτές, δεν έχουν ως βάση μια «επιδοματική πολιτική» για τον αγροτικό τομέα, αλλά βλέπουν το όλο θέμα «αλλιώς»!

ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΔΟΜΕΣ
Ως πρώτο, αλλά ουσιαστικό βήμα, για την εφαρμογή μιας άλλης αντίληψης για τον κλάδο των φρέσκων φρούτων είναι η δημιουργία μίας και μοναδικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, η οποία θα αναγνωρίζεται ως ο μοναδικός και θεσμοθετημένος επίσημος συνομιλητής της Πολιτείας σε θέματα που αφορούν την παραγωγή-συσκευασία-διανομή- προβολή, των φρέσκων φρούτων και λαχανικών.
Για την καλύτερη λειτουργία της, η Διεπαγγελματική Οργάνωση θα πρέπει να δημιουργήσει διευθύνσεις ανά ομάδα προϊόντων, όπως πχ διεύθυνση εσπεριδοειδών, κηπευτικών, πυρηνόκαρπων κλπ.
Όσον αφορά τα άλλα αγροτικά προϊόντα, κοντά στις υπάρχουσες Διεπαγγελματικές Οργανώσεις που έχουμε σήμερα, όπως είναι του λαδιού, της ελιάς, του κρασιού, του κρέατος κ.ά, θα πρέπει να δημιουργηθούν και για όλα τα άλλα προϊόντα, όπου δεν υπάρχουν. Με άλλα λόγια κάθε κλάδος θα πρέπει να έχει μια και μοναδική Διεπαγγελματική Οργάνωση.
Τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, θα αποτελούν το ανώτατο και μοναδικό όργανο του αγροτικού χώρου, και η γενική συνέλευση αυτού του οργάνου θα εκλέγει το Διοικητικό Συμβούλιο και το προεδρείο της, με το οποίο θα μπορεί να συνεργάζεται η εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Έτσι είναι πιθανόν, να εξαλειφτεί ο πολυκερματισμός της εκπροσώπησης που υπάρχει σήμερα στον αγροτικό κλάδο.
Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ
1. Για να παράγει κάποιος, αγροτικά προϊόντα, θα πρέπει πρώτα να αποκτήσει «άδεια ασκήσεως επαγγέλματος παραγωγού αγροτικών προϊόντων».
Για τους ήδη υπάρχοντας παραγωγούς, η «άδεια ασκήσεως επαγγέλματος» θα πρέπει να δοθεί άμεσα, με κάποιες προϋποθέσεις όμως, μεταξύ των οποίων θα πρέπει να είναι και η παρακολούθηση κάποιων επιμορφωτικών σεμιναρίων.
Για όσους θέλουν να ασκήσουν μελλοντικά το επάγγελμα του παραγωγού τροφίμων, θα πρέπει να παρακολουθήσουν έναν ανάλογο κύκλο μαθημάτων με αυτόν που γίνεται σήμερα να τους νέους αγρότες, διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών.
Να σημειώσουμε εδώ, ότι η «άδεια ασκήσεως επαγγέλματος παραγωγού αγροτικών προϊόντων» είναι ουσιαστική, και δεν είναι αυτό που ισχύει σήμερα, δηλαδή μια απλή εγγραφή στο μητρώο αγροτών των παραγωγών μας.
Εμείς προτείνουμε εκπαίδευση και καταγραφή, και όχι μια απλή καταγραφή όσων έχουν ένα χωράφι και το καλλιεργούν.
Επιπλέον, δεν πρέπει να συγχέεται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος με την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη που υπάρχει σήμερα, και έχει να κάνει με τα διάφορα επιδόματα. Μπορεί, δηλαδή, κάποιος να έχει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αλλά να μην είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Το αντίθετο δεν θα μπορεί όμως να ισχύει, να είναι δηλαδή κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης χωρίς να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Εκτιμούμε ότι με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ο παραγωγικός τομέας θα εκσυγχρονιστεί, και η πολιτεία θα ασκήσει ουσιαστική αγροτική πολιτική.
2. Η ανάπτυξη της συλλογικότητας είναι ο σοβαρός στόχος, καθώς πάνω σε αυτό θα αναπτυχθεί το νέο μοντέλο της αγροτικής παραγωγής μας.
Προτείνουμε λοιπόν, οποιαδήποτε αγροτική πολιτική που θα θέλει να ασκήσει η εκάστοτε κυβέρνηση, είτε αυτή αφορά επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, έρευνα, ή ό,τι άλλο μέτρο έχει ως στόχο την ανάπτυξη, θα πρέπει να διαχέεται μέσα από τις ομάδες παραγωγών, ή όπως αλλιώς θέλουμε να ονομάσουμε αυτές τις νέες μορφές συλλογικότητας που πρέπει να αναπτυχθούν.
Σε αυτή την νέα εποχή, ο μικρός και μεμονωμένος παραγωγός για να μπορεί να ωφελείται από διάφορα προγράμματα ή να λαμβάνει ακόμα τις τυχόν αποζημιώσεις του, θα πρέπει να συνεργάζεται με μια ομάδα παραγωγών, ως ανεξάρτητος συνεργαζόμενος παραγωγός.
Εδώ βέβαια γεννάται το ερώτημα, πώς μπορούμε να φτάσουμε γρήγορα και χωρίς κλυδωνισμούς στις νέες αυτές συλλογικές μορφές.
Κατά την άποψη μας, πολύ εύκολα εάν εφαρμοστεί η παρακάτω πρόταση:

Να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους παραγωγούς που παραδίδουν την παραγωγή τους στις ομάδες παραγωγών, ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή συλλογικότητας υπάρχει, όπως Α.Ε.Σ, πολυμετοχικές εταιρείες κ.ά.
Συγκεκριμένα, προτείνουμε οι παραγωγοί που παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής τους στις οργανώσεις παραγωγών να έχουν μειωμένο φορολογικό συντελεστή ο οποίος να είναι της τάξης του 13% περίπου. Να σημειώσουμε εδώ, ότι η πρόταση αυτή δεν είναι καινούργια, αλλά έχει διατυπωθεί από τις σελίδες του περιοδικού μας εδώ και 5 χρόνια, και έχει υιοθετηθεί από το σύνολο του αγροτικού κόσμου, αλλά και από πολλά πολιτικά κόμματα.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ-ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ
Ένα ακόμα σημαντικό θέμα που πρέπει να το δούμε με «άλλη ματιά» είναι αυτό της συσκευασίας, της διαλογής αλλά και της διακίνησης των προϊόντων. Αυτή την στιγμή μπορεί να υπάρχει το μητρώο εμπόρων, αλλά αυτό από μόνο του, δεν μπορεί να βελτιώσει την εικόνα των προϊόντων που διακινούμε. Έτσι επιβάλλεται να γίνουν άμεσα τα παρακάτω:

 •    Να ορισθούν οι προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν τα συσκευαστήρια, όσον αφορά τις κτηριακές εγκαταστάσεις, αλλά και την στελέχωση τους, για να πάρουν άδεια συσκευασίας και διακίνησης φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Απαραίτητη προϋπόθεση, εκτός των άλλων, θα πρέπει να είναι ο ορισμός του υπεύθυνου ποιότητας, με ανάλογη μόρφωση και εκπαίδευση.
 •    Ακόμα πρέπει να γίνουν αυστηρότερες οι προδιαγραφές ποιότητας των προϊόντων που διακινούνται, και οι προδιαγραφές αυτές, θα πρέπει να καθοριστούν από την ανάλογη διεύθυνση της Διεπαγγελματικής των Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών. Οι προδιαγραφές αυτές θα ορίζουν τα ελάχιστα χαρακτηριστικά που πρέπει να πληρούν οι καρποί για να συγκομιστούν, να συσκευαστούν αλλά και να διακινηθούν, λαμβάνοντας υπόψη τους υπάρχοντας διεθνείς κανονισμούς, και βελτιώνοντας αυτούς εάν χρειαστεί.
 •   Άμεσος έλεγχος σε όλα τα συσκευαστήρια, που έχουν εγγραφεί στο μητρώο συσκευαστών και εμπόρων, για να διαπιστωθεί εάν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις που θα καθοριστούν με βάση την νέα αντίληψη του χώρου.


ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΟ
Πρέπει να καθοριστούν προϋποθέσεις, για την άσκηση του χονδρεμπορικού επαγγέλματος. Σε αυτές τις προϋποθέσεις θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη για την υλικοτεχνική υποδομή που θα πρέπει να διαθέτει ένα κατάστημα χονδρεμπορίου, αλλά και για το ελάχιστο εκπαιδευμένο προσωπικό που πρέπει να προσλάβει.
Με άλλα λόγια, θα ισχύει και για τους χονδρέμπορους, ό,τι ισχύει και για τους συσκευαστές-διακινητές.
Ακόμα, πρέπει να απαγορευτεί η συσκευασία και η ανασυσκευασία των προϊόντων μέσα στους χώρους των λαχαναγορών και να μην δίδονται τέτοιες άδειες.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
Αναφορικά με το λιανεμπόριο, πρέπει να αλλάξουν άμεσα τα εξής;

 • Να επανεξεταστούν τα κριτήρια για την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του λιανοπωλητή φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει, εκτός των άλλων, να παρακολουθήσει ένα κύκλο μαθημάτων, σε θέματα, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των τροφίμων, να μάθει τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, τον τρόπο συντήρησης, κλπ. Η εκπαίδευση αυτή αφορά όλους τους λιανοπωλητές είτε αυτοί είναι πωλητές λαϊκών αγορών, είτε μανάβηδες, ή ακόμα και αλυσίδες s/m. Στην περίπτωση των αλυσίδων, για να λειτουργήσουν το τμήμα της μαναβικής τους, θα πρέπει να έχουν προσωπικό με ανάλογη εκπαίδευση, όπως συμβαίνει σήμερα στα κρεοπωλεία.
 •  Να οριστούν οι ελάχιστες απαιτήσεις σε εξοπλισμό που πρέπει να έχει ένα στεγασμένο κατάστημα πώλησης φρούτων και λαχανικών.
 •   Να καταργηθεί ο διαχωρισμός στις λαϊκές αγορές της παραγωγικής και εμπορικής άδειας. Οι άδειες να ομογενοποιηθούν και να εφαρμοστεί η έννοια του «πωλητή λαϊκής αγοράς», ο οποίος θα μπορεί να πουλάει προϊόντα δικής του παραγωγής, ή και να αγοράζει από τρίτους.
 •   Η άδεια πώλησης σε πλανόδιους ή σε στέκια να δίνεται με φειδώ, και με την προϋπόθεση ότι αυτοί θα πουλούν προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας και όχι εισαγόμενα.


Η ΕΡΕΥΝΑ
Τα ερευνητικά κέντρα του ΕΘΙΑΓΕ, παρά το γεγονός ότι διατηρούν μια αξιόλογη ακίνητη περιουσία σε γη, σε κτηριακές εγκαταστάσεις, και σε ανθρώπινο δυναμικό, με την υπάρχουσα δομή λειτουργίας τους δεν έχουν προσφέρει να αναμενόμενα.
Πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, λοιπόν, ο ρόλος του ΕΘΙΑΓΕ και να γίνουν «κέντρα εφαρμοσμένης έρευνας». Σε αυτά τα κέντρα θα δοκιμάζονται πριν κυκλοφορήσουν όλα τα νέα αγροτικά προϊόντα, όπως σπόροι, νέες ποικιλίες δένδρων, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, αλλά και μηχανήματα. Τα κέντρα αυτά, όταν ολοκληρώσουν τα δοκιμαστικά τους πειράματα, θα εκδίδουν τα συμπεράσματα τους, και έτσι το προϊόν θα αποκτά κύρος, και παράλληλα θα προστατεύονται οι παραγωγοί μας από διάφορες «υποσχέσεις».
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει το ΕΘΙΑΓΕ να «αποκρατικοποιηθεί», και να συμμετέχουν στη διοίκηση τους αλλά και στα έξοδα λειτουργίας, ιδιώτες επενδυτές, αλλά και διάφορα συλλογικά σχήματα.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Πρέπει και ο ΕΛΓΑ να αποκτήσει νέα δομή, σε αυτό το νέο αγροτικό περιβάλλον που προτείνουμε. Συγκεκριμένα, να δημιουργηθούν ταμεία ανά Περιφέρεια και οι αποζημιώσεις από την καταστροφή μιας σοδειάς να δίνονται από αυτά τα ταμεία, με βάση τα αποθέματα τους. Δηλαδή η περιφέρεια της Κρήτης να έχει τον δικό της ΕΛΓΑ, η Μακεδονία τον δικό της, και κ.ο.α.
Ακόμα θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον παραγωγό να ορίζει αυτός τι θα ασφαλίσει στον ΕΛΓΑ, και ποια ασφαλιστική κλίμακα θα διαλέξει.
Επίσης να εφαρμοστούν άμεσα οι Ευρωπαϊκές οδηγίες, ώστε να μπουν και ιδιωτικές εταιρείες στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής..

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Θεωρούμε ότι το πολλαπλασιαστικό υλικό είναι ένα σημαντικό κομμάτι για την παραγωγή και θα πρέπει όσοι ασχολούνται με αυτό να εφαρμόζουν τους κανόνες που προβλέπονται. Ορισμένα αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα σε αυτόν τον τομέα είναι:

 •    Να δημιουργηθούν μητρικές φυτείες στα κύρια προϊόντα μας και μόνο από αυτές να πρέπει να παίρνουν τα μπόλια τους οι φυτωριακές μονάδες για την δημιουργία των νέων δένδρων.
 •     Οι καινούργιες ποικιλίες που φτάνουν στην χώρα μας, πρέπει να ελέγχονται ποιο αυστηρά για τυχόν μολυσματικές ασθένειες, και να εκπονηθεί σχέδιο άμεσης δράσης για την προστασία του φυτικού μας κεφαλαίου όταν διαπιστώνεται ότι αυτό κινδυνεύει.
 •    Να επιδοτηθεί η αγορά των πατενταρισμένων ποικιλιών.
 •    Ο έλεγχος όλων των παραπάνω που προτείνουμε περνάει στο νέο ΕΘΙΑΓΕ.


ΠΡΟΒΟΛΗ
Όσα προγράμματα προβολής που αφορούν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και τα οποία χρηματοδοτούνται με Ευρωπαϊκούς ή Εθνικούς πόρους, πρέπει αυτά να εγκρίνονται πρώτα από την Διεπαγγελματική Οργάνωση των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Το ίδιο ισχύει και για κάθε δράση που ως σκοπό έχει την προβολή γενικά των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ώστε με αυτό τον τρόπο να υπηρετείται η προβολή μιας καθαρής εικόνας για τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά.

ΠΟΙΝΕΣ
Τα χρήματα από τις ποινές που επιβάλλονται σε παραβάσεις που αφορούν τον κλάδο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών να κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό, και να αποδίδονται στην Διεπαγγελματική Οργάνωση για την ανάπτυξη του κλάδου.

Τα αποτελέσματα της νέα αρχιτεκτονικής του κλάδου
Εάν θέλουμε την ανάπτυξη, και η ελληνική ύπαιθρος να αποκτήσει οικονομική ευρωστία και οι άνθρωποι σε αυτή να έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, τότε πρέπει να δούμε τα πράγματα «αλλιώς».
Οι προτάσεις που καταθέτουμε με το σημερινό μας άρθρο, είναι ένας «οδικός χάρτης», που θα μας οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Βέβαια μέσα από ένα δημόσιο διάλογο οι προτάσεις μας μπορούν να εμπλουτιστούν ακόμα περισσότερο, και σίγουρα χρειάζονται επεξεργασία για να εφαρμοστούν.
Όμως, αυτά τα προβλήματα θα λυθούν αρκεί να αποφασίσει ο κλάδος ότι θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτό το μοντέλο ανάπτυξης.
Κλειδί σε όλα αυτά που προτείνουμε είναι η έννοια της «άδειας ασκήσεως επαγγέλματος», η οποία εάν εφαρμοστεί σωστά και σε όλους τους τομείς της αγροτικής παραγωγής, τότε μειώνουμε την εξάρτηση του αγροτικού τομέα από την εκάστοτε κυβέρνηση, και βάζουμε τις βάσεις για την ορθολογική ανάπτυξη της υπαίθρου.

 

 

Πηγη

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε  για τη νέα περίοδο μόνο 4 προγράμματα προβολής αγροτικών προϊόντων, προϋπολογισμού 7.634.216 ευρώ, όταν την προηγούμενη περίοδο οι εγκρίσεις έφταναν τα 30 προγράμματα και ο  προϋπολογισμός διαμορφωνόταν στα 64.763.709 ευρώ.
Πρωταθλητές στα νέα προγράμματα αναδείχτηκαν οι Γάλλοι με 17 προγράμματα, προϋπολογισμού 31.559.954 ευρώ και οι Ισπανοί με 10 εγκεκριμένα προγράμματα, ύψους 25.536.966 ευρώ.
Να σημειώσουμε εδώ ότι σε αυτήν την περίοδο, τα περισσότερα προγράμματα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τα πήρε η γαλλική εταιρεία SOPEXA.


Δεν κάνουμε lobbing
Οι εταιρείες που έως τώρα υλοποιούσαν αυτά τα προγράμματα, ήταν κυρίως η ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ και η NOVACERT, ενώ τα τελευταία χρόνια είχαν  αναλάβει και άλλες εταιρείες ορισμένα προγράμματα.
Το  νέο σκηνικό όμως που δημιουργήθηκε, φέρνει σε δυσκολία όλες τις εταιρείες, ενώ παράλληλα θα πληγούν και πολλές ακόμα εταιρείες που συνεργάζονταν με τις παραπάνω εταιρείες για να υλοποιηθούν τα προγράμματα.
Το κλίμα αυτό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών από τις παραπάνω εταιρείες, μπορεί να αναστραφεί, αρκεί η χώρα μας να στηρίξει πιο ενεργά τις Ελληνικές Επιχειρήσεις που καταθέτουν προγράμματα προβολής.
Το θέμα αυτό πάντως έχει πολύ παρασκήνιο και ακούγονται πάρα πολλά για το ρόλο που διαδραμάτισαν ορισμένα στελέχη του Y.A.A&T,  για την επιλογή των εταιρειών που θα υλοποιήσουν τα προγράμματα. Πάντως, όλα αυτά που ακούγονται μέχρι τώρα είναι εικασίες και για να  μη μένουν σκιές σε πρόσωπα, πρέπει αυτοί που διακινούν αυτές τις πληροφορίες να προσκομίσουν και αποδείξεις.                 


Πηγη

Εννέα νέοι ευρωπαίοι αγρότες επισκέφθηκαν την Κίνα, από τις 6 έως τις 17 Νοεμβρίου 2017. Ήταν οι πρώτοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΕΕ - Κίνας για την ανάπτυξη εμπειριών και ικανοτήτων για νέους επαγγελματίες αγρότες. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 21 Απριλίου 2017 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας και της ανάπτυξης της υπαίθρου μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας.

Την άνοιξη του 2018, οι Κινέζοι αγρότες αναμένεται να επισκεφθούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δύο εβδομάδων στο Πεκίνο και στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ, οι νέοι αγρότες της ΕΕ έμαθαν περισσότερα για την κινεζική γεωργία, επισκέφτηκαν αγροκτήματα και κέντρα παραγωγής, με βάση το πρόγραμμα που θέσπισαν οι κινεζικές αρχές.

Η Monika (32), καλλιεργητής βιολογικής φράουλας από την Πολωνία, και ο Colm (26), κτηνοτρόφος γαλακτοπαραγωγής από την Ιρλανδία, μοιράζονται τις εμπειρίες τους στο site της ΕΕ:

Πώς μάθατε για το πρόγραμμα ΕΕ-Κίνας; Ποιο ήταν το κύριο κίνητρό σας να συμμετάσχετε;

Monika: Έμαθα για το πρόγραμμα από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη. Το κύριο κίνητρό μου ήταν να μάθω για την κινεζική γεωργία και να δω ειδικότερα την παραγωγή στα φρούτα, τα λαχανικά και γενικά την φυτική παραγωγή.

Colm: Ο σύλλογος νέων αγροτών στην Ιρλανδία έστειλε ένα ενημερωτικό δελτίο, το οποίο περιλαμβάνει ένα τμήμα σχετικά με τις «ευκαιρίες ταξιδιού». Αυτό τράβηξε την προσοχή μου, καθώς απολαμβάνω να επισκέπτονται αγροκτήματα άλλων χωρών, μαθαίνοντας περισσότερα για τη διεθνή γεωργία. Κάνουμε επίσης αγροτουρισμό στο αγρόκτημα μας, οπότε ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία να επισκεφθώ την Κίνα χάρη στο πρόγραμμα ανταλλαγών ΕΕ-Κίνας. Αυτό το ταξίδι θα ήταν δύσκολο να το κάνω μόνος μου.

Τι σας εντυπωσίασε περισσότερο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας;

Monika: Εντυπωσιάστηκα από τα κέντρα έρευνας και τεχνολογίας, τα γαλακτοκομικά και χοιροτροφικά εργοστάσια, τις καλλιέργειες φρούτων τσάι, μάνγκο και τις εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων που επισκεφτήκαμε. Όλοι τους είναι εξοπλισμένοι με σύγχρονη τεχνολογία, το προσωπικό εκπαιδεύεται στην Κίνα και στο εξωτερικό και όλοι βλέπουν ένα τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης μπροστά τους.
Επίσης, φαίνεται ότι οι τάσεις που παρατηρούμε στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο αγροτικών αγαθών, η γεωργία που υποστηρίζεται από την τοπική κοινωνία, η βιολογική παραγωγή, τα τρόφιμα με γεωγραφικές ενδείξεις (GI), η παραγωγή ιχνηλασιμότητας κλπ. είναι εξίσου σημαντικές και συζητούνται πολύ στην Κίνα.

Colm: Ήμουν περισσότερο εντυπωσιασμένος από την ταχύτητα ανάπτυξης στην Κίνα. Η οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη είναι εντυπωσιακή και αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει στο μέλλον – σε μια χώρα με πληθυσμό τριπλάσιο από ότι στην Ευρώπη.
Επίσης, το μέγεθος των αγροκτημάτων είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την ΕΕ - ακούσαμε ότι κατά μέσο όρο ένα κινεζικό αγρόκτημα είναι 1 mu, το οποίο είναι περίπου 1/15 εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα), αλλά τα περισσότερα από τα αγροκτήματα που επισκεφτήκαμε ήταν πολύ μεγαλύτερα, από 60 έως 100 εκτάρια. Και υπάρχουν ακόμα φυτείες τσαγιού που έχουν έκταση ακόμη και πάνω από 1.000 εκτάρια.
Αλλά εκτός από την επίσκεψη στην Κίνα, ήταν εξαιρετική η συνάντηση με άλλους ευρωπαίους αγρότες που ήταν στο ταξίδι μας.

Μάθατε κάτι που θα μπορούσατε να εφαρμόσετε στο αγρόκτημα σας; Τι ακριβώς;

Monika: Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τα θερμοκήπια, όπου οι καταναλωτές καλούνται να έρθουν και να αγοράσουν τις φράουλες απευθείας από το κέντρο παραγωγής. Είχα διαβάσει για αυτή τη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο τραπέζι», αλλά ήταν η πρώτη φορά που την είδα στην πράξη και κατάφερα να θέσω να ερωτήσεις στον υπεύθυνο του αγροκτήματος για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Θα ήθελα να εφαρμόσω αυτή την στρατηγική στο αγρόκτημα μου στο μέλλον.

Colm: Λαμβάνοντας υπόψη το ρυθμό της τεχνολογικής ανάπτυξης στην Κίνα, θα ήθελα να επικεντρωθώ περισσότερο στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών στο αγρόκτημα μου, για να παραμείνω ανταγωνιστικός.

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό: γιατί επιλέξατε να γίνετε αγρότης;

Monika: Προέρχομαι από οικογένεια αγροτών για τουλάχιστον τέσσερις γενιές, ίσως περισσότερο. Αλλά δεν ήταν τόσο εύκολο να πάρω τις απαραίτητες γνώσεις. Αποφοίτησα από μια σχολή για Τουρισμό και Διεθνείς Επιχειρήσεις. Μετά από έξι χρόνια εμπειρίας στους τομείς αυτούς στην Πολωνία και στο εξωτερικό, αποφάσισα να ασχοληθών με το οικογενειακό μου αγρόκτημα και να δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση, μαζί με την βοήθεια των γονέων μου.

Colm: Θέλω εγώ να αποφασίζω για το μέλλον μου. Μου αρέσει να εργάζομαι στη δική μου επιχείρηση και όχι ως υπάλληλος, έχοντας την ελευθερία έτσι να λαμβάνω τις δικές μου αποφάσεις. Θέλω επίσης να δουλεύω με τα ζώα στην ύπαιθρο. Αποφάσισα να συνεχίσω την οικογενειακή μας παράδοση, στη δική μας εκτροφή, σαν τέταρτη γενιά αγροτών.

 

 

Πηγη

Η επιστολή αυτή έχει σαν στόχο να εκφράσει προβληματισμό και να συμβάλει στην μετάδοση του προβληματισμού αλλά και την αναζήτηση απαντήσεων ώστε στο να φθάνουν στο τραπέζι μας υγιή φυτικά και ζωικά προϊόντα.

 

Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει δημοσιεύματα για παραγωγούς κομποστ οι οποίοι κατέφυγαν σε πιθανώς ακατάλληλες πρώτες ύλες (οι οποίες ήταν προφανώς φθηνές ή και δωρεάν) για να παρασκευάσουν το κομποστ τους, το οποίο στην συνέχεια πουλούσαν, θέτοντας έτσι, πιθανότατα, σε κίνδυνο ανθρώπους και περιβάλλον.
 
Οι παραγωγοί κομποστ στην προσπάθεια τους να φτιάξουν το κομποστ αναζητούν φθηνές ή και δωρεάν πρώτες ύλες. Φυτικά υπολείμματα καλλιεργειών, βιομάζα φυτικού υλικού μη καλλιεργούμενων φυτών, τύρφες, υπολείμματα μεταποίησης (στέμφυλα, πορτοκαλόφλουδες) κομμάτια φλοιών δένδρων, κοπριές, φύκια (προσοχή στην αλατότητα τους) είναι μεταξύ των πρώτων υλών που αναζητούν οι παραγωγοί κομποστ. Όλα αυτά δεν φαίνεται να εμπεριέχουν και να εγκυμονούν κάποια απειλή. Εκτός από τα φύκια που θέλουν καλό πλύσιμο.
 
Υπάρχουν σαφής λίστες με τις πρώτες ύλες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή/κατασκευή κομποστ.
 
Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες αναπτύχτηκε η τεχνολογία του βιολογικού καθαρισμού και όλα τα λύματα του αστικού ιστού μεταφερθήκαν στον χώρο του βιολογικού καθαρισμού. Οι πόλεις που διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό είναι ενός ελάχιστου μεγέθους και πιθανόν να συμπεριλαμβάνουν στον ιστό τους νοσοκομείο, ιατρεία, παραϊατρικά εργαστήρια, βιοτεχνίες και ενδεχομένως βιομηχανίες και πανεπιστήμιο. Αν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός τότε λοιπόν σε αυτόν καταλήγουν ένα σωρό πράγματα. Παθογόνα μικρόβια, αντιβιοτικά, ορμόνες, αντικαρκινικές ουσίες, φαρμακευτικές και παραφαρμακευτικές ουσίες, φυτοφάρμακα, περίεργες χημικές ουσίες, ενδεχομένως ραδιενεργές ουσίες και, φυσικά, βαρέα μέταλλα.
 
Αυτό που μένει μετά τον βιολογικό καθαρισμό λέγεται: υπόλειμμα βιολογικού καθαρισμού ή λυματολάσπη.
 
Οι λίστες με τα επιτρεπόμενα υλικά για την παρασκευή κομποστ, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν ή επιτρέπουν υπολείμματα βιολογικών καθαρισμών;;;
 
Τα λίγα τελευταία χρόνια διαδόθηκαν φήμες περί χρήσης των υπολειμμάτων των βιολογικών καθαρισμών για λίπανση σε χωράφια αλλά και του προκύπτοντος νερού του βιολογικού καθαρισμού σε υδρολιπάνσεις ή απλά αρδεύσεις. Επίσης φήμες θέλουν κατασκευαστές κομποστ να συμπεριλαμβάνουν λυματολάσπη στις πρώτες ύλες για την παρασκευή κομποστ.
 
Τα υπολείμματα των βιολογικών καθαρισμών (λυματολάσπες) είναι πιθανότατα ακατάλληλες πρώτες ύλες και πιθανότατα θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους και περιβάλλον.
 
Το να φορτώνει ο οποιοσδήποτε οτιδήποτε, να το πηγαίνει στις εγκαταστάσεις του και μετά να το κάνει κομποστ και μετά να το πουλάει, και μετά αυτό να ενσωματώνεται σε εδάφη που θα αναπτυχτούν και παραχθούν φρούτα και λαχανικά, κατά πόσο είναι επιτρεπτό και σύμφωνο με τους κανόνες παράγωγης που μιλούν για σεβασμό του περιβάλλοντος και της υγείας των καταναλωτών, είναι ένα σημαντικό ερώτημα.
 
Ποια είναι η τύχη όλων αυτών όταν καταλήξουν σε βιολογικό καθαρισμό; Έχουμε ίαση και απαλλαγή ή παραμένουν και συσσωρεύονται;
 
Υπάρχουν αναλύσεις που να καταδεικνύουν και αποδεικνύουν ότι το υπόλειμμα αυτό είναι απαλλαγμένο από αντιβιώσεις, φορμαλδεΰδη, αντικαρκινικές ουσίες, ραδιενεργές ουσίες, επικίνδυνα παθογόνα του ανθρώπου, φαρμακευτικές ουσίες, τις χιλιάδες χημικές ουσίες που διοχετεύονται στο περιβάλλον, φυτοφάρμακα αλλά και βαρέα μέταλλα;;;
 
Ραδιενεργές ουσίες;;; θα πει κάποιος. Ναι, αν έχει τει ή πανεπιστήμιο ή εργαστήρια και τελειώσει η εφαρμογή ή το πείραμα, τότε σαν έλληνες που είμαστε με το κλασικό δεν βαριέσαι, άνετα πάει κάποιος στον νεροχύτη και το αδειάζει. Φυσικά είναι μια υπόθεση αλλά υπαρκτή στην Ελλάδα μας.
 
Τα υλικά αυτά (υλικά βιολογικών καθαρισμών) λοιπόν είναι πιθανόν να είναι φορείς επικίνδυνων ουσιών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
 
Συνεπώς απαιτείται εργαστηριακή ανάλυση ώστε να αποφανθούμε αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
 
Τα περισσότερα από τα υλικά που αναφέρονται πιο πάνω και που φθάνουν στους βιολογικούς καθαρισμούς, είναι προφανές, ότι δύσκολα απομακρύνονται όποια διαδικασία και να ακολουθήσουμε.
 
Η ζημιά των παραπάνω στο περιβάλλον και τους ανθρώπους είναι αντιληπτό πως μπορεί να είναι έως εξαιρετικά σοβαρή και επικίνδυνη. Έως του να απειλείται ευθέως η ίδια η ζωή.
 
Και βεβαίως η επικινδυνότητα δεν περιορίζεται στην υγεία και μόνο. Αν οι υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Ρωσία ανιχνεύσουν κάτι επικίνδυνο τότε το μέλλον διαγράφεται μελανό για μια συγκεκριμένη καλλιέργεια ή περιοχή.
 
Δεν γνωρίζω εάν η πολιτεία έχει θεσμοθέτηση συγκεκριμένη πολιτική απέναντι στο φαινόμενο. Γι αυτό και θα πρότεινα:
 
 1. Η πολιτεία θα πρέπει να πραγματοποιεί τακτικές δειγματοληψίες στους τόπους παράγωγης λυματολάσπης και να στέλνει τα δείγματα στο Γενικό Χημείο του κράτους και τον Δημόκριτο ώστε να γίνονται αναλύσεις για όλες τις παραπάνω επικίνδυνες χημικές ουσίες και τα ραδιενεργά.
 
 1. Η πολιτεία θα πρέπει να πραγματοποιεί τακτικές δειγματοληψίες στους τόπους παράγωγης κομποστ και να στέλνει τα δείγματα στο Γενικό Χημείο του κράτους και τον Δημόκριτο ώστε να γίνονται αναλύσεις για όλες τις παραπάνω επικίνδυνες χημικές ουσίες.
 
 1. Οι παραγωγοί φρούτων και λαχανικών θα πρέπει να ζητούν από τους κατασκευαστές κομποστ πλήρη ανάλυση από εγκεκριμένο εργαστήριο όπου να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα βαρέα μέταλλα καθώς ένα συμβατικό εργαστήριο ανάλυσης εδάφους δεν είναι σε θέση να κάνει αναλύσεις για ραδιενεργά ή αντιβιοτικά.
 
 
Με σεβασμό
 
Δρ Φάνης Α. Τσαπικούνης
Πτυχιούχος Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ
Διδάκτωρ Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστήμιου Πατρών
Συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων
 
 
 
 
 
Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 11:15

Θανάσης Μπακαλέξης: Διοικητής του ΕΦΚΑ

Written by

∆εν θα πρέπει να υπάρχει καµία στεναχώρια για τους αγρότες ούτε φόβος για τη σύνταξή τους λόγω της αποµάκρυνσής τους από τον ΟΓΑ, κατά τον διοικητή του ΕΦΚΑ, Θανάση Μπακαλέξη, ο οποίος θεωρεί ότι το νέο σύστηµα διατηρεί άρρηκτο τον κοινωνικό και αναδιανεµητικό ρόλος της ασφάλισης. Σε συνέντευξή του στην Agrenda, ο κ. Μπακαλέξης σηµειώνει ότι µέχρι τις αρχές ∆εκεµβρίου θα έχει πληρωθεί τη σύνταξή του το σύνολο των αγροτών που έχουν γεννηθεί το έτος 1950, σχολιάζοντας παράλληλα τη µεταβατική ρύθµιση για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν το αγροτικό επάγγελµα ως σοφή.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, πρέπει οι παραγωγοί «να συνειδητοποιήσουν, στα πλαίσια των ενιαίων κανόνων, ότι όταν υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης προκειµένου να λάβουν πλήρη σύνταξη, θα πρέπει να διακόψουν ή να µεταβιβάσουν την αγροτική ή την κτηνοτροφική τους εκµετάλλευση».


Πόσο θα πρέπει να στεναχωρεί τους αγρότες η αποµάκρυνση από τον ΟΓΑ και η ένταξή τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης;

Ενδεχοµένως για συναισθηµατικούς λόγους θα υπάρχει για µια κατηγορία αγροτών που θα αιφνιδιάστηκε λόγω της αλλαγής του ονόµατος του φορέα και της διαδικασίας εξυπηρέτησής τους. Κατά τη γνώµη µου δεν θα πρέπει να υπάρχει καµία στενοχώρια. Αντίθετα, µάλιστα, θα έλεγα ότι η ένταξη τους στον ΕΦΚΑ θα πρέπει να τους χαροποιεί, καθώς εντάχθηκαν στο γενικό σύστηµα ασφάλισης της χώρας µε ενιαίους κανόνες που ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες. Χορηγείται σε όλους εθνική σύνταξη, όταν η λεγόµενη βασική ή προνοιακή σύνταξη που ελάµβαναν µειωνόταν σταδιακά και από το 2026 καταργούνταν οριστικά. Εξυπηρετούνται στον τόπο κατοικίας τους, στις πρωτεύουσες των νοµαρχιακών αυτοδιοικήσεων της χώρας, όπου υπάρχει κατάστηµα του ΕΦΚΑ και πολλές φορές σε περισσότερα σηµεία, δεδοµένου ότι σε πολλές νοµαρχιακές αυτοδιοικήσεις υπάρχουν περισσότερα του ενός καταστήµατα του ΕΦΚΑ.
Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελούν οι αγρότες της νοµαρχιακής αυτοδιοίκησης Σερρών, που, ενώ µέχρι τώρα έπρεπε να µεταβούν στη Θεσσαλονίκη για θέµατα σχετικά µε την ασφάλισή τους, µε το νέο οργανόγραµµα του ΕΦΚΑ, θα µπορούν να εξυπηρετούνται στις Σέρρες, τη Νιγρήτα και το Σιδηρόκαστρο. Οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, αντί να µεταβαίνουν στην Πάτρα, θα εξυπηρετούνται στο Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και τη Ναύπακτο. Οι αγρότες της Εύβοιας, αντί να µεταβαίνουν στη Λαµία, θα εξυπηρετούνται στη Χαλκίδα, την Ιστιαία και το Αλιβέρι κ.ο.κ.Πώς βλέπετε το νέο πλαίσιο ασφαλιστικών εισφορών και πόσο ανταποδοτικό και αλληλέγγυο θα το χαρακτηρίζατε;

Το νέο σύστηµα υπολογισµού των εισφορών στο πραγµατικό εισόδηµα, και όχι επί τεκµαρτών ασφαλιστικών κατηγοριών, που καθιερώνει ο ν. 4387/2016 είναι ίδιο για όλους τους Έλληνες πολίτες. Ειδικά για τους αγρότες, λαµβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του επαγγέλµατος, καθιερώνει µειωµένο µηνιαίο µισθό υπολογισµού των ασφαλιστικών τους εισφορών, στο 70% του κατώτατου µηνιαίου µισθού που ισχύει για τις λοιπές κατηγορίες των µη µισθωτών, δηλαδή των ελευθέρων επαγγελµατιών και των ανεξάρτητα απασχολούµενων, και µεταβατικό στάδιο προσαρµογής του ποσοστού υπολογισµού των ασφαλιστικών τους εισφορών από το 2017 έως το 2022, όπου και εξισώνονται πλέον τα ποσοστά των ασφαλιστικών τους εισφορών µε εκείνα των λοιπών κατηγοριών µη µισθωτών. Αποτέλεσµα της διαδικασίας της εφαρµογής του ανωτέρω τρόπου υπολογισµού των εισφορών είναι το 90% των αγροτών σήµερα να πληρώνουν πολύ χαµηλότερες εισφορές σε σχέση µε το προηγούµενο έτος. Χαρακτηριστικά σηµειώνω ότι περίπου το 50% των αγροτών, το έτος 2016, κατέβαλαν ετήσιες εισφορές στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία 1350 ευρώ και σήµερα καταβάλλουν 1044. Ουσιαστικά η πλειονότητα των αγροτών θα επιστρέψει σε επίπεδα ετήσιων εισφορών του 2016 το έτος 2022 µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αγρότες µας και τις αγροτικές τους εκµεταλλεύσεις.

Τα τελευταία χρόνια, και γι’ αυτό δεν φταίνε µόνο οι προωθούµενες αλλαγές του νόµου 4387/2016, έχει φωλιάσει ένας φόβος στον αγροτικό κόσµο ότι µπορεί και να µην πάρει τη σύνταξή του. Πως θα σβήσει αυτός ο φόβος;

Η όποια ανησυχία δεν έχει σχέση µε την πραγµατικότητα, αλλά είναι θέµα κλίµατος που δηµιουργείται από διάφορες πλευρές για λόγους κυρίως αντιπολιτευτικούς. Ποτέ δεν τέθηκε θέµα µη χορήγησης συντάξεων. Αντίθετα, µάλιστα, στους αγρότες µας η πολιτεία χορηγούσε συντάξεις ακόµα και όταν δεν κατέβαλλαν εισφορές µε χρηµατοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισµό.

Μήπως αν κινηθεί κάπως ταχύτερα η διαδικασία χορήγησης των νέων συντάξεων αποκατασταθεί σιγά σιγά η εµπιστοσύνη στο ασφαλιστικό σύστηµα; Πού βρίσκεται σήµερα η διαδικασία έκδοσης συντάξεων του ’50 (γεννηθέντες το 1950);

Το έτος 2017 είναι µια µεταβατική χρονιά που αλλάζουν τα πάντα στην ασφάλιση και φυσικά και στην ασφάλιση των αγροτών όπως προανέφερα. Παρόλα αυτά, και φέτος, όπως γινόταν και τα προηγούµενα χρόνια, µέχρι τις αρχές ∆εκέµβρη θα έχει πληρωθεί το σύνολο των αγροτών που έχουν γεννηθεί το έτος 1950, πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και δεν οφείλουν εισφορές. Κακώς βέβαια λέω ότι και φέτος θα γίνει ότι γινόταν και τα προηγούµενα χρόνια, διότι τα έτη 2013 και 2014 δεν χορηγήθηκαν συντάξεις γήρατος στους αγρότες, καθώς το 2012 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησής τους από το 65ο στο 67ο έτος της ηλικίας τους µε την υποστήριξη όλων αυτών που σήµερα ανησυχούν για την καθυστέρηση κατά ένα µήνα της έναρξης συνταξιοδότησης των γεννηθέντων το ‘50. Αν αυτό δεν είναι υποκρισία και µικροπολιτική σκοπιµότητα, τι είναι;

Πώς οριοθετείται τελικά το καθεστώς των συνταξιούχων αγροτών που διατηρούν τη σχέση τους µε την αγροτική παραγωγή (ενεργοί αγρότες);

Και σε αυτό το θέµα, λαµβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του αγροτικού επαγγέλµατος και το δέσιµο του αγρότη, του κτηνοτρόφου και του αλιέα µε την εκµετάλλευσή του, ο νοµοθέτης έχει θεσπίσει µεταβατικό διάστηµα µέχρι και το έτος 2024, κατά το οποίο, µετά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης και τη συνταξιοδότηση, η συνέχιση άσκησης της δραστηριότητας στον πρωτογενή τοµέα δεν αποτελεί κώλυµα για τη λήψη πλήρους σύνταξης. Πρόκειται για µια σοφή ρύθµιση, η οποία παρέχει επαρκή χρόνο στους απασχολούµενους στον πρωτογενή τοµέα, να συνειδητοποιήσουν, στα πλαίσια των ενιαίων κανόνων, ότι όταν υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης προκειµένου να λάβουν πλήρη σύνταξη, θα πρέπει να διακόψουν ή να µεταβιβάσουν την αγροτική ή την κτηνοτροφική τους εκµετάλλευση.
Σε ό,τι αφορά δε τους συνταξιούχους πριν τις 12/05/2017, δηλαδή πριν από την ισχύ των διατάξεων του νόµου 4387/2016, που διατηρούσαν τη σχέση τους µε την αγροτική παραγωγή, ήταν ενεργοί αγρότες και συνεχίζουν να είναι, δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίπτωση στη σύνταξή τους.

Σε τι φάση βρίσκεται η διαδικασία ρύθµισης (120 δόσεις) των παλιών οφειλών ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών; Τι δυνατότητες υπάρχουν γι’ αυτούς που έχασαν παλιότερες ρυθµίσεις;

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο αρµόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάστιος Πετρόπουλος, επίκειται η έκδοση υπουργικής απόφασης για τη ρύθµιση των οφειλών όσων έχουν χρέη προς την κοινωνική ασφάλιση. Ο µέγιστος αριθµός δόσεων είναι 120 αναλόγως του οικονοµικού προφίλ του οφειλέτη για το τι δόσεις µπορεί να αντέξει.

Πως κινείται σήµερα η διαδικασία καταβολής των εισφορών που τρέχουν; Πόσο δυσκολεύει τεχνικά εσάς, δηλαδή τον Οργανισµό αλλά και τους αγρότες ο υπολογισµός των νέων εισφορών;

Η διαδικασία καταβολής των εισφορών δεν δυσκολεύει τεχνικά τον Οργανισµό. Όταν ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση µε βάση τα εισοδήµατα του έτους 2016 το µήνα Οκτώβριο τρέχοντος έτους, όπως έχουµε σχεδιάσει, θα έχουµε ολοκληρωµένη εικόνα της είσπραξης των ετήσιων εισφορών. Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, αν κρίνουµε από το ποσοστό εισπραξιµότητας των ασφαλιστικών τους εισφορών, που κυµαίνεται περίπου στο 65% έναντι 54%, 55% και 54% τα έτη 2014, 2015 και 2016 αντίστοιχα, θα µπορούσαµε να πούµε ότι δεν τους δυσκολεύει ιδιαίτερα, αντίθετα, µάλιστα, η χαµηλή µηνιαία καταβολή τους διευκολύνει.

Υπηρετήσατε την ασφάλιση των αγροτών µια ζωή. Πρώτα σαν στέλεχος του ΟΓΑ, στη συνέχεια από ηγετικές θέσεις και σήµερα ως ∆ιοικητής του ΕΦΚΑ. Τι έχετε να καταθέσετε από αυτή σας τη σταδιοδροµία;

∆εν είναι εύκολο να µιλήσει κανείς για τον εαυτό του. Προσπάθησα πάντα να υπηρετήσω κατά τον καλύτερο τρόπο από οποιαδήποτε θέση την κοινωνική ασφάλιση και τους ασφαλισµένους. Πάνω από όλα προσπάθησα να υπηρετήσω το κοινωνικό κράτος. Τη δηµόσια ασφάλιση. Για µένα ο κοινωνικός και αναδιανεµητικός ρόλος της κοινωνικής ασφάλισης ήταν όραµα και στόχος που µε ακολουθεί και τον υπηρετώ πιστά πάνω από τρεις δεκαετίες.

Το γεγονός ότι κατάγεστε από µια αγροτική περιοχή και διατηρείτε ζωντανή τη σχέση σας µε το Παλαιοχώρι ∆ωριέων (∆ήµος Αµφίκλειας–Ελάτειας), πόσο σας κάνει να είστε µεροληπτικός υπέρ των αγροτών από τη σηµερινή ηγετική θέση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης;

Αυτή ακριβώς η καταγωγή, η οικογενειακή παράδοση και η προσωπική ενασχόληση στον πρωτογενή τοµέα διαµόρφωσαν τον χαρακτήρα µου. Είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που µε επηρέασαν ώστε να αντιµετωπίζω ισότιµα -και όχι µεροληπτικά- όλους τους εργαζόµενους. Για µένα, είτε ως απλό υπάλληλο παλιότερα, είτε από τη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ σήµερα, ο αγρότης, ο εργάτης, ο υπάλληλος είχαν και θα έχουν ίση και δίκαιη αντιµετώπιση. Μπροστά στα κοινωνικά αγαθά της ασφάλισης, της περίθαλψης, της εθνικής σύνταξης και τις αλληλεγγύης των γενεών δεν χωρούν µεροληπτικές τάσεις και ευνοϊκές συµπεριφορές.

 

 

Πηγη

Η «πρώιµη» σύνταξη από την Πολεµική Αεροπορία έφερε την ανάγκη για δηµιουργία που συνέπεσε µε την ανάγκη του γιού για σταθερή εργασία µε προοπτικές, παράλληλα µε το γεγονός ότι τα εισοδήµατα µειώνονταν χρόνο µε τον χρόνο. Η τυχαία συνάντηση µε τον οικογενειακό φίλο ∆ηµήτρη Τσιούτσιο, ιδιοκτήτη του φυτωρίου «Σπορόφυτα Κιλελέρ» τους έδωσε την ιδέα να τολµήσουν και να µπουν στην καλλιέργεια της ρίγανης. Βρήκαν τον συγχωριανό τους Χρήστο Μπατζηλιώτη, που είχε τα ανάλογα µηχανήµατα, είδαν ότι η συνεργασία είναι εφικτή και έτσι το πρώτο φλερτ εξελίχτηκε σε έρωτα.

Η Agrenda συνάντησε τον πατέρα, ∆ηµήτρη Σιµόπουλο και τον γιο του Αλέξανδρο, µε την ολοκλήρωση της συγκοµιδής στην ηµιορεινή τοποθεσία Αλαταρές της Τερψιθέας, στα πρώτα τους δυναµικά βήµατα στην αγορά. Μάλιστα παππούς και συνονόµατος του 30χρονου Αλέξανδρου, είναι ο πρώτος βαµβακοπαραγωγός της περιοχής.
Μπορεί να πάτησε για πρώτη φορά φέτος χωράφι, ωστόσο η οικογένεια φαίνεται να το πηγαίνει αρκετά καλά το πλοίο. Όπως σηµειώνουν οι δύο παραγωγοί στην Agrenda, συγκόµισαν τη ρίγανη όταν το φυτό είχε ανθίσει καθολικά, ανεβάζοντας το αιθέριο έλαιο στα υψηλότερα επιθυµητά επίπεδα έως και 9 βαθµούς και προσδίδοντάς του ιδιαίτερα έντονο άρωµα. Και αυτό, ενώ πολλοί την συγκοµίζουν δύο φορές τον χρόνο θυσιάζοντας την ποιότητα για χάρη της ποσότητας. Μετά την επεξεργασία, τη συσκεύασαν, έφτιαξαν ετικέτα και τέλος την διοχέτευσαν οι ίδιοι στην αγορά.

«∆εν ψάξαµε καθόλου το θέµα χονδρέµπορα» ανέφεραν. Πάντως, αξίζει να σηµειωθεί, ότι οι καλλιεργητές στην Τερψιθέα αλλά και από γύρω περιοχές της Θεσσαλίας έχουν αρχίσει να συσπειρώνονται, µε τη σύσταση Οµάδας Παραγωγών στα αρωµατικά, να βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

Με συνεργείο φίλου η φύτευση, όλη η οικογένεια έπιασε την τσάπα

Πέρσι αρχές Σεπτέµβρη ξεκίνησε τις καλλιεργητικές εργασίες η οικογένεια Σιµόπουλου, µπαίνοντας µε το τρακτέρ για όργωµα και δύο περάσµατα µε καλλιεργητή ώστε να γίνει λείο το έδαφος. «Μετά από εδαφολογικές αναλύσεις ρίξαµε λίπασµα και στις 10 Οκτωβρίου µπήκαµε µε την µηχανή φύτευσης. Με συνεργείο των πέντε ατόµων του ∆ηµήτρη Τσιούτσιου φυτεύαµε για µία ολόκληρη µέρα, σειρά µε σειρά 45 εκ. και 1 µέτρο και 20 εκ. και φυτό µε φυτό 15 εκ. απόσταση», αναφέρει ο νεαρός καλλιεργητής. ∆ηλαδή το στρέµµα 4.300 φυτά περίπου και συνολικό κόστος φύτευσης µαζί µε τις λιπάνσεις 150 ευρώ ανά στρέµµα. Τα χωράφια της οικογένειας είναι ξερικά, όµως ποτίσαν µία φορά στην φύτευση, γιατί πέσανε πάνω σε ανοµβρία.

Τέλος Οκτωβρίου µε τα πρώτα χόρτα  οι παραγωγοί ξεκίνησαν την τσάπα. Όπως περιγράφει ο Αλέξανδρος Σιµόπουλος όλη η οικογένεια ήταν καθηµερινά για εβδοµάδες πάνω στις σειρές και πολεµούσαν µε τα χέρια τα ζιζάνια. «Κάποια στιγµή τον χειµώνα, που η κατάσταση δεν παλεύονταν, κάναµε έναν ενδεικνυόµενο ψεκασµό. Τον Μάρτιο άρχισε πάλι η καθηµερινή µάχη µε τα ζιζάνια µε µοναδικό όπλο την τσάπα» σηµειώσε, και συνέχισε: «Κατόπιν ωρίµου σκέψεως αποφασίσαµε να συγκοµίζουµε την ρίγανη όταν το φυτό έχει ανθίσει καθολικά, ανεβάζοντας το αιθέριο έλαιο στα υψηλότερα επιθυµητά επίπεδα έως και 9 βαθµούς και προσδίδοντάς του ιδιαίτερα έντονο άρωµα. Και αυτό, ενώ πολλοί την συγκοµίζουν δύο φορές τον χρόνο θυσιάζοντας την ποιότητα για χάρη της ποσότητας. Κόψαµε τέλη Ιούνη και την αφήσαµε µία µέρα στο χωράφι για να ξεραθεί.

Με το νου στο άρωμα έπιασε έως 15 ευρώ το κιλό στο ράφι

Με αλωνιστική µηχανή οι παραγωγοί µάζεψαν την ρίγανη και την αποθήκευσαν σε µπούρδες των 30 κιλών πηγαίνοντάς την στις αποθήκες τους. Αξίζει να σηµειωθεί έδω, ότι µετά τη συγκοµιδή, όπως υποστηρίζει ο Αλέξανδρος Σιµόπουλος, δεν έψαξαν καθόλου το θέµα χονδρέµπορα, «γιατί θεωρούµε ότι αν δεν πάρεις την υπεραξία του προϊόντος σου, δεν πετυχαίνεις πλήρως την φιλοσοφία της υψηλής ποιότητας».

Η ποσότητα που µαζεύτηκε τρίφτηκε σε ειδικό τριβείο και έγινε η συσκευασία της σε σακουλάκια των 50 και 100 γραµµαρίων και σε γυάλινο βάζο των 50 γραµµαρίων. Έπειτα, οι παραγωγοί έκαναν την ετικέτα σε πρώτη φάση και µε τον αέρα και την αυτοπεποίθηση του άριστου προϊόντος βγήκαν στην αγορά. Ανάλογα µε τον νόµο της ποσότητας στην ζήτηση η τιµή κυµαίνεται από 5 έως 15 ευρώ το κιλό όπως υποστηρίζουν.

Στα µελλοντικά τώρα σχέδια της οικογένειας, είναι η σύσταση Οµάδας Παραγωγών, µε τα αρχικά βήµατα να έχουν γίνει και τα πρώτα µέλη να δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσµα των αρωµατικών και αγροτικών προϊόντων. Μάλιστα έχει καταρτιστεί πλάνο για την συµµετοχή των προϊόντων σε εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος, αρχής γενοµένης µε αυτής της Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερα ελκυστική ως παράλληλη εργασία

«Ως καλλιέργεια την βρίσκω εύκολη γιατί έχει λίγες καλλιεργητικές φροντίδες και δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Έριξε χιόνι, βροχές, έπιασε καύσωνας κι όµως η ρίγανη άνθησε και η παραγωγή, παρά το γεγονός της πρώτης χρονιάς βγήκε άριστη. Η προηγούµενή µου επαγγελµατική ενασχόληση ως ελεύθερος επαγγελµατίας «χτυπιέται» αλύπητα από την φορολογία και την οικονοµική κρίση µε αποτέλεσµα, πριν τεθεί θέµα επιβίωσης να προσανατολιστώ σε παράλληλη εργασία. Την οποία βέβαια και βρίσκω ιδιαίτερα ελκυστική, καθώς δεν έχει ωράριο, εργάζοµαι στον καθαρό αέρα και όχι κλεισµένος στους τέσσερις τοίχους ενός γραφείου, αποκοµίζοντας όλα τα οφέλη που προσφέρει η χειρωνακτική εργασία στην φύση», σηµείωσε ο νεαρός παραγωγός που πιστεύει πως πρέπει να δωθεί συνδεδεµένη ενίσχυση και στα αρωµατικά φυτά, ενθαρρύνοντας έτσι τους αγρότες σε νέες καινοτόµες καλλιέργειες.

Από την πλευρά του, ο πατέρας του Αλέξανδρου, ∆ηµήτρης, εντοπίζει στην καθοδήγηση των παραγωγών το µεγαλύτερο πρόβληµα, ειδικότερα στο θέµα των εξαγωγών. Όπως λέει «αν ένας παραγωγός επιθυµεί όπως εγώ να ασχοληθεί µε τις εξαγωγές του προϊόντος του, ο καλύτερος τρόπος είναι τα εµπορικά επιµελητήρια, τα οποία, µετά την νέα νοµοθεσία που βλέπει ως επιχειρηµατίες και τους αγρότες, να εντάξουν και αυτήν την κατηγορία των επαγγελµατιών- αγροτών στην δικαιοδοσία τους. Έτσι το γραφείο των εξαγωγών θα προσανατολίζει τους αγρότες να βρουν τον δρόµο προς τις αγορές και θα διαφηµιζόνται στα εµπορικά του περίπτερα».

 

ΠΗΓΗ

«Η απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του ρωσικού εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, και ιδιαίτερα στα ροδάκινα, αποδεικνύει ότι υπήρξαν οι μίνιμουμ πρωτοβουλίες για την ανατροπή της αρνητικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στους παραγωγούς λόγω της μείωσης των εξαγωγών στη ρωσική αγορά. Όπως έχουμε επισημάνει, η Ρωσία από 8η εξαγωγική αγορά αγροτικών προϊόντων το 2013, έπεσε στην 29η το 2016, και η αξία των εξαγωγών μας μειώθηκε αντίστοιχα από 168 εκατομμύρια ευρώ σε 38,2 εκατομμύρια».

 

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Ο κ. Αποστόλου, ωστόσο, που από τα μετερίζια της αντιπολίτευσης έταζε ανώγεια και κατώγεια, σήμερα προτιμά να ποιεί την νήσσαν στο μείζον ερώτημα της έμπρακτης στήριξης των παραγωγών, μέχρι να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές μας στη ρωσική αγορά. Δυστυχώς, από τα αναφερόμενα στοιχεία η κατάσταση για τους παραγωγούς προβλέπεται να επιδεινωθεί, λαμβάνοντας υπ’ όψη και την βεβαρημένη οικονομική κατάσταση που προκαλούν η υπερφορολόγηση και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σημειώνει ο βουλευτής.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «έως τις 30 Ιουνίου 2017 ήταν σε ισχύ ο Κανονισμός (EE) 921/2016, όπως τροποποιήθηκε με τον κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμό (EE) 2017/376 της Επιτροπής, ο οποίος προέβλεπε για τη χώρα μας μέγιστες ποσότητες οπωροκηπευτικών, ανά ομάδα προϊόντων. Δυνάμει του ανωτέρω Κανονισμού, έως σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ την 30η Ιουνίου 2017, η χώρα μας απέσυρε από την αγορά συνολικά:

α. 1.249 τόνους μήλα και αχλάδια,

β. 453 τόνους τομάτες, καρότα, γλυκοπιπεριές, αγγούρια και αγγουράκια,

γ. 4.597 τόνους επιτραπέζια σταφύλια, ακτινίδια και δαμάσκηνα,

δ. 4.400 τόνους πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια και λεμόνια και

ε. 7.800 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια.

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι στις 17.07.2017 εκδόθηκε η αριθμ. 2339/77269/14.07.2017 απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού (EE) 2017/1165 της Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση προσωρινών εκτάκτων μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ορισμένων φρούτων”. Στην ανωτέρω ΚΥΑ προβλέπονται οι μέγιστες ποσότητες οπωροκηπευτικών που δύνανται να αποσυρθούν ανά ομάδα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης κατά 2.000 τόνους δυνάμει του νέου Κανονισμού, ως εξής:

 

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ (σε τόνους)

Μήλα και αχλάδια

680 +200 = 880

Δαμάσκηνα, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια

4.165

Πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια και λεμόνια

2.040 +700 = 2.740

Ροδάκινα και νεκταρίνια

5.355 + 1.100 = 6.455

 

 

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 3

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΙΑΣ - ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΔΑΚΟΣ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ