Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ειδήσεις απο Εξωτερικό

Ειδήσεις απο Εξωτερικό (97)

Τις «συντονισμένες» προσπάθειες για να «ανοίξει» η αγορά της Κίνας στο ελληνικό κεράσι, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, εγκαινιάζοντας την 39η Γιορτή Κερασιού Αγιάς, στο Μεταξοχώρι. Όμως τα λόγια από τα έργα έχουν μεγάλη απόσταση.

Θυμίζουμε πριν ένα χρόνο (Μάιο του 2017) ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κίνα τη δεύτερη επίσκεψή του στην Κίνα (σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους), με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας.

Για ακόμη μια φορά όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε μαζί του κάποιον εκπρόσωπο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, τότε δεν είχε γίνει καμιά πρόοδος για την ένταξη νέων φρούτων (μέχρι στιγμής εξάγονται από την Ελλάδα στην Κίνα μόνο τα ακτινίδια).

Θυμίζουμε ότι από το 2015 ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Incofruit Hellas ζητά έγκριση για εξαγωγή στην Κίνα των ελληνικών κερασιών, δαμάσκηνων, επιτραπέζιων σταφυλιών και πορτοκαλιών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Γ. Πολυχρονάκης, σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «από όλα τα φρούτα που ζητάμε να εγκριθούν για να μπορούν να εξάγονται στην κινέζικη αγορά τα κεράσια είναι πρώτα σε σειρά προτεραιότητας. Δυστυχώς οι διμερείς διαδικασίες δεν προχωρούν».

 

 

Πηγή

Μισό δις ευρώ εκτιμάται, ότι θα κοστίσουν στην ιταλική αγροτική παραγωγή οι ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες, τόσο οπωροφόρων δέντρων, όσο και σε μεγάλες καλλιέργειες, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ιταλική συνεταιριστική οργάνωσης Coldiretti. Πέρα από τις χαλαζοπτώσεις που έπληξαν τις βερικοκιές και τις ελιές, όπως είχε αναδείξει ο ΑγροΤύπος σε προηγούμενα ρεπορτάζ, καταιγίδες και χαλάζι απειλούν ξανά τη χώρα με τον ερχομό του Ιουνίου, μετά το χαλάζι και τις πλημμύρες του Μαΐου από τις βροχοπτώσεις, που ήταν κατά 63% πιο έντονες, σε σχέση με τα συνήθη επίπεδα βροχοπτώσεων στη γείτονα για το μήνα.

Σύμφωνα με την Coldiretti, μέχρι στιγμής στην περίπτωση των πυρηνοκάρπων, ένα φρούτο στα τέσσερα χτυπήθηκε από τη φετινή κακοκαιρία. Συγκεκριμένα, αναμένεται μείωση στην παραγωγή ροδάκινων κατά 20% στα νότια της χώρας και κατά 15% στο Βορρά, σε σχέση με τα περσινά επίπεδα παραγωγής. Η μείωση στη συγκομιδή κερασιών εκτιμάται σε ποσοστό 10-30% σε σχέση με πέρσι, ενώ στην περίπτωση του βερίκοκου σε ποσοστό 20% στις περιοχές Εμίλια-Ρομάνα, Καμπανία, Βασιλικάτα, Σικελία, Απουλία, Καλαβρία και Πεδεμόντιο.

Μόνο στην περίπτωση των δαμάσκηνων δεν αναμένεται μείωση στην παραγωγή.

Όσον αφορά στις ελιές, μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί και σε ελαιόδεντρα, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, γεγονός που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μείωση 15-60% στην παραγωγή ελαιολάδου την επερχόμενη ελαιοκομική περίοδο, το φθινόπωρο.

Σε ό, τι αφορά τα κηπευτικά, τώρα, ζημιές έχουν προκληθεί στην περιοχή της Μοδένα, σε σιτάρι, καλαμπόκι και τεύτλα, ενώ στην ίδια περιοχή φθορές καταγράφονται και σε αμπέλια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Κλίματος και Επιστημών Ατμόσφαιρας, δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και μέσα στον Ιούνιο και έτσι η Coldiretti κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για την παραγωγή

 

 

ΠΗΓΗ

Απανωτό είναι το σφυροκόπημα του καιρού στις καλλιέργειες πυρηνόκαρπων τις τελευταίες μέρες στην Ιταλία.

Από βορρά προς νότο υπήρξαν βροχοπτώσεις που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στα φρούτα και τα λαχανικά. Αρχικά, τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, ξεκίνησε μια θυελλώδης εβδομάδα, η οποία σηματοδοτήθηκε από την άφιξη νεροποντών και καταιγίδων, οι οποίες έπληξαν βόρειες περιοχές όπως το Πιεμόντε, ενώ στην περιοχή των συνόρων μεταξύ των περιφερειών Veneto και Trentino-Alto Adige, σχηματίστηκε πολύ σπάνιο «ανεμοστρόβιλο» στο οροπέδιο Asiago, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων.
Την επόμενη μέρα, στις 5 Ιουνίου, ξαφνικό, σφοδρό χαλάζι χτύπησε τις καλλιέργειες στην Καμπανία, ενώ ισχυρό είναι το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι καλλιέργειες κερασιού στο Bari, το οποίο μόλις είχε αρχίσει να συγκομίζεται και εκτιμάται ότι έχει καταστραφεί ένα 20-30% της παραγωγής, λόγω σχασίματος των καρπών.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από τον ιταλικό τύπο, σοβαρές ζημιές σημιώθηκαν και στη Σαρδηνία, όπου καταστράφηκαν περίπου το 50% των πρώιμων κερασιών, το 40% των ροδάκινων, το 60% των φραουλών και το 40% των βερίκοκων.
Τέλος, χτες και κατά την διάρκεια των μεσημεριανών ωρών η χαλαζόπτωση ήταν ακόμη πιο έντονη από ότι τις προηγούμενες μέρες προκαλώντας σοβαρές ζημίες στις δενδρώδεις καλλιέργειες στην περιοχή των Βασιλικάτων της Ιταλίας.
Τις επόμενες μέρες αναμένουμε επίσημη ενήμερωση με περισσότερα στοιχεία για το εύρος της ζημίας.

 
 
 
 
Πηγή

Από τα διεθνή χρηµατιστήρια και τις καιρικές συνθήκες που φαίνεται να δηµιουργούν προβλήµατα στις παραγωγές της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, αλλά και της Ρωσίας, µε σοβαρό ενδεχόµενο σηµαντικού περιορισµού των αποθεµάτων, έρχονται αισιόδοξα µηνύµατα για την αγορά του σκληρού σίτου. Οι προβλέψεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κάνουν λόγο για µειωµένες σοδειές και αυξηµένη κατανάλωση δίνουν µια τάση αύξησης των τιµών µέσα στο καλοκαίρι.

 

Για την ώρα, πάντως, η εικόνα από τα αλώνια είναι αρκετά καλή, ενώ θεωρείται ότι οι πρόσφατες βροχές δεν έκαναν µεγάλες ζηµιές στην καλλιέργεια. Ωστόσο πρέπει να σηµειωθεί ότι το τελευταίο διάστηµα οι εµπορικές πράξεις είναι ελάχιστες, η εξαγωγή σχεδόν «νεκρή», ενώ και τα φετινά αποθέµατα είναι ακόµα αρκετά, λίγο κάτω από τους 200.000 τόνους και οι µύλοι υπερ-καλυµµένοι. 

 

 

Στα θετικά της περιόδου αυτής και η άνοδος στα µαλακά σιτάρια στο Σικάγο, λόγω της ξηρασίας στις ΗΠΑ και των καθυστερήσεων στις εαρινές σπορές της Ρωσίας. Μάλιστα, η άνοδος αυτή πέρασε εύκολα και στη Γαλλία, όπου εντάθηκε λόγω της πτώσης του ευρώ έναντι του δολαρίου, µε τους αναλυτές να ελπίζουν να καταφέρει έστω εν µέρει να τραβήξει και τα σκληρά σιτάρια.

 

 

Εν τω µεταξύ, µέσα στην εβδοµάδα, στα χρηµατιστήριο το µαλακό σιτάρι σηµείωσε άνοδο τις 6 από τις 7 τελευταίες ηµέρες, φθάνοντας κοντά στην προηγούµενη υψηλότερη τιµή της περιόδου (4 Μαΐου). Κύριος λόγος είναι οι ανησυχίες για την ελάττωση των αποθεµάτων εξ αιτίας της ξηρασίας σε σηµαντικές εξαγωγικές χώρες.

 

 

 

Το πιο ενεργό συµβόλαιο σιταριού του συµβουλίου του Σικάγο έχει ανέβει κατά 0,1% στα 5,22 δολάρια το µπούσελ. Την Τρίτη µάλιστα είχε κλείσει υψηλότερα, φθάνοντας τα 5,30 δολάρια το µπούσελ, η οποία είναι και η µεγαλύτερη τιµή από τις 4 Μαΐου και έπειτα.

 

 

 

«Είµαστε σε εποχιακή αγορά για το σιτάρι. Μία πρόβλεψη για ξηρασία στις νότιες πεδιάδες των ΗΠΑ υποστηρίζει τις τιµές» δήλωσε ο Phin Ziebell, αγροοικονοµολόγος της National Australia Bank. «Έχουµε ανησυχίες σχετικά µε τον ξηρό καιρό στην Αυστραλία αν και έχουµε αρκετό καιρό ακόµα πριν τη σοδειά στο τέλος του χρόνου» πρόσθεσε. Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ανέφερε πως µόνο το 36% της χειµερινής σοδειά της χώρας σε σιτάρι είναι σε καλή προς εξαιρετική κατάσταση.

 

 

 

Ο ξηρός καιρός σε µέρη του Καναδά, της ανατολικής Αυστραλίας και της νότιας Ρωσίας, χώρες που είναι σηµαντικές εξαγωγικές δυνάµεις, συνέβαλαν µε τη σειρά τους στην άνοδο.

 

Μείωση παγκόσμιας παραγωγής σιταριού βλέπει ο USDA

 

Μειωµένη κατά 11 εκατ. τόνους υπολογίζει την παγκόσµια παραγωγή σιτηρών τη σεζόν 2018-2019, που θα κυµανθεί στους 748 εκατ. τόνους, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Αυτό, οφείλεται στην εκτίµηση για µείωση της παραγωγής στην ΕΕ και τη Ρωσία, η οποία φαίνεται ότι δεν θα αντισταθµιστεί από την αύξηση των στρεµµάτων που καλλιεργήθηκαν εν τέλει σε Αργεντινή, Αυστραλία, Καναδά και ΗΠΑ.

 

Οι εκτιµήσεις για ρεκόρ ζήτησης, λόγω αύξησης της κατανάλωσης δηµητριακών σε όλες τις χώρες του κόσµου, φαίνεται ότι θα δώσει πολύ µεγάλη ώθηση στο διεθνές εµπόριο, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία για αύξηση στις εξαγωγές, από τις χώρες της ΕΕ. Όσον αφορά τη ρωσική παραγωγή, εκτιµάται µειωµένη κατά 13 εκατ. Τόνους.

 

 

 

Οι τιµές Ιουλίου πλησιάζουν τα πολυπόθητα 90 σεντς, επίπεδα στα οποία θα αναµετρηθούν οι αγοραστές µε τους πωλητές µε τους πρώτους να υπερτερούν. Εδώ και µερικούς µήνες έχει τονιστεί πως το βαµβάκι κοιτάει υψηλότερα, καθώς η συγκυρία είναι ευνοϊκή από όλες τις µεριές. Τα εµπορεύµατα (κυρίως το πετρέλαιο) είναι δυναµικά, η κατανάλωση βαµβακερής ίνας ενισχύεται ενώ σε παραγωγή είµαστε ελλειµµατικοί. Παράλληλα, για λόγους µόλυνσης του περιβάλλοντος, υπάρχει η τάση αποφυγής των πολυεστερικών ινών.

 

Είναι λογικό όσο ανεβαίνει το χρηµατιστήριο να πιέζεται η βάση (πριµ) επί των χρηµατιστηριακών τιµών για τη σοδειά µας. Όταν σηµειώθηκαν οι τελευταίες πωλήσεις µε σχεδόν 7 σεντς ανά λίµπρα πριµ, οι τιµές του χρηµατιστηρίου κυµαίνονταν στα 77-78 σεντς. Σήµερα ο ∆εκέµβριος κινείται µεταξύ 84-85 σεντς και επακόλουθα οι αγοραστές µε δυσκολία φτάνουν τις προσφορές τους στα 6 σεντς πάνω από το χρηµατιστήριο. Οι εκκοκκιστές αντιλαµβάνονται φυσικά την άνοδο της αγοράς εντούτοις µόνο λίγοι έχουν αρχίσει να προσφέρουν χαµηλότερη βάση. 

 

 

 

 

 

Πηγή

Σε επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων 10 χρόνων αναμένεται να φτάσει φέτος η παραγωγή αμυγδάλων της Ισπανίας, η οποία είναι η βασικότερη χώρα παραγωγός του συγκεκριμένου καρπού με κέλυφος σε όλη την ΕΕ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η ισπανική παραγωγή αμυγδάλων της χώρας αναμενόταν το 2017 στους 71.622 τόνους ξεπερνώντας σε μεγάλο βαθμό τη δεύτερη βασικότερη χώρα παραγωγό στην ΕΕ, την Ιταλία. Φέτος, οι προβλέψεις του Εθνικού Γραφείου για τα ξηρά φρούτα της Ισπανίας κάνουν λόγο για παραγωγή 60.398 τόνων αυξημένη κατά 13%, σε σχέση με την παραγωγή του 2017, η οποία τελικά ήταν μικρότερη από τις προβλέψεις του USDA, φτάνοντας τους 53.619 τόνους.

Φαίνεται πως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες του Φεβρουαρίου και Μαρτίου, οι οποίες έπληξαν πυρηνόκαρπα αλλά και κηπευτικά στην Ισπανία, επηρέασαν αρνητικά κυρίως τις πρώιμες ποικιλίες αμυγδαλιάς. Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο για τα ξηρά φρούτα της Ισπανίας, που ενώνει όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις παραγωγών ξηρών φρούτων (όπως οι καρποί με κέλυφος), οι ποικιλίες που επλήγησαν είναι μόνοι οι Largueta και Marcona.

Κατά τα άλλα, η πλειοψηφία των δέντρων αμυγδαλιάς αναμένεται να δώσει μια καλή παραγωγή τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα.

Το βακτήριο ξυλέλλα, δυνητική απειλή
για την παραγωγή αμυγδάλων της Ισπανίας

Ωστόσο, ανησυχίες εκφράζονται από την πλευρά των Ισπανών παραγωγών για την εξάπλωση του βακτηρίου Xylella fastidiosa αλλά και του ευρύτομου της αμυγδαλιάς.

Όσον αφορά το βακτήριο ξυλέλλα, σύμφωνα με το USDA, ο κίνδυνος καταστροφών των δέντρων αμυγδαλιάς από το βακτήριο αυξάνεται συνεχώς στην Ισπανία.

Το συγκεκριμένο βακτήριο, το οποίο έχει καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις ελαιώνων στην Ιταλία, είχε βρεθεί σε πολλαπλασιαστικό υλικό αμυγδαλιάς στις Βαλεαρίδες νήσους αλλά και σε δέντρα αμυγδαλιάς στην ηπειρωτική Ισπανία και συγκεκριμένα στο Αλικάντε.

Μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με την Ιταλία, η Ισπανία λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα όπως φυτοϋγιεινομικούς ελέγχους στα σύνορα, καταστροφή μολυσμένου φυτικού υλικού, απαγόρευση διακίνησης φυτικών υλικών από τις πληγείσες περιοχές προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του βακτηρίου, σύμφωνα με το Άρθρο 6 της απόφασης 2015/879 της Κομισιόν, όπως τροποποιήθηκε.

 

Πηγή

Η παγκόσµια παραγωγή λεµονιού κινείται αυξητικά µε γρήγορους ρυθµούς, γεγονός που ενισχύει τον προβληµατισµό σε Ισπανία, Αργεντινή και Νότια Αφρική, που είναι οι µεγαλύτεροι εξαγωγείς. Παράγοντες των χωρών αυτών συναντήθηκαν για να αναλύσουν τη νέα κατάσταση διεθνώς.

Ολλανδοί εισαγωγείς ανησυχούν ότι η τεράστια αύξηση των καλλιεργούµενων µε λεµόνια εκτάσεων θα ρίξουν τις τιµές. Σε Αργεντινή και Νότια Αφρική η ενασχόληση µε την καλλιέργεια αυξήθηκε αισθητά. ∆εδοµένου ότι υπάρχουν εκτάσεις που ακόµα δεν έχουν αποδώσει, οι εισαγωγείς προβλέπουν την κατάσταση στην αγορά να δυσκολεύει. Στη Νότια Αφρική υπολογίζεται πως η παραγωγή θα διπλασιαστεί στην τετραετία, φτάνοντας τους 495.000 τόνους, ενώ φέτος υπερδιπλασίασε τις εξαγωγές στην ΕΕ. Σήµερα η Ευρώπη απορροφά 280.000-300.000 τόνους από την Αργεντινή, που εξάγει στην Ευρώπη το 85% της παραγωγής της.

Με µειωµένη κατά 40% την παραγωγή της, η Ισπανία εκτιµά πως οι 206.000 τόνοι λεµονιών ποικιλίας Βέρµα που παρήγε φέτος θα απορροφηθούν σε καλές τιµές από την Ευρωπαϊκή αγορά λίγο πριν καταφτάσουν τα λεµόνια της Αργεντινής, τα οποία θα καθυστερήσουν λίγο φέτος εξαιτίας των βροχών. Έτσι η µετάβαση στα λεµόνια του Νοτίου Ηµισφαιρίου, τόσο της Αργεντινής όσο και της Νότιας Αφρικής, θα γίνει στα µέσα Ιουνίου. Εξίσου αισιόδοξοι και οι παραγωγοί της Ιταλίας, οι οποίοι βλέπουν να ανακτούν το χαµένο έδαφος για εξαγωγές στην Ευρώπη, όπου η ζήτηση είναι κατά πολύ µεγαλύτερη της προσφοράς.

Έλλειµα στις αγορές της Γαλλίας, όπου η ζήτηση είναι πολύ µεγαλύτερη της προσφοράς. Προς το παρόν διαθέσιµα στην αγορά είναι µόνο µερικά ισπανικά λεµόνια από την πρώτη παρτίδα της τρέχουσας περιόδου. Ο όγκος αυτού του προϊόντος είναι µικρός και έτσι οι τιµές είναι υψηλές αλλά όµως σταθερές. Όπως εξηγούν Γάλλοι έµποροι, τα ισπανικά λεµόνια είναι πολύ µεγάλα και είναι δύσκολο να βρει κανείς µικρότερα µεγέθη, αν και υπάρχουν ορισµένα λεµόνια από την Χιλή και την Βραζιλία, τα οποία όµως δεν είναι και τόσο καλής ποιότητας.

Αύξηση γνωρίζει και η ζήτηση για βιολογικά λεµόνια, µε Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία και Γερµανία να παρουσιάζουν το µεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τη νέα τάση φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί αρκετές εταιρείες, που προσπαθούν να διαφοροποιηθούν διαθέτοντας βιολογικά και απαλλαγµένα κηρού λεµόνια. Το ίδιο ισχύει και στις ΗΠΑ, όπου τα µικρότερα σε µέγεθος βιολογικά λεµόνια καθίστανται εξαιρετικά δηµοφιλή λόγω και της βελτίωσης της οικονοµίας. Η διαφορά της τιµής µε τα συµβατικά είναι µικρή, ενισχύοντας την καλή τους θέση στην αγορά.

Πατάει ξανά το πόδι του στις αµερικανικές αγορές το λεµόνι της αργεντινής που φέτος υπολογίζεται ότι ο όγκος της παραγωγής θα είναι κάπου ανάµεσα στους 1,4 µε 1,5 εκατ. τόνους. Έτσι, φέτος, µετά από 15 χρονιά θα φτάσει στην Ανατολική Ακτή ένας περιορισµένος όγκος αυτής της παραγωγής, δοκιµαστικά, αφού οι έµποροι είναι ακόµα διστακτικοί όσον αφορά τις εξαγωγές στις ΗΠΑ. Στόχος αυτή τη φορά είναι να εξεταστεί ο τρόπος µε τον οποίο θα αντιδράσει η αγορά εκεί.

Αυτή τη στιγµή, η Ινδία, το Μεξικό και η Κίνα βρίσκονται στην κορυφή των µεγαλύτερων λεµονοπαραγωγών χωρών του κόσµου. Η Ινδία συνέλεξε φέτος σχεδόν 3 εκατ. τόνους λεµονιού, ενώ λίγο παρακάτω βρίσκεται το Μεξικό µε 2,4 εκατ. τόνους και η Κίνα µε 2,3 εκατ. τόνους. Οι περισσότερες χώρες στην κατάταξη αυτή βλέπουν µια µικρή αλλά σταθερή αύξηση της παραγωγής. Πρόσφατα η Τουρκία κατάφερε να διπλασιάσει την παραγωγή της, στους 850.000 τόνους ετησίως.

Εγχωρια αγορα


Καλή συγκυρία για επιστροφή στα προ 15ετίας δεδομένα

Αυτό το µήνα τελειώνουν τα εγχώρια λεµόνια, µαζί µε µια γενικά καλή χρονιά σύµφωνα µε τους παραγωγούς. Στην Ελλάδα η παραγωγή λεµονιού δεν κατάφερε να ανακάµψει από τους καταστροφικούς παγετούς του 2004 και του 2007, ενώ η κατεύθυνσή της στοχεύει στην εσωτερική αγορά κυρίως. Φέτος ήταν µια καλή χρονιά τόσο σε επίπεδο ποιότητας όσο και σε επίπεδο ποιότητας για τα λεµόνια της Αιγιαλείας, αλλά και της ευρύτερης Πελοποννήσου. Η ελληνική παραγωγή δεν ξεπερνάει τους 60.000 τόνους σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισµών, Βασίλη Καρέλη. Η τιµή ξεκίνησε σε πολύ καλά επίπεδα, γύρω στα 1-1,10 ευρώ το κιλό, για να πέσει στη συνέχεια στα 25 λεπτά, πριν ανέβει πάλι στα 40 λεπτά. Η παραγωγή αυξάνεται σταθερά, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόµα οι συγκυρίες για την επιστροφή στα προ δεκαπενταετίας δεδοµένα.

Σύµφωνα µε τον κ. Ψαραδέλη Μανούσο, έµπορο από τα Χανιά, έχουν µπει νέες εκτάσεις µε ποικιλία Ζαµπετάκη, οι οποίες όµως αναµένεται να αποδώσουν τα επόµενα χρόνια. Η τιµή για τα τελευταία κρητικά λεµόνια κυµαίνεται ανάµεσα στα 35-45 λεπτά, όµως λόγω του νοτιά και της σκόνης η ποιότητα δεν ήταν αρκετά καλή για τις εξαγωγές. Έντονο ωστόσο είναι το ενδιαφέρον των Γερµανών για τα βιολογικά λεµόνια, των οποίων η τιµή, λόγω της περιορισµένης παραγωγής κινείται σταθερά 20 µε 25 λεπτά πάνω από αυτήν των συµβατικών.

 

 

Πηγή

Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 11:16

Πρώτο κρούσμα της xylella σε ελαιώνα στη Μαδρίτη

Written by

Οι αρχές της Μαδρίτης άρχισαν να εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης.

 

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους Ισπανούς ελαιοκαλλιεργητές η είδηση ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας της Μαδρίτης επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα του βακτηρίου της Χylella fastidiosa σε ελαιώνα της περιοχής Villarejo de Salvanés στα νοτιοανατολικά της Μαδρίτης.

Έπειτα από την επιβεβαίωση του κρούσματος, οι αρχές της Μαδρίτης άρχισαν να εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του βακτηρίου.

Το δείγμα που είχε ληφθεί από τον ελαιώνα εξετάστηκε στο Ινστιτούτο Γεωργικών και Αγροδιατροφικών Ερευνών της Μαδρίτης. Στη συνέχεια (και σύμφωνα με όσα προβλέπουν τα κοινοτικά και εθνικά σχέδια αντιμετώπισης της xylella), το δείγμα εξετάστηκε και από Εθνικό Ινστιτούτου Ερευνών και στη συνέχεια μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης. Έτσι, τόσο ο ελαιώνας όπου εντοπίστηκε το κρούσμα, όσο και τα δέντρα που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων θα εκριζωθούν, προκειμένου τα σταματήσει η εξάπλωση του βακτηρίου. Σε ακτίνα 500 μέτρων από το σημείο εντοπισμού, θα διενεργηθούν εργασίες φυτοπροστασίας και ψεκασμοί εναντίον των εντόμων σε ελαιώνες και άλλες καλλιέργειες που είναι ευάλωτες στο βακτήριο.

Παράλληλα, οι περιφερειακές υπηρεσίες γεωργίας και περιβάλλοντος θα ξεκινήσουν να εφαρμόζουν πρόγραμμα αποζημιώσεων για τους πληγέντες παραγωγούς.

 

Πηγή

Να μείνει έξω το ροδάκινο από τη διελκυστίνδα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Η.Π.Α. ζήτησε, από το Διευρυμένο Περιφερικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διεξήχθη το Σάββατο 24 Μαρτίου στη Βέροια, εκ μέρους των ροδακινοπαραγωγών της Ημαθίας, το μέλος του Δ.Σ του Δικτύου Ελληνικών Κονσερβοποιών Φρούτων, Ολυμπία Αποστόλου.

Η κα. Αποστόλου ενώπιων των στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσε το ζωτικής για τους ροδακινοπαραγωγούς ζήτημα να μην εμπλακεί σε ενδεχόμενο οικονομικό «πόλεμο» Ευρώπης και Αμερικής το ροδάκινο, κάνοντας εκτενή αναφορά για τις συνέπειες που επέφερε στις εξαγωγές του επιτραπέζιου ροδάκινου το εμπάργκο της Ρωσίας που βρίσκεται σε ισχύ από 2014.

«Στον κλάδο μας υπάρχει μεγάλη ανησυχία γιατί υπηρετούμε ένα πολύ δυναμικό προϊόν, όπως είναι το επεξεργασμένο ροδάκινο, κατ’ εξοχήν εξαγωγικό που θα πληγεί ανεπανόρθωτα εάν μπούνε τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα σε αυτή τη διαμάχη. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι η αγορά των Η.Π.Α. απορροφά 30.000 τόνους του τελικού προϊόντος ετησίως. Εάν επιβληθεί εμπάργκο για τα μεταποιημένα διατροφικά προϊόντα από την Αμερική η κατάσταση θα είναι πολύ κρίσιμη για εμάς. Δεν θέλουμε επ’ ουδενί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Εξάλλου έχουμε γνώση των συνεπειών του εμπάργκο από την εποχή που «πληρώσαμε» τη διαμάχη για το βόειο κρέας», υποστήριξε το στέλεχος του κλάδου που συμμετείχε και στη διαβούλευση, εκ μέρους της Δ.ΕΛ.ΚΟ.Φ., για τα μέτρα που θα λάβει η Ε.Ε σε περίπτωση που υλοποιηθεί η πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από χώρες της Ε.Ε.

Μετά πάντως την τελευταία μεταστροφή της στάσης του αμερικανού προέδρου παγώνουν προσωρινά και όλες οι σκέψεις για αντίμετρα από την πλευρά της Ένωσης. Ωστόσο, οι ροδακινοπαραγωγοί δεν παύουν να ανησυχούν και εμμένουν στη θέση τους για απεμπλοκή του προϊόντος τους από οποιαδήποτε εμπορική διαμάχη των δύο πόλων.

 

Πηγή

Ανησυχία έχει προκαλέσει η ξηρασία στην Αργεντινή, η οποία θεωρείται η χειρότερη των τελευταίων 30ετών, και αυτό γιατί η χώρα είναι ο µεγαλύτερος παραγωγός σόγιας και σογιέλαιου στον κόσµο που προορίζεται για ζωοτροφές.

 

Η πρόβλεψη για την παραγωγή έχει πέσει κατακόρυφα και οι τιµές βρέθηκαν το προηγούµενο διάστηµα σε υψηλό 20 µηνών. Μάλιστα, η ξηρασία πλήττει και το καλαµπόκι, το οποίο επωφελήθηκε από την άνοδο των τιµών µε τους αναλυτές να µιλούν για βραχύβιο ράλι.

Τα hedge funds έχουν σπεύσει να εκµεταλλευτούν την κατάσταση στοιχηµατίζοντας υπέρ της περαιτέρω ανόδου των τιµών στη σόγια αλλά και σε αγροτικά εµπορεύµατα. Μάλιστα, Αµερικανοί γεωργοί ετοιµάζονται να αυξήσουν την παραγωγή τους, για να εκµεταλλευτούν τα νέα δεδοµένα. Ωστόσο αυτό αυξάνει το ρίσκο πτώσης των τιµών στο µέλλον. Η χειρότερη ξηρασία στην Αργεντινή εδώ και δεκαετίες, επιβραδύνει τις πωλήσεις σόγιας, διογκώνοντας τις τιµές σε καλαµπόκι και σιτηρά και αναγκάζει τη Bunge Ltd και άλλους σηµαντικούς µεταποιητές να επεξεργαστούν λιγότερους ελαιούχους σπόρους για ζωοτροφές.

Η ξηρασία στην Αργεντινή, τον τρίτο εξαγωγέα στον κόσµο καλαµποκιού και σόγιας, δεν έχει περιορίσει τα παγκόσµια υψηλά αποθέµατα που έχουν αποµείνει από χρονιές υψηλών συγκοµιδών λόγω καλού καιρού και γενετικά τροποποιηµένων καλλιεργειών. Η Αργεντινή, η οποία αντιπροσώπευε περίπου το 48% των συνολικών παγκόσµιων εξαγωγών σόγιας το περασµένο έτος, αναµένεται να εισαγάγει τώρα περισσότερες ποσότητες από την Παραγουάη για να αντισταθµίσει τις απώλειες. «Βέβαια, ένα µεγάλο µέρος του ρυθµιστικού αποθέµατος βρώσιµης σόγιας που είχε ο κόσµος έχει χαθεί», λένε από την Cargill.

Η ζημιά αφήνει τις αγορές σιτηρών πιο επιρρεπείς σε διακυµάνσεις που προκαλούνται από απειλές κατά την καλοκαιρινή καλλιεργητική περίοδο των ΗΠΑ, σύµφωνα µε τους εµπόρους. Πάντως, τα παγκόσµια αποθέµατα σόγιας εξακολουθούν να καταγράφονται στους 98 εκατ. µετρικούς τόνους, αυξηµένα κατά 87%  σε σχέση µε µία 10ετία πριν σύµφωνα µε το USDA. Το ράλι των τιµών θα µπορούσε να είναι βραχύβιο και τελικά να επιδεινώσει τον εφοδιασµό, καθώς οι αγρότες στις ΗΠΑ αναµένεται να φυτέψουν περισσότερη σόγια αυτή την άνοιξη.

Βιομηχανίες κρέατος στις ΗΠΑ, όπως Sanderson Farms Inc και Pride Corp της Pilgrim και Τyson Foods Inc. εξακολουθούν να αντιµετωπίζουν δυνητικά υψηλότερο κόστος ζωοτροφών, αφού επωφελούνται από χαµηλές τιµές σιτηρών. Μάλιστα, σύµφωνα µε τον επικεφαλής της Sanderson (3ος µεγαλύτερος παραγωγός κοτόπουλου στις ΗΠΑ) κ. Τζο Σάντερσον, το οικονοµικό έτος 2018 θα ήταν υψηλότερο κατά 50 εκατοµµύρια δολάρια σε σχέση µε το προηγούµενο έτος, αν η εταιρεία είχε τιµολογήσει όλα όσα χρειάζονταν να αγοράσει τον περασµένο µήνα.

Το USDA, το Φεβρουάριο µείωσε τις εκτιµήσεις του για τη σόγια στην Αργεντινή σε 54 εκατ. µετρικούς τόνους από 56 εκατ. τον Ιανουάριο. Οι τοπικές εκτιµήσεις είναι ακόµη χαµηλότερες, µε το χρηµατιστήριο σιτηρών του Μπουένος Άιρες να προβλέπει 50 εκατ. ενώ η συµβουλευτική εταιρεία AgriPac 47,2 εκατ. Πάντως, η ξηρασία έχει αυξήσει στο 19% τα προθεσµιακά συµβόλαια σόγιας. Αυτό είναι το µεγαλύτερο κέρδος µεταξύ των 22 πρώτων υλών του δείκτη Bloomberg Commodity Index.

Η προοπτική σιταριού βελτιώνεται καθώς η ξηρασία «ψήνει» στην Αργεντινή σόγια και καλαµπόκι. Οι βροχοπτώσεις που αναµένονται τέλη Μαρτίου στην Αργεντινή θα επιτρέψουν στους αγρότες να αρχίσουν να καλλιεργούν σιτηρά υπό κανονικές συνθήκες. Οι αναλυτές αναµένουν ότι η καλλιέργεια σίτου 2018/2019 θα ξεπεράσει κατά 5% τα 5,45 εκατ. εκτάρια του 2017/2018. Σύµφωνα µε το µετεωρολόγο Εντουάρντο Σιέρα, ακόµα και µε τις βροχές, το έδαφος θα βελτιωθεί τον Απρίλιο.

 

VERTICAL GROUP

Ζητούμενο η αντίδραση Κίνας στις εμπορικές πρακτικές των ΗΠΑ

Οι σπόροι σόγιας είναι στο χείλος µιας διόρθωσης και ενός εποχιακού υψηλού, λένε κάποιοι αναλυτές των αγροτικών εµπορευµάτων, οι οποίοι µετατοπίζουν το βασικό ερώτηµα στο κατά πόσον η Κίνα θα αρχίσει να αγοράζει πιο επιθετικά ή αν θα κρατηθεί µακριά για να δείξει δυσαρέσκεια µε τις εµπορικές πολιτικές των ΗΠΑ.

Μάλιστα, χρηµατιστηριακά η αναλογία σόγιας προς καλαµπόκι υποχώρησε την περασµένη εβδοµάδα, αλλά εξακολουθεί να διαπραγµατεύεται σε επίπεδο που ιστορικά ευνόησε τη σόγια. Κερδοσκοπικές τοποθετήσεις έγιναν την περασµένη εβδοµάδα στη σόγια, αν και όχι τόσο επιθετικά όπως στο καλαµπόκι. Η κινεζική ζήτηση παραµένει το µεγάλο ζητούµενο, για της ΗΠΑ, αφού οι εξαγωγές της µειώθηκαν κατά 20% από το προηγούµενο έτος. Η όρεξη της Κίνας για σόγια έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς ο πληθυσµός της που αυξάνεται και αναπτύσσεται εισοδηµατικά, προσθέτει περισσότερο κρέας στη διατροφή του. Η ισχυρή κατανάλωση της χώρας βοηθάει να µεγιστοποιηθούν οι απώλειες της καλλιέργειας, ακόµη και σε µια εποχή άφθονων αποθεµάτων σιτηρών, σύµφωνα µε τον Matt Connelly, αναλυτή της έκθεσης Hightower στο Σικάγο.

Πάντως, οι καλλιεργητές στην Αργεντινή έχουν περιορίσει τις πωλήσεις εν µέσω προσδοκιών για χαµηλότερους φόρους επί των εξαγωγών και για µείωση του πέσο ανέφερε η Heather Jones, αναλυτής της Vertical Group. Η πτώση του τοπικού νοµίσµατος ευνοεί τις αποστολές εµπορευµάτων που διατιµώνται σε δολάρια.

 

Σε κορυφαίο παίχτη της αγορά ροδάκινων – νεκταρινιών μαζί με τη Ισπανία αναδεικνύετε η Ιταλία με παραγωγή 1.360.000 τόνων. Αυτό αναφέρουν τα στοιχεία έρευνας της συνεταιριστικής οργάνωσης που αντιπροσωπεύει τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα των οπωροκηπευτικών στην Ιταλία με την επωνυμία «CSO». Επιπλέον, στην παρουσίαση της μελέτης που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης Macfrut 2018 (στο Ρίμινι 9 – 11 Μαΐου) θα παρουσιαστούν και η προβλέψεις για την παραγωγή του 2018.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Macfrut αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η CSO Italy, αν κοιτάξουμε την ευρωπαϊκή παραγωγή από το 2000 έως σήμερα, ειδικά τα χρόνια που χαρακτηρίζονται από μεγάλες κρίσεις στον κλάδο, όπως την περίοδο 2004-2005, είναι προφανές ότι η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών στην Ευρώπη έφθασε του 4 εκατομμύρια τόνους. Αργότερα, ο ευρωπαϊκή παραγωγή ήταν κατά μέσο όρο 3,6 εκατομμύρια τόνους.

Και προσθέτει: «όσον αφορά την ιταλική παραγωγή ροδακίνων για νωπή κατανάλωση το 2017 ήταν αυξημένη κατά 10% σε σύγκριση με το 2016 (περίπου 590.000 τόνους), ενώ τα ροδάκινα ποικιλίας Clingstone παρουσίασαν αύξηση 24% (σχεδόν 85.000 τόνους). Την ίδια στιγμή η παραγωγή νεκταρινιών κατέγραψε αύξηση 5% (περίπου 690.000 τόνους).

Επιπλέον η παραγωγή στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 9%, στη Γαλλία κατά 3%, ενώ στην Ελλάδα σημείωσε υψηλό ποσοστό αύξησης + 53% σε σύγκριση με την ιδιαίτερα χαμηλή παραγωγή του το 2016.

 

Πηγή

Σελίδα 1 από 7

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ TUTA ABSOLUTA

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ