Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ειδήσεις απο Εξωτερικό

Ειδήσεις απο Εξωτερικό (108)

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018 10:12

Εγκρίθηκε η δραστική του Sivanto prime της Bayer

Written by

Ένα σημαντικό επίτευγμα στην πορεία για την παρουσίαση του καινοτόμου εντομοκτόνου της Sivanto prime στην Ευρώπη πέτυχε η Bayer CropScience καθώς η δραστική του ουσία, το flupyradifurone, που ανήκει στη χημική κατηγορία των butenolides, έλαβε έγκριση, με τη μέγιστη διάρκεια των 10 ετών, από την Ευρωπαϊκή Ενωση σύμφωνα με τον Κανονισμό (EC) 1107/2009.

Το Sivanto prime ελέγχει μία ευρεία γκάμα μυζητικών εντόμων σε φρούτα και λαχανικά, καθώς και σε εξειδικευμένες καλλιέργειες  όπως ο λυκίσκος.

Η έγκριση θα τεθεί σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Official Journal of the European Union). Οι πρώτες εθνικές εγκρίσεις του Sivanto prime σε Ευρωπαϊκές χώρες αναμένονται μέσα στο 2016 και η παρουσίασή του στην αγορά έχει προγραμματισθεί για το 2017.

«Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί, έμποροι λιανικής, η αλυσίδα τροφίμων και οι καταναλωτές θα επωφεληθούν όλοι από το Sivanto prime», είπε ο Dr. Matthias Haas, Global Project Manager στη Bayer CropScience. «Συνδυάζει την αποτελεσματικότητα και την ευκολία για τον παραγωγό με εξαιρετικά χαρακτηριστικά ασφαλείας, οδηγώντας σε καλύτερη ποιότητα παραγωγής. Όταν εφαρμόζεται σύμφωνα με τις προτεινόμενες δόσεις της ετικέτας, το Sivanto prime δεν συνδέεται με καμία ανεπιθύμητη ενέργεια σε μέλισσες και βομβίνους».

Ο Haas τόνισε ότι ο πυρήνας των εξειδικευμένων γνώσεων της Bayer βασίζεται στην ανάπτυξη και υποστήριξη ολοκληρωμένων λύσεων φυτοπροστασίας που είναι προσαρμοσμένες σε τοπικό επίπεδο και έχουν σχεδιαστεί για τις ατομικές ανάγκες των πελατών της. «Είμαστε βέβαιοι ότι το Sivanto prime θα αποτελέσει ένα στρατηγικό ακρογωνιαίο λίθο στις εξειδικευμένες λύσεις που προσφέρουμε στην Ευρώπη».

Το Sivanto prime λανσαρίστηκε με επιτυχία σε ΗΠΑ, Μεξικό, Νικαράγουα, Γουατεμάλα, Ονδούρα και Δομινικανή Δημοκρατία. Με την εφαρμογή του με ψεκασμό φυλλώματος ή με άρδευση στάγδην και με εδαφική διαβροχή, το Sivanto prime επέδειξε τη δυναμική του στην πράξη. «Περιμένουμε να λάβουμε έγκριση σε Καναδά και Αυστραλία μέχρι τέλος του χρόνου», πρόσθεσε ο Dr. Hans-Werner Rauen, Global Regulatory Affairs Manager Εντομοκτόνων της Bayer CropScience.

 Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Sivanto prime, συμπεριλαμβανομένης της λίστας εγκεκριμένων καλλιεργειών, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.sivanto.com.

Χάρη στην εκλεκτική του δράση στα περισσότερα ωφέλιμα έντομα σε φρούτα και λαχανικά, το Sivanto prime μπορεί να εφαρμοσθεί σε προγράμματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (IPM) μαζί με προϊόντα φυσικής προέλευσης και ωφέλιμα. Επιπλέον, αποτελεί ένα νέο εργαλείο για βελτιωμένη διαχείριση της ανθεκτικότητας. Το Sivanto prime προσφέρει επίσης στους παραγωγούς ευελιξία  σε σχέση με το χρόνο εφαρμογής καθώς μπορεί να εφαρμοσθεί κατά την ανθοφορία διασφαλίζοντας ασφάλεια για την καλλιέργεια σε όλα τα στάδια ανάπτυξης.

 

 

Πηγη

Ένα πρόσθετο πακέτο ενεργειών – μέτρων, που αποσκοπούν στην αύξηση της διαθεσιμότητας των ζωοτροφών, μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες που ασχολούνται με τον αντίκτυπο της ξηρασίας, παρουσίασε την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η δέσμη αυτή συμπληρώνει τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί από τις αρχές του Αυγούστου. Σημειώνεται πως η πρόταση για υψηλότερες προπληρωμένες πληρωμές (ενιαία ενίσχυση), η οποία είχε ήδη ανακοινωθεί πριν από λίγες εβδομάδες, παρουσιάστηκε επίσημα την Πέμπτη. Βάσει αυτής «οι γεωργοί θα μπορούν να λάβουν έως και το 70% της άμεσης πληρωμής τους και το 85% των πληρωμών στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου του 2018 αντί να περιμένουν έως τον Δεκέμβριο για να βελτιώσουν την κατάσταση των ταμειακών ροών τους».

Πιο συγκεκριμένα, οι νέες παρεκκλίσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα αφορούν ορισμένους κανόνες οικολογικής ρύπανσης:

-Δυνατότητα να ληφθούν υπόψη οι χειμερινές καλλιέργειες που συνήθως σπέρνονται το φθινόπωρο για συγκομιδή/βόσκηση ως καλλιέργειες αλίευσης (απαγορεύονται από τους ισχύοντες κανόνες) εάν προορίζονται για βοσκή/παραγωγή ζωοτροφών.

-Δυνατότητα σποράς καλλιεργειών αμπέλου ως καθαρών καλλιεργειών (και όχι μείγματος καλλιεργειών όπως προδιαγράφεται σήμερα) εάν προορίζονται για βοσκή / παραγωγή ζωοτροφών.

-Δυνατότητα να συντομευθεί η ελάχιστη περίοδος των 8 εβδομάδων για τις καλλιέργειες αλίευσης που θα επιτρέψουν στους αρόσιμους αγρότες να σπείρουν τις χειμερινές τους καλλιέργειες έγκαιρα μετά τις καλλιέργειες των αλιευμάτων τους.

-Επέκταση της προηγουμένως εγκριθείσας παρέκκλισης για τη μείωση / αγρανάπαυση της αγρανάπαυσης στη Γαλλία.

Η πρόταση για υψηλότερες προπληρωμένες πληρωμές, η οποία είχε ήδη ανακοινωθεί πριν από λίγες εβδομάδες, παρουσιάστηκε επίσημα την Πέμπτη. Βάσει αυτή «οι γεωργοί θα μπορούν να λάβουν έως και το 70% της άμεσης πληρωμής τους και το 85% των πληρωμών στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου του 2018 αντί να περιμένουν έως τον Δεκέμβριο για να βελτιώσουν την κατάσταση των ταμειακών ροών τους».

Οι προτάσεις αυτές συμπληρώνουν τις ήδη διαθέσιμες διατάξεις για τέτοιες περιστάσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις, η Επιτροπή διασφαλίζει ότι όλα αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται κατά τρόπο ανάλογο, λαμβανομένων υπόψη των περιβαλλοντικών ανησυχιών. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, μπορεί να χορηγηθεί ενίσχυση έως και 80% των ζημιών που προκαλούνται από την ξηρασία (ή έως το 90% στις περιοχές φυσικών περιορισμών) υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Η αγορά ζωοτροφών μπορεί να τύχει ενίσχυσης είτε ως υλική ζημία είτε ως απώλεια εισοδήματος. Η αποζημίωση για ζημιές μπορεί επίσης να χορηγηθεί χωρίς την ανάγκη κοινοποίησης στην Επιτροπή (η αποκαλούμενη ενίσχυση de minimis) με ποσά μέχρι 15.000 ευρώ ανά γεωργό για τρία χρόνια. Υπάρχουν επίσης δυνατότητες αρωγής στο πλαίσιο της ανάπτυξης της υπαίθρου, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης π.χ. της εκ νέου σποράς βοσκοτόπων ή της αποζημίωσης για απώλεια εισοδήματος.

Οι προτάσεις υποβλήθηκαν στα κράτη μέλη που συγκεντρώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής. Θα πρέπει να ψηφιστούν τις προσεχείς ημέρες και να εγκριθούν επισήμως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν αναδρομικά.

Η Επιτροπή έρχεται σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη για να λάβει ενημερωμένες πληροφορίες μέχρι τις 31 Αυγούστου σχετικά με τον αντίκτυπο της ξηρασίας.

Ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος Phil Hogan δήλωσε: «Η Επιτροπή αντέδρασε γρήγορα στα πρώτα σημάδια αυτών των ακραίων κλιματικών γεγονότων και παρακολουθώ στενά την κατάσταση. Είμαι σε επαφή με τους υπουργούς των πληγέντων κρατών μελών, καθώς εκτιμούμε την επάρκεια των δράσεων έχουμε ήδη αναλάβει συμπληρωματικές δράσεις που πιστεύω ότι πρέπει να βοηθήσουν τους ευρωπαίους αγρότες από την έλλειψη ζωοτροφών για τα ζώα και χαιρετίζω τις πρόσφατες ανακοινώσεις αρκετών κρατών μελών που είναι έτοιμα να δράσουν για τον γεωργικό τους τομέα και θα συνεχίσω να δουλεύω με να διασφαλίσουν ότι θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τις διαθέσιμες δυνατότητες, ιδίως στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής».

 

πηγη

Με το άλλοθι ενός νέου Κανονισμού (ΕΕ 2018/686), ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 16 Μαΐου 2018, οι Ιταλοί τυποποιητές ελαιολάδου κάνουν από νωρίς φέτος γνωστές τις... προθέσεις τους, αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσουν έναντι της Ελλάδας, από την οποία προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες χύμα ελαιολάδου. Ο ΑγροΤύπος παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα σχετικό έγγραφο που εστάλη σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις ελαιολάδου που κάνουν εξαγωγές, σχετικά με τις νέες απαιτήσεις, όσον αφορά στα κατάλοιπα για τις ουσίες chlorpyrifos και chlorpyrifos-methyl στις λαδολιές. Στο πλαίσιο αποστολής του εγγράφου, οι ελληνικές επιχειρήσεις ενημερώθηκαν, ότι θα πρέπει να αποστέλλουν δείγμα ελαιολάδου στην Ιταλία για ανάλυση, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν κατάλοιπα των ανωτέρω ουσιών, γεγονός που ενδεχομένως δώσει... πάτημα για πίεση στην απορρόφηση ποσοτήτων και συνεπώς στις τιμές.

Εν μέσω προβλέψεων για μεγάλη μείωση της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου για μια σειρά από λόγους (δάκος, ξηρασία, χαλάζι κ.λπ.), οι πληροφορίες από παράγοντες της εγχώριας αγοράς αναφέρουν ότι ήδη έχει προκληθεί μια κάποια αναστάτωση με αφορμή το έγγραφο.

Καθώς μέχρι πρότινος τα πράγματα ήταν ιδιαιτέρως ελαστικά και οι δουλειές με την Ιταλία έκλειναν «απλά με μια αποστολή δείγματος», το οποίο ήλεγχαν οι Ιταλοί όσον αφορά τα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, ενώ οι ελληνικές εταιρείες ούτως ή άλλως υποχρεούνται να κάνουν τις δικές τους αναλύσεις.

Τώρα, με αφορμή τον Κανονισμό, ο οποίος όμως δεν επιβάλλει να γίνονται κατ’ ανάγκη αναλύσεις στη χώρα που αγοράζει προϊόν από το εξωτερικό (εν προκειμένω την Ιταλία), τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν.

Σημειωτέον ότι με τον Κανονισμό αυτό, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από φέτος, τροποποιούνται τα ανώτατα όρια καταλοίπων για τις ουσίες chlorpyrifos και chlorpyrifos-methyl στις ελιές που προορίζονται για την παραγωγή ελαιολάδου.

Εν τω μεταξύ όσον αφορά τις τιμές του παραγωγού, υπάρχει πεποίθηση στις παραγωγικές περιοχές, ότι η αγορά στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ανοίξει με τιμές 3,15 –3,20 ευρώ το κιλό όσον αφορά στο νομό Λακωνίας κι ενώ στην Κρήτη η τιμή φτάνει τα 2,90 ευρώ το κιλό. Με τις ανησυχίες για προβλήματα ποιότητας και ποσότητας λόγω δάκου κ.λπ. πολλοί είναι οι παραγωγοί που έχουν απόθεμα από πέρσι σε ελαιόλαδο και επιλέγουν την πώληση αργότερα.

 

Πηγη

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στην Κίνα συνέχισαν να ανεβαίνουν την τελευταία εβδομάδα, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη τη χώρα επηρέασαν την προσφορά, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου.

Η μέση τιμή χονδρικής πώλησης σε 30 είδη λαχανικών αυξήθηκε κατά 6,1%, σε σύγκριση με άνοδο 1% που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα, κύριος δείκτης μέτρησης του πληθωρισμού, αυξήθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, γρηγορότερα από το 1,9% που καταγράφηκε τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.

Το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων αποδίδει τις αυξήσεις στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και στους τυφώνες και στις γεωλογικές καταστροφές που εμφανίσθηκαν σε ορισμένες καίριες αγροτικές περιοχές.

Στην Κίνα τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του δείκτη τιμών καταναλωτή.

 

 

Πηγη

Η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί τον νούµερο ένα πελάτη για το ελληνικό βαµβάκι. Η οικονοµία της βασίζεται και στην κλωστοϋφαντουργεία, µε τις περισσότερες γνωστές εταιρείες να είναι εξαγωγείς νήµατος.

 

Μπορεί στις τελευταίες σεζόν το ποσοστό των εισαγωγών ελληνικής σοδειάς να µειώνεται και αντίστοιχα να αυξάνονται οι συνολικές µας εξαγωγές στην Άπω Ανατολή, εντούτοις τυχόν προβλήµατα στη γειτονική µας χώρα δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστες τις συνεργαζόµενες ελληνικές εταιρείες.

Είναι γνωστό πως εδώ και κάποιες εβδοµάδες η πίεση που δέχεται η τουρκική λίρα εντείνεται και η ισοτιµία έναντι του δολαρίου ολοένα δυσχεραίνει για τους Τούρκους κλώστες. Ως αποτέλεσµα οι αγορές ίνας γίνονται καθηµερινά πιο ακριβές και η διστακτικότητα των πωλητών αυξάνει. Παρ’ όλο που η τουρκική παραγωγή εκκοκκισµένου αυξάνεται ανά σεζόν, σίγουρα τα βαµβάκια δεν φτάνουν για να καλύψουν την εσωτερική κατανάλωση της ίδιας της χώρας, µε αποτέλεσµα πάλι να χρειαστεί να εισάγουν ποσότητες.

Εφόσον η κατάσταση δεν εξοµαλυνθεί τους επόµενους µήνες και ειδικότερα όταν η σοδειά µας θα είναι έτοιµη να φορτωθεί, οι πωλήσεις στην εν λόγω αγορά θα εµπεριέχουν ρίσκο ως προς την οµαλή εκτέλεση των συµβολαίων. Είναι εύκολα, λοιπόν, κατανοητό πως αν για παράδειγµα επιβληθούν περιορισµοί στη διακίνηση κεφαλαίων (τα γνωστά capital controls) οι πληρωµές έναντι φορτώσεων θα δυσκολέψουν, τουλάχιστον µέχρι να εναρµονιστεί η αγορά στα νέα δεδοµένα.

Τα κλωστήρια που εξάγουν νήµα, τα οποία είναι και τα περισσότερα, λογικά δεν θα έχουν σηµαντικό πρόβληµα καθότι λαµβάνουν για τις πωλήσεις νήµατος δολάρια από το εξωτερικό. Εποµένως θα µπορούν ευκολότερα να εισάγουν εκκοκκισµένο. Για τα κλωστήρια όµως που δεν είναι ιδιαίτερα εξαγωγικά, οι νέες αγορές σε δολάριο θα είναι δυσβάστακτες, µε αποτέλεσµα να αναγκαστούν να στραφούν στην τοπική τους παραγωγή.

Η περίπτωση των προπωλήσεων εκκοκκισµένου στην τουρκική αγορά αυτή τη σεζόν φαίνεται να εµπεριέχουν ρίσκο, γι’ αυτό και αρκετοί διεθνείς εµπορικοί οίκοι ήδη ψάχνουν να µεταβιβάσουν αλλού (Άπω Ανατολή) τις πωλήσεις τους. Φυσικά ούτε λόγος για νέες πωλήσεις µέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που έχουν θέσει σε αναµονή (on hold) την τουρκική αγορά.

 Ένα άλλο σηµαντικό πρόβληµα αφορά το δανεισµό των εταιρειών σε δολάριο. Ακούγεται πως µεγάλες εταιρείες, µπορεί και όµιλοι κλωστοϋφαντουργίας, είναι δανεισµένες σε ξένο νόµισµα. Με την υποτίµηση της λίρας η αποπληρωµή των δανείων φυσικά γίνεται δυσκολότερη.

Για τη σοδειά µας, λαµβάνοντας υπόψη τον εξαγωγικό χαρακτήρα της τουρκικής κλωστοϋφαντουργίας, οι επιπτώσεις της τουρκικής κρίσης θεωρείται ότι δεν θα έχουν ποσοτικό αλλά µάλλον «ποιοτικό» χαρακτήρα. Πιο απλά ποσοτικά δεν αναµένεται κάποια δραµατική µεταβολή, ενώ αντίθετα το µεγαλύτερο πρόβληµα εντοπίζεται στην ευκολία και αξιοπιστία των εµπορικών συναλλαγών µε την Τουρκία, καθώς µπορεί να προκύψουν θέµατα φερεγγυότητας, ταχύτητας πληρωµών σε συνάλλαγµα, καθυστερήσεις φορτώσεων κτλ.

Ακόµα πάντως και στην περίπτωση που µακροπρόθεσµα δεν µπορέσει να ανακάµψει η Τουρκία, η ελληνική αγορά έχει ήδη στρέψει τη στόχευση της σε µεγάλες διεθνείς αγορές κυρίως της Άπω Ανατολής και µε µεγάλη µάλιστα επιτυχία.

 

 

Πηγη

Τις επιδράσεις μιας πιθανής παρατεταμένης έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, διερευνούν τα τελευταία 24ωρα οικονομικοί αναλυτές, με αφορμή την πίεση που έχει δεχθεί η Τουρκική λίρα αλλά και το πρωτοφανές shell off που κατέγραψαν την Δευτέρα οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

 

Ειδικότερα όσον αφορά στα αγροτικά εμπορεύματα, το ελληνικό βαμβάκι θα υποχρεωθεί για μια ακόμα χρονιά να κινηθεί ανεξάρτητα από την αγορά που συντηρούσαν μέχρι πρότινος οι τουρκικές κλωστοϋφαντουργίες, στις οποίες κατέληγε μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής εκκοκκισμένου βάμβακος.
 

Οι εκτιμήσεις θέλουν το ελληνικό βαμβάκι να έχει «απογαλακτισθεί» σε ένα βαθμό από τη ζήτηση της Γείτονος, με τις περισσότερες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις να έχουν εργασθεί συστηματικά για τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, έτσι ώστε αυτό να ανταποκρίνεται με αξιώσεις στις προδιαγραφές των αναπτυγμένων αγορών της Ευρώπης αλλά και της Ασίας.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αγροτικά προϊόντα της χώρας μας τα οποία πιθανότατα να βγουν ωφελημένα, αν η ένταξη τραβήξει για καιρό, από τον ανταγωνισμό με τα αντίστοιχα τούρκικα, κυρίως όσον αφορά στην αγορά των ΗΠΑ, όπου κατευθύνονται  προϊόντα όπως, οι ελιές, η σταφίδα και το ελαιόλαδο. 

Την ίδια στιγμή, δυσκολίες αναμένεται να αντιμετωπίσουν κάποιες επιχειρήσεις από τον τομέα των εισροών κυρίως, όπως είναι π.χ. ο Οίκος Σπύρου, με σημαντική δραστηριότητα στην αγορά της Τουρκίας ή ακόμα και μεγάλες πολυεθνικές των σπόρων των φυτοπροστατευτικών και των λιπασμάτων, ορισμένες εκ των οποίων κινούν τα νήματα στην τουρκική αγορά από τις περιφερειακές έδρες τους στην Αθήνα.

 

Η υποτίμηση της τούρκικης λίρας βαρόμετρο στο φιστίκι

Αυξημένη παραγωγή αναμένει φέτος το κελυφωτό φιστικί η συγκομιδή η συγκομιδή του οποίου ξεκίνησε αυτές τις ημέρες τόσο στην Μάκρη και τα Μέγαρα όσο και την Αίγινα. Στόχος μάλιστα στο νησί του Σαρωνικού μετά την καταστροφική χρονιά του 2016 είναι οι ποσότητες να επανέλθουν στους 500 τόνους. Η μόνη ανησυχία των παραγωγών φέτος έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό από την Τουρκία (χώρα που παράγει μεγάλες ποσότητες και διοχετεύει με φιστίκι την ευρωπαϊκή αγορά) δεδομένης μάλιστα τις σημαντικής και συνεχόμενης – τον τελευταίο καιρό – πτώση της λίρας. 

 

ΠΗΓΗ

 

Μειωμένη κατά περίπου 6 εκατομμύρια τόνους αναμένεται η φετινή παραγωγή πορτοκαλιών σε όλον τον κόσμο, πέφτοντας στους 47,7 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA). Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά τι εκτιμήσεις υπάρχουν για κάθε περιοχή:


Ευρωπαϊκή Ένωση

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παραγωγή πορτοκαλιών αναμένεται να μειωθεί κατά 5%, φτάνοντας τους 6,4 εκατομμύρια τόνους, λόγω μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων αλλά και των συνθηκών ξηρασίας.

Η.Π.Α
Η παραγωγή πορτοκαλιών στις Η.Π.Α. εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 24% σε 3,5 εκατομμύρια τόνους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αλλά και της διαρκούς καταστροφικής παρουσίας της ασθένειας του πρασινίσματος στις καλλιέργειες της Πολιτείας της Φλόριντα. Αντίστοιχα, συμπαρασυρόμενες από τη μικρή παραγωγή, χαμηλότερα αναμένονται και τα επίπεδα των αμερικάνικων εξαγωγών, της κατανάλωσης και των φρούτων προς μεταποίηση.

Βραζιλία
Για την παραγωγή πορτοκαλιών της Βραζιλίας, το αμερικάνικο Υπουργείο προβλέπει μείωση 23% στους 16 εκατομμύρια τόνους, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες επέφεραν μια κακή περίοδο ανθοφορίας και καρπόδεσης. Την καθοδική πορεία της γενικής παραγωγής ακολουθεί η κατηγορία των πορτοκαλιών προς επεξεργασία με πτώση κατά 5 εκατομμύρια τόνους στους 11,1 εκατομμύρια, ωστόσο, η παραγωγή φρέσκου πορτοκαλιού αναμένεται να αυξηθεί, φέτος, κατά 173.000 τόνους.

Αίγυπτος
Η Αίγυπτος, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών πορτοκαλιών, αναμένεται να δει την παραγωγή της να αυξάνεται στο επίπεδο ρεκόρ των 3,2 εκατομμύρια τόνων, αυξημένη κατά 6% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Νότιος Αφρική
Η παραγωγή της Νοτίου Αφρικής αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% στο 1,5 εκατομμύριο τόνους, με τις εξαγωγές τις, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση απορροφά σε ποσοστό 40%, να ανέρχονται φέτος σε 1,2 εκατομμύρια τόνους και να αποτελούν το 25% του παγκόσμιου συνόλου.

Άλλες χώρες

Όσον αφορά την παραγωγή πορτοκαλιών για τη νέα σεζόν σε άλλες σημαντικές χώρες, το USDA για την Τουρκία προβλέπει επίπεδο ρεκόρ στο 1,9 εκατομμύριο τόνους για την Τουρκία με αντίστοιχη αύξηση των εξαγωγών κυρίως σε Ρωσία και Ιρακ, ελάχιστες μειώσεις στην παραγωγή πορτοκαλιών του Μαρόκου και του Μεξικού, ενώ, τέλος, για την Κίνα προβλέπει αύξηση της παραγωγής κατά 300.000 τόνους στους 7,3 εκατομμύρια και αύξηση της κατανάλωσης με μεγάλες εισαγωγές από την Αίγυπτο και τη Νότιο Αφρική.

 

 

ΠΗΓΗ

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018 17:11

Η Ιταλία κοιτάζει προς τη Ρωσία

Written by
Την πρόθεση της Ιταλίας να επανεξετάσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία, γνωστοποίησε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα. Η δήλωση του Ιταλού κυβερνητικού αξιωματούχου έρχεται σε αντίθεση με την προ ολίγων ημερών ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την εξάμηνη παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες έχουν επιβληθεί από το 2014 με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας και την εσκεμμένη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, και που με τα νέα δεδομένα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την 31η Ιανουαρίου του 2019.

«Κατά τη γνώμη μας, οι κυρώσεις δεν ωφελούν κανέναν, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, θα θέσουμε ενώπιον των Βρυξελλών το θέμα της αναθεώρησης μιας τέτοιας αναποτελεσματικής πολιτικής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σαλβίνι, επιδιδόμενος σε μια ρητορική που αντιβαίνει στην κοινή γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι η άμεση αντίδραση της Μόσχας στις ευρωπαϊκές κυρώσεις του 2014 ήταν η επιβολή του –ισχύοντος μέχρι σήμερα– ρωσικού εμπάργκο, απαγορεύοντας τις εισαγωγές σημαντικών αγροδιατροφικών προϊόντων και πρώτων υλών από τις χώρες της ΕΕ. Οι επιπτώσεις των εν λόγω αντιποίνων παραμένουν σοβαρές για τους Ευρωπαίους και Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα σε προϊόντα, όπως τα ροδάκινα και οι φράουλες.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ρώμη επιθυμεί την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ ιταλικών και ρωσικών επιχειρήσεων, καθώς και την τόνωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών σε θέματα ασφάλειας. Ο Σαλβίνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τον προσεχή Οκτώβριο αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των Ρώσων και των Ιταλών αγροτών.

 

 

ΠΗΓΗ

Μικρότερη η αναµενόµενη παραγωγή δηµητριακών και αυξηµένη η παραγωγή γάλακτος αντισταθµιζόµενη από τις µη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες υποστηρίζει η νέα έκθεση της Κοµισιόν µε προβλέψεις για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τις αγορές. Καλοί οιωνοί για το ελαιόλαδο.

 

Η συνολική παραγωγή δηµητριακών για το 2018/2019 αναµένεται να φτάσει τους 299 εκατ. τόνους, περίπου 7 εκατ. τόνους λιγότερους σε σχέση µε το 2017/2018, και 3% κάτω από τον µέσο όρο της πενταετίας. Για τα µαλακά σιτάρια, η παραγωγή αναµένεται να µειωθεί κατά 3% , και να φτάσει  τους 138 εκατ τόνους. Η παραγωγή σκληρού σιταριού ενδέχεται να σταθεροποιηθεί στους 8,8 εκατ. τόνους, δηλαδή 5% κάτω από την περσινή χρονιά ρεκόρ, αλλά σε κάθε περίπτωση πάνω από τα µέχρι τώρα επίπεδα. Το κριθάρι θα παραµείνει σταθερό, ενώ το καλαµπόκι αν και είναι νωρίς, θα φτάσει τους 64 εκατ. τόνους.

Η συλλογή γάλακτος στην ΕΕ είναι µέχρι τώρα µεγαλύτερη κατά 2% σε σχέση µε την ίδια περίοδο πέρυσι, ωστόσο παρά τον µεγάλο αριθµό ζώων, η αύξηση ήταν µικρότερη από την αναµενόµενη, κυρίως λόγω των άσχηµων καιρικών συνθηκών την άνοιξη. Η αύξηση παγκοσµίως της παραγωγής οδήγησε σε µια πτώση της τιµής κατά 2% στα 36 λεπτά το κιλό τον Απρίλιο, που όµως θα αυξηθεί κατά το δεύτερο εξάµηνο του έτους. Τα γαλακτοκοµικά προϊόντα αναµένεται να γνωρίσουν αύξηση στην παραγωγή τους της τάξης του 1,1%, που για το τυρί θα είναι 2%.

 Οι καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη την άνοιξη ήταν ευνοϊκές για την παραγωγή ελαιολάδου, η οποία αναµένεται να αυξηθεί την περίοδο 2018/2019, φτάνοντας µέχρι και τους 2,4 εκατ. τόνους, πολύ κοντά δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Σύµφωνα µε την έκθεση η υψηλή προσφορά πιέζει τις τιµές προς τα κάτω, αφού η µέση τιµή στο ελαιόλαδο βρίσκεται 4% υπό του µέσου όρου τετραετίας. Πάντως η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2%, ενώ τα αποθέµατα κατά 12%. Ταυτόχρονα οι συνολικές εξαγωγές µειώθηκαν κατά 5%.

Η σπορά ψυχανθών αναµένεται να µειωθεί κατά 3,5% µέσα στο 2018/2019, και να περιοριστεί στα 19 εκατ. στρέµµατα. Η παραγωγή αρακά και φασολιών αναµένεται να πέσει στους 4,7 εκατ. τόνους, µειωµένη κατά 4% σε σχέση µε πέρυσι. Σε ό,τι αφορά τη ζάχαρη, η φύτευση φέτος καθυστέρησε λόγω των βροχών και του κρύου το Μάρτιο. Αναµένεται πως η παραγωγή θα µειωθεί περίπου κατά 5% και εκτιµάται στους 20,1 εκατ τόνους, ενώ και η παγκόσµια παραγωγή ζάχαρης θα µειωθεί, πιθανότατα ανεβάζοντας την τιµή της.

Οι σπαρµένες µε ελαιούχους σπόρους εκτάσεις της ΕΕ αναµένεται να παραµείνουν σταθερές στα 120 εκατ. στρέµµατα. Η συνολική έκταση µε ελαιοκράµβη υπολογίζεται στα 68 εκατ. στρέµµατα. Οι εκτάσεις ηλίανθου θα µειωθούν σε σχέση µε πέρυσι, και θα φτάσουν τα 810.000 στρέµµατα. Η παραγωγή πάντως αναµένεται να µειωθεί σε όλες τις µεγαλοπαραγωγούς χώρες, ενώ συγκεκριµένα για τον ηλίανθο, η πτώση εκτιµάται στο 6%, δηλαδή θα φτάσει τους 9,7 εκατ. τόνους.

Η παραγωγή βόειου κρέατος αυξήθηκε κατά 2% σε σχέση µε πέρυσι κατά το πρώτο εξάµηνο του 2018. Η κατανάλωση βόειου κρέατος θα παρουσιάσει µια οριακή αύξηση  κατά 0,7%, στα 10,9 κιλά ανά άτοµο, ενώ οι τιµές θα παραµείνουν σταθερές. Στο χοιρινό κρέας, η αύξηση που συντελείται αγγίζει το συν 4,1% και µέχρι το τέλος του έτους η παραγωγή θα φτάσει τους 24 εκατ. τόνους.  Κατά 3,9% αυξήθηκε και η παραγωγή πουλερικών.

 

Η υπερπροσφορά λιγοστεύει τις ντομάτες, ο καιρός τα ροδάκινα

Μείωση κατά 12% στην παραγωγή ντοµάτας αναµένει η Κοµισιόν που αποδίδεται στη µείωση της παραγωγής της Ιβηρικής Χερσονήσου κατά 22%. Η µείωση ενδέχεται  να οφείλεται σε µια προσαρµογή της παραγωγής στη ζήτηση, λόγω της µεγάλης αύξησης της προσφοράς τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο αυτή η υπόθεση µπορεί  να επιβεβαιωθεί µόνο όταν θα συγκεντρωθούν τα απαραίτητα νούµερα για τη φετινή παραγωγή. Ταυτόχρονα, από το Μάιο κυκλοφορούν στην αγορά ντοµάτες και από τα νότια και από τα κεντρικά κράτη µέλη, γεγονός που ασκεί πίεση στις τιµές λόγω της υψηλής ζήτησης. Επιπλέον ήδη από τους πρώτους µήνες του έτους υπήρχαν λόγω καθυστερηµένης συγκοµιδής, αρκετές επιτραπέζιες ντοµάτες στην αγορά. 

Η παγκόσµια παραγωγή βιοµηχανικής ντοµάτας αναµένεται να µειωθεί παγκοσµίως κατά 5% και να φτάσει τους 35,9 εκατ. τόνους µέσα στο έτος, µε σηµαντικές ωστόσο διαφοροποιήσεις ανά περιοχή. Παράλληλα οι εξαγωγές επιτραπέζιας ντοµάτας πέφτουν για τέταρτη συνεχόµενη  χρονιά έπειτα από το ρωσικό αποκλεισµό, ενώ αντίθετα αυξάνονται οι εισαγωγές κυρίως από την Τουρκία.

Στο 11% εκτιµάται η µείωση της παραγωγής σε ροδάκινα και νεκταρίνια, σε σχέση µε την περυσινή χρονιά ρεκόρ, αλλά η φετινή παραγωγή βρίσκεται ταυτόχρονα κατά 7% κάτω συγκριτικά µε το µέσο όρο της πενταετίας. Σηµαντικά µειωµένες αναµένονται και οι εξαγωγές, περίπου κατά 20% εξαιτίας δυσκολιών στις ξένες αγορές, που εντοπίζονται κυρίως στον ρωσικό αποκλεισµό.

 
Μετά την εφαρμογή από την Αίγυπτο πολύ αυστηρών προτύπων επιθεώρησης για τις εξαγωγές φράουλας, η ΕΕ απέσυρε πρόσθετους ελέγχους στις εισαγωγές που έχουν τοποθετηθεί σε αιγυπτιακές φράουλες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας Χαμάντ Αμπντέλ Ντεϊντέμ την περασμένη Πέμπτη.


Οι αυστηροί κανονισμοί της ΕΕ θεσπίστηκαν στο πλαίσιο των απαγορεύσεων εξαγωγής γεωργικών προϊόντων σε ορισμένες αιγυπτιακές καλλιέργειες λόγω υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, δήλωσε ο Hamed Abdel Dayem, μη διευκρινίζοντας πότε τέθηκαν σε εφαρμογή οι έλεγχοι.

Σύμφωνα με το english.ahram.org.eg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι αιγυπτιακές φράουλες έχουν αφαιρεθεί από έναν κατάλογο εισαγόμενων ζωοτροφών και τροφίμων μη ζωικής προέλευσης, με την επιφύλαξη του αυξημένου επιπέδου επίσημων ελέγχων.

Η απόφαση ήρθε αφού "οι διαθέσιμες πληροφορίες έδειξαν γενικά ικανοποιητικό βαθμό συμμόρφωσης με τις σχετικές απαιτήσεις ασφάλειας που προβλέπονται στη νομοθεσία της Ένωσης και για τις οποίες δεν δικαιολογείται πλέον αυξημένος επίσημος έλεγχος", ανέφερε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Πηγή

Σελίδα 1 από 8

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΙΑΣ - ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΔΑΚΟΣ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ