Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ειδήσεις απο Εξωτερικό

Ειδήσεις απο Εξωτερικό (119)

Σε µια προσπάθεια αποτύπωσης των πρώτων εντυπώσεων της φετινής ελαιοκοµικής περιόδου συγκεντρώσαµε ορισµένα δηµοσιεύµατα από τον διεθνή Τύπο, τα οποία µπορούν να αναγνωστούν παράλληλα µε την κατάσταση των βασικών αγορών.

Με τις χώρες της Μεσογείου να προσπαθούν, από τον πρώτο κιόλας μήνα της ελαιοκομικής περιόδου, να διαμορφώσουν και να εφαρμόσουν την στρατηγική τους, μια μάλλον «περίεργη χρονιά», όπως τη χαρακτηρίζουν τα διεθνή μέσα, αναμένεται να αποδειχθεί η φετινή στις αγορές ελαιολάδου. Αυτά που θα δώσουν φέτος τον ρυθμό είναι αφενός η μειωμένη παραγωγή σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία υπολογίζεται χαμηλότερη κατά 300.000 τόνους σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του IOOC, αφετέρου τα ζητήματα ποιότητας που εμφανίζονται σε Ιταλία και Ελλάδα. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η Ισπανία, η οποία περιμένει μια «ιστορική χρονιά», όπως τη χαρακτηρίζει ο δημοσιογράφος Miguel Angel Contreras από τη Χαέν. Πράγματι τα ελαιόδεντρα της Ισπανίας δείχνουν να είναι φορτωμένα, επιτρέποντας στη χώρα να είναι αυτή που θα έχει τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας αγοράς. «Το στοίχημα θα είναι να τοποθετηθεί στις αγορές με τρόπο τέτοιο που θα εξασφαλίσει μια δίκαιη τιμή για τον παραγωγό», αναφέρει ο ίδιος. Στην Ιταλία, οι ενώσεις παραγωγών έχουν ανησυχήσει από τη μειωμένη παραγωγή, γνωρίζοντας πως το κενό στην αγορά τους θα καλύψουν τα εισαγόμενα και φθηνότερα ελαιόλαδα, κάτι που θα πιέσει τις τιμές. Η Coldiretti, μάλιστα, ζητά από την ιταλική κυβέρνηση να γίνει προτεραιότητά της η δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου και στοχοποιεί τις εισαγωγές από την Τυνησία, υποστηρίζοντας πως είναι ελαιόλαδο κακής ποιότητας που πιέζει τους Ιταλούς να μειώσουν τις τιμές τους. Η τελευταία δείχνει να αναζητά ακόμα τη θέση της στην Ευρώπη, με τη μικρή ωστόσο παραγωγή της και την «επίθεση» από γαλλικά και ιταλικά μέσα.


Όλα δείχνουν πως η φετινή αγορά διψάει και θα αγωνιστεί να εξασφαλίσει ελαιόλαδα µε χαµηλές οξύτητες, αφού ο δάκος άφησε το στίγµα του φέτος το καλοκαίρι και είναι διατεθειµένη να πληρώσει το τίµηµα. Αυτό µαρτυρά και η επίµονη παρουσία Ιταλών αγοραστών στις επαρχίες της Ισπανίας και της Ελλάδας. Την ίδια στιγµή, όπως µεταδίδει η βρετανική Daily Mail, η τιµή του ελαιολάδου στα ράφια του ΗΒ, έχει ήδη διπλασιαστεί από τις αρχές Οκτωβρίου, γεγονός που µαρτυρά πως οι αγορές αντιδρούν κιόλας στις εξελίξεις, µε τους Ισπανούς να επαναδιαπραγµατεύονται την εµπορική τους φιλοσοφία, µε αιχµή του δόρατος αυτή τη φορά πιο δίκαιες για τους παραγωγούς τους τιµές.
 
 
 
Στην Κύπρο βρίσκεται από χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη. Χτες συναντήθηκαν με τον Κύπριο υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή όπου συζήτησαν για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς και διμερή θέματα γεωργίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Αραχωβίτης είπε στους δημοσιογράφους: «Με την Κύπρο έχουμε πολλά κοινά σαν μοντέλα γεωργίας. Αυτό τόσο από πλευράς προβλημάτων όσο και από πλευράς ευκαιριών. Αντιμετωπίζουμε και περνάμε τα μηνύματά μας και τις θέσεις μας σε επίπεδο Ε.Ε. από κοινού. Αυτό το μέτωπο είναι αρραγές και επιχειρούμε με συνεργασίες να το διευρύνουμε και σε άλλες χώρες.
Ζητάμε, λοιπόν, να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ, ζητάμε να διατηρήσουμε το επίπεδο των επιδοτήσεων στις χώρες μας, χωρίς να επηρεαστεί από την εξωτερική σύγκλιση, γιατί το μοντέλο των χωρών μας είναι τελείως διαφορετικό από το μοντέλο των κεντροευρωπαϊκών χωρών.
Επίσης, έχουμε ζητήματα διμερούς εμπορίου, όπου υπάρχει άψογη συνεργασία όσον αφορά στα προϊόντα μας, τα ελληνικά και τα κυπριακά, με πρώτο το χαλούμι, τη φέτα, την εκλεκτή κυπριακή πατάτα και τα κρασιά. Τα όποια προβλήματα υπάρχουν αντιμετωπίζονται, με άριστη συνεργασία».
Ο κ. Καδής θα φιλοξενήσει την ελληνική αποστολή και την Παρασκευή πραγματοποιώντας κοινές επισκέψεις σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και βιοτεχνίες της Κύπρου.

 

πηγη

Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες συμπεριλαμβανομένης της ανταπόκρισης σε υψηλές απαιτήσεις των καταναλωτών για βιώσιμη καλλιέργεια. Προκειμένου να τους βοηθήσει, η Bayer υποστηρίζει τους παραγωγούς με μία ευρεία γκάμα ολοκληρωμένων αγρονομικών λύσεων – συμπεριλαμβανομένης και φυτοπροστασίας με βιολογικούς παράγοντες.

Η εταιρία θα παρουσιάσει κάποιες από τις πρόσφατες βιολογικές καινοτομίες της στο φετινό ABIM.

Το ετήσιο συνέδριο είναι η πιο σημαντική συνάντηση της βιομηχανίας για τους παρασκευαστές σκευασμάτων φυτοπροστασίας με βιολογικούς παράγοντες και θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου στη Βασιλεία της Ελβετίας. Για τρεις ημέρες, θα υπάρξει εστίαση στις τάσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, τις καινοτομίες στην αγορά βιολογικών και τα νέα βιολογικά σκευάσματα και βιώσιμη φυτοπροστασία με σεβασμό στο περιβάλλον. Το συνέδριο οργανώνεται από την Διεθνή Ένωση Κατασκευαστών Βιολογικού Ελέγχου (IBMA) και το Ελβετικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Οργανικής Γεωργίας (FiBL).

Ένας σημαντικός στόχος για τη Bayer είναι να βρει τους σωστούς συνεργάτες ώστε μαζί να επεκτείνουν την αγορά βιολογικών. «Αυτή η αγορά έχει τεράστια δυναμική ανάπτυξης αλλά ακόμη είναι μοιρασμένη σε πολλά μικρά κομμάτια», αναφέρει ο Karl Muenks, Segment Manager Biologicals της Bayer. «Επομένως είμαστε ανοιχτοί στο να στηρίξουμε συνεργασίες με παρασκευαστές βιολογικών προκειμένου να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους παραγωγούς πιο αποτελεσματικές, ολοκληρωμένες λύσεις, προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους. Όλοι μαζί, θα βοηθήσουμε τους παραγωγούς να ανταποκριθούν στις τρέχουσες και μελλοντικές απαιτήσεις των διαφόρων εμπλεκομένων στην αλυσίδα αξίας τροφίμων».

Η Bayer θα έχει περίπτερο στην έκθεση και θα παρουσιάσει το προϊοντικό χαρτοφυλάκιό της, όπως για παράδειγμα το Serenade™ ή το BioAct™, καθώς και την πρωτοβουλία της για το Food Chain Partnership. Η πρωτοβουλία φέρνει κοντά παραγωγούς, μεταποιητές και εμπόρους λιανικής ώστε να δουλέψουν μαζί σε ολοκληρωμένες λύσεις προκειμένου να διασφαλίσουν βιώσιμη και διάφανη παραγωγή υψηλής ποιότητας τροφίμων. «Μόνο μέσα από τη βέλτιστη συνεργασία με κορυφαίους ειδικούς σε ιδιωτικά και δημόσια ερευνητικά ινστιτούτα και πολλούς άλλους συνεργάτες μπορούμε από κοινού να ενδυναμώσουμε ένα βιώσιμο διατροφικό σύστημα, μέσω της αλυσίδας αξίας τροφίμων,” είπε ο Muenks. «Το μέλλον των χωραφιών και των θερμοκηπίων μας θα διαμορφωθεί περισσότερο μέσω των ολοκληρωμένων αγρονομικών λύσεων και τα βιολογικά αποτελούν ένα σημαντικό  κομμάτι τους».

H Bayer στα Βιολογικά

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παραγωγών και να συμβάλει στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων η Bayer επενδύει συνεχώς από το 2009 στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας βιολογικών με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο δράσης. Αυτά τα καινοτόμα προϊόντα είναι κατάλληλα για να συμπληρώνουν τη χημική φυτοπροστασία. Μία ευρεία γκάμα ολοκληρωμένων αγρονομικών λύσεων βοηθά τους παραγωγούς να λειτουργούν κερδοφόρα, με σεβασμό στο περιβάλλον και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς.

 

πηγη

Χρηματοδότηση ύψους 172,5 εκατ. ευρώ από τον γεωργικό προϋπολογισμό της ΕΕ για την προώθηση των ενωσιακών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανακοίνωσε ότι θα παράσχει η Κομισιόν.

Την επόμενη τριετία θα διεξαχθούν 79 εκστρατείες που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, όπως τα γαλακτοκομικά, οι ελιές και το ελαιόλαδο και τα οπωροκηπευτικά.

Ο Eπίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Φιλ Χόγκαν, δήλωσε σχετικά: «Η Ευρώπη είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την καλή ποιότητα των προϊόντων διατροφής που παράγει και για τη γαστρονομική της κληρονομιά. Οι παραγωγοί της ΕΕ μπορούν να βασιστούν στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να κάνουν γνωστά εντός και εκτός Ευρώπης τα προϊόντα υψηλής ποιότητας που παράγουν. Εγώ ο ίδιος επισκέφτηκα πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως την Κίνα, την Ιαπωνία, το Μεξικό ή την Κολομβία, για να ανοίξω νέες αγορές για τα προϊόντα μας. Μπροστά μας διανοίγονται τεράστιες δυνατότητες».

Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να βοηθούν τους παραγωγούς στον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ να ενημερώνουν το κοινό για την ποιότητα των προϊόντων τους, με στόχο αφενός την προώθηση των προϊόντων τους εντός της ΕΕ και αφετέρου το άνοιγμα νέων αγορών. Εστιάζουν σε συγκεκριμένες προτεραιότητες, όπως η ανάδειξη της ποιότητας των ευρωπαϊκών τροφίμων με γεωγραφικές ενδείξεις, ή οι μέθοδοι βιολογικής παραγωγής.

Από τα 79 εγκεκριμένα προγράμματα, τα 48 απευθύνονται σε χώρες εκτός ΕΕ. Ορισμένοι τομείς προϊόντων εκπροσωπούνται επίσης σημαντικά. Για παράδειγμα, 23 προγράμματα αφορούν τον τομέα των οπωροκηπευτικών. Άλλοι τομείς περιλαμβάνουν τα τυριά και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Συνολικό ποσό 97 εκατ. ευρώ διατέθηκε εφέτος σε «απλά προγράμματα προώθησης», τα οποία υποβλήθηκαν από μία ή περισσότερες προτείνουσες οργανώσεις από το ίδιο κράτος μέλος. Συμπληρωματικό ποσό 75,5 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει «πολυπρογράμματα», τα οποία υποβάλλονται από τουλάχιστον δύο προτείνουσες οργανώσεις από τουλάχιστον δύο κράτη μέλη ή από μία ή περισσότερες ευρωπαϊκές οργανώσεις. Τα προγράμματα που επελέγησαν καλύπτουν αιτούντες από 19 κράτη μέλη.

 

 

Πηγη

Θέμα για το έτος 2018 είναι η Εξάλειψη της Πείνας σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2030.

Όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή, ποιοτικά και θρεπτικά τρόφιμα, σημειώνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Η προσπάθεια εξάλειψης της πείνας οφείλει να κινείται πέρα και πάνω από την επίλυση των συγκρούσεων και την οικονομική ανάπτυξη, θέτοντας ως βάση μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση για την οικοδόμηση ειρηνικών κοινωνιών χωρίς οποιουσδήποτε αποκλεισμούς.

Για το έτος 2018, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του FAO, πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό, ενώ 672 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παχυσαρκία και άλλο 1,3 δισεκατομμύριο είναι υπέρβαροι. Οι ολοένα και αυξανόμενες συγκρούσεις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, η οικονομική ύφεση και η ταχεία αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, έχουν αντιστρέψει την έως τώρα πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Η υλοποίηση του στόχου για εξάλειψη της πείνας μέχρι το 2030 απαιτεί διατομεακή συνεργασία για την υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής και βιώσιμης διατροφής, για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο νοικοκυριών, καθώς και την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης γεωργικής προσέγγισης, η οποία θα βοηθήσει τους αγρότες να αυξήσουν την απόδοση των καλλιεργειών τους αλλά και να βελτιώσουν την ποιότητα των γεωργικών τους εκτάσεων.

Η συντονισμένη προσπάθεια του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καθώς και η συνεργασία και διάχυση της γνώσης κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να επιτευχθεί η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Η διασφάλιση της βιωσιμότητας των αγροτικών οικονομιών απαιτεί μια προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον, την άμεση σύνδεση των παραγωγών τροφίμων με τις αστικές περιοχές, την προστασία των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων αλλά και να αξιοποιεί τη δύναμη της καινοτόμου τεχνολογίας και να δημιουργεί σταθερές και ανταποδοτικές ευκαιρίες απασχόλησης. Παράλληλα, καταλήγει ο ΕΦΕΤ, οι μικρές αγροτικές επιχειρήσεις πρέπει να υιοθετήσουν νέες, βιώσιμες γεωργικές μεθόδους για την αύξηση της παραγωγικότητας.
 
 

Το κράνμπερυ είναι αυτοφυής, αειθαλής θάμνος της περιοχής της Β. Αμερικής. Πρόκειται για φυτό χαμηλό, θαμνώδες ή έρπον.

Τα άνθη του είναι χρώματος σκούρου ροζ, επικονιάζονται από τις μέλισσες και οι καρποί είναι αρχικά πράσινοι και στο τέλος της ωρίμανσής τους γίνονται κόκκινοι.

Αποτελούν το κύριο εμπορικό προϊόν σε συγκεκριμένες περιοχές της Β. Αμερικής.

Ας δούμε πώς καλλιεργούνται και αν θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή εισοδήματος για τον Έλληνα παραγωγό.

Πώς καλλιεργώ κράνμπερυ;

Η φύτευσή τους θα πρέπει να γίνεται σε ηλιόλουστες περιοχές. Η μερική σκίαση επίσης είναι αποδεκτή, αλλά το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής θα είναι η μικρότερη παραγωγή καρπών.

Θεωρητικά, η μοναδική πρόκληση της καλλιέργειάς τους είναι δυνατότητα παροχής σε αυτά, όξινου εδάφους. Κατάλληλο ph είναι 4-5.

Επίσης, παρόλο που είναι γενικά παραδεκτό πως το κράνμπερυ απαιτεί υψηλή υγρασία εδάφους, οι πραγματικές του απαιτήσεις περιορίζονται σε κανονικές τιμές εδαφικής υγρασίας.

cranberry

Το κράνμπερυ δεν αντέχει την υπερβολική υγρασία, σε αυτό απαιτείται προσοχή. Οπότε ποτίζουμε έτσι ώστε να διατηρούνται κανονικές τιμές εδαφικής υγρασίας χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις.

Όσον αφορά στη λίπανση αυτής της καλλιέργειας, οι απαιτήσεις είναι μικρές. Η υπερβολική, ειδικά αζωτούχος λίπανση θα οδηγήσει σε έντονη ανάπτυξη και πολύ μικρή παραγωγή.

Περιέργως, όσο πιο ψυχρό είναι το κλίμα τόσο λιγότερη προσοχή και φροντίδα χρειάζεται αυτό το φυτό. Σε περιοχές με αρκετά ψυχρούς χειμώνες, η κύρια φροντίδα είναι το κλάδεμα των βλαστών που αναπτύσσονται με μεγάλη ταχύτητα.

Τι γίνεται όμως σε περιοχές με ήπιους χειμώνες, όπως η Ελλάδα;

Σε περιοχές με ήπιους χειμώνες, υπάρχει κίνδυνος να ξυπνήσουν τα φυτά πολύ νωρίς την άνοιξη, και στη συνέχεια να καταστραφούν από έναν όψιμο παγετό ... και αυτό θα εξαλείψει την συγκομιδή για εκείνο το έτος.

Οι καλλιεργητές σε ήπια κλίματα καλύπτουν συχνά το έδαφος με αχυρόστρωμα ή με κάποιο πλαστικό υλικό μόλις αυτό παγώσει, προκειμένου να διατηρηθεί το έδαφος από την απόψυξη πολύ νωρίς. Εναλλακτικά θα μπορούσε κάποιος να πλημμυρίσει την καλλιέργεια για δεύτερη φορά αργά το φθινόπωρο, καθώς το νερό ζεσταίνεται με πιο αργούς ρυθμού  σε σχέση με το έδαφος.

Η ιδέα είναι να διατηρηθεί το έδαφος κρύο όσο το δυνατόν περισσότερο, ευελπιστώντας κάθε πιθανός κίνδυνος εμφάνισης παγετού να έχει περάσει.

cranberry2

Πολλαπλασιασμός

Φαίνεται πως στην περίπτωση του κράνμπερυ, το ίδιο το φυτό φροντίζει για τον πολλαπλασιασμό του. Παραφυάδες που αναπτύσσονται από το φυτό, καθώς αυτές εξαπλώνονται πάνω στο έδαφος, κατά διαστήματα ριζώνουν σε διάφορα σημεία. Αυτές οι παραφυάδες μπορούν να αποτελέσουν το υλικό σας για τις νέες φυτεύσεις. Επίσης το ξεκίνημα των νέων φυτών θα μπορούσε να γίνει και από μοσχεύματα των παλαιών φυτών.

Συγκομιδή

Υπάρχουν 2 τρόποι συγκομιδής:

► Η συγκομιδή υπό ξηρές συνθήκες

► Η συγκομιδή υπό υγρές συνθήκες

Στην περίπτωση της συγκομιδής υπό ξηρές συνθήκες θα πρέπει σίγουρα να γνωρίζουμε τη σωστή χρονική στιγμή για τη συλλογή των καρπών. Τα κράνμπερυ ωριμάζουν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, τη στιγμή που μεταχρωματίζονται από πράσινα σε κόκκινα. Βάσει αυτής της μεθόδου συλλογής, τα κρανμπέρυ που συλλέγονται παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες τραυματισμού. Είναι αυτά που θα πωληθούν στην αγορά ως φρέσκα φρούτα.

► Η συγκομιδή θα πρέπει να γίνει μετά τον πρώτο παγετό της χρονιάς, για υψηλής ποιότητας καρπούς

► Θα πρέπει να επιλέξετε μια ημέρα με ξηρές καιρικές συνθήκες. Η συλλογή δεν μπορεί να γίνει εάν υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια υγρασίας επάνω στο φυτό. Αυτό συμπεριλαμβάνει την περίπτωση βροχής, υγρασία λόγω παγετού ή ακόμη και λόγω δρόσου.

Κάποιος μπορεί να αναρωτιέται, από πού προέκυψε η υγρή μέθοδος συγκομιδής;

Ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν δύο τρόποι τη συγκομιδή των κρανμπέρυ, είναι επειδή αυτά αναπτύσσονται σε ένα είδος βάλτου. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι οι βάλτοι δεν είναι πάντοτε υγροί, έτσι οι καλλιεργητές είναι σε θέση να στεγνώσουν τα κράνμπερυ. Η άλλη δυνατότητα συγκομιδής είναι να πλημμυρίσουν οι βάλτοι με νερό.

Τα κρανμπέρυ επιπλέουν, οπότε όταν οι βάλτοι πλημμυρίζουν, αποκολλώνται τα μούρα από τους μίσχους και επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού, όπου μπορούν να συλλεχθούν.

cranberry field

► Πλημμυρίστε την καλλιέργειά σας! Μία μέρα πριν τη συγκομιδή το χωράφι πλημμυρίζεται με νερό, το βάθος του νερού κυμαίνεται έως τα 45 εκατοστά. Οι βάλτοι που δημιουργούνται προφανώς και είναι αδιαπέραστοι.

► Επίσης, πριν την πλημμύρα θα πρέπει το έδαφος να έχει προετοιμαστεί καταλλήλως.

► Η μέθοδος αυτή αξίζει να εφαρμοσθεί μόνο στην περίπτωση που ο αριθμός των υπαρχόντων φυτών είναι αρκετά μεγάλος. Διαφορετικά, η συγκομιδή υπό ξηρές συνθήκες είναι προτιμότερη.

► Θα πρέπει να γίνεται ανάδευση του νερού. Ειδικά μηχανήματα υπάρχουν για αυτή τη δουλειά. Ο λόγος της ανάδευσης έγκειται στο γεγονός διαχωρισμού των καρπών από τις κληματίδες τους.  Και ακριβώς για το λόγο ότι οι καρποί του κράνμπερυ αναπτύσσονται έχοντας στο εσωτερικό τους ποσότητα αέρα, αυτά επιπλέουν στο νερό.

crenberry wet harvest

► Συλλογή των καρπών με ένα δίχτυ το οποίο απλώνεται στην επιφάνεια ολόκληρου του νεροκρατούμενου χωραφιού. Το δίχτυ αυτό μετακινείται και συγχρόνως συλλέγει τους καρπούς. Εναλλακτικά, μια ειδική μηχανή μπορεί και κάνει τη συλλογή.

cranberry wet harnest 3

► Στη συνέχεια οι καρποί αναρροφούνται και μεταφέρονται στα φορτηγά με προορισμό τη μονάδα επεξεργασίας.

cranberrycollection

Η συγκομιδή υπό υγρές συνθήκες προκαλεί μεγαλύτερες ζημιές στους καρπούς οπότε και προορίζονται στην αγορά σε μεταποιημένη μορφή.

Σημαντικότεροι εχθροί και ασθένειες

Ήδη έχουμε αναφέρει τις ιδιαίτερες συνθήκες ανάπτυξης των κράνμπερυ. Αντίστοιχα, τα προβλήματα φυτοπροστασίας θα είναι και αυτά εξειδικευμένα.

Σημαντικότερα φυτοπροστατευτικά προβλήματα αποτελούν η Φόμοψη, ο Βοτρύτης, η Ασθένεια του άνθους της τριανταφυλλιάς, η Μονίλια και από εχθρούς, ο Σκώληκας του Cranberry και του Blueberry και ο Ανθονόμος του Blueberry.

Ας δώσουμε λίγη παραπάνω προσοχή στη σήψη των καρπών

Η βιομηχανία ασχολήθηκε σοβαρά με την παραγωγή, μεταποίηση και διάθεση των κράνμπερυ από τα μέσα του 19ου αιώνα. Σύντομα παρατηρήθηκε το δυσάρεστο φαινόμενο της έντονης σήψης των καρπών κατά τη μεταφορά και διάθεση τους. Αυτό από μόνο του αποτέλεσε μια πρόκληση.

Σήμερα, οι απώλειες λόγω της σήψης των καρπών έχουν μειωθεί αρκετά παρόλο που οι μύκητες που προκαλούν αυτές τις σήψεις, μάλλον είναι πάνω από 15. Σημαντικό είναι το γεγονός πως οι σήψεις που προκαλούνται στους καρπούς στο χωράφι, δε συνδέονται άμεσα με αυτές που προκαλούνται μετέπειτα στην αποθήκη. Οι πρακτικές διαχείρισης των μυκητολογικών προσβολών τόσο στο χωράφι όσο και στην αποθήκη, διαφέρουν.

Όσον αφορά στις σήψεις χωραφιού, πρόκειται για μία σημαντική απειλή για την τελική παραγωγή, της οποίας οι απώλειες μπορούν να φθάσουν έως και το 50%. Από τη στιγμή που οι καλλιέργειες κατακλύζονται με νερό για να συγκομισθούν στη συνέχεια, η σάρκα τους είναι πολύ επιρρεπής σε μυκητολογικές προσβολές.

Εφαρμογές των κατάλληλων μυκητοκτόνων πραγματοποιούνται κατά την καλλιεργητική περίοδο (3-5 εφαρμογές).

Επίσης, οι μύκητες εδάφους πιστεύεται ότι μολύνουν νωρίς την καλλιεργητική περίοδο την καλλιέργεια, παραμένοντας σε μία λανθάνουσα κατάσταση έως ότου αρχίσουν οι καρποί να ωριμάζουν. Μετά από παρατηρήσεις, έχει διαπιστωθεί πως οι μυκητολογικές προσβολές παρατηρούνται περίπου την περίοδο μετά την άνθηση. Μυκητολογικές προσβολές που εμφανίζονται αργότερα, είναι πιθανό να αποτελέσουν τις σήψεις των καρπών κατά την αποθήκευση.

 

ΠΗΓΗ

Στην κατάσχεση και καταστροφή πιπεριών Αλβανίας συνολικού βάρους 708 κιλών, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Συγκεκριμένα, μετά από ελέγχους και δειγματοληψίες σε 71 χαρτοκιβώτια πιπεριών Αλβανίας και μετά από εργαστηριακή εξέταση, ανιχνεύτηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Μετά τα παραπάνω, το προϊόν αποσύρθηκε άμεσα από την κατανάλωση και καταστράφηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Όπως επισημαίνει η ΔΑΟΚ, οι έλεγχοι και οι δειγματοληψίες τροφίμων θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς και το επόμενο χρονικό διάστημα σε όλη την τροφική αλυσίδα και σε όλα τα σημεία πώλησης, προκειμένου να διατίθενται στην κατανάλωση ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα.

 

 

Πηγη

Μειωμένη σε ποσοστό 7,6% εκτιμά το Διεθνές Συμβούλιο (IOC) την επερχόμενη παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου 2018-2019, η οποία προβλέπεται να κυμανθεί στους 3.064.000 τόνους. Επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του Περιοδικού Γεωργία – Κτηνοτροφία, που κυκλοφορεί στα περίπτερα, κι άλλα ακόμα του ΑγροΤύπου, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου αναφέρει για την παραγωγή 2018-2019 της Ελλάδας, ότι θα είναι μειωμένη σε ποσοστό 30,6%, φτάνοντας τους 240.000 τόνους. Για την Ισπανία το IOC αναμένει αύξηση της παραγωγής σε ποσοστό 23,4%, ήτοι στους 1.550.000 τόνους, την Ιταλία μείωση της τάξης του 37%, ήτοι 270.000 τόνους. Όσον αφορά στις επιτραπέζιες ελιές, τώρα, οι προβλέψεις του IOC κάνουν λόγο για μείωση 7% της παγκόσμιας παραγωγής, η οποία ειδικά στην Ελλάδα, αναμένεται να κινηθεί πτωτικά σε ποσοστό 27%, μην ξεπερνώντας τους 190.000 τόνους.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο μηνός Σεπτεμβρίου του IOC, η ευρωπαϊκή ελαιοπαραγωγή αναμένεται να αυξηθεί οριακά, σε ποσοστό 1,1%, φθάνοντας τους 2.207.000 τόνους, από 2.183.000 τόνους, την περίοδο 2017-2018.

Από τα στοιχεία του IOC προκύπτει ότι, μειωμένη θα είναι η παραγωγή σε Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Πορτογαλία, Μαρόκο και Τυνησία. Ωστόσο τη μεγάλη αυτή μείωση σ’ αυτές τις χώρες φαίνεται πως εξισορροπεί η Ισπανία.

Πιο συγκεκριμένα, το IOC προβλέπει για την Ισπανία μια παραγωγή 1.550.000 τόνους, με αύξηση 23,4%, από πέρσι. Αντίθετα, για την Ελλάδα, αναμένεται πως η παραγωγή θα αγγίξει τους 240.000 τόνους, καταγράφοντας μείωση 30,6% σε σύγκριση με πέρσι, την Ιταλία 270.000 τόνους και μείωση 37%, την Τουρκία 183.000 τόνους και μείωση 30,4%, την Πορτογαλία 130.000 τόνους και μείωση 3,6%.

Εκτός από τις χώρες, που προαναφέραμε, το IOC προβλέπει για την Τυνησία δραστική μείωση της παραγωγής, σε ένα ποσοστό κοντά στο 60%, μη ξεπερνώντας τους 120.000 τόνους.

Μείωση και στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς

Την πορεία που θα ακολουθήσει η παραγωγή ελαιολάδου, δηλαδή πτωτική, προβλέπει, το Διεθνές Συμβούλιο (IOC) και για τις επιτραπέζιες ελιές. Συγκεκριμένα, το IOC εκτιμά την παγκόσμια παραγωγή 2018-2019 σε 2,7 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 7%, σε σύγκριση με πέρσι.

Όσον αφορά την Ελλάδα και όπως έχει καταγράψει ο ΑγροΤύπος πολλές φορές με σχετικά ρεπορτάζ, το IOC «βλέπει» μια μείωση παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς σε ποσοστό 27% από πέρσι, στους 190.000 τόνους. Μείωση αναμένει το Συμβούλιο και για την Αίγυπτο, σε ποσοστό 10%, αλλά αύξηση για την Ισπανία, σε ποσοστό 9%.

Οι τιμές στα τέλη Σεπτεμβρίου

Στα 2,76 ευρώ ανά κιλό ήταν η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Ισπανία, αναφέρει το IOC, ενώ στην Ελλάδα 2,68 ευρώ το κιλό.

 

 

Πηγη

Προβάλλεται στο Λονδίνο τον Οκτώβριο η δεύτερη ταινία της Jumana Manna. Το φιλμ αποτυπώνει τη συνύφανση των παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών διατήρησης σπόρων και τις διεθνείς ανταλλαγές.

Στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος της Αρκτικής, σπόροι από όλο τον κόσμο φυλάσσονται στο Svalbard, σε έναν Παγκόσμιο Χώρο Αποθήκευσης Σπόρων (Global Seed Vault). Σε αυτό το κρυμμένο μέρος, υπάρχουν αποθέματα για ώρα ανάγκης, όπως η περίπτωση πολέμου.

Το φιλμ Wild Relatives (Άγριοι Συγγενείς) ξεκινά από ένα γεγονός που προσέλκυσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης του κόσμου: το 2012 ένα διεθνές ερευνητικό κέντρο για τη γεωργία, το ICARDA υποχρεώθηκε να μετεγκατασταθεί από το Αλέππο στον Λίβανο εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Το φιλμ εστιάζει στις καλλιέργειες στις άνυδρες περιοχές του κόσμου, τις οποίες μελετά το Διεθνές Κέντρο Αγροτικής Έρευνας στις Άνυδρες  Περιοχές (ICARDA). To 2012 ο οργανισμός εγκαταλείποντας τη βάση του στη Συρία, άφησε πίσω του την τράπεζα σπόρων. Αφού ξεκίνησε να λειτουργεί στην Κοιλάδα Bekaa του Λιβάνου αναζήτησε τα αποθέματα που είχε φυλάξει στον Παγκόσμιο Χώρο Αποθήκευσης Σπόρων στο Svalbard, αρχιπέλαγο ανάμεσα στη Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο. Το φιλμ παρουσιάζει την επιστροφή των σπόρων στον αποθηκευτικό χώρο μετά την επιτυχημένη μεταφύτευση και αναπαραγωγή. Γυναίκες πρόσφυγες νεαρής ηλικίας κάνουν επικονίαση με το χέρι χρησιμοποιώντας τσιμπιδάκι στις καλλιέργειες του Κέντρου Αγροτικής Έρευνας στον Λίβανο.

Άγριοι Συγγενείς ονομάζονται τα είδη φυτών που συνδέονται γενετικά με καλλιεργημένες σοδειές (που φτιάχνονται χημικά) από αγρότες σε όλο τον κόσμο. Αν αφεθεί στα δικά του μέσα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, ένας σπόρος μπορεί να εξελιχθεί ελεύθερα /άγρια. Όταν διασταυρώνεται με καλλιεργημένους σπόρους, νέες πιο ανθεκτικές ποικιλίες δημιουργούνται. Ακολουθώντας το μονοπάτι αυτής της ανταλλαγής σπόρων ανάμεσα στην Αρκτική και τον Λίβανο, παρακολουθούμε μια σειρά συναντήσεων ανθρώπινων και μη-ανθρώπινων ζωών καθώς απεικονίζεται αυτή η μεγάλης έκτασης διεθνής πρωτοβουλία και η εφαρμογή της στην Κοιλάδα Bekaa του Λιβάνου.

Μέσα από το ταξίδι αυτών των σπόρων – σημειώνεται στη σελίδα της Tate Modern - θίγεται το θέμα των εντάσεων ανάμεσα στο κράτος και το άτομο, στη βιομηχανική και την οργανική προσέγγιση στη διατήρηση των σπόρων, στην κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα. Ο παγωμένος χρόνος του αποθηκευτικού χώρου στο Svalbard με τις συμπαραδηλώσεις της καπιταλιστικής συσσώρευσης και θεσμικής επιρροής αντιδιαστέλλεται με την εναλλακτική της ανοιχτής πρόσβασης σε μια μικρή συλλογή σπόρων με τοπικές ποικιλίες του Σύρου πρόσφυγα Walid, σημειώνει το frieze.com.  

Σε ένα καρέ του φιλμ ένας ιερέας του Svalbard ανεβαίνει σε μια ξύλινη κατασκευή για να συνομιλήσει με έναν επιστήμονα με ειδίκευση στην κλιματική αλλαγή. Ένας άνδρας λέει στη σκηνοθέτη «Η επιχείρηση με τους πρόσφυγες αποφέρει περισσότερα κέρδη απ' ό,τι η επιχείρηση της καλλιέργειας σπόρων.»

Το frieze.com ανατρέχει με αφορμή το φιλμ στον Walter Benjamin που παραπονιόταν το 1936 ότι «Όσο πάει και λιγότερο συχνά συναντάμε ανθρώπους με την ικανότητα να πουν μια ιστορία όπως πρέπει.» Οι καιροί ήταν σκοτεινοί και ακόμη και όσοι αγαπούσαν τη λογοτεχνία έδειχναν λίγη υπομονή με την ποιητική αμφισημία. Ο προτιμώμενος τρόπος αφήγησης εκείνη την εποχή ήταν η πληροφόρηση, τα ισχυρά επιχειρήματα, οι πολλές λεπτομέρειες, χωρίς το παραμικρό να μένει ασύνδετο – υπογραμμίζει το frieze.com. Ο Benjamin αμφέβαλε για την ικανότητα αυτού του είδους να διαρκέσει. Μια καλή ιστορία πίστευε ο ίδιος έχει να κάνει με το να μένει κάτι κρυφό ώστε «να συγκεντρώνει τη δύναμή της και να την απελευθερώνει ακόμα και μετά από καιρό». Μια καλή ιστορία παίζει το μακροπρόθεσμο παιχνίδι: «Μοιάζει με τους σπόρους σιταριού που βρίσκονταν για αιώνες στα δωμάτια των πυραμίδων κλεισμένοι αεροστεγώς και διατήρησαν την ικανότητα βλάστησης.» Και αλλού έλεγε ο Benjamin «Θέλω να γράψω κάτι που να βγαίνει από τα πράγματα όπως το κρασί από τα σταφύλια.»

Ίσως μια τέτοια ιστορία είναι αυτή που περιγράφει το φιλμ διάρκειας 66 λεπτών που θα προβληθεί στην Tate Modern του Λονδίνου στις 10 Οκτωβρίου 2018.

 

 

 

Πηγη

Ντομάτες που εισήγαγαν δύο επιχειρήσεις εμπορίου αγροτικών προϊόντων από την Ιταλία και την Αλβανία, συνολικού βάρους 4.602 κιλών, κατάσχεσαν οι ελεγκτές τροφίμων του τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.


Ειδικότερα, έπειτα από ελέγχους και δειγματοληψίες στις ντομάτες και μετά από εργαστηριακή εξέταση, ανιχνεύτηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, τα προϊόντα αποσύρθηκαν άμεσα από την κατανάλωση και καταστράφηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, οι έλεγχοι και οι δειγματοληψίες τροφίμων θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς και το επόμενο χρονικό διάστημα σε όλη την τροφική αλυσίδα και σε όλα τα σημεία πώλησης, «προκειμένου να διατίθενται στην κατανάλωση ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα».

 

 

Πηγη

 

 

Σελίδα 1 από 9

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΙΑΣ - ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΔΑΚΟΣ

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ