Sensitive
Your Slogan Here
×
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.
Shopping cart
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Τηλέφωνα Παραγγελιών 2610 625.692
2610 526.320

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας στο facebook

Ειδήσεις απο Εξωτερικό

Ειδήσεις απο Εξωτερικό (83)

Μία δεκαετία ήταν αρκετή για να δει ο αγροτικός τομέας της Ευρώπης πτώση στο εργατικό του δυναμικό κατά 7,6 εκατ. άτομα. Tη δεκαετία από το 2005 μέχρι και το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες καταγράφεται πτώση στο εργατικό δυναμικό του ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα κατά 7,6 εκατ. άτομα. Συγκεκριμένα, 29,6 εκατ. άτομα δούλεψαν στον αγροτικό τομέα το 2005, όταν ο αριθμός αυτός έπεσε στα 22 εκατ. το 2015.


Η EUROSTAT, θέλοντας να υπολογίσει τα άτομα που δούλεψαν με πλήρη απασχόληση στον αγροτικό τομέα τα χρόνια αυτά, κατέγραψε τις μονάδες ετήσιας απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2015 από το σύνολο των 29,6 εκατ. ατόμων, που δούλεψαν στον αγροτικό τομέα, μόλις τα 11,7 δούλεψαν με πλήρη απασχόληση, ενώ το 2015 ο αριθμός μειώθηκε στα 9,5 εκατ. άτομα.
Τα άτομα αυτά αποτελούν κατά μέσο όρο το 4,4% του συνολικού εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη. Αντίθετα, σε τέσσερα κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η απασχόληση στον αγροτικό τομέα αντιστοιχούσε σε ποσοστό άνω του 10% της συνολικής απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα, στη Ρουμανία (25,8%), στη Βουλγαρία (18,2%), στην Ελλάδα (11,0%) και στην Πολωνία (11,0%). Πολύ χαμηλά μερίδια, κάτω από 2%, σημειώθηκαν στη Γερμανία (1,4%), στη Σουηδία (1,3%), στο Βέλγιο (1,2%), στη Μάλτα (1,2%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (1,1%) και στο Λουξεμβούργο (0,8%).
Σχεδόν τα 3/4 (72,8%) του αγροτικού δυναμικού στην ΕΕ των 28 είναι συγκεντρωμένο σε επτά χώρες, όπως η Ρουμανία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Βουλγαρία και η Γερμανία.


Πλήρης απασχόληση
Με βάση τα στοιχεία της EUROSTAT, από τα 22 εκατ. άτομα, που δούλεψαν στον αγροτικό τομέα το 2015, μόνο το 16,4% αυτών κατά μέσο όρο δούλεψαν με πλήρη απασχόληση στις εκμεταλλεύσεις. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά το 50% σε χώρες όπως η Τσεχία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Μάλτα, η Αυστρία, η Κύπρος και η Ρουμανία το ποσοστό βρίσκεται κάτω από το 10%. Ο αριθμός των ατόμων που δούλεψαν με πλήρη απασχόληση στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα βρίσκεται λίγο πάνω από το 10%.


Τα 3/4 του γεωργικού εργατικού δυναμικού προέρχονται από την οικογένεια

Οι εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα που είναι μέλη της οικογένειας αντιπροσώπευαν το 76,5% του συνόλου των εργαζομένων, όταν το 15,4% ήταν μόνιμοι εργάτες και το 8,1% ήταν εποχικοί εργάτες. Η γεωργία ήταν, κατά κύριο λόγο, οικογενειακή δραστηριότητα στα περισσότερα κράτη-μέλη. Σε χώρες όπως η Πολωνία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Ιρλανδία η οικογενειακή εργασία αντιστοιχούσε σε πάνω από το 90% των γεωργικών εργασιών. Αντίθετα, υπήρξε ένας μικρός αριθμός χωρών, στις οποίες η μη οικογενειακή εργασία αντιστοιχούσε σε περισσότερο από το 50% του εργατικού δυναμικού. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η Τσεχία (74,2%), η Σλοβακία (72,4%), η Γαλλία (59,0%) και η Εσθονία (53,6%). Η αναλογία εποχικού εργατικού δυναμικού, εκτός οικογένειας, υπερέβαινε το 10% σε έξι κράτη-μέλη, με τα υψηλότερα ποσοστά να αναφέρονται στην Ισπανία (18,7%), στην Ιταλία (14,8%) και στις Κάτω Χώρες (14,1%).

Όσον αφορά την Ελλάδα, το ποσοστό των ατόμων που δούλεψαν στην αγροτική εκμετάλλευση και ήταν μέλη της οικογένειας έφτασε στο 85,2%, με τους μόνιμους εργάτες μη μέλη της οικογένειας να βρίσκονται στο 3,7% και τους εποχικούς στο 11,1%.


Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τις περισσότερες γυναίκες στον αγροτικό τομέα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, για το 2016, το ποσοστό των γυναικών που εργάστηκε στη γεωργία στην ΕΕ ήταν πολύ μικρότερο από το μερίδιό τους στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού (35,1% τέναντι 45,9%). Όμως, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% του γεωργικού εργατικού δυναμικού σε πέντε κράτη-μέλη, την Αυστρία (44,5%), τη Ρουμανία (43,1%), την Πολωνία, την Ελλάδα και τη Σλοβενία (41,1% σε κάθε μία από τις τρεις χώρες). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά γυναικών αγροτών αναφέρθηκαν στη Δανία (19,9%) και στην Ιρλανδία (11,6%).

 

 

Πηγη

Τα φυτά κακάο απειλούνται με εξαφάνιση μέχρι το 2050, λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών και των ξηρότερων καιρικών συνθηκών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Τα κακαόδεντρα μπορούν να αναπτυχθούν μόνο μέσα σε μια στενή λωρίδα τροπικών δασών περίπου 20 μοιρών βόρεια και νότια του ισημερινού, όπου η θερμοκρασία, η βροχή και η υγρασία παραμένουν σχετικά σταθερές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Πάνω από το 50% της παγκόσμιας σοκολάτας προέρχεται από δύο μόνο χώρες στη δυτική Αφρική, την Ακτή του Ελεφαντοστού και την Γκάνα.

Ωστόσο αυτές οι περιοχές δεν θα είναι κατάλληλες για καλλιέργεια κακαόδεντρων τις επόμενες δεκαετίες. Μέχρι το 2050, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες θα ωθήσουν τις σημερινές περιοχές καλλιέργειας σοκολάτας σε πιο ορεινά εδάφη, πολλά από τα οποία σήμερα είναι προστατευόμενες περιοχές, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ).

Η Mars, η πολυεθνική εταιρεία τροφίμων αξίας 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γνωστή για τα προϊόντα σοκολάτας της, έχει ήδη αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και άλλων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία δεσμεύθηκε να διαθέσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια ως μέρος μιας προσπάθειας που στοχεύει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της επιχείρησης και της αλυσίδας εφοδιασμού κατά περισσότερο από 60% μέχρι το 2050.

Η Mars συνεργάζεται επίσης με το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλι στην Καλιφόρνια για τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων κακαόδεντρων, που θα είναι πιο ανθεκτικά και θα μπορούν να καλλιεργηθούν στις ίδιες περιοχές παρά την κλιματική αλλαγή, εξαλείφοντας την ανάγκη να μετακινηθούν οι καλλιέργειες ή να βρεθεί μια άλλη προσέγγιση.

 

 

 

Πηγη

Από τις 10.000 ποικιλίες αμπέλου που είναι γνωστές στον κόσμο, 13 ποικιλίες αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του παγκόσμιου αμπελώνα, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV).

 

Με βάση τα στοιχεία του 2015, ο Οργανισμός απαριθμεί τις 13 περισσότερο φυτεμένες ποικιλίες στον κόσμο, και μόνο αυτή η λίστα αντιπροσωπεύει το 1/3 των αμπελώνων στον κόσμο. Συνδυάζοντας τόσο τις επιτραπέζιες όσο και τις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου, πρώτη κατατάσσεται η ποικιλία Kyohō, η οποία καλύπτει 365.000 εκτάρια (4,8% των αμπελώνων στον κόσμο). Αυτή η ποικιλία σταφυλιών βρίσκεται στην Κίνα (44% του εθνικού αμπελώνα), στην Βραζιλία και στην Βόρεια Αμερική.

 

Η πρώτη ποικιλία οινοποιίας είναι το Cabernet Sauvignon, με 340.000 εκτάρια (4,5% των αμπελώνων στον κόσμο), που συναντάται σε όλο τον κόσμο (9% του αμπελώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες). Ακολουθεί η ποικιλία της σουλτανίνας (300.000 εκτάρια, 3,9% του παγκόσμιου αμπελώνα), στη συνέχεια το Merlot (266.000 εκτάρια, 3,5%). Ακολουθούν το Tempranillo και η Airen (231.000 και 218.000 ha, 3% και 2,8%), οι οποίες αποτελούν τις κυριότερες ισπανικές ποικιλίες (21% και 22% των εθνικών επιφανειών).

 

Κατάταξη των κυριότερων ποικιλιών αμπέλου που έχουν φυτευθεί παγκοσμίως το 2015 σύμφωνα με το OIV:

 

Kyohō (επιτραπέζια σταφύλια): 365.000 εκτάρια.
Cabernet Sauvignon (οινοποίησιμα σταφύλια): 340.000 εκτάρια.
Σουλτανίνα (οινοποιήσιμα σταφύλια, επιτραπέζια σταφύλια και σταφίδες): 300.000 εκτάρια.
Merlot (οινοποίησιμα σταφύλια): 266.000 εκτάρια.
Tempranillo (οινοποιήσιμα σταφύλια): 231.000 εκτάρια.
Airen (οινοποιήσιμα σταφύλια και για απόσταξη): 218.000 εκτάρια.
Chardonnay (οινοποιήσιμα σταφύλια): 211.000 εκτάρια.
Syrah (οινοποιήσιμα σταφύλια): 190.000 εκτάρια.
Grenache Noir (ή Granacha Tinta): 163.000 εκτάρια.
Red Globe (επιτραπέζια σταφύλια): 160.000 εκτάρια.
Sauvignon blanc (οινοποιήσιμα σταφύλια): 121.000 εκτάρια.
Pinot noir (ή Blauer burgunder): 115.000 εκτάρια.
Ugni blanc (ή Trebbiano Toscano): 111.000 εκτάρια.

 

 

 

 

Πηγη

Στα τέλη Νοέμβρη εγκαινιάστηκε στη Μούρθια ο μεγαλύτερος, πλέον, ψυκτικός χώρος λαχανικών στην Ευρώπη. Ευρισκόμενος μέσα σε ένα οικόπεδο 108.000 τ.μ, ο νέος ψυκτικός χώρος έχει εμβαδό 13.000 τ.μ. και μπορεί να διατηρήσει λαχανικά σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από τους -11 έως τους -30 βαθμούς Κελσίου. Το ύψος της επένδυσης της εταιρείας Fruveco, στην οποία ανήκει ο καινούριος χώρος ψύξης, έφτασε τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

 

Συνέχεια με ακόμα 70 εκ. ευρώ
Ο διευθυντής και γιος του προέδρου της Fruveco, Francisco Emilio Ramón, τόνισε ότι το τεράστιο κτίριο που εγκαινιάστηκε δεν είναι παρά μόνο η αρχή, καθώς θα ακολουθηθεί σύντομα από άλλες επεκτάσεις. Εξηγώντας αυτά τα σχέδια ο Ramón δήλωσε πως «ο στόχος μας είναι να πολλαπλασιάσουμε την παραγωγή και την ψύξη των λαχανικών επί τέσσερα, φτάνοντας τους 800.000 τόνους τον χρόνο.
Μέχρι τώρα, η εταιρεία Fruveco είχε εγκαταστάσεις μόνο στο El Raal της Μούρθια, όμως, καθώς οι μελλοντικές δραστηριότητες θα πραγματοποιούνται κυρίως στο βιομηχανικό πάρκο Las Salinas de Alhama, αυτό σημαίνει σύμφωνα με τον κ. Ramón, ότι η συνολική επένδυση θα φτάσει τα 90 εκατομμύρια ευρώ με την κατασκευή ακόμα τριών νέων χώρων ψύξης. Να σημειώσουμε πως μέχρι σήμερα η Fruveco έχει 200 εργαζόμενους, με στόχο αυτό το νούμερο να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια.

 

 

 

Πηγη

Στη Βρετανία τα καταστήματα Waitrose, προχώρησαν σε μια χριστουγεννιάτικη κίνηση marketing, καθώς εισήγαγαν στα ράφια τους λευκές μελιτζάνες, προσφέροντας μια ιδιαίτερη εποχιακή επιλογή για τα χριστουγεννιάτικά γεύματα.
Οι λευκές μελιτζάνες είναι όμοιες στο σχήμα με την κανονική μωβ ποικιλία αλλά έχουν κρεμ χρώμα και έχουν πιο ήπια γεύση. Κατά το μαγείρεμα απορροφούν λιγότερο λάδι από τις μωβ, πράγμα που σημαίνει ότι τις κάνει πιο ελαφρύ γεύμα με λιγότερες θερμίδες.
Η Gemma Hodgson, Υπεύθυνη αγορών λαχανικών της Waitrose σχολιάζει: «Είναι η τέλεια επιλογή για αυτήν την περίοδο του χρόνου να έχουμε αυτή τη «γιορτινή» μελιτζάνα στα ράφια μας και περιμένουμε να κάνει θραύση ανάμεσα στους πελάτες μας κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων.»

 

 

 

Πηγη

Μείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων µε σκληρό σιτάρι παγκοσµίως αυτή τη σεζόν και βελτίωση των τιµών παραγωγού, καθώς ταυτόχρονα θα περιοριστεί και ο όγκος των αποθεµάτων καταδεικνύουν τα στοιχεία.

 

Αιτία, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας Agrenda, οι χαµηλές τιµές στο σκληρό σιτάρι για δεύτερη συνεχόµενη καλλιεργητική περίοδο, που αποθάρρυναν τους παραγωγούς διεθνώς να σπείρουν. Και µπορεί η µείωση αυτή ποσοστιαία να µην είναι τόσο µεγάλη, ωστόσο το ξεκίνηµα της νέας σποράς δεν είναι θετικό και προµηνύει µικρότερες παγκόσµιες ποσότητες σκληρού. Εκτός από τον περιορισµό των εκτάσεων στις ΗΠΑ, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αναλυτές περιµένουν µείωση σε Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα (µικρή µείωση), ενώ η Ιταλία µάλλον θα «κινηθεί» σχεδόν στα ίδια στρέµµατα καθώς χάνουν έδαφος τα κριθάρια.

Σηµειωτέον ότι η παγκόσµια αυτή τάση για µείωση των εκτάσεων, θα µειώνει τα αποθέµατα όσο βαδίζουµε στο νέο έτος, ενώ θα στηρίζει τις τιµές, µε το βλέµµα πλέον των εµπόρων σε χρηµατιστηριακό επίπεδο αλλά και στη φυσική αγορά και των παραγωγών να στρέφεται στις αποδόσεις και τις παραγωγές της νέας σεζόν.

Σε επίπεδο εξαγωγών, η αγορά αυτό το διάστηµα κινείται µε φορτώσεις παλαιότερων συµβολαίων σκληρού σίτου και οι εξαγωγείς εµφανίζουν µεγάλη αντίσταση σε επίπεδα κάτω των 220 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας. Την ίδια ώρα οι Ιταλοί έµποροι δεν µπορούν να ανεβάσουν τις προσφορές τους σε επίπεδα ελκυστικά για τους τοπικούς προµηθευτές και ως αποτέλεσµα δεν ακούγονται νέες πωλήσεις.

 

Αύξηση τιµών το 2018 περιµένει η Rabobank

Τα καιρικά φαινόµενα, η αύξηση τιµών των εισροών και των µεταφορών αλλά και οι διακυµάνσεις των νοµισµατικών συναλλαγών, είναι οι 3 παράγοντες που σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα έρευνας της ολλανδικής τράπεζας Rabobank που θα αναταράξουν τη σταθερότητα των τιµών το 2018 σε παγκόσµιο επίπεδο και θα οδηγήσουν στην άνοδό τους. Εξετάζοντας κάθε εµπόρευµα ξεχωριστά η ολλανδική τράπεζα αναµένει ότι οι προοπτικές για το σιτάρι είναι καλές σε σχέση µε τις σηµερινές τιµές, λόγω του αναµενόµενου παγκόσµιου ελλείµµατος 7,5 εκατ. τόνων (εξαιρουµένης της Κίνας), οδηγώντας µια τάση προς την επανεξισορρόπηση µετά από ρεκόρ χαµηλών καλλιεργούµενων στρεµµάτων στις ΗΠΑ.

Ο Stefan Vogel, επικεφαλής των αγορών αγροτικών προϊόντων της Rabobank δήλωσε: «Από ιστορική άποψη, τα παγκόσµια αποθέµατα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων είναι υψηλά, γεγονός που διατηρεί σήµερα το περιβάλλον τιµών σχετικά ευνοϊκό.  Υπάρχουν όµως σύννεφα αβεβαιότητας στον ορίζοντα και τα αποθέµατα δεν αρκούν για να διατηρηθούν οι τιµές σταθερές».

 

Χαµηλό ρεκόρ σπορών στις ΗΠΑ

Μειωµένες κατά 9% υπολογίζει το USDA τις εκτάσεις µε σκληρό σιτάρι στις ΗΠΑ την περίοδο 2017-2018, κάνοντας λόγο για χαµηλό ρεκόρ, µε τη βάση για τη νέα σεζόν να αναµένεται ακόµα χαµηλότερη, σύµφωνα µε τις τελευταίες εκτιµήσεις.

Σύµφωνα µε το Reuters, οι Αµερικανοί αγρότες αναµένεται να επεκτείνουν τις καλλιέργειες καλαµποκιού και σόγιας ενώ θα µειώσουν τις σπoρές σιταριού στα 45 εκατ. στρέµµατα το 2018-2019, από το χαµηλό ρεκόρ των 46 εκατ. στρεµµάτων για το 2017-2018. Ο επικεφαλής οικονοµολόγος για τα προϊόντα INTL FCStone Arlan Suderman αναµένει ότι οι παραγωγοί σιταριού των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να φυτεύουν λιγότερο, λόγω της πίεσης των τιµών από τα παγκόσµια αποθέµατα σιταριού.

 
 
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 09:50

Ντίσκο-θερµοκήπιο στην Ιαπωνία!

Written by

Το ντίσκο-θερμοκήπιο είναι μια «ορχήστρα λαχανικών», που συνοδεύεται από ψυχεδελικά φώτα. Ως στόχο έχει να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να αγγίξουν, να µυρίσουν και να ακούσουν τα φυτά, σύµφωνα µε δηµοσίευµα της ιστοσελίδας Horti Daily. Όλα αυτά µοιάζουν µε σενάριο επιστηµονικής φαντασίας, όµως είναι πραγµατικότητα στο κέντρο του Τόκιο, χάρη στην ιαπωνική εταιρεία PARTY. Ο σκελετός του ντίσκο θερµοκηπίου έχει «στολιστεί» µε φώτα LED.
Επτά τύποι λαχανικών έχουν φυτευτεί µέσα και µόλις οι επισκέπτες αγγίξουν τα φυτά, ενεργοποιούν µία σειρά φωτεινών ενδείξεων και ήχων. Τα φώτα εµπνέονται από την ανάπτυξη των φυτών και τα ηχητικά εφέ δηµιουργήθηκαν από τον καλλιτέχνη Res Kunimoto, ο οποίος έφτιαξε µια µείξη ήχων από σπόρους που τρίβονται, φύλλα που αγγίζονται και φρούτα που τρώγονται, µε ήχους ορχηστρικών οργάνων. «Οι ντοµάτες είναι το βιολί, τα καρότα η τροµπέτα, τα λάχανα το όµποε, τα ραντίτσιο το φλάουτο, οι γλυκοπατάτες το πιάνο, οι µελιτζάνες η άρπα και οι κολοκύθες το κλαρινέτο», αναφέρει ο Kunimoto στην ιστοσελίδα The Spaces.

 

Πηγη

Όσο το θέμα της κλιματικής αλλαγής γίνεται όλο και πιο σοβαρό, η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες των κρατών όλου του κόσμου.

Στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας και κατ' επέκταση τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή στις καλλιέργειες, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τις γενετικές βάσεις των φυτών που είναι ανθεκτικά στην ξηρασία και προσπαθούν να αναπτύξουν καλλιέργειες που θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν σε ξηρές συνθήκες.

Οι καλλιέργειες που απαιτούν λιγότερο νερό θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά ευεργετικές σε ημι-άνυδρες περιοχές, όπου η ξηρασία μπορεί να είναι εξαιρετικά καταστροφική για τους τοπικούς πληθυσμούς.
Τα φυτά που είναι ανθεκτικά στην ξηρασία διαθέτουν ένα «μηχανισμό» γνωστό ως μεταβολισμό του κρασουλακενικού οξέος ή CAM, ο οποίος τους επιτρέπει να επιβιώσουν, παρά τα λιγοστά επίπεδα νερού.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, μια ομάδα ερευνητών εντόπισε το σύνολο των γονιδίων που στηρίζουν το CAM, θέτοντας τις βάσεις για τη μελλοντική γενετική των καλλιεργειών που θα αντέχουν περισσότερο στην ξηρασία.

Ο Dr. Xiaohan Yang, βιολόγος φυτών στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και συν-επικεφαλής της νέας μελέτης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το CAM είναι ένας αποδεδειγμένος μηχανισμός για τα φυτά που αντέχουν στην ξηρασία».

Το CAM είναι ουσιαστικά μια μορφή φωτοσύνθεσης στην οποία οι πόροι του φυτού μένουν ανοιχτοί μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και επιτρέπουν στο διοξείδιο του άνθρακα να μπει μέσα σ΄αυτά.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν ο ήλιος είναι έξω, οι πόροι παραμένουν κλειστοί, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια νερού που υπάρχει μέσα σ' αυτά.

Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά αυτά μπορούν να αντέξουν περισσότερο σε συνθήκες ξηρασίας.

Ο Dr. Yang καταλήγει: «Όπως αποκαλύπτουμε, τα δομικά στοιχεία που συνθέτουν τη φωτοσύνθεση, CAM, θα μας βοηθήσουν να βιομηχανοποιήσουμε τις μεταβολικές διεργασίες των κύριων καλλιεργειών όπως το ρύζι, το σιτάρι, η σόγια και να επιταχύνουμε την προσαρμογή τους σε περιβάλλοντα όπου τα επίπεδα του νερού είναι περιορισμένα».

 

 

Πηγη

Αν και ο τομέας των βιολογικών στη Γαλλία ανθίζει, η εγχώρια προσφορά δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση που κυμαίνεται από 15% έως 20% αναλόγως την κατηγορία. Για το λόγο αυτό ο κλάδος ελπίζει σε κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ από την αναθεώρηση της κυβέρνησης του Μακρόν της πολιτικής «από το χωράφι ως το πιάτο» (farm-to-fork), όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα foodnavigator.com.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε στα βιολογικά τρόφιμα ως ένα παράδειγμα «ποιοτικής αναβάθμισης» το οποίο χρειάζεται το γαλλικό σύστημα τροφίμων ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικό.
O τζίρος του κλάδου των βιολογικών στη Γαλλία έφτασε τα 7 δισ. ευρώ από το 2016 έως τους πρώτους 6 μήνες του 2017 και οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την Agence Bio γαλλική πλατφόρμα ενημέρωσης για τον κλάδο των βιολογικών.
Μιλώντας στην ιστοσελίδα foodnavigator με αφορμή το διεθνές σαλόνι για τα βιολογικά προϊόντα Natexpo στο Παρίσι, ο διευθυντής της Agence Bio, Florent Guhl, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να εξελιχθούν οι αγροδιατροφικές βιομηχανίες στη Γαλλία και ο τομέας των βιολογικών μπορεί να συμβάλλει σ’ αυτό, ειδικά όσον αφορά την πρόσβαση σε υγιεινά, ασφαλή και αειφόρα τρόφιμα. Η εξέλιξη έχει να κάνει με το να ακούσουμε τις απαιτήσεις των καταναλωτών για την προστασία του περιβάλλοντος και τα τοπικά προϊόντα και να ανταποκριθούμε σ’ αυτά. Ως εκ τούτου, πρέπει να αυξήσουμε την ποσότητα των βιολογικών τροφίμων στα πιάτα των Γάλλων».

 

 

Πηγη

Σε τροχιά «χαµηλών πτήσεων» έχει ευθυγραµµιστεί τα τελευταία χρόνια ο τοµέας της πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, εξέλιξη η οποία συνδέεται µε τις αδυναµίες των εθνικών προτύπων ποιότητας του ΕΛΓΟ (πρώην Agrocert), τις δυσκολίες που συνάντησε η διαδικασία του benchmarked schemes (συγκριτικά συστήµατα) µε τα αντίστοιχα πρότυπα του GLOBALG.A.P. και την αυτόνοµη πολιτική την οποία επέλεξαν να υιοθετήσουν οι µεγάλες εγχώριες αλυσίδες σούπερ µάρκετ.

Μια 20ετία περίπου µετά την πρώτη συστηµατική προσπάθεια αναδιοργάνωσης του τοµέα της πιστοποίησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (Καν. 1760 /17.07.2000), εξέλιξη η οποία συνοδεύτηκε, λίγο καιρό αργότερα, από τη δηµιουργία του Agrocert στην Ελλάδα και το πρώτο θεσµικό πλαίσιο για τις πιστοποιήσεις στην αγροτική παραγωγή, η εγχώρια αγορά δυσκολεύεται να βρει έναν σταθερό βηµατισµό σ’ αυτά τα θέµατα.

Η οικονοµική δυσπραγία των νοικοκυριών ελέω κρίσης και η µετατόπιση της καταναλωτικής ζήτησης σε φθηνότερα προϊόντα µη εγνωσµένης ταυτότητας δεν εξηγεί επαρκώς την «υστέρηση» που καταγράφεται στην ανάπτυξη του τοµέα. Αντίθετα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι αδυναµίες των εγχώριων προτύπων, οι ακριβές διαδικασίες πιστοποίησης και ο ελλιπής έλεγχος από την πλευρά των επίσηµων αρχών, ήταν οι κύριες αιτίες που κράτησαν την όλη διαδικασία σε υπολανθάνουσα µορφή. Επί της ουσίας, η πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων περιορίσθηκε κυρίως εκεί όπου υπήρχαν επιδοτήσεις (π.χ. βιολογικά, ΠΟΠ, Ολοκληρωµένη ∆ιαχείριση κ.α.), που σε αρκετές περιπτώσεις «έτρεξε» µόνο για να απορροφηθούν οι αντίστοιχες ενισχύσεις πιστοποίησης. Λίγοι δε, ήταν οι συντελεστές της αγοράς που πίστεψαν σ’ αυτή τη διαδικασία και την υποστήριξαν µε εξαγωγικό κυρίως προσανατολισµό και ενδιαφέρον για την κατάκτηση νέων δύσκολων διεθνών αγορών. Αντίθετα µε τα λεγόµενα εθνικά σήµατα ποιότητας (AGRO) στα χρόνια που µεσολάβησαν και κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία, το σύστηµα πιστοποίησης GLOBALG.A.P. διεύρυνε την παρουσία του διεθνώς και καθιερώθηκε ως ένα ασφαλές σήµα πιστοποίησης, το οποίο βασίζεται σε συστηµατικούς ελέγχους στα αντίστοιχα στάδια παραγωγής.
Μάλιστα, µε τον καιρό το GLOBALG.A.P.  εξελίχθηκε σε ένα δυναµικό πιστοποιητικό µε ειδικότερους βραχίονες για όλα τα στάδια της παραγωγής.Business to Business πιστοποιητικό από το χωράφι μέχρι το ράφι


Παγκόσμια πρόκληση
Επιχειρηματική απόδοση για τους παραγωγούς φέρνουν τα εξελιγμένα πρότυπα ποιότητας στα τρόφιμα


Οι τελευταίες καινοτοµίες των µελών και εταίρων που βρίσκονται στο άρµα του διεθνούς οργανισµού πιστοποίησης GLOBALG.A.P γύρω από την ασφάλεια των τροφίµων και τις ορθές γεωργικές πρακτικές, θα βρεθούν στο επίκεντρο του Φόρουµ που διοργανώνεται από κοινού µε τον Φορέα Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης TÜV HELLAS (TÜV NORD) στις 31 Οκτωβρίου στην Αθήνα.
Η διοργάνωση της Αθήνας, αποτελεί µέρος του GLOBALG.A.P. TOUR 2017, που ξεκίνησε το ταξίδι του στις 24 Φεβρουαρίου µε πρώτο σταθµό την Ρουµανία και αναµένεται να ολοκληρωθεί στις 6 ∆εκεµβρίου στην Αίγυπτο.
Στο Food Safety Forum «Ασφαλείς και Βιώσιµες Γεωργικές Πρακτικές», θα παραβρεθεί ο Πρόεδρος του GLOBALG.A.P., Guy Callebaut, για να παρουσιάσει τις παγκόσµιες προκλήσεις, τις λύσεις αλλά και τη διεθνή εµπειρία στον τοµέα της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Ο Dr. Friedrich Luedeke, Senior Expert/Training, του GLOBALG.A.P θα αναπτύξει τα νέα πρότυπα (CFP, CoC & GRASP) και τις θέσεις του Οργανισµού για τη βιωσιµότητα και την αειφορία, σε συνδυασµό µε ένα αναλυτικό στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης. 

Ο Θωµάς Αραπογιάννης, ∆ιευθυντής του Αγρο-∆ιατροφικού Τοµέα Νοτίου Ελλάδας της TÜV HELLAS (TÜV NORD) θα µοιραστεί µε το ακροατήριο τα συµπεράσµατα για την Ελληνική πραγµατικότητα µέσα από τη σπουδαία και ευρεία εµπειρία του Φορέα στον τοµέα των πιστοποιήσεων κατά GLOBAG.A.P, ενώ ο Γιώργος Κράββας, Scheme Manager και Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της GlobalG.A.P. στην Ελλάδα & Agrisystems Manager της TÜV HELLAS (TÜV NORD), θα αναφερθεί στα πεπραγµένα της Επιτροπής και τους Ελληνικούς στόχους.
Εκπρόσωποι των µεγαλύτερων Ελληνικών επιχειρήσεων στον τοµέα των τροφίµων θα αναπτύξουν τα ελληνικά δεδοµένα, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για το µέλλον, ενώ εκπρόσωποι supermarket από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν τις απαιτήσεις της αγοράς για ασφαλή τρόφιµα.

Το GLOBALG.A.P. αποτελεί κοινή προσπάθεια επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού λιανεµπορίου τροφίµων και αγροτικών προϊόντων Euro Retail Produce Working Group, µε στόχο τη θέσπιση κανόνων κοινής αποδοχής σε παγκόσµιο επίπεδο, την ανάπτυξη πλαισίου Ορθής Αγροτικής Πρακτικής (G.A.P.), τη συνεχή βελτίωση και κατανόηση της ορθής πρακτικής και την ανοιχτή επικοινωνία καταναλωτών και παραγωγικών κλάδων συµπεριλαµβανοµένων των παραγωγών και των εξαγωγέων - εισαγωγέων. Το Πλαίσιο Ορθής Γεωργικής Πρακτικής περιλαµβάνει την εφαρµογή ολοκληρωµένων συστηµάτων καταπολέµησης εχθρών (IPM) και ολοκληρωµένων συστηµάτων διαχείρισης καλλιεργειών (ICM) µε στόχο τη βραχυπρόθεσµη βελτίωση-αειφορία και τη χρήση των αρχών HACCP σε συνδυασµό µε την τήρηση Εθνικής και ∆ιεθνούς Νοµοθεσίας.

Αλυσίδα τροφίμων
Πάνω από 10.000 Συστήµατα Ποιότητας TÜV HELLAS


Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) είναι Οργανισµός Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης, µέλος του Γερµανικού Οργανισµού TÜV NORD GROUP. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 1987 παρέχοντας ανεξάρτητες υπηρεσίες Επιθεώρησης και Πιστοποίησης (Third Party Inspection-Certification), σε όλο το φάσµα των επιχειρήσεων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δηµόσιο τοµέα στους τοµείς της Τεχνολογίας, της Ποιότητας, της Ασφάλειας, της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος.

Μέχρι σήµερα έχει πιστοποιήσει περισσότερα από 10.000 Συστήµατα Ποιότητας παρέχοντας πιστοποιητικά µε διεθνή αναγνώριση που αποτελούν διαβατήριο εγκυρότητας στις διεθνείς αγορές. Στον τοµέα των Επιθεωρήσεων συµµετέχει και καθορίζει αποφασιστικά το παρόν και µέλλον της Ποιότητας των Τεχνικών Έργων έχοντας αναλάβει την επιθεώρηση και πιστοποίηση των µεγαλύτερων έργων υποδοµής της χώρας µας. Η ∆ιεύθυνση Εκπαίδευσης του Φορέα µε περισσότερα από 1.500 σεµινάρια και 20.000 συµµετέχοντες πρωτοπορεί στην ενδυνάµωση του σύγχρονου στελέχους µε εξειδικευµένη γνώση και ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα.

Τρία νέα «Πρότυπα» για πρόσθετη διαφάνεια στην αλυσίδα τροφίμων

Παρουσίαση στο Φόρουμ
Διαχωρισμός προϊόντων πιστοποιημένων και μη στις μονάδες επεξεργασίας

Το διεθνές πρωτόκολλο για την πιστοποίηση προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής GLOBALG.A.P. ανακοίνωσε τρία νέα πρότυπα, το Πρότυπο Επεξεργασίας Καλλιεργειών (CfP), το Πρότυπο Chain of Custody και το GRASP, τα οποία θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο Φόρουµ της Αθήνας.

Πρότυπο Επεξεργασίας Καλλιεργειών (CfP): Έίναι παρόµοιο µε το καθιερωµένο πρότυπο ολοκληρωµένης γεωργικής ασφάλειας (IFA) της GLOBALG.A.P., αλλά θα ισχύει για όλες τις καλλιέργειες που παράγουν προϊόντα για περαιτέρω επεξεργασία (µεταποίηση) αντί για καλλιέργειες που διακινούνται ως ολόκληρα και φρέσκα προϊόντα. Το CfP θα καλύπτει καλλιέργειες που πρόκειται να καταψυχθούν, να αποξηρανθούν, να χρησιµοποιηθούν για την παρασκευή προψηµένων γευµάτων και να χρησιµοποιηθούν για ζωοτροφές, µεταξύ άλλων τύπων επεξεργασίας. Οι καλλιέργειες αυτές θα διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο µε τις καλλιέργειες IFA, µε δύο διαφορές:

  •   Πρώτον την προσέγγιση που βασίζεται στον κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίµων και
  •   ∆εύτερον τους κανόνες ελέγχου.

Η παραγωγή προϊόντων που προορίζονται για µεταποίηση συνεπάγεται διαφορετικούς κινδύνους σε επίπεδο αγροτικής εκµετάλλευσης και ως εκ τούτου το πρότυπο CfP προσεγγίζει την εκτίµηση κινδύνου για την ασφάλεια των τροφίµων σε επίπεδο εκµετάλλευσης διαφορετικά. Το CfP διαφέρει επίσης ως προς το ότι είναι µη διαπιστευµένο πρότυπο. Οι παραγωγοί πραγµατοποιούν είτε αυτοαξιολογήσεις είτε εσωτερικές επιθεωρήσεις ή δέχονται επιθεωρήσεις / ελέγχους από εγκεκριµένο φορέα πιστοποίησης.

Πρότυπο Chain of Custody  GLOBALG.A.P (CoC): Αποτελεί µία βασική πιστοποίηση  για όλους τους παραγωγούς και τους λιανοπωλητές που χειρίζονται τα πιστοποιηµένα προϊόντα του GLOBALG.A.P. Η διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα εφοδιασµού εγγυάται την ακεραιότητα του προϊόντος των παραγωγών και καθησυχάζει τους καταναλωτές. Το νέο αυτό πρότυπο, λοιπόν, ήρθε για να εξασφαλίσει ότι οποιοδήποτε προϊόν φέρει ετικέτα του GLOBALG.A.P ή πωλείται ως GLOBALG.A.P. πιστοποιηµένο προϊόν προέρχεται από πιστοποιηµένες από το πρωτόκολλο γεωργικές εκµεταλλεύσεις. Το Πρότυπο CoC ταυτοποιεί την κατάσταση του γεωργικού προϊόντος σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, από το αγρόκτηµα στο λιανοπωλητή. Καθορίζει αυστηρές απαιτήσεις για τη διαχείριση των πιστοποιηµένων προϊόντων και τον κατάλληλο διαχωρισµό των πιστοποιηµένων και µη πιστοποιηµένων προϊόντων στις µονάδες επεξεργασίας.

Πρότυπο GRASP: Αναπτύχθηκε από τα µέλη του GLOBALG.A.P ως πρόσθετο προϊόν για την Αξιολόγηση Κινδύνου Κοινωνικών Πρακτικών (Risk Assessment on Social Practice). Η ορθή γεωργική πρακτική δεν αφορά µόνο τα προϊόντα, αλλά και τους ανθρώπους οπότε το συγκεκριµένο Πρότυπο έρχεται ως εθελοντική ενότητα έτοιµη προς χρήση για την αξιολόγηση των κοινωνικών πρακτικών στο αγρόκτηµα, την αντιµετώπιση συγκεκριµένων πτυχών της υγείας, της ασφάλειας και της ευηµερίας των εργαζοµένων. Σχεδιάστηκε για να συµπληρώσει τον Οργανισµό Πιστοποίησης του GLOBALG.A.P για κοινωνικά ζητήµατα. Ο Οργανισµός Πιστοποίησης που έχει εγκριθεί για το GRASP διεξάγει την αξιολόγηση των παραγωγικών εγκαταστάσεων των παραγωγών. Στη συνέχεια, τα αποτελέσµατα της αξιολόγησης µεταφορτώνονται στη Βάση ∆εδοµένων του GLOBALG.A.P., που δείχνει το επίπεδο συµµόρφωσης και είναι ορατά στους εταίρους της αλυσίδας εφοδιασµού της βιοµηχανίας και στους αγοραστές στους οποίους έχει χορηγηθεί πρόσβαση. Οι αξιολογήσεις αυτές διεξάγονται ετησίως και ισχύουν για ένα χρόνο.

Η πιστοποίηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων είναι στοιχείο πολιτισµού


H πιστοποίηση αποτελεί διαχρονικά ένα από τα σηµαντικότερα κεφάλαια στην παγκόσµια αγορά καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών. Ιδίως στον αγροδιατροφικό τοµέα συνιστά, αναγνωρισµένο διεθνή κώδικα για την αξιόπιστη µεταφορά σηµαντικών πληροφοριών από τον παραγωγό, προς τον επόµενο κρίκο της αλυσίδας, έως και τον καταναλωτή ολοένα και περισσότερο. Άλλωστε οι πληροφορίες που συνοδεύουν ένα προϊόν συνθέτουν την επίσηµη ταυτότητά του, στην οποία θεµελιώνεται και η εµπορική του επιτυχία στις αγορές που απευθύνεται.
Παράλληλα, ο επιχειρηµατικός κόσµος, σε διεθνή κλίµακα, είναι ήδη ευαισθητοποιηµένος σχετικά µε τη διερεύνηση και την επιβεβαίωση της ποιότητας ενός αγροτικού προϊόντος (για παράδειγµα Βιολογική Γεωργία, Ολοκληρωµένη ∆ιασφάλιση Agro 2.1-2.2, GLOBALG.A.P., Μη Γενετικώς Τροποποιηµένο-VLOG). Έτσι εµβαθύνει διαρκώς σε θέµατα περιβαλλοντικής, κοινωνικής, αλλά και οικονοµικής αειφορίας σε όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας.  
Αυτοί ακριβώς οι άξονες αξιολογούνται και αναδεικνύονται  µέσα από τη διαδικασία της πιστοποίησης µε πιο εξειδικευµένα διεθνή πρότυπα (όπως τα GRASP, FSC, IFS, BRC, FSSC2200), αλλά και ιδιωτικές προδιαγραφές πιστοποίησης, οι οποίες συνειδητά υιοθετούνται από επιχειρηµατικά σχήµατα, µεγάλων µεγεθών, στον αγροδιατροφικό χώρο.

Στο πλαίσιο µάλιστα της διασφάλισης και ενίσχυσης ηθικών αξιών και κωδίκων δεοντολογίας στην αλυσίδα αγροδιατροφής, διεθνή συστήµατα πλήρως εξειδικευµένων ελέγχων, αξιοποιούν όλα τα κανάλια επικοινωνίας για τα αγροτικά προϊόντα, ενηµερώνοντας σχετικά ολοένα και περισσότερους. Η TÜV AUSTRIA HELLAS, µε στόχο να αναδείξει τα πιστοποιηµένα ελληνικά προϊόντα που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του σύγχρονου πολιτισµού της χώρας µας, επενδύει υπεύθυνα στο portfolio των υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της και ανεβάζει τον πήχη στον ελληνικό αγροδιατροφικό τοµέα.

 

 

Πηγη

Σελίδα 1 από 6

1ο Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αλ. Υψηλάντου 149, Πάτρα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-625692

EMAIL
info@agrofitiki.com

2o Κατάστημα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Δημοκρατίας 72, Οβρυά

ΤΗΛΕΦΩΝΟ- FAX
2610-526320

EMAIL
info@agrofitiki.com

Κλάδεμα Ροδακινιάς 1 έτους σε Μονόκλωνη Διαμόρφωση

facebook

facebook  

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ