Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Άμεσα πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου ζητούν πλέον 15 χώρες της ΕΕ

Κορυφώνεται πίεση για να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου στην Πράγα, αφού ο χρόνος δεν επαρκεί για κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης προς συζήτηση στη μεθαυριανή, προπαρασκευαστική έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας.

Το άλμα 20% στην τιμή του φυσικού αερίου στον διεθνή κόμβο TTF (στα 208 ευρώ/MWh από 175 ευρώ/MWh προχθές) εν μέσω οργίου φημολογίας για δολιοφθορά στον αγωγό Nord Stream 1 επανέφερε την αίσθηση του επείγοντος στη συζήτηση και ξανανέβασε το θερμόμετρο της γεωπολιτικής έντασης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο αριθμός των χωρών που έχουν υπογράψει την επιστολή με την οποία ζητείται επιτακτικά από την Κομισιόν να καταθέσει νομοθετική πρόταση για το πλαφόν το ταχύτερο δυνατό έχει αυξηθεί στις 15: Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία, Πολωνία, Μάλτα, Σλοβακία, Ισπανία, Λιθουανία, Λετονία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Γαλλία.

Οι χώρες-υπέρμαχοι κάνουν λόγο για έναν «κινητό κόφτη», ένα «ρευστό» πλαφόν που θα παρακολουθεί τις τιμές του φυσικού αερίου, όπως διαμορφώνονται σε άλλες αγορές, π.χ. στις ΗΠΑ ή στην Ασία. Με τον τρόπο αυτό -υποστηρίζουν- το καύσιμο θα εξακολουθήσει να ρέει στην Ευρώπη καθώς οι τιμές θα είναι ελκυστικές, χωρίς να είναι υπερβολικές.  Από την άλλη, υπάρχουν 12 χώρες που δεν έχουν υπογράψει την επιστολή.

Πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου κατέθεσε στην Κομισιόν ο Έλληνας ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας. Το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από ένα ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα που εισηγείται να επιβληθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του καυσίμου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για παραγωγή ρεύματος. Πρόκειται ουσιαστικά για την «εξαγωγή» του τέλους που εξήγγειλε ο κ. Σκρέκας στις εγχώριες εταιρείες την περασμένη εβδομάδα, με στόχο την άντληση επιπλέον 400 εκατ. ευρώ ετησίως για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Στη σχετική επιστολή που εστάλη στις Βρυξέλλες αναφέρεται ότι από το εν λόγω τέλος θα μπορούσαν να εισπραχθούν ετησίως 9 δισ. ευρώ, πόροι που θα μπορούσαν να συνδυαστούν με χαμηλότοκο δάνειο 80 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα εξυπηρετείται από τα ετήσια έσοδα της ειδικής εισφοράς. Με δεδομένο πάντως ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί φυσικού αερίου εξαιρούνται ρητά από την πρόταση της Ε.Ε. για το πλαφόν στα υπερέσοδά τους, δύσκολα θα μπορούσε να «περάσει» η επιβολή ενός τέτοιου τέλους.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Σχόλια (0)

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.