Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Άμεση προτεραιότητα η απασχόληση των ανέργων στον πρωτογενή τομέα

Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Εύλογα δηµιουργούνται πολλά ερωτήµατα/διαπιστώσεις, οι οποίες θα ξενίσουν σε πολλούς αλλά δε νοµίζω να διαφωνήσει κανείς:

Τα νούµερα αυτά δεν είναι πραγµατικά. Υπάρχουν πολλοί που απασχολούνται, απαιτώντας να µην ασφαλιστούν, ώστε να µπορούν να καρπούνται τα όποια επιδόµατα κατά καιρούς υπάρχουν.

Με 1.000.000 ανέργους, πως είναι δυνατόν να µην µπορούν να βρεθούν εργατικά χέρια για τον πρωτογενή τοµέα;

Στην Περιφέρεια Κεντρικής και ∆υτικής Μακεδονίας κάνουν αγώνα χρόνια τώρα να βρουν εργατικά χέρια για τη συλλογή της παραγωγής των δέντρων. Γιατί; 28.887 ανέργους καταγράφει η κατάσταση Ιουλίου.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τα τελευταία δύο έτη, µειώνεται δραµατικά η καλλιέργεια πιπεριάς και καπνού διότι δεν υπάρχουν εργατικά χέρια και δεν ρισκάρουν να µείνει η παραγωγή στο χωράφι. Γιατί; 66.424 ανέργους καταγράφει η κατάσταση Ιουλίου.

Για να µην αναφερθώ στις κοινές επιχειρήσεις οι οποίες σταµατούν το delivery διότι δεν υπάρχει κανείς να απασχοληθεί…

Μα τότε, που είναι οι άνεργοι οι περιγράφονται στις καταστάσεις του ΟΑΕ∆;;

Έχουµε φτάσει στο σηµείο να παρακαλάνε οι αγρότες – παραγωγοί τον άνεργο να πάει για δουλειά και ο άνεργος να µην δέχεται. Προφανώς και δεν είναι όλοι τεµπέληδες. Μα τότε γιατί αρνούνται να εργαστούν;

∆ιότι για την απασχόληση απαιτείται ασφάλιση. Αυτό σηµαίνει ότι καταργείται η κάρτα ανεργίας και σταµατά το επίδοµα. Και καλά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η απασχόληση θα είναι µόνιµη, αξίζει τον κόπο. Άλλωστε ο σκοπός της ύπαρξης της κάρτας ανεργίας είναι η εύρεση εργασίας.

Τι γίνεται όµως όταν απασχολείται κάποιος ο οποίος κόβει την κάρτα ανεργίας πολλών µηνών, ελπίζοντας σε µία µόνιµη εργασία και στην πράξη µετά από µερικές µέρες διαπιστώνει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει να εργάζεται; Χάνεται η κάρτα ανεργίας και µαζί της τα όποια επιδόµατα εισέπραττε µέχρις ότου βρει εργασία ξανά.

Με το άρθρο 30 του νόµου 4691/2020: «Ρυθµίσεις αρµοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναβάθµιση και τον εκσυγχρονισµό του αγροτικού τοµέα και άλλες διατάξεις» προστέθηκε 2η παράγραφος στο άρθρο 92 του ν. 4461/2017 (Α’ 38) και διαµορφώθηκε ως εξής:

«Άρθρο 92 Περιστασιακή εργασία εγγεγραµµένων ανέργων:

  1. Άνεργοι εγγεγραµµένοι στα µητρώα του Οργανισµού Απασχόλησης Εργατικού ∆υναµικού, που πραγµατοποίησαν ως και εβδοµήντα (70) ηµεροµίσθια ανά δωδεκάµηνο, µπορούν µε αίτησή τους προς τον ΟΑΕ∆ να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρουµένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους και κάθε χρονικού διαστήµατος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραµµένοι άνεργοι.
  2. Η ως άνω απασχόληση εφόσον πραγµατοποιείται σε αγροτικές εργασίες δεν αποτελεί λόγο διακοπής της καταβολής της επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους αυτής».

Τα 70 ηµεροµίσθια που δίνονται περιθώριο στον άνεργο να υλοποιήσει, χωρίς να απολέσει την κάρτα ή το ταµείο ανεργίας, ευελπιστώ ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να δουν επιτέλους εργατικά ηµεδαπά χέρια στα χωράφια τους, αλλά και στους άνεργους να µπορέσουν να κάνουν κάποια µεροκάµατα χωρίς το φόβο της απώλειας των όποιων ευεργετηµάτων του ΟΑΕ∆.

Ελπίζω κι εύχοµαι, σύντοµα, να δούµε ξανά ελληνικά εργατικά χέρια στην ύπαιθρο. Συνεχώς το λέµε: χωρίς την προστασία της αγροτικής παραγωγής, δεν υπάρχει ούτε µεταποίηση, ούτε υπηρεσίες. Καλό είναι να γίνει κατανοητό αυτό από όλη την κοινωνία και τους ανθρώπους της.

 

Φορολογικές δηλώσεις:Το υπουργείο Οικονοµικών… στον κόσµο του

Κύριοι, υπουργοί, υπάρχει ένας µύθος (µουραπά το λένε στο χωριό µου) που λέει: «µην κάνεις µνηµόσυνο µε ξένα κόλλυβα». Όλες οι Εφορίες τον Αύγουστο είναι διαλυµένες γιατί λείπουν οι υπάλληλοι σε διακοπές, τα ∆ικαστήρια είναι κλειστά, εσείς οι ίδιοι στο ΥπΟικ δεν δέχεστε υποβολή ενδικοφανών προσφυγών όλο τον Αύγουστο… Εσείς λοιπόν τι έχετε πάθει µε τις φορολογικές δηλώσεις; Τι κόλληµα έχετε φάει και θεωρείτε ότι όλα βαίνουν καλώς;

Πηγή: agronews.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.