Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Έβαλε τέλος στην πτωτική τάση το Χρηματιστήριο Αθηνών

Αντίδραση έπειτα από αρκετές ημέρες πτώσης σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας τα βήματα των διεθνών αγορών και την αισιοδοξία που έφεραν στην επενδυτική κοινότητα τα σημάδια ενίσχυσης της οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα, αν και η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων και οι φόβοι για νέα lockdowns παραμένουν στο ραντάρ των διεθνών χαρτοφυλακίων. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί ωστόσο είναι πως στο τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης εμφανίστηκαν κάποιες πιέσεις οι οποίες απομάκρυναν τον Γενικό Δείκτη από τα υψηλά ημέρας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, επίσης σημαντικό είναι πως το ριμπάουντ του Χ.Α. δεν συνοδεύτηκε με έκρηξη τζίρου, κάτι που θα μαρτυρούσε την αύξηση των επενδυτικών θέσεων στην ελληνική αγορά, γεγονός που καταδεικνύει πως αυτή η άνοδος του Γενικού Δείκτη είχε κυρίως τεχνικά χαρακτηριστικά. Σημαντική πάντως ήταν η στήριξη από επιλεγμένα blue chips καθώς και το άλμα που σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα μια ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,18% στις 625,20 μονάδες, με ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 631,43 μονάδες (+ 2,19%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,44 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,09% στις 1.489,58 μονάδες, ενώ στο +1,53% και στις 850,76 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι Ελλάκτωρ (+5,74%), Βιοχάλκο (+4,29%) και Coca-Cola (+2,99%), ενώ στα αρνητικά έκλεισαν μόνο τέσσερις τίτλοι (Jumbo, OTE, Motor Oil, Σαράντης).

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,97% κλείνοντας στις 302,23 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει άνοδο 0,58%, την Εθνική να κλείνει στο +1,26%, την Πειραιώς στο 2,26% και τη Eurobank να ξεχωρίζει με άλμα 3,49%.

Παρά τη χθεσινή (και πιθανώς τεχνική) αντίδραση στο Χρηματιστήριο, το γεγονός παραμένει, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, πως αυτό το διάστημα διανύουμε κρίσιμες ημέρες τόσο στο μέτωπο με την Τουρκία όσο και στο μέτωπο με την COVID-19, μιας και είναι διάχυτος ο φόβος για ένα νέο lockdown, με την κυβέρνηση να προσπαθεί με κάθε τρόπο να το αποφύγει. Από την άλλη, ο φόβος για το τι θα συμβεί μετά τις αμερικάνικες εκλογές κάνει τους αγοραστές να είναι πολύ προσεκτικοί.

Σημαντικό για τη συνολική εικόνα της αγοράς είναι πως αν και τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου των εισηγμένων έως τώρα έδειξαν πτώση κατά μέσον όρο 20% στον τζίρο και πάνω από 80% στα κέρδη, υπήρξαν αρκετές εισηγμένες που βελτίωσαν αισθητά την κερδοφορία τους, με το ταμπλό στις περισσότερες των περιπτώσεων να τις επιβραβεύει. «Η αγορά μέρα με τη μέρα μάς δείχνει ότι οι σωστές επιλογές κάνουν και τη διαφορά στην απόδοσή μας. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε συνηθίσει τα χλωρά να καίγονται με τα ξερά και πλέον βιώνουμε μια περίοδο που μπορεί να μην έχουμε καλή εικόνα στο σύνολο της αγοράς, παρ’ όλα αυτά οι μέτοχοι των καλών εταιρειών ανταμείβονται. Επιμένουμε πως η αγορά θα αλλάξει εικόνα από τη στιγμή που ο τραπεζικός κλάδος θα εξυγιανθεί και θα καταφέρει να λειτουργήσει ομαλά για τον λόγο που έχει δημιουργηθεί», καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Πηγή

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.