Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Έκοψε την παροχή αερίου σε Πολωνία Βουλγαρία η Gazprom, ράλι στις τιμές

Η Gazprom έκοψε την παροχή φυσικού αερίου την Τετάρτη το πρωί στις Βουλγαρία και Πολωνία επειδή δεν πλήρωσαν τον ενεργειακό κολοσσό σε ρούβλια.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι πρώτες χώρες στις οποίες ο κύριος ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία.

Τα ολλανδικά futures βρέθηκαν να σημειώνουν νωρίτερα άλμα 24% στα 127,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο από την 1η Απριλίου, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Αυτή την ώρα ενισχύονται 10% στα 113,5 ευρώ. 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαίτησε από τις χώρες που χαρακτηρίζει “μη φιλικές” να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα πληρωμής, βάσει του οποίου θα ανοίγουν λογαριασμούς στην Gazprombank και θα πραγματοποιούν πληρωμές για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου σε ευρώ ή δολάρια που θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Η Πολωνία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια και έχει προγραμματίσει να μην παρατείνει τη σύμβαση φυσικού αερίου με τη Gazprom μετά τη λήξη της στο τέλος του τρέχοντος έτους.

“Οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που παρέχεται από την 1η Απριλίου πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας τον νέο τρόπο πληρωμών, για τον οποίο οι αντισυμβαλλόμενοι ενημερώθηκαν εγκαίρως”, ανακοίνωσε η Gazprom την Τετάρτη.

Βουλγαρία: Η Gazprom παραβιάζεται τους όρους της σύμβασης

Ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Νικόλοφ δήλωσε σήμερα πως το προτεινόμενο σύστημα πληρωμών από πλευράς Ρωσίας ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τη χώρα του. 

Τόνισε ακόμη ότι η Σόφια έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με τη ρωσική εταιρεία Gazprom.

Ο Νικόλοφ πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία ακολουθεί τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία καλεί τις χώρες να μην πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως έχει ζητήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Καθώς τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο”, εκτίμησε ο Βούλγαρος υπουργός.

Πηγή: Capital.gr

 

«Ράλι» στις τιμές του φυσικού αερίου μετά τις προειδοποιητικές «βολές» της Ρωσίας στην Ευρώπη

Άμεση είναι η αντίδραση των αγορών και συγκεκριμένα του φυσικού αερίου στην πρώτη κίνηση της Ρωσίας να διακόψει τις ροές προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, κλιμακώνοντας έτσι τις περιφερειακές εντάσεις και στέλνοντας προειδοποιητικές «βολές» στην Ευρώπη ότι θα ακολουθήσει εν μέσω αντιπαράθεσης σχετικά με τις πληρωμές τόσο του φυσικού αερίου όσο και του πετρελαίου σε ρούβλια.

Τα ολλανδικά συμβόλαια (Ιουνίου, Ιουλίου) φυσικού αερίου σημειώνουν άνοδο 16,32% στα 119 ευρώ ανά μεγαβατώρα, βλέποντας και τα 127,50 ευρώ που αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου.

Πηγή: Insider.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.