Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Έκτακτες ενισχύσεις σε αγρότες για φυσικές καταστροφές με νέα ΚΥΑ

Εν αναμονή σχετικής Κοινής Απόφασης υπουργών για τη χορήγηση αποζημιώσεων σε περιπτώσεις ακραίων ζημιών εξαιτίας φυσικών καταστροφών βρίσκεται η ρύθμιση που προβλέπεται στο «Προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης βάσει του Προσωρινού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιχειρήσεις με μεγάλες οικονομικές απώλειες, σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές».

Το παραπάνω προκύπτει από σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Προεδρείου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), με σκοπό την ενημέρωση και τον συντονισμό των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας.

Σύμφωνα με την ΕΘΕΑΣ, μέσω της ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την οποία θα καθοριστούν, μεταξύ άλλων οι δικαιούχοι, η μεθοδολογία προσδιορισμού του ύψους της ενίσχυσης, οι προϋποθέσεις χορήγησης, η διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης, τα απαιτούμενα  στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης καθώς και ο τρόπος καταβολής της. Πρόκειται για ρύθμιση που περιγράφεται στο άρθρο 14 του νόμου 4859(Α΄228/27-11-2021).
Στο πλαίσιο υλοποίησης του ανωτέρω μέτρου, κατόπιν αιτήματος προς τον  Υφυπουργό Οικονομικών  κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με την συμμετοχή του Προεδρείου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), με σκοπό την ενημέρωση και τον συντονισμό των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας.

Ταυτόχρονα συζητήθηκε και το θέμα της διαδικασίας καθορισμού των περιοχών που έχουν υποστεί ζημίες από φυσικές καταστροφές, ως «πληγείσες περιοχές» έτσι ώστε να τύχουν των ευεργετημάτων που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. ανέλαβε την δέσμευση να ενημερώσει τις ενδιαφερόμενες Οργανώσεις της χώρας και να συντονίσει τις ενέργειες, έτσι ώστε να προετοιμάσουν έγκαιρα τους σχετικούς φακέλους των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μετά την προβλεπόμενη έκδοση της ανωτέρω Κοινής Υπουργικής Απόφασης και εξέφρασε την ικανοποίησή της προς τον κ. Βεσυρόπουλο για την συμβολή του στην ευμενή αντιμετώπιση των αιτημάτων της.

Πηγή: agronews.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.