Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και ισχνές θεσμικές παρεμβάσεις επιβραδύνουν το ελληνικό ελαιόλαδο

Σημαντική έλλειψη ρευστότητας και ισχνές θεσμικές παρεμβάσεις επιβραδύνουν την ελληνική αγορά ελαιολάδου την στιγμή που με την ίδια κοινωνικοοικονομική συνθήκη που επιβάλλει η πανδημία,  οι ανταγωνιστές της Ιβηρικής και της γειτονικής Ιταλίας, έχουν να επιδείξουν πρόοδο σε ό,τι αφορά στις τιμές του προϊόντος, την παρουσία του στο ράφι και την εξέλιξη της καλλιέργειας σε σχέση με το 2019.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία βρίσκεται πλέον στα 2,70 ευρώ το κιλό, 50 λεπτά περίπου πάνω από τα αντίστοιχα επίπεδα του προηγούμενου Δεκεμβρίου και οδεύει προς τα 3 ευρώ, ενώ η Ιταλία έχει επιστρέψει σε εύρος τιμών άνω των 5 ευρώ. Στην Ελλάδα, φαίνεται ότι καμία εταιρεία δεν μπορεί να απορροφήσει από μόνη της λόγου χάριν μια ποσότητα 3.000 τόνων φρέσκου ποιοτικού ελαιολάδου, που αντιστοιχεί στην έως τώρα παραγωγή μιας περιοχής όπως είναι η Μονεμβασιά.

«Ακόμα και με 3 ευρώ να δώσουμε το φρέσκο ελαιόλαδο της περιοχής, καμία εταιρεία δεν έχει τώρα 3 εκατομμύρια διαθέσιμα για να αγοράσει τους 3.000 τόνους που έχουμε ετοιμοπαράδοτους. Ούτε μπορεί να βρει να τα δανειστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Agrenda άνθρωπος της αγοράς από την Λακωνία.

Φαίνεται λοιπόν ότι στο ίδιο υφεσιακό περιβάλλον και από την ίδια εμπορική γραμμή εκκίνησης, αφού πέρυσι όλες οι χώρες παραγωγοί ελαιολάδου παρουσίασαν μειωμένες τιμές, οι ανταγωνιστές της Ελλάδας, κατάφεραν να διαχειριστούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο τα εργαλεία ανάκαμψης που είχαν στη διάθεσή τους. Η σιωπή των συντελεστών του κλάδου εκτός του ότι μαρτυρά το έλλειμμα ρευστότητας στην εγχώρια αγορά, έρχεται να ομολογήσει πως οι πανηγυρισμοί στην πλατεία Βάθη για την στήριξη της ελαιοκομίας αφορούν σε παρεμβάσεις πολλών εκατομμυρίων, χωρίς όμως ουσιαστικό αντίκρισμα.

Ως γνωστόν, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόκειται να μοιραστούν 126 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις των 1.000, έως 2.000 ευρώ σε 145.000 κατ’ επάγγελμα παραγωγούς. Σίγουρα κάθε στήριξη είναι καλοδεχούμενη από τον αγροτικό κόσμο, ωστόσο το ποσό της ενίσχυσης είναι ανεπαίσθητο τελικά, σε περίπτωση που επαναληφθεί το εμπορικό μοτίβο του 2019. Από την άλλη η Ιταλία, με σχεδόν 15 εκατ. ευρώ παραπάνω, διαμόρφωσε ένα ταμείο χαμηλότοκων εγγυημένων δανείων που αφορά αποκλειστικά στην στήριξη του ελαιοκομικού τομέα. Ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί γνώριζαν ήδη από το καλοκαίρι ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα μπορούν να δανειστούν έως και 2,5 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση να αγοράσουν σε καλύτερες τιμές την παραγωγή επιτραπέζιων ελιών και ελαιολάδου των μελών τους και να επενδύσουν σε αναδιάρθρωση καλλιεργειών και την τυποποίηση. Παρά τις πιέσεις του εμπορίου, η Ιταλία δεν έχει πέσει από το ψυχολογικό όριο των 5 ευρώ το κιλό, όσο σε περιοχές της χώρας, ιδιωτικά ελαιοτριβεία αγοράζουν σε τιμές ακόμα και κάτω από τα επίπεδα των Ισπανών.

Πηγή

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.