Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Έως τέλος Ιανουαρίου οι αποζημιώσεις αμπελοκαλλιεργητών 15.000 στρεμμάτων στο σεισμόπληκτο Δαμάσι

Μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2022, ενδεχομένως και λίγο αργότερα, αναμένουν να δουν τα χρήματα από τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που επλήγησαν από τον παγετό της περασμένης Άνοιξης, αλλά και από το καλοκαιρινό χαλάζι, οι αμπελοκαλλιεργητές στο σεισμόπληκτο Δαμάσι.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας  ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής Γιάννης Γκανάς δεν μπόρεσε να κρύψει την απογοήτευσή του ενώ διευκρίνισε ότι άλλες καλλιέργειες στην περιοχή όπως ροδάκινα, βερύκοκα και αμύγδαλα, εξοφλήθηκαν τις αποζημιώσεις του παγετού της περασμένης Άνοιξης, όμως δυστυχώς δεν συνέβη το ίδιο και για τα 15.000 στρέμματα αμπελοκαλλιέργειας που καλλιεργούνται στον αμπελώνα του Δαμασίου.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι λόγοι της καθυστέρησης οφείλονται στα διαδοχικά πλήγματα που δέχθηκε η συγκεκριμένη καλλιέργεια, τόσο την περασμένη Άνοιξη, αλλά και τον περασμένο Ιούνιο. «Ηρθαμε αντιμέτωποι στα αμπέλια μας με τρεις παγετούς κατά τη διάρκεια της Άνοιξης και δύο χαλαζοπτώσεις τον περασμένο Ιούνιο», εξήγησε ο κ. Γκανάς και συμπλήρωσε ότι λόγω του συγκεκριμένου γεγονότος και της σύνθετης καταστροφής που αντιμετώπισαν οι αμπελοκαλλιεργητές δεν ολοκληρώθηκε προφανώς η σύνταξη των πορισμάτων με ότι αυτό μπορεί βεβαίως να συνεπάγεται για την έγκαιρη καταβολή τους.

Ο ίδιος μάλιστα υπενθύμισε ότι σε σύσκεψη που έγινε στον Τύρναβο παρουσία του δημάρχου Τυρνάβου κ. Κόκκουρα, αλλά και του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ κ. Δούκα, υπήρξε σχετικό αίτημα από την πλευρά των αμπελοκαλλιεργητών του Δαμασίου να καταβληθεί εφάπαν το ποσό της αποζημίωσης για τις ζημιές στις καλλιέργειες τους από παγετό και χαλάζι, αίτημα, το οποίο είχε γίνει αποδεκτό από την πλευρά του ΕΛΓΑ.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Γκανάς, το προσωπικό στο κατάστημα του ΕΛΓΑ δεν ήταν αρκετό για να «τρέξει» στο συντομότερο χρονικό διάστημα τις όλες διαδικασίες με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν οι καθυστερήσεις.

«Θα θέλαμε τα χρήματα αυτά την παρούσα περίοδο, ώστε να μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε ένα μέρος και για την επισκευή των σεισμόπληκτων σπιτιών μας, τώρα που έχει ανοίξει και η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι τιμές των οικοδομικών υλικών έχουν ανεβεί πάρα πολύ λόγω της ενεργειακής κρίσης και τα χρήματα που δίνονται για την στεγαστική αρωγή, δυστυχώς δεν επαρκούν», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δαμασίου, ζητώντας για μια ακόμη φορά αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να μπορούν όλοι οι αγρότες να αποζημιώνονται έγκαιρα για τις καταστροφές που υφίστανται.

Πηγή: agronews.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.