Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Αλλάζει η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης διεθνώς για το βαμβάκι

Επί τρεις συνεχόµενες χρονιές οι καλλιεργούµενες εκτάσεις βάµβακος βαίνουν µειούµενες και όπως όλα δείχνουν, η περίπτωση της καλλιεργητικής περιόδου που ξεκινά το 2021 δεν θα αντιστρέψει την τάση αυτή. Ήδη οι πρώτες ποσοτικοποιηµένες εκτιµήσεις καταφθάνουν από τη Βόρεια Αµερική, η αγορά της οποίας άλλωστε λειτουργεί ως σηµείο αναφοράς για τις τιµές παραγωγού στην Ελλάδα και δείχνουν περιορισµό των εκτάσεων από 4,7% έως 10%.

Την ίδια στιγµή το κλίµα στα βασικά παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας είναι επιβαρυµένο αφού οι τιµές που φιξαρίστηκε το σύσπορο ήταν χαµηλότερες των περσινών, χωρίς πειστικό λόγο πέραν φυσικά της πανδηµίας, αλλά και χωρίς την πολιτεία να έχει ξεκαθαρίσει ακόµα την πρόθεσή της σχετικά µε το ενδεχόµενο έκτακτης στήριξης της καλλιέργειας εξαιτίας της αναστάτωσης των αγορών λόγω covid-19. Συγκεκριµένα, τα 40 µε 42 λεπτά διαµορφώνουν τον κανόνα για το κλασσικό σύσπορο, µε τις ειδικές ποικιλίες να προσεγγίζουν τα 44 λεπτά.

Εν θερµώ πολλοί παραγωγοί δηλώνουν πως θα στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, κυρίως σιτηρών, όσοι δηλαδή δεν έχουν ήδη σπείρει σκληρό σιτάρι, κάτι που όµως θα έχει ως αποτέλεσµα µια περαιτέρω συρρίκνωση του αγροτικού ΑΕΠ, δεδοµένου ότι πρόκειται για παραγωγές µε χαµηλότερη προστιθέµενη αξία. Από την άλλη, οποιοδήποτε βήµα προς αυτή την κατεύθυνση, θα άφηνε στην καλλιέργεια παλαίµαχους και έµπειρους βαµβακοπαραγωγούς που έχουν επενδύσει πολλά σε µηχανήµατα και εξοπλισµό.

Πάντως η συνθήκη αυτή διαµορφώθηκε σε µια περίοδο που η διεθνής αγορά βάµβακος σηµειώνει εντυπωσιακή πρόοδο ως προς τις τιµές διάθεσης. Συγκεκριµένα, την εβδοµάδα που πέρασε η χρηµατιστηριακή τιµή διαµορφώθηκε σε εύρος άνω των 81 σεντς για τα συµβόλαια Μαρτίου 2021, ενώ τα µελλοντικά συµβόλαια Μαΐου και Ιουλίου διαπραγµατεύονται αντίστοιχα στα 82 και 83 σεντς.

Για τις προοπτικές της επόµενης εµπορικής περιόδου, µια µερίδα οικονοµικών αναλυτών προτρέχει και τοποθετείται υπέρ µιας µετριοπαθούς πίεσης των τιµών του εκκοκκισµένου στο χρηµατιστήριο, επικαλούµενη τα υφιστάµενα θεµελιώδη. Η Τζόντι Κάµπις, αντιπρόεδρος στο τοµέα οικονοµικών και πολιτικής στην Εθνικό Συµβούλιο Βάµβακος των ΗΠΑ, αν και θεωρεί δεδοµένη την ισχυρή ζήτηση από την Κίνα, αξιολογεί πεσιµιστικά τα απόνερα της πανδηµίας. Από την άλλη, οι εκτιµήσεις του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA) αποτυπώνουν ένα περιβάλλον αύξησης των εξαγωγών και ισχυρής ζήτησης που µπορεί να διατηρήσει αυτόν τον ισχυρό εξαγωγικό ρυθµό.

Ο αναλυτής Dr. Ο. Α Κλήβελαντ, επίτιµος καθηγητής αγροτικής οικονοµίας στο Πανεπιστήµιο του Μισισιπή, θεωρεί ότι η χρηµατιστηριακή τιµή µπορεί να συνεχίσει να ενισχύεται έως τα 87 σεντς µέσα στο έτος. Μάλιστα συλλέγει τους παράγοντες µε ανοδικό και καθοδικό αντίκτυπο στις αγορές:

 

Άνοδος 

Μικρότερη προσφορά από ζήτηση

Ανοδική παγκόσµια ζήτηση

Μείωση διεθνών αποθεµάτων

Μείωση αποθεµάτων στις ΗΠΑ

Πρόωρο ξεπούληµα της αµερικανικής σοδειάς του 2020

Μείωση εκτάσεων ως 10% στις ΗΠΑ, µετά από µείωση 5,5% το 2020

Κερδοσκοπικές τοποθετήσεις στις αγορές αγροτικών προϊόνττων

 

Κάθοδος

∆ιατήρηση αρνητικού κλίµατος της πανδηµίας

∆ιατήρηση παγκόσµιων αποθεµάτων περί τα 98 εκατ. δεµάτια

Αυξηµένες αποδόσεις

Χαµηλή τιµή συνθετικής ίνας

Μαζικές ρευστοποιήσεις.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.