Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Αμοιβαία συνεργασία Ολλανδίας-Ελλάδας για τεχνογνωσία και αγροτικό εμπόριο

Τις προοπτικές και τους στόχους της πολιτικής της χώρας μας στον αγροδιατροφικό τομέα, ανέλυσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε οικονομική και επιχειρηματική διάσκεψη, που οργάνωσε η Ολλανδική Πρεσβεία, με θέμα «Καλλιεργώντας το μέλλον», η οποία έγινε στο κέντρο πολιτισμού Labattoir στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας και με τη συμμετοχή πολιτικών, οικονομικών και επιχειρηματικών παραγόντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στην περίοδο των πολλαπλών εξωγενών κρίσεων, κινείται σε δύο άξονες:

  1. Τη στήριξη του Έλληνα αγρότη για να αντιμετωπίσει το αυξημένο, λόγω των κρίσεων, κόστος παραγωγής και
  2. τον σχεδιασμό, σε στέρεες βάσεις του αύριο της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

Ο σχεδιασμός του ΥΠΑΑΤ έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ των 19,3 δις ευρώ και αφορά:

  • στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων παραγωγών μας,
  • στη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας,
  • στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, με μεγαλύτερη έμφαση στην έρευνα, την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση,
  • στην ισχυροποίηση των αγροτών στην αλυσίδα αξίας μέσω την στήριξης του συνεργατισμού,
  • στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης,
  • στην προσέλκυση νέων γεωργών, διαμορφώνοντας περισσότερα κίνητρα πρώτης εγκατάστασης και επενδύσεων, καθώς και
  • στη διευκόλυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς και στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο πρόγραμμα αρδευτικών έργων ύψους 1,8 δις ευρώ, στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης και την ένταξη των νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή. Επίσης έδωσε έμφαση στη συνεργασία με την Ολλανδία με μεταφορά τεχνογνωσίας και αμοιβαία ενίσχυση του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.