Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Ανάστατη η Αιτωλοακαρνανία με τους κομμένους της Καλαμών, επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στο μεγαλύτερο σε παραγωγή ελιάς Καλαμών νομό της χώρας, μετά την αποκάλυψη του ΑγροΤύπου, σχετικά με τον αποκλεισμό χιλιάδων παραγωγών, από την έκτακτη ενίσχυση.

Οι παραγωγοί απευθύνονται στις πύλες και όλοι μαζί βάλλουν κατά του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς τα στοιχεία που εστάλησαν εν έτει 2020 στην Κομισιόν για να υπολογισθει το ποσό της ενίσχυσης, αποδείχτηκαν λανθασμένα, αφού στο ΟΣΔΕ δεν είναι περασμένα όλα τα στρέμματα με Καλαμών.

Παρέμβαση για το θέμα έχει κάνει η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ και οι τοπικές Ενώσεις, κινητοποίηση υπάρχει και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ το ζήτημα σηκώνουν και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση η νέα αυτή αρρυθμία, αποδεικνύει τα κενά και τις παραλείψεις του συστήματος ΟΣΔΕ.

Σημειωτέον ότι στις αρχές της εβδομάδας, πηγές από το ΥπΑΑΤ έλεγαν στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει ενδεχόμενο να πληρωθεί το πακέτο των 37,9 εκατ. ευρώ (μαζί με τα κηπευτικά) στις αρχές Δεκέμβρη κανονικά, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση και ταυτόχρονα να αναζητηθεί λύση για τους κομμένους. Η λύση αυτή αν τελικά προκριθεί είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις, καθώς μιλάμε για χιλιάδες κόσμου εκτός πληρωμής.

Δήλωση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Θάνου Μωραΐτη έχει ως εξής:

Για μία ακόμη φορά, η Κυβέρνηση αποδεικνύεται ευθυνόφοβη, λίγη και εξαιρετικά κατώτερη των περιστάσεων.

Χιλιάδες παραγωγοί της ποικιλίας Ελιάς Καλαμών σε όλη τη χώρα κινδυνεύουν να μη λάβουν την κορωνοενίσχυση, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να γνωρίζει το πρόβλημα, να αναγνωρίζει το λάθος, αλλά… να το αποδίδει στους παραγωγούς.

H Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μεταθέτει τις ευθύνες της στους πληττόμενους αγρότες.

Στην περίπτωση των ελαιοπαραγωγών, καταφεύγει στην εξωφρενική δικαιολογία ότι οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί δε συμπλήρωσαν σωστά τα στοιχεία στις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Ας αφήσει τις φτηνές δικαιολογίες.

Στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουν οι παραγωγοί ας λύσει επιτέλους τα προβλήματα κι ας μην επικαλείται χωρίς αιδώ τα… λάθη παραγωγών.

Οι ελαιοπαραγωγοί χρειάζονται άμεση στήριξη και ενίσχυση, δίχως άλλες χρονοτριβές.

Από το Μάιο είχαμε τονίσει την αναβλητικότητα της Κυβέρνησης στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Είχαμε επισημάνει την αδιαφορία της απέναντι στους παραγωγούς και τους μεταποιητές του τόπου μας, αλλά κι όλης της χώρας.

Η χώρα κινδυνεύει να χάσει την ευρωπαϊκή ενίσχυση. Φτάνει με τον εμπαιγμό της πολύπαθης αγροτικής
οικογένειας. Ας κάνουν τη δουλειά τους, όπως οφείλουν σε συνθήκες πρωτόγνωρης κρίσης. Και ας αφήσουν τα τεχνικά κενά ως δικαιολογία για την ανεπάρκειά τους.

Να βάλει τώρα η Κυβέρνηση την Περιφέρεια και τον αγροτικό κόσμο στο κάδρο της, γιατί οι συνθήκες δεν προσφέρονται ούτε για παιχνίδια ούτε για κρυφτό.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.