Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Ανά περιφέρεια και μέχρι 18 Νοεμβρίου θα έχουν πληρωθεί πριμ Νέων Αγροτών όλοι οι εν δυνάμει δικαιούχοι

Σταδιακά και μέχρι 18 Νοεμβρίου θα πληρωθούν όλοι οι Νέοι Αγρότες, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Μονάδας Επενδύσεων της ΕΥΕ ΠΑΑ, Θύμιο Τσιατούρα ο οποίο μιλώντας σε ημερίδα στο Αγρίνιο την περασμένη Τρίτη, ανέφερε πως έως αυτή την ημερομηνία θα γίνει η καταβολή της 1ης δόσης ανεξαρτήτου Περιφέρειας.

Αυτό αφορά τους εν δυνάμει δικαιούχους και τυχόν ενστάσεις που δικαιώθηκαν κατά την αξιολόγηση. Προς το παρόν μόνο η Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά έχουν εκδώσει επικαιροποιημένη λίστα δικαιούχων του προγράμματος, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να έχουν προχωρήσει και οι υπόλοιπες περιοχές τη συγκεκριμένη διαδικασία ώστε μετά να βγουν οι εγκρίσεις πίστωσης.

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί 10.561 δικαιούχοι και αναμένεται να πληρωθούν ακόμη 2.057 εν δυνάμει δικαιούχοι. Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ τα χρήματα φτάνουν για 3.400 επιπλέον εντάξεις (89 εκατ. ευρώ) ως εκ τούτου, θέση στο πρόγραμμα θα έχουν ακόμη 1.400 περίπου υποψήφιοι από τη δεξαμενή των 3.179 επιλαχόντων και των 1.562 απορριπτόμενων (σε περίπτωση που δικαιώθηκαν στις ενστάσεις). Προφανώς η ένταξη των επιλαχόντων θα γίνεται με βάση την υψηλότερη μοριοδότηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Περιφερειών ισχύουν τα εξής ως προς τους εν δυνάμει, επιλαχόντες και απορριφθέντες:

 • Νότιο Αιγαίο: 6 εν δυνάμει, 13 απορριπτόμενοι
 • Βόρειο Αιγαίο: 85 εν δυνάμει, 234 επιλαχόντες, 34 απορρίψεις
 • Ιόνια Νησιά: 6 εν δυνάμει, 30 απορρίψεις
 • Πελοπόννησος: 252 εν δυνάμει, 443 επιλαχόντες, 71 απορρίψεις
 • Αττική: 8 εν δυνάμει, 22 απορρίψεις
 • Δυτική Μακεδονία: 180 εν δυνάμει, 32 απορρίψεις
 • Ανατολική Μακεδονία: 239 εν δυνάμει, 296 επιλαχόντες, 59 απορρίψεις
 • Κρήτη: 67 εν δυνάμει, 840 επιλαχόντες, 233 απορρίψεις
 • Στερεά Ελλάδα: 116 εν δυνάμει, 103 επιλαχόντες, 33 απορρίψεις
 • Κεντρική Μακεδονία: 637 εν δυνάμει, 644 επιλαχόντες, 253 απορρίψεις
 • Ήπειρος: 21 εν δυνάμει, 102 απορρίψεις
 • Δυτική Ελλάδα: 258 εν δυνάμει, 305 επιλαχόντες, 419 απορρίψεις
 • Θεσσαλία: 282 εν δυνάμει, 314 επιλαχόντες, 261 απορρίψεις

Ο κ. Τσιατούρας παραδέχτηκε παράλληλα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Νέοι αγρότες – νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες από το Π.Α.Α.» που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο την 1η Νοεμβρίου, πως γι’ αυτόν «ακόμη και τα 40.000 ευρώ είναι λίγα» για τους Νέους Αγρότες ωστόσο «κάπου πρέπει να ισορροπήσεις και με βάση τους πόσους Νέους θέλεις να βάλεις μέσα στο πρόγραμμα». Παράλληλα, σημείωσε πως δεν πρέπει να βλέπουν μόνο την επιδότηση οι Νέοι αλλά και το γεγονός πως μέσω της ένταξης στο πρόγραμμα, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση και της υπόλοιπης γκάμας προγραμμάτων της Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και του Πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων. «Χρειάζεται όμως πολύ καλή διαχείριση αυτών των χρημάτων» παρατήρησε ο ίδιος, και αυτό το ποσό της α’ δόσης θα πρέπει να πάει σε ασφάλιση ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, έξοδα καλλιέργειας και δαπάνες εξοπλισμού, ακόμη και για την ιδιωτική συμμετοχή στα Σχέδια Βελτίωσης.

Επιπλέον, ο προϊστάµενος της Μονάδας Επενδύσεων της ΕΥΕ ΠΑΑ, υπενθύµισε επίσης τις δεσµεύσεις των Νέων Αγροτών οι οποίες είναι:

 • Υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ εντό 12 µηνών από την ένταξη.
 • ΟΣ∆Ε µε Τυπική Απόδοση 12.000 ευρώ κάθε ενδιάµεσο έτος.
 • Εντός δύο ετών από την ηµεροµηνία που αναγράφει η βεβαίωση ΜΑΑΕ ότι αποκτήθηκε η ιδιότητα του νέου γεωργού, να αποκτηθεί η ιδιότητα του επαγγελµατία αγρότη.
 • Εκπαίδευση εντός τριών ετών.
 • Πραγµατοποίηση τιµολογηµένου τζίρου.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.