Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Αναθεωρούνται οι προβλέψεις ύφεσης 2020 με δαπάνες 70 δισ.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2021 στη Βουλή με το οικονομικό επιτελείο να αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ύφεση φέτος, λίγο πάνω από 10% και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 5% για το 2021.

Μήνυμα στα κράτη-μέλη στέλνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, να συνεχίσουν να λαμβάνουν δημοσιονομικά μέτρα για όσο διάστημα χρειαστεί, χαρακτηρίζοντας ως ψευδαίσθηση την ανάκαμψη τύπου V. Την άλλη εβδομάδα αναμένεται και η κατάθεση του προσχεδίου του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας και ιδιαίτερα το δεύτερο κύμα κορονοϊού αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να μεταβάλει τις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θέτοντας ως βάση το δυσμενές σενάριο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2021. Με τις δαπάνες να ξεπερνούν φέτος τα 70 δισ. ευρώ,  ανεβαίνει ο πήχης της ύφεσης για φέτος. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, η ύφεση το 2020 θα είναι λίγο πάνω από το 10%, από 8,2% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Όσον αφορά το χρέος, αυτό θα ξεπεράσει το 200%, για να κυμανθεί μεταξύ 204% & 206%. Βασική αιτία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, είναι η πρόσφατη αναθεώρηση των στοιχειών του ΑΕΠ, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ της χώρας.

Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να προβλέπεται επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021, χαμηλότερους όμως από τις αρχικές εκτιμήσεις, δηλαδή λίγο πάνω από 5% από 7,5% που προβλέπονταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Κλειδί για την πορεία του ΑΕΠ του χρόνου είναι η πορεία του τουρισμού, τον οποίο η κυβέρνηση αναμένει, όπως είπε ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ότι θα κινηθεί κοντά στο 60% του 2019 με βάση την εκτίμηση ότι η πανδημία θα αρχίσει να ελέγχεται στις αρχές του 2021.

Π. Τζεντιλόνι: Προς επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας

Ψευδαίσθηση χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, την ανάκαμψη τύπου V για την οικονομία, κάτι το οποίο είχε επισημάνει και κατά την παρουσίαση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε συνέντευξη του στους Financial Times, στέλνει μήνυμα στα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να στηρίζουν τις οικονομίες τους συμπληρώνοντας ότι «η οικονομική ανάκαμψη διεκόπη και η οικονομία θα εισέλθει το 2021 με πολύ, πολύ χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας».

Το δεύτερο ισχυρό κύμα της πανδημίας έχει θέσει πλέον σε υψηλή αβεβαιότητα τις όποιες εκτιμήσεις για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δηλώνει χαρακτηριστικά ότι “η ιδέα για ανάκαμψη τύπου V είναι μια ψευδαίσθηση στην οποία ποτέ δεν πίστευα».

Όσον αφορά τη ρήτρα διαφυγής σημειώνει ότι «θα παραμείνει ενεργή όλο το 2021 χωρίς αυτό να σημαίνει ότι από τον Ιανουάριο του 2022 δεν θα παραμείνει ενεργή» καθώς η επιστροφή στους δημοσιονομικούς κανόνες θα εξαρτηθεί από το πότε η Κομισιόν θα κρίνει ότι η οικονομία της ευρωζώνης δεν βρίσκεται σε καθοδική πορεία. Κάτι τέτοιο αναμένεται να κριθεί γύρω στην Άνοιξη του 2021.

Στην Κομισιόν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στην Κομισιόν το προσχέδιο του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Σε αυτό αναμένεται να περιλαμβάνεται σειρά έργων όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας προκειμένου να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία, η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, αρδευτικά & αντιπλημμυρικά έργα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον προγραμματισμό, το συγκεκριμένο σχέδιο:

  • Θα τεθεί προς δημόσια διαβούλευση από τις 25 Νοεμβρίου έως τα τέλη του έτους
  • Η αναλυτική αξιολόγηση των έργων και προγραμμάτων, αλλά και η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει έως και τα μέσα Ιανουαρίου 2021 ώστε
  • Η παρουσίαση του τελικού σχεδίου στη Βουλή να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021 και να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, από τον Φεβρουάριο του 2021, οπότε και θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο, θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για να εγκριθεί το σχέδιο. Αυτό, ωστόσο, δε θα εμποδίσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση συγκεκριμένων επενδυτικών προγραμμάτων ή μεταρρυθμίσεων που είναι βέβαιο ότι θα εγκριθούν. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το «Εξοικονομώ».

Πηγή

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.