Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Ανθεκτικές ποικιλίες ελιάς σε πραγματικά σενάρια κλιματικής αλλαγής ερευνά η ΜΑΙΧ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εναρκτήρια διαδικτυακή συνάντηση των φορέων του προγράμματος ΕΛΙΑΔΑ που αφορά τον «Χαρακτηρισμός και Αξιοποίηση γενετικού υλικού ελιάς με στόχο την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την παραγωγή υψηλής διατροφικής και οργανοληπτικής αξίας προϊόντων ελαιολάδου».

Στο kick off meeting που διοργάνωσε το Τμήμα Γενετικής και Βιοτεχνολογίας Οπωροκηπευτικών του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, συμμετείχαν όλοι οι φορείς τις κοινοπραξίας, ενώ συζητήθηκε εκτενώς ο στόχος του προγράμματος και οι στρατηγικές και τεχνικές που θα ακολουθηθούν, στην διάρκεια των 30 μηνών που θα διαρκέσει το έργο, ώστε να επιτευχθεί.

Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι ο χαρακτηρισμός, αξιολόγηση και αξιοποίηση των Ελληνικών ποικιλιών ελιάς με στόχο την αυξημένη ανθεκτικότητα σε πραγματικά σενάρια κλιματικής αλλαγής, την παραγωγή διαφοροποιημένων διατροφικά, οργανοληπτικά και ποιοτικά προϊόντων ελαιολάδου και μακροπρόθεσμα την παραγωγή ή την αξιοποίηση νέων ποικιλιών-κλώνων. Η προστασία του Ελληνικού γενετικού υλικού ελιάς θα γίνει μέσω του χαρακτηρισμού του με σύγχρονα, καινοτόμα εργαλεία γονιδιωματικής, φαινομικής, μεταβολομικής και γενετικής, και η αξιοποίηση του με χρήση κλασσικών αλλά και καινοτόμων αγρονομικών και γενετικών προσεγγίσεων που θα ταυτοποιήσουν, θα διαφοροποιήσουν και θα βελτιώσουν το τελικό προϊόν και την καλλιέργεια προσδίδοντας επιθυμητά αγρονομικά, διατροφικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά άμεσης σύνδεσης με το ντόπιο περιβάλλον και την ενδοποιότητα.

 

Οι στόχοι του έργου δύναται να επιτευχθούν:

  • με στοχευόμενους εμβολιασμούς σε υποκείμενα υψηλής αντοχής σε αβιοτικές καταπονήσεις π.χ. πλημμύρα,
  • με επιλεκτικές διασταυρώσεις για βελτίωση ποιοτικών και αγρονομικών χαρακτηριστικών,
  • με ανάδειξη των διαφοροποιημένων διατροφικών χαρακτηριστικών επιλεγμένου γενετικού υλικού κλώνων,
  • οργανοληπτικές αναλύσεις και
  • με καινοτόμα και στοχευόμενη διάχυση, προώθηση και επιμόρφωση.

Το έργο Τ2ΕΔΚ – 01315, MIS 5074539, “ΕΛΙΑΔΑ – Χαρακτηρισμός και Αξιοποίηση γενετικού υλικού ελιάς με στόχο την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την παραγωγή υψηλής διατροφικής και οργανοληπτικής αξίας προϊόντων ελαιολάδου”  συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ – β΄ κύκλος» (Απ. Πρωτ. ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ 5069/29.10.2020) του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ IΙ. Το Έργο ΕΛΙΑΔΑ έχει διάρκεια 30 μήνες και ξεκίνησε την 29η Οκτωβρίου 2020, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στο 836.000,00 €.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.