Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Αποστολή αδιάθετης σταφίδας στην Ουκρανία προτείνει η ΕΘΕΑΣ

Η ΕΘΕΑΣ προτείνει την ένταξη της σταφίδας σε ένα πρόγραμμα (Εθνικό ή Ευρωπαϊκό) επισιτιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής κρίσης του Ουκρανικού λαού, που δοκιμάζεται έντονα τον τελευταίο καιρό από την ρωσική εισβολή. Η ΕΘΕΑΣ αναφέρει ότι το προϊόν μπορεί να καλύψει πλήρως τις απαιτήσεις μιας ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας τόσο προς τους πληττόμενους πρόσφυγες από την Ουκρανία, όσο και προς εκείνους που παραμένουν εντός της χώρας ή στις συνοριακές της περιοχές (στρατιωτικό προσωπικό, ομάδες υποστήριξης που βρίσκονται στα σύνορα με τις γειτονικές χώρες και άμαχος πληθυσμός)

Απολύτως αναγκαίο για την βιωσιμότητα των παραγωγών χαρακτηρίζει η ΕΘΕΑΣ το πρόγραμμα απορρόφησης των αποθεμάτων σταφίδας του 2020, υπενθυμίζοντας πως σε περίπου 4,5 μήνες θα ξεκινήσει η συγκομιδή της νέας εσοδείας 2022 και τα υφιστάμενα αποθέματα δύο ετών θα οδηγήσουν τις τιμές του προϊόντος σε πλήρη κατάρρευση και τους παραγωγούς σε αλλαγή καλλιέργειας.

Η ΕΘΕΑΣ προτείνει την ένταξη της σταφίδας σε ένα πρόγραμμα (Εθνικό ή Ευρωπαϊκό) επισιτιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής κρίσης του Ουκρανικού λαού, που δοκιμάζεται έντονα τον τελευταίο καιρό από την ρωσική εισβολή. Η ΕΘΕΑΣ αναφέρει ότι το προϊόν μπορεί να καλύψει πλήρως τις απαιτήσεις μιας ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας τόσο προς τους πληττόμενους πρόσφυγες από την Ουκρανία, όσο και προς εκείνους που παραμένουν εντός της χώρας ή στις συνοριακές της περιοχές (στρατιωτικό προσωπικό, ομάδες υποστήριξης που βρίσκονται στα σύνορα με τις γειτονικές χώρες και άμαχος πληθυσμός), καθόσον πρόκειται για ένα ξηρό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία, με εκτεταμένη χρονική διατηρησιμότητα που δεν χρειάζεται συντήρηση σε ψυκτικούς θαλάμους ή οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση, ενώ το κυριότερο είναι ότι ενδείκνυται κάλλιστα για κατανάλωση από τον ουκρανικό λαό και γενικότερα τους κατοίκους των βόρειων χωρών με χαμηλές θερμοκρασίες  λόγω της σημαντικής ενεργειακής του απόδοσης, της σημαντικής θερμογένεσης που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και του μέτριου γλυκαιμικού δείκτη της που επιτρέπει την κατανάλωσή του από όλους.

Η ΕΘΕΑΣ επίσης τονίζει πως είναι κρίσιμης σημασίας τόσο η απορρόφηση των αδιάθετων ποσοτήτων όσο και η παράλληλη οικονομική στήριξη των σταφιδοπαραγωγών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ορατός κίνδυνος εγκατάλειψης της καλλιέργειας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σχετικά με το μείζονος σημασίας ζήτημα που αφορά στην αντιμετώπιση της σταφιδικής κρίσης, συμφωνήθηκε, μετά από την ενδελεχή επεξεργασία του προβλήματος για πολλούς μήνες και «διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (παραγωγούς, συνεταιριστές, ιδιωτικές μεταποιητικές επιχειρήσεις)», κατά τις οποίες το Υπουργείο «αναζήτησε τη βέλτιστη λύση προς όφελος όλων», όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στις 21-12-2021 «….να ολοκληρωθούν οι  ενέργειες του ΥπΑΑΤ για απορρόφηση των ελεγμένων αποθεμάτων του έτους  2020 από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς διαπιστώθηκε  ότι δημιουργούσαν την αποσταθεροποίηση στην αγορά».

Έχει συνεπώς αποδεχθεί το ΥπΑΑΤ  το ομόθυμο αίτημα των σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους Οργανώσεων, που έχει καταστεί πλέον επίκαιρο από ποτέ, για την οικονομική ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών με την παράλληλη απορρόφηση των αποθεμάτων της σταφίδας προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί η  σταφιδοκαλλιέργεια.

Πράγματι, όπως διαπιστώθηκε και από το Υπουργείο, χωρίς την συνέχιση του προγράμματος  απορρόφησης των αποθεμάτων της σταφίδας  δεν μπορεί να υπάρξει καμία απολύτως βιώσιμη λύση και σωτηρία για την σταφίδα, αφού σε τεσσερισήμισι μήνες θα ξεκινήσει η συγκομιδή της νέας εσοδείας και τα υφιστάμενα αποθέματα δύο ετών θα οδηγήσουν τις τιμές του προϊόντος κυριολεκτικά σε πλήρη κατάρρευση και – δεδομένης της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής – είναι βέβαιο ότι θα εγκαταλειφθεί πλήρως η σταφιδοκαλλιέργεια.

Κύριε υπουργέ, θα προτείναμε να εξετάσει το Υπουργείο σας πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να εντάξει την σταφίδα σε ένα πρόγραμμα (Εθνικό ή Ευρωπαϊκό) επισιτιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής κρίσης του  Ουκρανικού λαού, που δοκιμάζεται έντονα και πολλαπλά τον τελευταίο καιρό από τον πόλεμο της Ρωσίας. Θεωρούμε ότι το προϊόν της σταφίδας μπορεί να καλύψει πλήρως τις απαιτήσεις μιας ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας τόσο προς τους πληττόμενους πρόσφυγες από την Ουκρανία, όσο και προς εκείνους που παραμένουν εντός της χώρας ή στις συνοριακές της περιοχές (στρατιωτικό προσωπικό, ομάδες υποστήριξης που βρίσκονται στα σύνορα με τις γειτονικές χώρες και άμαχος πληθυσμός), καθόσον πρόκειται για ένα ξηρό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία, με εκτεταμένη χρονική διατηρησιμότητα, η οποία μπορεί να φθάσει τουλάχιστον τους δεκαοκτώ (18) μήνες από τη συσκευασία του, δεν χρειάζεται συντήρηση σε ψυκτικούς θαλάμους ή οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση, ενώ το κυριότερο είναι ότι ενδείκνυται κάλλιστα για κατανάλωση από τον ουκρανικό λαό και γενικότερα τους κατοίκους των βόρειων χωρών με χαμηλές θερμοκρασίες  λόγω της σημαντικής ενεργειακής του απόδοσης, της σημαντικής θερμογένεσης που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και του μέτριου γλυκαιμικού δείκτη της που επιτρέπει την κατανάλωσή του από όλους.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα εξετάσετε πολύ σοβαρά τις παραπάνω προτάσεις μας, που μπορούν να δώσουν πραγματική και άμεση λύση στο σταφιδικό ζήτημα, καθώς και την ελπίδα στους παραγωγούς για να καλλιεργήσουν και πάλι τη σταφίδα τους και να μην την εγκαταλείψουν».

Πηγή: agrotypos.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.