Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Από τα 65 λεπτά ξεκινάει φέτος η διαπραγμάτευση για τις τιμές στα ακτινίδια

Συναγερμό έχει σημάνει στις τάξεις εγχώριων οργανώσεων παραγωγών ακτινιδίων η υφέρπουσα φημολογία, που διακινείται σε όλα τα βασικά παραγωγικά κέντρα του προϊόντος, ότι ο παρατηρούμενος συνωστισμός Ιταλών εμπόρων λίγες μέρες πριν την έναρξη της συγκομιδής αποσκοπεί στο να κλειστούν συμφωνίες με τις περσινές τιμές, όταν η εκκαθάριση έδωσε στον παραγωγό «στήσιμο» γύρω στα 0,50-0,55 ευρώ το κιλό.

Ως μια πρώτη αντίδραση, ήδη, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Ακτινιδίου της Άρτας, αποφάσισε να ασκήσει προληπτικά παρεμβατικό ρόλο και έσπευσε να δώσει έμπρακτα το μήνυμα ότι βάσει των συνθηκών της αγοράς, οι προοπτικές του προϊόντος φέτος είναι για πιο υψηλές τιμές, τοποθετώντας έτσι τον πήχη στα 0,65 ευρώ το κιλό.

«Έχουμε κλείσει, ήδη, κάποιες συμφωνίες με παραγωγούς, με την τιμή στα 0,65 ευρώ το κιλό, για ποσότητα σχεδόν 600-700 τόνων ακτινιδίων» ανέφερε στο Agronews ο Άγγελος Ξυλογιάννης πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας, σημειώνοντας πως η οργάνωση θα χρειαστεί και άλλες ποσότητες για τις ανάγκες της εμπορικής της στρατηγικής.

Ο έμπειρος συνεταιριστής μας μετέφερε πως παρότι η συγκομιστική περίοδος θα αρχίσει επισήμως μετά τις 15 Οκτωβρίου (σ. σ. ανάλογα με το πότε θα καλυφθούν οι προϋποθέσεις για τουλάχιστον 6,2% brix και 15% ξηρά ουσία), όλοι οι μεγάλοι Ιταλοί έμποροι του προϊόντος έχουν κάνει την εμφάνισή τους όχι μόνο στην Άρτα, αλλά και στο Αγρίνιο, τη Λαμία, την Πιερία και την Καβάλα και συζητούν για συμφωνίες.

«Ακούγεται πως θέλουν να αγοράσουν με τις περσινές τιμές. Κάνουν παιχνίδι, για να μπορούν να τις συγκρατήσουν και στην Ιταλία, όπου μαθαίνουμε πως δεν έχουν αγοράσει ακόμη σημαντικές ποσότητες από τη φετινή παραγωγή. Ευτυχώς όμως δεν τσιμπάει κανείς και φαίνεται πως δεν έχουν γίνει αγοραπωλησίες», μας είπε ο κ. Ξυλογιάννης.


Κίνδυνος μεταπήδησης της ασθένειας από την Ιταλία στην Ελλάδα

Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα και για τον κίνδυνο να μεταφερθεί στην Ελλάδα η ασθένεια που πλήττει τις ιταλικές φυτείες και τις έχει αποδεκατίσει. Όπως εξήγησε, τα τελευταία 3-4 χρόνια η γειτονική χώρα από ένα αίτιο που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει απολύτως που έλκει τις ρίζες του (σ. σ. είναι ένα σύμπλεγμα μυκήτων), έχει χάσει γύρω στο 40% των φυτειών της, με το πρόβλημα να έχει ξεκινήσει από τη Βόρεια Ιταλία και πλέον να έχει φτάσει και στην Καλαβρία.

«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί να μην προσβληθούν και οι δικές μας φυτείες. Η μεταπήδηση της ασθένειας μπορεί να γίνει εύκολα με τα μέσα μεταφοράς των ακτινιδίων για αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί η χρησιμοποίηση των ιταλικών bins. Να αγοράζουν από εδώ κλούβες ή όποια άλλα υλικά συσκευασίας απαιτούνται» τόνισε και προειδοποίησε πως στο απευκταίο σενάριο της εμφάνισης της ασθένειας και στη χώρα μας όσοι έχουν επενδύσει στην καλλιέργεια θα καταστραφούν.

Άλλες πληροφορίες του Agronews αναφέρουν πως ήδη κάποιοι Ιταλοί έχουν κάνει κρούσεις σε Έλληνες συνεργάτες τους να φιλοξενήσουν σε εγκαταστάσεις τους bins από την Ιταλία, με τον ισχυρισμό ότι τα έχουν απολυμάνει. Αυτό όμως δεν αποτελεί ισχυρό εχέγγυο και γίνονται ήδη συζητήσεις για να αποσταλεί από την υπό αναγνώριση Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακτινιδίου (είναι θέμα ημερών η αναγνώρισή της), αλλά και το ΣΕΒΕ, σχετική επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις λοιπές ελεγκτικές Αρχές ώστε να τηρηθεί αυστηρά η οδηγία που ψηφίστηκε πέρσι για την απαγόρευση εξαγωγής ακτινιδίων σε χωρικές συσκευασίες, που πρακτικά σημαίνει μη χρήση bins.

Μια μεγάλη ευκαιρία για νέα μερίδια που δεν πρέπει να χαθεί

Εκτός από τους κινδύνους, ωστόσο, η προβληματική κατάσταση στην Ιταλία γεννά και μια μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό ακτινίδιο, ώστε να κερδίσει μερίδια σε υφιστάμενες και νέες αγορές, στις οποίες θα χάσει έδαφος η γειτονική χώρα λόγω της μειωμένης παραγωγής της.

«Ο λόγος που έχουν έρθει όλοι για να αγοράσουν από την Ελλάδα είναι γιατί φοβούνται ότι εκτός από μερίδια αγορά στο ακτινίδιο, μπορεί να χάσουν και σε άλλα φρούτα, γιατί οι πελάτες τους ίσως προτιμήσουν να καλύψουν ευρύτερες ανάγκες τους από έναν προμηθευτή και κάλλιστα μπορούμε να το κάνουμε εμείς αυτό», ανέφερε ο συνομιλητής μας και έσπευσε να υπογραμμίσει πως «η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί».

Όπως εξήγησε, άλλωστε, η ελληνική παραγωγή φέτος δεν θα ξεπεράσει τους 220.000 τόνους, καθώς προέκυψαν κάποια προβλήματα με λειψές ώρες ψύχους το χειμώνα που δεν επέτρεψε στις φυτείες να πιάσουν το μέγιστο της αποδοτικότητάς τους, οπότε δεν περισσεύει για πωλήσεις στους ανταγωνιστές Ιταλούς.

Πρωτόκολλα καταστροφής για όσους συγκομίζουν άγουρα ακτινίδια

Μια άλλη παράμετρο που θέτουν πολλές οργανώσεις παραγωγών του κλάδου, για να μην υπονομεύεται εκ των έσω η προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού ακτινιδίου στις διεθνείς αγορές, είναι να τηρείται απαρέγκλιτα η νομοθεσία αναφορικά με τις προδιαγραφές για τη συγκομιδή του ακτινιδίου. Όπως σημειώνουν όταν διαπιστώνεται πως δεν τηρούνται τα όρια για τα brix και τη ξηρά ουσία να δεσμεύονται οι ποσότητες και εκτός από την επιβολή χρηματικών προστίμων, να συντάσσονται και πρωτόκολλα για την καταστροφή τους, ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά για τους παραβάτες.

Πηγή

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.