Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Αυτόνομη ζιζανιοκτονία με το δεύτερης γενιάς ρομπότ BlueBob 2.0 της Naïo Technologies

Ανεπτυγμένο σε συνεργασία με τη γερμανική Strube D&S, ειδικό στην επιλογή σπόρων, το BlueBob 2.0 της Naïo Technologies απορρίπτει έως και μισό εκτάριο τεύτλων ανά ώρα.

Η εταιρεία ανάπτυξης γεωργικών ρομπότ Naïo Technologies παρέδωσε με επιτυχία ένα δεύτερο πρωτότυπο, το BlueBob 2.0, στην εταιρεία σπόρων Strube D&S GmbH. Αυτό το τελευταίο μηχάνημα υπογραμμίζει το στόχο των εταιρειών για την ανάπτυξη τεχνικών καινοτομιών στη βιώσιμη και μελλοντική γεωργία. Η δεύτερη γενιά του πρωτοτύπου BlueBob είναι έξι σειρών, με πλήρως ηλεκτρική και με αυτόνομη πλοήγηση για μηχανικό έλεγχο ζιζανίων σε ζαχαρότευτλα.

Το πρότζεκτ υλοποιείται από την Naïo Technologies σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάπτυξης Fraunhofer για την τεχνολογία ακτίνων Χ EZRT, ένα τμήμα του Ινστιτούτου Fraunhofer για ολοκληρωμένα κυκλώματα IIS. Το BlueBob 2.0 είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία πλοήγησης της Naïo και έχει βελτιωθεί με την τεχνολογία των Strube/Fraunhofer για την ανίχνευση των ζαχαρότευτλων.

Το ρομπότ χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό εργαλείων μεταξύ των σειρών που καθοδηγούνται από κάμερα ενώ άλλα εξαρτήματα στηρίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Το αποτέλεσμα είναι μια σχεδόν πλήρης εξάλειψη των ζιζανίων στον τομέα των ζαχαρότευτλων τόσο μεταξύ των σειρών όσο και μεταξύ κάθε φυτού.

«Η αρχή της ζιζανιοκτονίας βασίζεται στη διάκριση μεταξύ ζιζανίων και τεύτλων σε πραγματικό χρόνο και σε πολύ πρώιμο στάδιο», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ποιότητας σπόρων της Strube, Christian Hügel. «Αυτό είναι ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα για την γρήγορη εξάλειψη των ζιζανίων και για την αποφυγή ανταγωνισμού μεταξύ ζιζανίων και τεύτλων», λέει ο ίδιος.

Η σημαντική δουλειά των πολυφασματικών καμερών

«Κάθε θέση του φυτού καθορίζεται με ακρίβεια και ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιείται για την ανάλυση του φαινοτύπου κάθε μεμονωμένου φυτού και την ταξινόμησή του σε ζιζάνια και τεύτλα», προσθέτει ο Hügel. Η στροφή στο πεδίο δεν αποτελεί πρόβλημα για το ρομπότ, αφού αυτό ακολουθεί αυτόνομα την σπαρτική, μετά την καταγραφή των συντεταγμένων με RTK GPS.

«Η ζιζανιοντονία περίπου μισού εκταρίου ανά ώρα είναι εντυπωσιακή και η αυτονομία των μπαταριών επιτρέπει συνεχή μετατόπιση οκτώ ωρών», δήλωσε ο διευθυντής του πρότζεκτ BlueBob της Strube, Bruno De Wulf.

Πηγή: agronews.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.