Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Βαμβάκι: Έχει πολλούς λόγους να ανεβάσει στρέμματα, έως 76 λεπτά η τιμή με προ-πώληση

Θετικό διαμορφώνεται το κλίμα ενόψει σπορών, αφού εκτός των άλλων παραμέτρων, υπάρχει και το δέλεαρ της ειδικής ενίσχυσης.

Σε καλό κλίμα λόγω των υψηλών τιμών διεθνώς ετοιμάζονται για τις πρώτες προετοιμασίες σπορών οι χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί της χώρας. Κατά ορισμένες πληροφορίες, ήδη προσφέρονται από εκκοκκιστήρια τιμές για προ-συμβόλαια στα 74-76 λεπτά το κιλό, ωθώντας έτσι το ενδιαφέρον του κόσμου. Δεδομένου μάλιστα ότι δεν γίνεται κάποιος να βάλει στάρια σήμερα εκ των πραγμάτων, φαίνεται πως το βαμβάκι θα αποτελέσει δυνατή επιλογή για πολλούς.

Σταθερά, ίσως και ελαφρώς αυξημένα αναμένει φέτος να είναι τα στρέμματα με βαμβάκι που θα σπαρούν φέτος στο νομό Καρδίτσας ο κ. Βασίλης Γιαννάκος, πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Τιτανίου, βαμβακοπαραγωγός και μέλος στο ΔΣ της Διεπαγγελματικής Βάμβακος. Παράλληλα και η Διεπαγγελματική, όπως μας λέει, περιμένει πανελλαδικά μια αύξηση στις εκτάσεις από πέρσι κατά 5%. «Η περσινή καλή τιμή, σε συνδυασμό με την τωρινή των 76 λεπτών σήμερα στα προ-συμβόλαια, που ίσως πάει και παραπάνω, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις τελικές επιλογές των παραγωγών. Το σίγουρο είναι πως οι προετοιμασίες των χωραφιών πάνε πίσω χρονικά λόγω καιρού, ενώ οι σπορές αναμένονται μέσα στον Απρίλιο. Το σίγουρο είναι πως πολύς κόσμος, που ενδεχομένως σήμερα λόγω των καταστάσεων θα ήθελε, δεν πρόλαβε να βάλει σιτάρια, ενώ πρόβλημα υπάρχει και στα τριφύλλια λόγω καιρού. Κατ΄ επέκταση και με δεδομένη την καλή τιμή, πιστεύω πως θα πάμε σε αύξηση εκτάσεων και το προϊόν θα αποτελέσει νούμερο 1 επιλογή και φέτος στο νομό μας», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ο κ. Στέφανος Νταούκας, παραγωγός από το νομό Ημαθίας και πρώην ταμίας στο ΔΣ της Διεπαγγελματικής Βάμβακος (ΔΟΒ) δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «όλος ο κλάδος είναι σε κατάσταση αναμονής και σε προβληματισμό για τη νέα σεζόν, λόγω του ότι η αναταραχή από τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, εξακολουθεί να υπάρχει. Το βαμβάκι είναι ένα προϊόν που επηρεάζεται από πολλά πράγματα. Τώρα επικρατεί στασιμότητα, αν και στο πλαίσιο των προ-πωλήσεων κλείνονται συμβόλαια με τιμές άνω των 70 λεπτών. Στο νομό Ημαθίας, που είναι εκ των πρωτοπόρων σε εκτάσεις, αν δεν υπήρχε η αναταραχή με την Ουκρανία που φέρνει όπως όλα δείχνουν ενίσχυση του καλαμποκιού με σκοπό να μπουν πιο πολλές εκτάσεις, θα είχαμε άνοδο στα στρέμματα , αξιοσημείωτη. Αυτό πιστεύω θα ανατραπεί αν λφηθούν και κάποια μέτρα για το καλαμπόκι».

Ο Χρήστος Σιδερόπουλος, έμπειρος παραγωγός και συνεταιριστής από το νομό Λάρισας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι: «αυτή την περίοδο προσφέρονται μέσω προ-πωλήσεων στους αγρότες συμβόλαια με τιμή 75 λεπτά ανά κιλό, μια πολύ καλή τιμή δηλαδή. Η τιμή αυτή αφορά μια ποσότητα της τάξης των 150-200 κιλών από τις  προσδοκώμενες στρεμματικές αποδόσεις κι όχι ολόκληρη την παραγωγή. Τα χρήματα που προσφέρονται στους παραγωγούς είναι σημαντικά. Θεωρώ πολύ καλό να ξεκινά κάποιος την σπορά, έχοντας εξασφαλίσει αυτά τα χρήματα, που μαζί με την ειδική ενίσχυση, βοηθούν σημαντικά τον παραγωγό».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Βαγγέλης Μπάκας, υπεύθυνος στο εκκοκκιστήριο που διατηρεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου-Ναυπακτίας: «πέρσι στο νομό Αιτωλοακαρνανίας καλλιεργήθηκαν γύρω στα 15.000 στρέμματα με βαμβάκι. Εκτιμώ πως φέτος θα υπάρξει μια αύξηση στα στρέμματα τουλάχιστον 10%. Αυτό οφείλεται στις πολύ ικανοποιητικές, τρέχουσες τιμές για το προϊόν, οι οποίες κυμαίνονται πάνω τα επίπεδα των 70 λεπτών ανά κιλό».

«Στην περιοχή μας ήδη προσφέρεται τιμή 74 λεπτά μέσω προ-συμβολαίων στους παραγωγούς, οπότε υπάρχει ενδιαφέρον και εν τέλει εκτιμώ πως μαζί με τα ενεργειακά φυτά, θα έχουμε αύξηση εκτάσεων και στο βαμβάκι, τουλάχιστον κατά 10%, σε σύγκριση με πέρσι. Επίσης, αυτό που ακούω είναι πως αρκετά χωράφια που σπάρθηκαν με καλαμπόκια πέρσι, ίσως σπαρθούν με βαμβάκι φέτος από ενδιαφερόμενους παραγωγούς», τόνισε τέλος στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του ο Στέργιος Λίτος, από τη Νιγρίτα Σερρών.

ν, αφού εκτός των άλλων παραμέτρων, υπάρχει και το δέλεαρ της ειδικής ενίσχυσης.

Πηγή: agrotypos.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.