Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Βαμβάκι, ελιές Καλαμών πτηνοτροφία και χοιρινά, σειρά για ειδική ενίσχυση

Χωρίς κάποια πίστωση προς τους αγρότες, κατά πως φαίνεται, θα βγει ο Ιανουάριος. Από τη µία, στον Οργανισµό Πληρωµών τρέχουν διοικητικές διορθώσεις µέχρι το τέλος του µήνα, προκειµένου µέσα στον Φεβρουάριο να γίνει µια διορθωτική πίστωση. Όπως αναφέρουν οι αρµόδιοι, αυτό το διάστηµα προχωρούν και οι διοικητικοί έλεγχοι για τα δεσµευµένα αγροτεµάχια σχετικά µε το Εθνικό Απόθεµα, µε τους ιδιοκτήτες παραγωγούς να καλούνται να προσκοµίσουν τα απαραίτητα έγγραφα που θα αποδεικνύουν την ιδιοκτησία την οποία έχουν δηλώσει. Αν εγκριθούν και δεν απορριφθούν, θα µπουν στην πρώτη διορθωτική πληρωµή του έτους, τον επόµενο µήνα.

Από την άλλη, εντείνονται οι διεκδικήσεις των παραγωγών για ειδικές ενισχύσεις λόγω της ανισορροπίες που έχει επιφέρει στις αγορές η πανδηµία. Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, πάντως, στις πρώτες του συνεντεύξεις ξεκαθάρισε ότι «έχουν εγκριθεί 426 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για τη στήριξη του αγροτικού κόσµου και µέχρι σήµερα εξ αυτών έχουν εκταµιευθεί περί τα 270 εκατ. ευρώ». Αυτό σηµαίνει ότι µένει ένα υπόλοιπο 156 εκατ. ευρώ για έκτακτες ενισχύσεις αγροτών που έρχονται να περιορίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η πανδηµία στον κλάδο που δραστηριοποιούνται.

Βαµβάκι: Στα πρώτα προϊόντα, για τα οποία η νέα πολιτική ηγεσία της πλατείας Βάθη θα κληθεί να πάρει αποφάσεις περί του «ύφους» και του ύψους της ειδικής ενίσχυσης είναι το βαµβάκι, που εκτός του ότι επλήγη από την πανδηµία, συµπλήρωσε το 2020 δύο αλλεπάλληλες χρονιές µε ιστορικά χαµηλές τιµές για τους παραγωγούς (βλέπε ρεπορτάζ σελ. 22-35).

Ελιά Καλαµών: Μένει ακόµα µια εκκρεµότητα µε τους παραγωγούς ελιάς Καλαµών από την Αιτωλοακαρνανία, οι οποίοι έµειναν ως γνωστό εκτός της έκτακτης ενίσχυσης που πληρώθηκε τον ∆εκέµβριο του 2020, λόγω λαθών στο ΟΣ∆Ε, µε τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη να είχε δεσµευτεί τότε για µια συµπληρωµατική ενίσχυσή τους.

Φθινοπωρινή πατάτα και καρπούζι: Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειµένου να γίνει κάποιες µειώσεις στο ποσό που είχε εισηγηθεί το υπουργείο, δεδοµένου ότι δεν υπάρχουν όλα τα απαιτούµενα χρήµατα, βρίσκεται αυτές τις µέρες ο φάκελος  για τις έκτακτες ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού σε υπαίθριο καρπούζι και φθινοπωρινή πατάτα, µετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία της αποµείωσης, οι πληγέντες παραγωγοί θα έχουν περιθώριο για περίπου 15 ηµέρες να υποβάλλουν το αίτηµα ζηµιάς για να αποζηµιωθούν, αµέσως µετά τον έλεγχο από τους αρµόδιους.

Ελαιοπαραγωγοί: Υπάρχει αίτηµα για την ένταξη των ελαιοπαραγωγών που αποκλείστηκαν από το πρώτο πρόγραµµα, όπως αγρότες ειδικού καθεστώτος µε εισόδηµα κάτω των 15.000 ευρώ και επιδότηση κάτω των 5.000 ευρώ και ετεροεπαγγελµατίες, εργαζόµενοι, άνεργοι και µικροσυνταξιούχοι, σε πρόσθετο πρόγραµµα µε επιπλέον χρηµατοδότηση πέραν των 126 εκατ. ευρώ που δόθηκαν.

Πτηνοτροφία: Για ενισχύσεις περί τα 12 εκατ. ευρώ στον κλάδο της πτηνοτροφίας είχαν συζητήσει η ∆ιεπαγγελµατική του κλάδου µε τον πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη και πληρωµή κατά τη δεύτερη φάση πακέτων ενίσχυσης µέσα στον Ιανουάριο.

Χοιροτροφία: ∆ροµολογηµένη πρέπει να θεωρείται η αποζηµίωση των χοιροτρόφων, ενώ σύντοµα θα υπάρχουν ανακοινώσεις από το υπουργείο σχετικά µε τα µέτρα στήριξης του κλάδου, ο οποίος έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδηµία του κορωνοϊού. Τις σχετικές διαβεβαιώσεις έλαβε πρόσφατα η Οµοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος από τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Πηγή

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.