Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Βαρυχειμωνιά φέτος στα αγροτικά κέντρα

Είναι και αυτή η καραντίνα και οι συνέπειές της σε όλο το φάσµα της οικονοµίας. Πάντως οι πληρωµές που αναµένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι φαίνεται πως θα γίνουν κανονικά. Ήδη ξεκίνησαν οι εξοφλήσεις της περσινής χρονιάς, για να σβήσουν οι όποιες εκκρεµότητες και να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωµής τόσο των προγραµµάτων όσο και της νέας εξισωτικής. Και η καλή είδηση είναι ότι πάλι αυξηµένο ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΜΠΑΤΖΕΤ -ΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ! ΛΙΓΟ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΑΥΞΗΜΕΝΟ 

Από την άλλη, βέβαια, είναι και εκείνα τα αχρεωστήτως καταβληθέντα που αφορούν ενισχύσεις που δεν έπρεπε να είχαν λάβει κάποιοι παραγωγοί και τώρα καλούνται να τα δώσουν πίσω. Κι αυτά λίγα είναι, αλλά ποιος τους λέει ότι τα έχουν για να τα επιστρέψουν; Για πολλούς κάπου «έφυγαν» στα τρέχοντα έξοδά τους!  

Άνοιξε, σου λέει, το σύστηµα για τις αιτήσεις ειδικής ενίσχυσης στην ελιά Καλαµών, όπως είχαν πει στις 17 Νοέµβρη (µοιραία ηµεροµηνία). Το θέµα µε τα συστήµατα αυτά, κατά τα γνωστά, είναι ότι ανοίγουν, αλλά «κρασάρουν». Κάποιοι, λένε, δεν κατάφεραν να οριστικοποιήσουν την αίτηση. Σε κάποιους άλλους οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, χωρίς αιτία. Το ζήτηµα είναι ότι οι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιθώριο µόλις 10 µέρες, και αν τις µισές δεν µπορούν να κάνουν δουλειά, τότε ούτε οι µισοί δεν θα επιδοτηθούν τελικά….. Άντε πάλι λάθη, ενστάσεις, παράταση προθεσµίας και απλήρωτοι…..  

Και δεν είναι µόνο στην Αιτωλοακαρνανία, που οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί δεν θα κάνουν καν αίτηση για το πριµ της Καλαµών. Ακούγεται νέο πρόβληµα στη Λέσβο και τη Θάσο. Εκεί φαίνεται να µην είναι επιλέξιµες οι ελιές Αδραµυτινή και Κολοβή, µε το σύστηµα να τα «βλέπει» ως µη παραγωγικά στη Λέσβο. Το θέµα δεν είναι ότι ξεσηκώθηκαν οι παραγωγοί, αυτό είναι αναµενόµενο. Το ζήτηµα είναι να βρεθεί λύση και να πληρωθούν τελικά οι πληγέντες αγρότες. Και µάλιστα το συντοµότερο, γιατί είναι και χειµώνας.  

Κι ενώ οι αγρότες ξεκίνησαν να σπέρνουν ενεργειακά φυτά, ακούγεται µια πιθανή αλλαγή του συστήµατος κατανοµής του βιοντίζελ. Ο βουλευτής Λάρισας και πρώην υφυπουργός Κόκκαλης µεταφέρει τη θέση των παραγωγών, ότι αν καταργηθεί το υφιστάµενο σύστηµα, πολλοί θα είναι αυτοί που θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους, που είναι τώρα µε συµβολαιακή. Από την άλλη ο αρµόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος Νικόλαος Ταγάρας επιµένει ότι οι προτεραιότητες του υπουργείου παραµένουν ίδιες, αλλά δεν δεσµεύτηκε για τίποτα από το βήµα της Βουλής. Άσε που οι παραγωγοί, τέτοια εποχή έως πέρυσι ήξεραν ήδη τις τιµές πώλησης των αγροτικών προϊόντων τους. Πρόκειται για έλλειψη σχεδιασµού ή για δραστικές αλλαγές που έρχονται; αναρωτιούνται όλοι! 

Πηγή

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.