Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Βιοδιεργέτες στην λαχανοκομία: Τι πρέπει να γνωρίζει ο παραγωγός

Τι είναι βιοδιεργέτες; Ως βιοδιεργέτες (ή ενεργοποιητές) χαρακτηρίζονται οι ουσίες, μείγματα ή μικροοργανισμοί, που διεγείρουν διάφορες φυσιολογικές διεργασίες που σχετίζονται με την θρέψη του φυτού, προωθώντας την αύξηση και ανάπτυξη.

Διεθνώς η παραγωγή και προώθηση των προϊόντων αυτών σε ευρεία κλίμακα ξεκίνησε μόλις κατά την πρώτη δεκαετία του 2000 και στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας, η χρήση τους χαρακτηρίστηκε ως η πλέον ταχέως αναπτυσσόμενη πρακτική, ιδιαίτερα στις λαχακονομικές καλλιέργειες. Να σημειωθεί πως οι χώρες της “λεκάνης” της Μεσογείου και ιδιαίτερα η Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία πρωταγωνιστούν τόσο στην παραγωγή όσο και τη χρήση τους.

Οι βιοδιεργέτες μπορεί να περιλαμβάνουν στοιχεία που ενισχύουν τις διεργασίες των φυτών και σχετίζονται με την αύξησή και ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, όπως για παράδειγμα:

  • Αμινοξέα
  • Ολιγοπεπτίδια και πολυπεπτίδια
  • Φυτικά εκχυλίσματα
  • Εκχυλίσματα φυκών
  • Χουμικά και φουλβικά οξέα
  • Χιτοζάνη
  • Ανόργανα στοιχεία, όπως άργιλιο, κοβάλτιο, σελήνιο και πυρίτιο
  • Μικροοργανισμούς εδάφους, όπως μύκητες και βακτήρια

Επιπλέον, κατά αυτό το τρόπο ενισχύεται η πρόληψη θρεπτικών στοιχείων και η άμυνα σε βιοτικές και αβιοτικές (ξηρασία, αλατότητα, παγετός κ.α.) καταπονήσεις, όπως επίσης η δραστηριότητα των μικροοργανισμών, οι φυσικοχημικές ιδιότητες του εδάφους και πολλά ακόμα.

Πώς γίνεται η εφαρμογή τους;

Η εφαρμογή των βιοδιεργετών στα φυτά γίνεται με διαφυλικό ψεκασμό ή και μέσω του εδάφους (με ριζοπότισμα ή με προσθήκη στο νερό άρδευσης), ανάλογα με το προϊόν, την καλλιέργεια και την εποχή.

Πολύ συχνά οι βιοδιεργέτες, και γενικότερα οι διαφυλλικοί ψεκασμοί, στην λαχανοκιμία αποτελούν λύση ανάγκης με στόχο την αντιμετώπιση της έλλειψης ιχνοστοιχείων. Αν επιχειρηθεί να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της καλλιέργειας σε ιχνοστοιχεία διαφυλλικά θα προκληθεί ζημία στα φυτά λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων τους ενώ αν, για αποφυγή τοξικότητας, γίνει εφαρμογή χαμηλότερης συγκέντρωσης δεν θα είναι αρκετή για να περιορίσει τα προβλήματα της έλλειψης.

Επικοινωνήστε με τον γεωπόνο της AGRIS στην περιοχή σας και ενημερωθείτε αναλυτικά για τους βιοδιεργέτες και τα οφέλη τους στην καλλιέργειά σας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.