Search
Generic filters

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Κατηγορίες

Βιοδιεργέτες στην λαχανοκομία: Τι πρέπει να γνωρίζει ο παραγωγός

Τι είναι βιοδιεργέτες; Ως βιοδιεργέτες (ή ενεργοποιητές) χαρακτηρίζονται οι ουσίες, μείγματα ή μικροοργανισμοί, που διεγείρουν διάφορες φυσιολογικές διεργασίες που σχετίζονται με την θρέψη του φυτού, προωθώντας την αύξηση και ανάπτυξη.

Διεθνώς η παραγωγή και προώθηση των προϊόντων αυτών σε ευρεία κλίμακα ξεκίνησε μόλις κατά την πρώτη δεκαετία του 2000 και στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας, η χρήση τους χαρακτηρίστηκε ως η πλέον ταχέως αναπτυσσόμενη πρακτική, ιδιαίτερα στις λαχακονομικές καλλιέργειες. Να σημειωθεί πως οι χώρες της “λεκάνης” της Μεσογείου και ιδιαίτερα η Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία πρωταγωνιστούν τόσο στην παραγωγή όσο και τη χρήση τους.

Οι βιοδιεργέτες μπορεί να περιλαμβάνουν στοιχεία που ενισχύουν τις διεργασίες των φυτών και σχετίζονται με την αύξησή και ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, όπως για παράδειγμα:

  • Αμινοξέα
  • Ολιγοπεπτίδια και πολυπεπτίδια
  • Φυτικά εκχυλίσματα
  • Εκχυλίσματα φυκών
  • Χουμικά και φουλβικά οξέα
  • Χιτοζάνη
  • Ανόργανα στοιχεία, όπως άργιλιο, κοβάλτιο, σελήνιο και πυρίτιο
  • Μικροοργανισμούς εδάφους, όπως μύκητες και βακτήρια

Επιπλέον, κατά αυτό το τρόπο ενισχύεται η πρόληψη θρεπτικών στοιχείων και η άμυνα σε βιοτικές και αβιοτικές (ξηρασία, αλατότητα, παγετός κ.α.) καταπονήσεις, όπως επίσης η δραστηριότητα των μικροοργανισμών, οι φυσικοχημικές ιδιότητες του εδάφους και πολλά ακόμα.

Πώς γίνεται η εφαρμογή τους;

Η εφαρμογή των βιοδιεργετών στα φυτά γίνεται με διαφυλικό ψεκασμό ή και μέσω του εδάφους (με ριζοπότισμα ή με προσθήκη στο νερό άρδευσης), ανάλογα με το προϊόν, την καλλιέργεια και την εποχή.

Πολύ συχνά οι βιοδιεργέτες, και γενικότερα οι διαφυλλικοί ψεκασμοί, στην λαχανοκιμία αποτελούν λύση ανάγκης με στόχο την αντιμετώπιση της έλλειψης ιχνοστοιχείων. Αν επιχειρηθεί να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της καλλιέργειας σε ιχνοστοιχεία διαφυλλικά θα προκληθεί ζημία στα φυτά λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων τους ενώ αν, για αποφυγή τοξικότητας, γίνει εφαρμογή χαμηλότερης συγκέντρωσης δεν θα είναι αρκετή για να περιορίσει τα προβλήματα της έλλειψης.

Επικοινωνήστε με τον γεωπόνο της AGRIS στην περιοχή σας και ενημερωθείτε αναλυτικά για τους βιοδιεργέτες και τα οφέλη τους στην καλλιέργειά σας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στέλνει στο μέτωπο ρώσους αγρότες ο Πούτιν ενώ… ανησυχεί για τη σοδειά 2023

Πλέον και αγρότες βρίσκονται μεταξύ των Ρώσων που στρατολογούνται για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, δήλωσε στις 27 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πόυτιν σε συνάντηση με αξιωματούχους, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο περαιτέρω κινδύνων για τη σοδειά του 2023.

Άμεσα πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου ζητούν πλέον 15 χώρες της ΕΕ

Κορυφώνεται πίεση για να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου στην Πράγα, αφού ο χρόνος δεν επαρκεί για κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης προς συζήτηση στη μεθαυριανή, προπαρασκευαστική έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας.

Βρήκε ώρα για δοκιμές στα χαμηλά η αγορά βάμβακος με το σύσπορο στα 81 λεπτά

Στο 35% βρίσκεται η διαδικασία συγκομιδής βάμβακος στη Θεσσαλία, ενώ εξίσου προχωρημένη φαίνεται να είναι και στα χωράφια της Βοιωτίας, σε μια περίοδο ωστόσο κατά την οποία η διεθνής αγορά δείχνει το σκληρό της πρόσωπο στους καλλιεργητές, με τις τιμές να προσεγγίζουν τα χαμηλά περιόδου, σε μια συνθήκη που αποθαρρύνει αρκετούς από το να φιξάρουν τιμές.

Χωρίς αυξήσεις οι εισφορές αγροτών στον ΕΦΚΑ το 2023 λόγω ενεργειακής κρίσης

Πάγωμα στην αύξηση των αγροτικών εισφορών στο ΕΦΚΑ από το 2023 δρομολογείται με ΚΥΑ του υπουργείου Εργασίας, σε μια κίνηση που εφόσον υλοποιηθεί, θα εμποδίσει το φούσκωμα των ασφαλιστικών υποχρεώσεων με ένα ποσοστό 8 με 9%.