Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Βρήκε ώρα για δοκιμές στα χαμηλά η αγορά βάμβακος με το σύσπορο στα 81 λεπτά

Στο 35% βρίσκεται η διαδικασία συγκομιδής βάμβακος στη Θεσσαλία, ενώ εξίσου προχωρημένη φαίνεται να είναι και στα χωράφια της Βοιωτίας, σε μια περίοδο ωστόσο κατά την οποία η διεθνής αγορά δείχνει το σκληρό της πρόσωπο στους καλλιεργητές, με τις τιμές να προσεγγίζουν τα χαμηλά περιόδου, σε μια συνθήκη που αποθαρρύνει αρκετούς από το να φιξάρουν τιμές.

Παρά την ανοδική αντίδραση που έδειξε ο δείκτης της διεθνούς τιμής στη Νέα Υόρκη, τα συμβόλαια Δεκεμβρίου δείχνουν να διαθέτουν λίγες ακόμα αντοχές ώστε να διατηρηθούν στα 90 σεντς η λίμπρα, ενώ παράλληλα το ευρύτερο οικονομικό τοπίο αποθαρρύνει προς το παρόν τη ζήτηση για ίνα.

Στην εγχώρια αγορά, το σύσπορο πληρώνεται στα 81,5 λεπτά το κιλό παραδοτέα στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου (Καραγιώργος), ενώ ακούγονται και χαμηλότερες τιμές από Μάρκου και άλλες μικρότερες επιχειρήσεις που βρίσκονται κάτω από το όριο των 80 λεπτών. Σε αυτήν τη συγκυρία, το μόνο που συγκρατεί τις τιμές για το ελληνικό σύσπορο είναι το ισχυρό δολάριο, με την ισοτιμία με το ευρώ να έχει υποχωρήσει πλέον στα 96 σεντς, κάτι που βελτιώνει σημαντικά τις τιμές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με την περσινή ισοτιμία στα 1,20 δολάρια, το βαμβάκι θα πληρωνόταν σήμερα 60 λεπτά. Από άποψη παραγωγής, προς το παρόν οι αποδόσεις δείχνουν ελαφρώς μειωμένες συγκριτικά με πέρυσι, με τα στησίματα να υπολογίζονται κοντά στα 400 κιλά ανά στρέμμα κατά μέσο όρο, ενώ μόνο σε πολύ καλά δουλεμένα χωράφια, που ευννοήθηκαν ίσως και από τον καιρό να πετυχαίνουν οι παραγωγοί 450 με 500 κιλά. Οι παραγωγοί αποδίδουν τις ελαφρώς μειωμένες αποδόσεις στις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά και σε προσβολές από έντομα και λοιπές ασθένειες.

Στο διεθνές τοπίο τώρα, οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία εντείνονται, κάτι που αποτυπώνεται και στην τιμή του βαρελιού με το αμερικανικό WTI να προσεγγίζει πλέον τη ζώνη των 75 δολαρίων, έναντι των 85-90 πριν από μερικές εβδομάδες. Όπως σχολιάζουν διεθνείς αναλυτές, αυτό το περιβάλλον δεν προσφέρει πολλές αφορμές για μια ανοδική πορεία προς τα 100 σεντς η λίμπρα. Μάλιστα, στην περίπτωση των Αμερικανών, το ισχυρό δολάριο αποθαρρύνει τις εξαγωγές, αν και οι διεθνείς αγορές ίσως χρειαστεί να συνηθίσουν σε αυτήν την συνθήκη για τους επόμενους μήνες.

Στηρίγματα ανόδου η αγορά θα αναζητήσει στην επόμενη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA) που αναμένονται για τις 12 Οκτωβρίου και αρκετοί ανυπομονούν να δουν μια αποφασιστική μείωση στην σοδειά των ΗΠΑ. Βέβαια, έχει πλέον καταστεί σαφές πως τα δεδομένα της προσφοράς δεν απασχολούν ιδιαίτερα τις αγορές. Σε αυτήν τη φάση, οι ανταλλαγές στα χρηματιστήρια περιορίζονται στις ειδήσεις για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, με το βαμβάκι να βρίσκεται κοντά στα χαμηλά περιόδου, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί η ζήτηση, αφού ακόμα και αν τα κλωστήρια αναφέρουν μειωμένες παραγγελίες για ίνα, έχουν πλέον στα χέρια τους να αντικαταστήσουν μερικά ακριβά αποθέματα εκκοκκισμένου βαμβακιού με φθηνότερα.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις του USDA κάνουν λόγο για ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής βαμβακιού το 2022/23 σε 118,45 εκατ. μπάλες (από 117,01 εκατ. μπάλες), προερχόμενη από ανοδική αναθεώρηση για την Ινδία, την Κίνα, τη Βραζιλία και το Πακιστάν. Αν και οι εκτιμήσεις για την παραγωγή προβλέπονται ενισχυμένες, η κατανάλωση προβλέπεται μειωμένη σε 118,63 εκατ. μπάλες (από 119,09 εκατ. μπάλες), με τις ανησυχίες γύρω από τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές να επιβαρύνουν τις καταναλωτικές συνήθειες. Όμως, παρά τις ανησυχίες και τους φόβους μιας παγκόσμιας επιβράδυνσης, οι εκτιμήσεις για το παγκόσμιο εμπόριο βαμβακιού διατηρήθηκαν στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα σε 44,6 εκατ. μπάλες, με τις εξαγωγές των ΗΠΑ να αναμένονται μειωμένες (12,6 εκατ. μπάλες), ενώ ενισχυμένες αναμένονται για την Αυστραλία (6,4 εκατ. μπάλες) και τη Βραζιλία (8,6 εκατ. μπάλες).

Τα αποθέματα εκτιμώνται αυξημένα σε 84,75 εκατ. μπάλες (από 82,77 εκατ. μπάλες), διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση σε 71,54% από 69,50%. Οι πρόσφατες πιέσεις που υπήρξαν στην τιμή του πιθανά να οφείλονται στο υψηλό επίπεδο αποτίμησής του. Όμως, σύμφωνα με την αγορά, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σχετικά με τις καιρικές συνθήκες (πλημμύρες στο Πακιστάν, ξηρασία στις ΗΠΑ, La-Ninia) πιθανά να συνεχίσουν να ευνοούν την τιμή του.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.