Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Γιατί η ρωσική οικονομία κινδυνεύει να πάει 30 χρόνια πίσω

O πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας και οι συνέπειες των δυτικών κυρώσεων θα πάνε 30 χρόνια πίσω τη ρωσική οικονομία – κοντά στα επίπεδα της Σοβιετικής Ένωσης – σύμφωνα με οικονομολόγους, επενδυτές και διπλωμάτες.

Παράλληλα, ο «πόνος» στη ρωσική οικονομία από τις κυρώσεις, την έξοδο από τις διεθνείς αγορές και το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων θα πάει πίσω τουλάχιστον πέντε χρόνια το επίπεδο ζωής στη Ρωσία.

Από τη στιγμή που επιβλήθηκαν οι πρώτες κυρώσεις πριν τρεις εβδομάδες, ένα νέο κεφάλαιο έχει ανοίξει στην ιστορία της ρωσικής οικονομίας. Το χρηματοπιστωτικό της σύστημα και το νόμισμά της καταρρέουν σε πολλά μέτωπα, αναγκάζοντας το Κρεμλίνο να κλείσει για κάποιες μέρες το χρηματιστήριο και να ενισχύσει το ρούβλι.

Μέσα σε μία νύχτα σχεδόν, η 40ετής προσπάθεια της χώρας να χτίσει μια υγιή οικονομία – η οποία άρχισε εκεί που απέτυχε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ – αποτελεί ένα ακόμα θύμα της βίαιης επίθεσης του Πούτιν στην Ουκρανία.

Οι ιστορικές οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980 έδωσαν στη Σοβιετική Ένωση μια πρώτη γεύση από τα αμερικανικά προϊόντα. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα μπήκε ταφόπλακα σε δεκαετίες προσπαθειών για να ενταχθεί η ρωσική οικονομία στην Ευρώπη, καθώς οι ξένες εταιρείες άρχισαν να αποχωρούν από τη χώρα και επιβλήθηκαν αυστηρές κυρώσεις σε εμπόριο και τουρισμό.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.