O πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας και οι συνέπειες των δυτικών κυρώσεων θα πάνε 30 χρόνια πίσω τη ρωσική οικονομία – κοντά στα επίπεδα της Σοβιετικής Ένωσης – σύμφωνα με οικονομολόγους, επενδυτές και διπλωμάτες.
Παράλληλα, ο «πόνος» στη ρωσική οικονομία από τις κυρώσεις, την έξοδο από τις διεθνείς αγορές και το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων θα πάει πίσω τουλάχιστον πέντε χρόνια το επίπεδο ζωής στη Ρωσία.
Από τη στιγμή που επιβλήθηκαν οι πρώτες κυρώσεις πριν τρεις εβδομάδες, ένα νέο κεφάλαιο έχει ανοίξει στην ιστορία της ρωσικής οικονομίας. Το χρηματοπιστωτικό της σύστημα και το νόμισμά της καταρρέουν σε πολλά μέτωπα, αναγκάζοντας το Κρεμλίνο να κλείσει για κάποιες μέρες το χρηματιστήριο και να ενισχύσει το ρούβλι.
Μέσα σε μία νύχτα σχεδόν, η 40ετής προσπάθεια της χώρας να χτίσει μια υγιή οικονομία – η οποία άρχισε εκεί που απέτυχε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ – αποτελεί ένα ακόμα θύμα της βίαιης επίθεσης του Πούτιν στην Ουκρανία.
Οι ιστορικές οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980 έδωσαν στη Σοβιετική Ένωση μια πρώτη γεύση από τα αμερικανικά προϊόντα. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα μπήκε ταφόπλακα σε δεκαετίες προσπαθειών για να ενταχθεί η ρωσική οικονομία στην Ευρώπη, καθώς οι ξένες εταιρείες άρχισαν να αποχωρούν από τη χώρα και επιβλήθηκαν αυστηρές κυρώσεις σε εμπόριο και τουρισμό.