Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Διαχείριση των αγροτικών προϊόντων μέσω αναβαθμίδων

Στο πλαίσιο του έργου LIFE TERRACESCAPE (LIFE16 CCA/GR/000050) θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια ποικίλης θεματικής σχετικά με την καλλιέργεια των αναβαθμίδων και των ωφελειών που μπορούν να υπάρξουν από αυτήν σε τοπικό επίπεδο. Τα σεμινάρια αποσκοπούν στην ενημέρωση πρωτίστως των κατοίκων των νησιών, αλλά και εκείνων της υπόλοιπης Ελλάδας, κυρίως αγροτών, ιδιοκτητών γης, και όσων ασχολούνται με τα προϊόντα της γης (μεταποίηση, καθετοποίηση παραγωγής, εμπορία κ.λπ.).

Tο πρώτο σεμινάριο θα έχει θέμα «Για μια καλύτερη διαχείριση των αγροτικών προϊόντων των αναβαθμίδων». Θα έχει διάρκεια τρεις ώρες και θα υλοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, με ώρα έναρξης 17:15. Ειδικότερα θέματα που θα παρουσιασθούν είναι:

  • Βασικές αρχές καλλιέργειας σε αναβαθμίδες
  • Πιστοποίηση των προϊόντων που παράγονται σε αναβαθμίδες
  • Δυνατότητες εμπορικής αξιοποίησης των προϊόντων μέσα από τον Οργανισμό Συμμετοχικής Επιστασίας Γης «Αγρότες του Αιγαίου»
  • Επιτυχημένα παραδείγματα από άλλα μέρη της Ελλάδας, και μεταφορά γνώσεων και συμβουλών από συμμετέχοντες σε αυτά.

Στο σεμινάριο θα διδάξουν οι Θεοδώρα Πετανίδου και Αθανάσιος Κίζος, καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, και η Φωτεινή Μυλωνά, Αναπληρώτρια Ερευνήτρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Το έργο LIFE TERRACESCAPE

Το έργο LIFE TERRACESCAPE (Μετατροπή των εγκαταλειμμένων τοπίων αναβαθμίδων σε πράσινες υποδομές μέσω συμμετοχικής επιστασίας γης για καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, http://www.lifeterracescape.aegean.gr/) αφορά στη λειτουργική αποκατάσταση των αναβαθμίδων, μέσω επανακαλλιέργειάς τους με σκοπό την παραγωγή προϊόντων. Άμεσος σκοπός του έργου είναι η επίδειξη των ωφελειών που θα προκύψουν από μια τέτοια δράση, ώστε αυτό να λειτουργήσει ως παράδειγμα για μίμηση και εφαρμογή σε τοπική κλίμακα. Απώτερος στόχος είναι το λειτουργικό ξαναπρασίνισμα του νησιού που θα απαλύνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Για την υλοποίηση της παραπάνω προοπτικής, στο πλαίσιο του έργου LIFE TERRACESCAPE έχει συσταθεί, με τη συμβολή του Δήμου Άνδρου και του Πράσινου Ταμείου, ο Οργανισμός Συμμετοχικής Επιστασίας Γης «Αγρότες του Αιγαίου», ο οποίος έχει τη μορφή Κοιν.Σ.Επ. Η Συμμετοχική Επιστασία Γης αποτελεί στρατηγική για τη διατήρηση των αξιών του τοπίου και του περιβάλλοντος εν γένει. Αν και διαδεδομένη σε πολλές περιοχές του κόσμου και της Ευρώπης, με σημαντική δράση στην Ισπανική Καταλονία, στη χώρα μας ήταν άγνωστη έως τώρα. Η Συμμετοχική Επιστασία Γης δρα με στόχο τις απολαβές του ανθρώπου, καλλιεργητή ή/και ιδιοκτήτη γης, θέτοντας επίσης ως προτεραιότητα τη λειτουργική αποκατάσταση των αγρο-οικοσυστημάτων, την ικανότητα απόκρισης σε περιβαλλοντικές διαταραχές, και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Αποτελεί, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων των νησιών και της μαζικής εγκατάλειψης γης, ίσως το μοναδικό εργαλείο για το ξαναπρασίνισμα της γης, τη μαζικότερη παραγωγή προϊόντων και αξιοποίησή τους ως καθετοποιημένα, άμεσα πιστοποιημένα ως προϊόντα αναβαθμίδων, φιλικά προς το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.

Ακριβώς αυτή η διαχείριση των προϊόντων αναβαθμίδων θα αποτελέσει και το θέμα του παρόντος σεμιναρίου.

Πληροφορίες για τη συμμετοχή στο Σεμινάριο

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μέσα από την πλατφόρμα ZOOM. Για συμμετοχή στο σεμινάριο επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο την ημέρα και ώρα του σεμιναρίου:

https://aegean-gr.zoom.us/j/94720732582?pwd=QkU5ZDgvcHpnNHJHMkVmaU5lSUo0UT09

Για την είσοδό σας εισάγετε τους παρακάτω κωδικούς πρόσβασης:

Meeting ID: 947 2073 2582 | Passcode: 554532

Για άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, το σεμινάριο θα προβληθεί στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο της Άνδρου (χωρητικότητας 10 ατόμων λόγω περιορισμών Covid-19).

Η συμμετοχή στο σεμινάριο θα είναι δωρεάν. Μπορείτε να εκδηλώσετε ενδιαφέρον συμμετοχής, στέλνοντας email τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, τόπος διαμονής, τομέας δραστηριότητας) στο [email protected]

Πηγή

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.