Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Δοκιμάζει τα καμποχώραφα ο κύκλος του νερού, μείζον ζήτημα το δίκτυο άρδευσης

Όσπου να ποτιστεί το ένα χωράφι, ξεραίνεται το άλλο σε σημαντικά παραγωγικά κέντρα της χώρας. Οι κατά τόπους μπόρες, όποτε συμβαίνουν, εν μέσω θέρους δεν σώζουν την κατάσταση.

Όσπου να ποτιστεί το ένα χωράφι, ξεραίνεται το άλλο σε σημαντικά παραγωγικά κέντρα της χώρας. Οι κατά τόπους μπόρες, όποτε συμβαίνουν, εν μέσω θέρους δεν σώζουν την κατάσταση.

Τον ανεπαρκή συντονισµό αλλά και την ανάγκη εκσυγχρονισµού του δικτύου άρδευσης πάνω στο οποίο βασίζεται ο ετήσιος οικονοµικός κύκλος των αγροτικών κέντρων της χώρας εξέθεσαν µε τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα 40άρια του Αυγούστου

και του Ιουλίου, µε τα µοτέρ σε γεωτρήσεις και σταθµούς να έχουν… καεί, τις στάθµες στις λίµνες να πέφτουν ανησυχητικά και τον Πηνειό να περιορίζεται σε ρυάκι.

Το απαρχαιωµένο το δίκτυο άρδευσης, σε συνδιασµό µε τα χρέη των ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ έγιναν απειλή εν µέσω έντονου θέρους για κατέβασµα στους διακόπτες. Το πρόσκαιρο γύρισµα των καιρικών συνθηκών µε τις µπόρες των τελευταίων 24ώρων ελάφρυνε λίγο το σύστηµα, ωστόσο οι βροχές αυτές δεν έχουν σε καµία περίπτωση ανατρέψει το πλήγµα που επέφερε ο επίµονος καλοκαιρινός καύσωνας στους κάµπους της χώρας.

Το ρεπορτάζ δείχνει ότι το µεγαλύτερο πρόβληµα τόσο στις καλλιέργειες όσο και στις σχέσεις των τοπικών κοινοτήτων εκδηλώθηκε στον κάµπο της Βοιωτίας, µε την Κωπαΐδα να αδειάζει, τα χωριά να ποτίζονται εναλλάξ και ώσπου να ποτιστεί το ένα, να ξεραίνεται το άλλο, προκαλώντας παράλληλα εντάσεις µεταξύ των πολιτών. Συνοµιλητές περιγράφουν την κατάσταση που επικράτησε τις τελευταίες εβδοµάδες ως χάος και την χειρότερη χρονιά από άποψη ξηρασίας των τελευταίων 30 ετών. Οι αποδόσεις στα καλαµπόκια αναµένεται να κοπούν ακόµα και στο µισό, τη στιγµή που την ερχόµενη εβδοµάδα, σε όσα από τα 250.000 στρέµµατα που ποτίζονται από τη λίµνη και βρίσκονται στον εξωτερικό δακτύλιο του δικτύου, θα ξεκινήσουν οι κοπές πρόωρα ακόµα και στο βαµβάκι.

Προβλήµατα στο θεσσαλικό κάµπο

Προβλήµατα αντιµετώπισαν και οι αγρότες στον θεσσαλικό κάµπο, σε µικρότερη βέβαια κλίµακα, µε τις τελευταίες βροχές να καθυσηχάζουν κάπως την αγωνία τους, ωστόσο όπως µεταφέρει έµπειρος παραγωγός στην Agrenda, θα χρειαστούν ποτίσµατα για ακόµα 15 ηµέρες, µε τη λίµνη Πλαστήρα να έχει περιορίσει τις εκροές υδάτων προς τον Πηνειό, ο οποίος µε τη σειρά του έχει στερέψει ως και την κοίτη του, εξαιτίας της εκ περιτροπής λειτουργίας του υδροηλεκτρικού εργοστασίου.

Πρόσφατο ρεπορτάζ της εφηµερίδας είχε αναδείξει το πρόβληµα άρδευσης που έχει προκύψει στον κάµπο της δυτικής Θεσσαλονίκης. Εκεί οι τοπικές αρχές διαχείρισης του νερού επέβαλαν την εκ περιτροπής άρδευση του ορυζώνα, ο οποίος εκτείνεται σε περισσότερα από 200.000 στρέµµατα, µε περιοδικότητα πέντε ηµερών, από περιοχή σε περιοχή, προκειµένου να φτάσει το νερό να εξυπηρετηθούν όλα τα χωράφια όσο η στάθµη του Αξιού συνεχίζει να υποχωρεί.

Την κατάσταση, όπως καταγγέλλεται, επιβαρύνει και το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες συντηρήσεις στις «πόρτες» των φραγµάτων, δυτικά στην Ελαιούσα και ανατολικά στη Γέφυρα, µε συνέπεια αυτές να µην ανοιγοκλείνουν και να χάνονται πολύτιµοι όγκοι νερού. «Είµαστε σε κρίσιµο στάδιο και αν επιδεινωθεί η κατάσταση µπορεί να προκαλέσει ζηµιά από 20% έως και 40% στις στρεµµατικές αποδόσεις της χρονιάς», εκτίµησε ο πρόεδρος του Α.Σ. Αγίου Αθανασίου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο, πρόσθεσε πως η απώλεια θα είναι τεράστια, διότι ο κύκλος εργασιών που διενεργείται γύρω από το ρύζι ξεπερνά ετησίως τα 100 εκατ. ευρώ και µάλιστα το 80% προέρχεται από τις εξαγωγές, φέρνοντας στη χώρα πολύτιµο συνάλλαγµα.

Μικρή Ολλανδία µε αλµυρό νερό στη γεώτρηση

Στον κάµπο της Αχαΐας ξηρασία και αδυναµία του αρδευτικού δικτύου να ανταποκριθεί φαίνεται πως θα πάει πίσω τη σπορά της φθινοπωρινής πατάτας, ενώ δεν αποκλείεται να κόψει και τις εκτάσεις. Με καλό αρδευτικό δίκτυο η περιοχή θα µπορούσε να είναι «µικρή Ολλανδία», λέει ο παραγωγός πατάτας Χρήστος Μπεκίρης, όµως οι παραγωγοί ποτίζουν µε νερό που περιέχει 1,5 µονάδα άλατα, ήτοι οριακά ακατάλληλο για καλλιέργειες.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.