Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Ειδική πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ για τα λιπάσματα που πάνε για πίστωση Νοέμβριο

Ειδική πλατφόρμα ετοιμάζει για την ΑΑΔΕ το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα υποδεχτεί τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος ενίσχυσης ανά αγρότη από τα 60 εκατ. που θα πληρωθούν τον προσεχή Νοέμβριο στους δικαιούχους παραγωγούς.

Ειδική πλατφόρμα ετοιμάζει για την ΑΑΔΕ το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα υποδεχτεί τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος ενίσχυσης ανά αγρότη από τα 60 εκατ. που θα πληρωθούν τον προσεχή Νοέμβριο στους δικαιούχους παραγωγούς.

Οι τελευταίες πληροφορίες, θέλουν τις αρμόδιες υπηρεσίες στο υπουργείο Οικονομικών, σε συνδυασμό με ειδικούς από το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, να ετοιμάζουν την πλατφόρμα, στην οποία μετά θα αναρτήσουν οι αγρότες ή οι λογιστές τους τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων για την περίοδο 1η Οκτωβρίου 2021 µέχρι 30 Σεπτεµβρίου 2022. Ακούγεται δε, ότι είναι θέμα ημερών η ολοκλήρωση του έργου αυτού, δεδομένης και της εμπειρίας που έχουν αναπτύξει από τις ημέρες της καραντίνας του 2020 και έπειτα οι διοικητικοί υπάλληλοι στο πεδίο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός θέλει μια όσο το δυνατόν πιο απλουστευμένη διαδικασία, μιας και τα χρονικά περιθώρια είναι στενά (λίγες ημέρες έχουν απομείνει μέχρι να βγει και ο Οκτώβριος), ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες θέλουν  να αποφύγουν πάση θυσία μια βιαστική πληρωμή αντίστοιχη με αυτήν που έγινε τον περασμένο Αύγουστο με την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες. Σε περιπτώσεις τιμολογίων όπου η αγορά λιπασμάτων συνοδεύεται με άλλες εισροές, οι λογιστές ή οι αγρότες θα χρειαστεί να διαχωρίσουν την αξία των λιπασμάτων από το συνολικό ποσό, αναρτώντας ωστόσο το τιμολόγιο ως έχει. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, η έκτακτη ενίσχυση έρχεται να επιδοτήσει με 3,80 έως 4,80 ευρώ σε κάθε σακί που αγοράστηκε τους προηγούμενους μήνες, εφόσον οι πληροφορίες η κάλυψη στο 12% επί των τιμολογίων ισχύουν. Το ποσό αυτό προκύπτει βάσει των τιμών που διαμορφώθηκαν όλους τους προηγούμενους μήνες στα καταστήματα εφοδίων για τα δημοφιλέστερα προϊόντα θρέψης που αξιοποιούν οι Έλληνες αγρότες.

Ενδεχόμενο πλαφόν ενίσχυσης

Επειδή το διαθέσιμο κονδύλι είναι μικρό σχετικά με τις ανάγκες ενίσχυσης που έχουν υπολογιστεί, έχουν διατυπωθεί εισηγήσεις για την εισαγωγή πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης, που σκοπό θα έχουν τον αποκλεισμό περιπτώσεων με εικονικά τιμολόγια ή δηλωμένες ποσότητες που δεν αντιστοιχούν στο μέγεθος της εκμετάλλευσης που αιτείται την ενίσχυση. Μένει να φανεί κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Οι λεπτομέρειες αναφορικά με τον τρόπο κατανομής των 60 εκατ. ευρώ στους 250.000 περίπου κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θα οριστικοποιηθούν στην ΚΥΑ που διαμορφώνεται αυτές τις ημέρες από τη νομική ομάδα του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, σε συνδυασμό με τις υποδείξεις της ηγεσίας του Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αμέσως μετά οι κτηνοτρόφοι

Λογικά το κείμενο θα είναι έτοιμο για υπογραφή και δημοσίευση στο ΦΕΚ από την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να τσουλήσει ομαλά η διαδικασία των δηλώσεων και να γίνει η πληρωμή μέσα στον Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, με το ρεπορτάζ να θέλει τον υπουργό να έχει αποστείλει το προσχέδιο της ενίσχυσης προς έγκριση στην Κομισιόν. Στόχος είναι η πληρωμή των 91 εκατ. ευρώ για τους κτηνοτρόφους, η οποία γίνεται με κοινοτικά κονδύλια και με μικρή εθνική συμμετοχή, να γίνει μέσα στον Δεκέμβριο.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.