Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Ελάχιστο αγροτικό εισόδημα για όλους τους δικαιούχους βασικής ενίσχυσης επιδιώκει η Κομισιόν

Κάθετη στην εισαγωγή όρου για ελάχιστο αγροτικό εισόδημα όσον αφορά τους δικαιούχους βασικής ενίσχυσης από τη νέα ΚΑΠ είναι η Κομισιόν και αναμένεται να πιέσει τους διαπραγματευτές του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και της Ευρωβουλής ώστε να δεχθούν τις προτάσεις της σε τρεις βασικές τομές της νέας ΚΑΠ.

Κάθετη στην εισαγωγή όρου για ελάχιστο αγροτικό εισόδημα όσον αφορά τους δικαιούχους βασικής ενίσχυσης από τη νέα ΚΑΠ είναι η Κομισιόν και αναμένεται να πιέσει τους διαπραγματευτές του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και της Ευρωβουλής ώστε να δεχθούν τις προτάσεις της σε τρεις βασικές τομές της νέας ΚΑΠ.

Υποχρεωτική αναδιανεμητική ενίσχυση, υποχρεωτική ενεργοποίηση της έννοιας του πραγματικού αγρότη και υποχρεωτικό όριο στις άμεσες ενισχύσεις διαμορφώνουν τον πυρήνα των παρεμβάσεων που θέλει να περάσει η Κομισιόν στον υπερτρίλογο που ανοίγει στις 26 Μαρτίου. Από την άλλη οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ αντιτίθενται σε αυτά.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών γεωργίας της ΕΕ την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι στάθηκε στο γεγονός ότι οι υπουργοί της ΕΕ επιδιώκουν τον προαιρετικό χαρακτήρα και των τριών τομών.

«Πρέπει να διασφαλίζεται ότι την ενίσχυση τη λαμβάνουν όσοι η γεωργικοί τους δραστηριότητα είναι ενός κάποιου επιπέδου σε σχέση με το επίπεδο της συνολικής τους οικονομικής δραστηριότητας» δήλωσε ο Πολωνός καθιστώντας ξεκάθαρο πως η Κομισιόν δεν θα δεχθεί τη μέγιστη ευελιξία που ζητούν οι υπουργοί.

«Οι βασικοί κανόνες είναι επαρκώς ευέλικτοι και αφήνουν περιθώρια στα κράτη-μέλη ώστε να αναπτύξουν τα στρατηγικά τους σχέδια της ΚΑΠ. Μπορούμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό» συνέχισε ο ίδιος.

Στην συνέχεια επανέλαβε την ανάγκη οι αναδιανεμητικές ενισχύσεις να είναι υποχρεωτικές, ενώ στάθηκε και στο ζήτημα της εσωτερικής σύγκλισης, επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να πιέζει προς την κατεύθυνση αυτήν, όσα κράτη μέλη δεν επιτύχουν το λεγόμενο flat rate (πλήρης εξίσωση δικαιωμάτων) ως το 2022.  «Η πλήρης σύγκλιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική απλούστευση της ΚΑΠ για εσάς και τους γεωργούς σας. Αν συνδυαστούν σωστά οι διάφορες δυνατότητες για διαφοροποίηση στις άμεσες ενισχύσεις ανά ομάδες περιφερειών με παρόμοια χαρακτηριστικά, αυτό θα οδηγούσε σε μια πιο δίκαιη αναδιανομή» συνέχισε.

Εφάπαξ ενίσχυση ανά αγρότη

Οι υπουργοί γεωργίας της ΕΕ επιδιώκουν να έχουν την επιλογή διανομής μιας στρεμματικής ενίσχυσης στους μικροκαλλιεργητές, με την Κομισιόν να επιμένει στην εισαγωγή μιας εφάπαξ πληρωμής για αυτούς. Όπως υποστήριξε ο επίτροπος Βοϊτσεχόφσκι το να δοθεί ένα ποσό ανά εκτάριο, όπως επιδιώκουν τα κράτη μέλη, εκτός του ότι υπονομεύει τον χαρακτήρα της παρέμβασης, αφήνει λιγότερα χρήματα τελικά στους αγρότες. «Έτσι οι μικροκαλλιεργητές θα λάβουν λιγότερα. Σας απευθύνω έκκληση να το αλλάξετε. Υπάρχουν 14 κράτη-μέλη θέλουν απλούστευση της ΚΑΠ, Αποδεχτείτε τις προτάσεις της Κομισιόν» κατέληξε.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.