Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Ενσωμάτωση της κουλτούρας ενός τόπου πάει ένα βήμα παραπέρα τον οινοτουρισμό

Μια νέα τάση έχει εμφανιστεί εν καιρώ πανδημίας η οποία ακούει στον όρο «regenerative travel» και ως φαίνεται πάει ένα βήμα παραπέρα την έννοια του οινοτουρισμού, αφού θέτει στο επίκεντρο τα βιώσιμα ταξίδια και την ενσωμάτωση στοιχείων του τόπου από τον επισκέπτη και δεν περιορίζεται σε μία απλή επίσκεψη στους χώρους του οινοποιείου κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων.

Εξάλλου, η χρήση των διαδικτυακών επισκέψεων, που ακολούθησαν το προηγούμενο διάστημα οινοποιεία ανά τον κόσμο, για γνωριμία όχι μόνο με τα προϊόντα τους αλλά και συνολικά με το αφήγημα μιας περιοχής (ιστορία, πολιτιστικά στοιχεία, γαστρονομία κλπ), φαίνεται να συνετέλεσε προς αυτή την κατεύθυνση.

Πάνω σε αυτή την τάση, φαίνεται να μετεξελίσσει τη στρατηγική της για τον οινοτουρισμό η Ένωση Οινοιπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ), η οποία παρουσίασε σε ένα ενδιαφέρον διαδικτυακό σεμινάριο, με την συμμετοχή οινοποιών και απασχολούμενων στον αμπελοοινικό κλάδο, τις προτάσεις στρατηγικής της για τον οινοτουρισμό στην μετα-covid 19 εποχή.

Στο ίδιο πλαίσιο τονίστηκε η ανάγκη για πιο ολιστική ανθρωποκεντρική προσέγγιση του οινοτουρισμού, η σημασία της τοπικότητας και η ανάγκη για συνεργασία και δικτύωση ανάμεσα στα οινοποιεία. «Αν δεν δείχνουμε αλληλεγγύη, είναι κυρίως λόγω έλλειψης φαντασίας», τόνισε η Δρ. Μαρία Αλεμπάκη αναφερόμενη σε απόσπασμα από βιβλίο του Paolo Giordano. Κατά την ίδια, το νέο περιβάλλον απαιτεί να δοθεί προτεραιότητα σε ζητήματα ασφάλειας και υγείας, στην αξιοποίηση των υπαίθριων χώρων και στην καλύτερη κατανόηση του επισκέπτη από μεριάς των επιχειρήσεων.

Η Δρ Αλεμπάκη αναφέρθηκε και στην Covid εποχή και την χρήση της τεχνολογίας που έχει κατακλύσει τις ζωές όλων, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η τεχνολογία δεν είναι πανάκεια, θέλει σωστή σκέψη πάνω στο τρόπο που θα την προσεγγίσουμε για να αναπτύξουμε το προσωπικό μας αφήγημα ενόψει της νέας πραγματικότητας».

Ο Δρ. Δημήτρης Κούτουλας ενίσχυσε την άποψη αυτή αναφέροντας μεταξύ άλλων, πόσο σημαντική είναι η προσφορά συνολικής εμπειρίας πάνω στο κρασί όσον αφορά τον οινοτουρισμό και η ανάπτυξη αφηγήματος από την πλευρά των οινοποιείων, με εστίαση στην αυθεντικότητα.

Ανάπτυξη αφηγήματος και αισθητική προσελκύει το ενδιαφέρον του επισκέπτη

Στο ερώτημα γιατί χρειάζεται να επισκεφθώ ένα οινοποιείο και πως βοηθά το branding σε αυτό, εστίασε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών Δρ. Δημήτρης Κούτουλας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, βασικά στοιχεία branding αποτελούν πέρα από την όμορφη αισθητική, συνολικά η εμπειρία που προσφέρει το επισκέψιμο οινοποιείο (αισθητική, όμορφα σκεύη, εύκολη εξερεύνηση, δραστηριότητες, χρήση τεχνολογίας). Εξίσου σημαντικό είναι το «αφήγημα» που κρύβεται πίσω από το προϊόν και που θα πρέπει να εστιάζει στην αυθεντικότητα, και θα λαμβάνει υπόψη άυλα στοιχεία (ιστορία, εμπειρία, μάρκετινγκ). Σύμφωνα με τους ομιλητές, στο σεμινάριο της ENOAΠ, πέραν των ανωτέρω καίριο ρόλο παίζει και η σωστή τοποθέτηση και ανάδειξη ενός οίνου μέσα από ένα σωστό χώρο εστίασης στην ευρύτερη αμπελοοινική περιοχή, που παράγεται το προϊόν.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.