Αποθέματα μαλακού σιταριού για την παραγωγή αλεύρων για άλλους τουλάχιστον δύο μήνες, έχουν ήδη εξασφαλισμένα οι αλευρόμυλοι και ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος.
Παράλληλα, εκτιμά ότι αν αποτυπωθεί και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ η κυβερνητική δέσμευση περί επιδότησης της ρήτρας αναπροσαρμογής, που θα δώσει μεγάλη ενεργειακή «ανάσα» στους φούρνους, τότε δεν θα υπάρξει νέα αύξηση στην τιμή του ψωμιού, που ήδη, «παίζει» μεταξύ 1 και 1,20 ευρώ ανάλογα τον φούρνο, για τον καταναλωτή.
Μιλώντας στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της φετινής «δίδυμης» κλαδικής έκθεσης Detrop Boutique & Artozyma, που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη μεταξύ 2-4 Απριλίου, ο κ. Μούσιος είπε ότι αν και με δυσκολίες ήδη έχουν επανεκκινήσει οι εισαγωγές μαλακού σιταριού από βαλκανικές χώρες, όπως η Σερβία, με τους αλευρόμυλους να έχουν προβεί σε ανεφοδιασμό αποθεμάτων.
Ως πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας, εξάλλου, επισήμανε το γεγονός ότι σε περίπου 2,5 μήνες θα έχουμε τη συγκομιδή του ελληνικού μαλακού σταριού, η οποία φτάνει ετησίως τους 200.000 τόνους και καλύπτει το 20% των ετήσιων εθνικών μας αναγκών.
Σημείωσε επίσης ότι γίνονται επαφές των αλευροβιομηχανιών και με άλλες προμηθεύτριες χώρες, στην Ευρώπη και πέραν του Ατλαντικού, αν και, όπως ανέφερε, για το στάρι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά ο χρόνος απόκρισης είναι μεγάλος όπως και το κόστος. Να σημειωθεί πως για το υπόλοιπο 80%, τόνισε ότι 30% προερχόταν από τη Ρωσία και την Ουκρανία και το 50% από Βαλκάνια, Γερμανία και Γαλλία.
Για τα αρτοποιεία, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επισήμανε πως τα αποθέματά τους είναι της τάξης της μιας – δύο εβδομάδων, καθώς δεν έχουν μεγάλες αποθήκες, αλλά όπως διαβεβαίωσε υπάρχει ομαλή τροφοδοσία από τους αλευρόμυλους, χωρίς κανένα πλαφόν στις ποσότητες που ζητούνται από τους φούρνους.
Αναφερόμενος στις ανατιμήσεις στο μαλακό στάρι, υποστήριξε πως αυτό που ζούμε την περίοδο, δεν το έχει ξαναζήσει στην 50χρονη επαγγελματική του διαδρομή. «Μια ημέρα πριν την εισβολή το μαλακό σιτάρι ήταν στα 284 δολάρια ο τόνος και μια εβδομάδα μετά, είχε πάει στα 450 δολάρια ο τόνος», τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο ποσοστό από την αύξηση στην τιμή των πρώτων υλών, η οποία είναι της τάξης του 70%, έχει απορροφηθεί από τους αρτοποιούς.
Επικαλούμενος, ταυτόχρονα, στοιχεία από έρευνα που έχει εκπονηθεί από το ΙΝΕ της ΓΣΕΒΕΕ και θα παρουσιαστεί επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Μούσιος αποκάλυψε πως ένα από τα συμπεράσματα είναι πως η βιοτεχνική αρτοποιία επιτυγχάνει να κρατά σταθερά το τζίρο των καταστημάτων της στα επίπεδα των 2,5 δις. Ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν σταθερές και με μάλλον αυξητικές τάσεις οι θέσεις εργασίας που προσφέρει ο κλάδος.
Ως προς τα χαρακτηριστικά των δύο εκθέσεων, με τις οποίες ανοίγει εκ νέου ο κύκλος των εκθεσιακών δραστηριοτήτων της ΔΕΘ – Helexpo στις εγκαταστάσεις της στη Θεσσαλονίκη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κυριάκος Ποζρικίδης σημείωσε πως συγκεντρώνουν συνολικά 350 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, από 23 χώρες και θα τις επισκεφθούν πάνω από 130 hosted buyers από 22 χώρες.
Τιμώμενη περιοχή της διοργάνωσης είναι ο Δήμος Πύργου από την Ηλεία, υπό την ομπρέλα του οποίου θα παρουσιάσουν τα προϊόντα όπως λάδι, ελιές, μαύρη σταφίδα, κρασιά και άλλα και τις υπηρεσίες τους τοπικές επιχειρήσεις και οργανώσεις παραγωγών. Παρουσία θα έχουν επίσης επτά περιφέρειες (σ. σ. Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία), αλλά και τα επιμελητήρια Λάρισας και Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με επιχειρήσεις τους.
Στο πλαίσιο των εκθέσεων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Τάσος Τζήκας «καθιερώνουμε πρώτη φορά δύο διεθνείς διαγωνισμούς για την επιτραπέζια ελιά και το ελαιόλαδο, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Φιλαίος, με στόχο να τους θεσμοθετήσουμε και να βοηθήσουμε, μέσα από αυτούς, στην προβολή, αλλά και στην εξωστρέφεια των δύο εμβληματικών προϊόντων».
Περίοπτη θέση και στη φετινή διοργάνωση θα έχουν οι εκδηλώσεις γαστρονομίας Greek Bites Area και Cheese & Wine, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευτούν πολλά ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα τυροκόμισης και κρασιά, προϊόντα με πατέντες και συνταγές παραδοσιακές με μια πιο σύγχρονη οπτική.
Ξεχωρίζει επίσης το 5ο πανελλήνιο πρωτάθλημα ψωμιού, που έχει ως στόχο την προώθηση της νέας γενιάς του κλάδου (σ. σ. ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας πρότεινε να εξεταστεί και η διοργάνωση ευρωπαϊκού κυπέλου αρτοποιίας), αλλά και τo Bakery Lab από την εθνική ομάδα αρτοποιίας και το Pastry Lab από διακεκριμένους pastry chefs.
Πηγή : agronews.gr