Search
Generic filters

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Κατηγορίες

Εξετάζει νέα μέτρα ενάντια στην ενεργειακή κρίση το Eurogroup

Πιο κοντά σε κοινή ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και του πληθωρισμού στα τρόφιμα, φέρνουν οι “αντικυρώσεις” που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Ρωσία σε τρόφιμα και καύσιμα.

Στην κατεύθυνση το πρώτο θέμα της συζήτησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, θα είναι η αποτίμηση των συνεπειών του πολέμου στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Μαζί θα συζητηθούν και όλα τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι από τις δύο τελευταίες συνόδους κορυφής, στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού των τιμών και της στήριξης των οικονομιών της ΕΕ.

Στο θέμα των τιμών οι υπουργοί Οικονομικών θα επανεξετάσουν το θέμα της κοινής προμήθειας φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια να υποχωρήσουν οι πολύ υψηλές τιμές, οι οποίες επηρεάζουν και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης θα εξεταστεί και η ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του καυσίμου πανευρωπαϊκά.

Στο επίσης κρίσιμο θέμα της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, υπάρχουν μέλη του συμβουλίου που θέλουν να συζητηθεί ξανά η γαλλική πρόταση για την δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκό Ταμείου ενέργειας και άμυνας, που θα χρηματοδοτηθεί με ένα νέο ευρωομολόγο.

Την πρόταση εκτός από την Γαλλία, στηρίζει και όλος ο Ευρωπαϊκός Νότος (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα) υπό την προϋπόθεση ότι οι δαπάνες που θα γίνονται με δάνεια από το νέο ταμείο για να στηριχτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην μετρούν στα ελλείμματα και το χρέος.

Επίσης αναμένεται να συζητηθεί και το – πολύ πιθανό – ενδεχόμενο, για επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και για τον επόμενο χρόνο. Ως γνωστό έχει ήδη αποφασιστεί να μην ισχύσει για τον επόμενο χρόνο το όριο του 60% για το χρέος (ανεξάρτητα από τα αν και πότε θα αποφασιστούν αλλαγές), που διευκολύνει τα υπερχρεωμένα κράτη και άρα και την Ελλάδα. Επίσης, έχει συμφωνηθεί να μην ενεργοποιηθεί και για τον επόμενο χρόνο, η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (Excessive Deficit Procedure), για να μην υποχρεωθούν κάποια κράτη σε περικοπές.

Επιδότηση στέγασης για οικονομικά ευάλωτους

Μια άλλη πτυχή του προβλήματος του υψηλού πληθωρισμού που θα συζητήσουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, είναι οι υψηλές τιμές των κατοικιών σε όλη την Ευρωζώνη οι οποίες σε συνδυασμό με την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, ειδικά στα πιο οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά που καθιστούν απαραίτητη την στήριξη και της στέγασης για τα χαμηλά εισοδήματα.

Σε έκθεση που θα παρουσιάσει η Commission, επισημαίνεται καταρχήν, η συνεχής αύξηση των τιμών των κατοικιών στην Ευρωζώνη την τελευταία κατοικία η οποία συμπαρέσυρε προς τα πάνω και το ύψος των ενοικίων.

Η επιτροπή, επισημαίνει το κίνδυνο μετά από δύο διαδοχικές κρίσεις (του κορονοϊού και της ενεργειακής) για απότομη διόρθωση στις τιμές των ακινήτων και πτώση των επενδύσεων σε κατοικία.

Πιο άμεσα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λόγω της γενικότερης μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, πολλά από αυτά θα είναι δύσκολο να καλύψουν και τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου ή την πληρωμή του ενοικίου τους.

Η έκθεση προτείνει πολιτικές που μπορεί να ασκηθούν για τη μείωση του κόστους στέγασης. Συγκεκριμένα, αναφέρει το ενδεχόμενο επιδοτήσεων σε συγκεκριμένες ομάδες με ανάγκη όμως για δικλείδες ασφαλείας, ώστε τα οφέλη να μην μεταφέρονται στους ιδιοκτήτες, τροφοδοτώντας έτσι είτε τις τιμές των κατοικιών είτε το κόστος ενοικίασης.

Σημειώνει επίσης ότι απαιτούνται πολιτικές από την πλευρά της προσφοράς προσβάσιμων κατοικιών. Προτείνει στην κατεύθυνση αυτή κίνητρα για την ενοικίαση κενών κατοικιών, για καλύτερη διασύνδεση με στόχο την αποκέντρωση, και για τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης τα οποία όμως δεν θα πρέπει να οδηγούν όμως σε άνοδο τιμών των ανακαινισμένων κατοικιών.

Πηγή: Capital.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στέλνει στο μέτωπο ρώσους αγρότες ο Πούτιν ενώ… ανησυχεί για τη σοδειά 2023

Πλέον και αγρότες βρίσκονται μεταξύ των Ρώσων που στρατολογούνται για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, δήλωσε στις 27 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πόυτιν σε συνάντηση με αξιωματούχους, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο περαιτέρω κινδύνων για τη σοδειά του 2023.

Άμεσα πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου ζητούν πλέον 15 χώρες της ΕΕ

Κορυφώνεται πίεση για να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου στην Πράγα, αφού ο χρόνος δεν επαρκεί για κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης προς συζήτηση στη μεθαυριανή, προπαρασκευαστική έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας.

Βρήκε ώρα για δοκιμές στα χαμηλά η αγορά βάμβακος με το σύσπορο στα 81 λεπτά

Στο 35% βρίσκεται η διαδικασία συγκομιδής βάμβακος στη Θεσσαλία, ενώ εξίσου προχωρημένη φαίνεται να είναι και στα χωράφια της Βοιωτίας, σε μια περίοδο ωστόσο κατά την οποία η διεθνής αγορά δείχνει το σκληρό της πρόσωπο στους καλλιεργητές, με τις τιμές να προσεγγίζουν τα χαμηλά περιόδου, σε μια συνθήκη που αποθαρρύνει αρκετούς από το να φιξάρουν τιμές.

Χωρίς αυξήσεις οι εισφορές αγροτών στον ΕΦΚΑ το 2023 λόγω ενεργειακής κρίσης

Πάγωμα στην αύξηση των αγροτικών εισφορών στο ΕΦΚΑ από το 2023 δρομολογείται με ΚΥΑ του υπουργείου Εργασίας, σε μια κίνηση που εφόσον υλοποιηθεί, θα εμποδίσει το φούσκωμα των ασφαλιστικών υποχρεώσεων με ένα ποσοστό 8 με 9%.