Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Εξετάζει νέα μέτρα ενάντια στην ενεργειακή κρίση το Eurogroup

Πιο κοντά σε κοινή ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και του πληθωρισμού στα τρόφιμα, φέρνουν οι “αντικυρώσεις” που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Ρωσία σε τρόφιμα και καύσιμα.

Στην κατεύθυνση το πρώτο θέμα της συζήτησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, θα είναι η αποτίμηση των συνεπειών του πολέμου στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Μαζί θα συζητηθούν και όλα τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι από τις δύο τελευταίες συνόδους κορυφής, στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού των τιμών και της στήριξης των οικονομιών της ΕΕ.

Στο θέμα των τιμών οι υπουργοί Οικονομικών θα επανεξετάσουν το θέμα της κοινής προμήθειας φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια να υποχωρήσουν οι πολύ υψηλές τιμές, οι οποίες επηρεάζουν και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης θα εξεταστεί και η ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του καυσίμου πανευρωπαϊκά.

Στο επίσης κρίσιμο θέμα της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, υπάρχουν μέλη του συμβουλίου που θέλουν να συζητηθεί ξανά η γαλλική πρόταση για την δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκό Ταμείου ενέργειας και άμυνας, που θα χρηματοδοτηθεί με ένα νέο ευρωομολόγο.

Την πρόταση εκτός από την Γαλλία, στηρίζει και όλος ο Ευρωπαϊκός Νότος (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα) υπό την προϋπόθεση ότι οι δαπάνες που θα γίνονται με δάνεια από το νέο ταμείο για να στηριχτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην μετρούν στα ελλείμματα και το χρέος.

Επίσης αναμένεται να συζητηθεί και το – πολύ πιθανό – ενδεχόμενο, για επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και για τον επόμενο χρόνο. Ως γνωστό έχει ήδη αποφασιστεί να μην ισχύσει για τον επόμενο χρόνο το όριο του 60% για το χρέος (ανεξάρτητα από τα αν και πότε θα αποφασιστούν αλλαγές), που διευκολύνει τα υπερχρεωμένα κράτη και άρα και την Ελλάδα. Επίσης, έχει συμφωνηθεί να μην ενεργοποιηθεί και για τον επόμενο χρόνο, η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (Excessive Deficit Procedure), για να μην υποχρεωθούν κάποια κράτη σε περικοπές.

Επιδότηση στέγασης για οικονομικά ευάλωτους

Μια άλλη πτυχή του προβλήματος του υψηλού πληθωρισμού που θα συζητήσουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, είναι οι υψηλές τιμές των κατοικιών σε όλη την Ευρωζώνη οι οποίες σε συνδυασμό με την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, ειδικά στα πιο οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά που καθιστούν απαραίτητη την στήριξη και της στέγασης για τα χαμηλά εισοδήματα.

Σε έκθεση που θα παρουσιάσει η Commission, επισημαίνεται καταρχήν, η συνεχής αύξηση των τιμών των κατοικιών στην Ευρωζώνη την τελευταία κατοικία η οποία συμπαρέσυρε προς τα πάνω και το ύψος των ενοικίων.

Η επιτροπή, επισημαίνει το κίνδυνο μετά από δύο διαδοχικές κρίσεις (του κορονοϊού και της ενεργειακής) για απότομη διόρθωση στις τιμές των ακινήτων και πτώση των επενδύσεων σε κατοικία.

Πιο άμεσα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λόγω της γενικότερης μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, πολλά από αυτά θα είναι δύσκολο να καλύψουν και τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου ή την πληρωμή του ενοικίου τους.

Η έκθεση προτείνει πολιτικές που μπορεί να ασκηθούν για τη μείωση του κόστους στέγασης. Συγκεκριμένα, αναφέρει το ενδεχόμενο επιδοτήσεων σε συγκεκριμένες ομάδες με ανάγκη όμως για δικλείδες ασφαλείας, ώστε τα οφέλη να μην μεταφέρονται στους ιδιοκτήτες, τροφοδοτώντας έτσι είτε τις τιμές των κατοικιών είτε το κόστος ενοικίασης.

Σημειώνει επίσης ότι απαιτούνται πολιτικές από την πλευρά της προσφοράς προσβάσιμων κατοικιών. Προτείνει στην κατεύθυνση αυτή κίνητρα για την ενοικίαση κενών κατοικιών, για καλύτερη διασύνδεση με στόχο την αποκέντρωση, και για τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης τα οποία όμως δεν θα πρέπει να οδηγούν όμως σε άνοδο τιμών των ανακαινισμένων κατοικιών.

Πηγή: Capital.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.