Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Επένδυση στην επιστημονική και αποτελεσματική εφαρμογή της δακοκτονίας ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί

Ο αγροτικός σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας ζητά από τους αρμόδιους φορείς να ληφθούν άμεσα μέτρα για έγκαιρη και αποτελεσματική δακοκτονία.

Προσλήψεις γεωπόνων, χρηματοδότηση και ανάρτηση επιπρόσθετων παγίδων για την παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου ζητούν επιτακτικά οι ελαιοπαραγωγοί του αγροτικού συλλόγου Χανδρινού και Περιφέρειας. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Το πρόβλημα της δακοπροστασίας δεν λύνεται μόνο με έναν επιπλέον ψεκασμό χρειάζονται πολύ  περισσότερα  να γίνουν. Οι  ψεκασμοί  γίνονται βάση  χρημάτων και όχι ότι  επιστημονικά χρειάζεται για να καταπολεμηθεί  ο δάκος οι παγίδες είναι λίγες και η ανάρτησή τους γίνεται  αργά.

Η έναρξη του πρώτου  ψεκασμού που ακολουθεί την ανάρτηση των παγίδων  είναι εκτός χρόνου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πληθυσμός  της πρώτης και πιο κρίσιμης γενιάς του δάκου.                                                                                                                                              Οι προσλήψεις  γεωπόνων   λίγες,   δεν  φτάνουν  για  να  εκτελεστεί  σωστά   το πρόγραμμα,  ο διαγωνισμός  για την προμήθεια  φαρμάκων  γίνεται  αργά με αποτέλεσμα να  χρησιμοποιείται στη αρχή ότι  υπάρχει από την προηγούμενη  χρόνια.

Για άλλη μια χρόνια λοιπόν φαίνεται πως θα εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στον καιρό καθώς δεν έχει αλλάξει τίποτα τα τελευταία χρονιά.

Το κόστος από μια ενδεχόμενη ζημία σαν του 2016 και 2018  θα αποτελέσει την ταφόπλακα για την ελαιοκαλλιέργεια  στο νόμο μας  με παράλληλες επιπτώσεις  σε όλη την οικονομία της περιοχής.

Καλούμε το υπουργείο και την περιφέρεια Πελοποννήσου  να αναλογιστούν έστω και την τελευταία στιγμή τις  ευθύνες τους  και  να ικανοποιήσουν τα αιτήματά    μας. Σας  καθιστούμε αποκλειστικά  υπευθύνους  σε ενδεχόμενη  καταστροφή  μας  όπως αυτές  του 2016, 2018,  τα ψέματα  τελείωσαν.
– Ζητάμε

-Την άμεση χρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας για να γίνουν όσοι ψεκασμό χρειαστούν και γρήγορα.
– Την έγκαιρη τοποθέτηση των παγίδων καθώς και την αύξηση του αριθμού των παγίδων ώστε να ξέρουμε τον ακριβή πληθυσμό του δάκου.
– Την πρόσληψη όλου του απαραίτητου επιστημονικού τεχνικού προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας
– Να εξασφαλιστεί πανελλαδικά ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και τω υπηρεσιών  του.
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑΣ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.