Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Η αγροτική παραγωγή δίνει ρυθμό ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία

Σε βάθος δεκαετίας τοποθετεί η Παγκόσμια Τράπεζα την επιστροφή βασικών δεικτών της οικονομίας σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα εκείνων που είχαν σχηματιστεί την μέρα πριν από την πανδημία.

Εξαίρεση στην βραδυκίνητη ανάκαμψη των οικονομικών κλάδων συνιστούν σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας ο τομέας των μετάλλων και της αγροτικής παραγωγής, που έχουν να περιμένουν για το 2021 μετριοπαθείς αυξήσεις των τιμών κατά 2% και 1% αντίστοιχα. Μάλιστα η ενίσχυση των τομέων αυτών αποδίδεται στην εντυπωσιακή επιστροφή της οικονομίας της Κίνας αλλά και στις αναταράξεις που έχουν σημειωθεί στις αλυσίδες εφοδιασμού παγκοσμίως.

Οι μακροοικονομικές συνθήκες αναμένεται ότι θα ευνοήσουν τα αγροτικά εμπορεύματα και, ιδίως για τις τιμές εκείνων που αποτελούν αντικείμενο υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το σιτάρι, το βαμβάκι και το ρύζι, διαμορφώνοντας μια σταθερή ανοδική τάση. Η αποδυνάμωση του δολαρίου, ιδίως αν συνεχίσει να εξασθενεί, έχοντας ήδη απωλέσει το 5% της αξίας του από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, μπορεί να συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού για τις αγορές κλίματος, ενισχύοντας τα εμπορεύματα αυτά.

Αν και παράγοντας επιβαρυντικός για την γενική εικόνα της οικονομίας, το χαμηλό κόστος ενέργειας έρχεται και αυτό να ευνοήσει την αγροτική παραγωγή. Συγκεκριμένα, η ενέργεια είναι μια σημαντική συνιστώσα κόστους για τις περισσότερες καλλιέργειες, με απευθείας κανάλια (τιμές πετρελαίου) και έμμεσα κανάλια (τιμές χημικών και λιπασμάτων). Οι τιμές τόσο για την ενέργεια όσο και για τα λιπάσματα αναμένεται να αυξηθούν το 2021 (κατά 9% και 3% αντίστοιχα). Ωστόσο η αύξηση αυτή έρχεται μετά από μια πτώση για το 2020, που γράφει το 33% στην περίπτωση του πετρελαίου και το 10% στην περίπτωση των λιπασμάτων.

 

Μια πιο αργή από την αναμενόμενη ανάκαμψη των τιμών της ενέργειας και των λιπασμάτων θα μπορούσε να μειώσει το κόστος παραγωγής για μια σειρά εκτατικών καλλιεργειών, επισημαίνει στην έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία συνδυάζει την εξέλιξη αυτή και με την ενίσχυση της ζήτησης για βασικά προϊόντα αγροδιατροφής και αγροτικές πρώτες ύλες.

Μάλιστα στην περίπτωση του βαμβακιού, οι πρώτες εκτιμήσεις για την περίοδο 2020-21 της Παγκόσμιας Τράπεζας, δείχνουν πτώση της προσφοράς κατά 5% κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία, σε συνδυασμό με μια ευρεία αύξηση της ζήτησης, η οποία αποτιμάται στο 6%. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Οργανισμός, παρά την επανεξισορρόπηση, τα αποθέματα αναμένεται να φθάσουν σχεδόν τους 9 εκατ. τόνους, ως αποτέλεσμα της αναπάντεχης υποχώρησης της ζήτησης την προηγούμενη εμπορική περίοδο, περιορίζοντας έτσι την ανάκαμψη των τιμών. Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές του βαμβακιού αναμένεται να αυξηθούν κατά 3% το 2021, έχοντας όμως υποχωρήσει κατά  σχεδόν 10% τους προηγούμενους μήνες.

 

Πηγή

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.