Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Η γεωργία στον αυτόματο πιλότο

Η ώρα για την επανεκτίµηση του ρόλου του αγρότη και της αγροτικής παραγωγής έφθασε. Επειδή όµως αυτοί που κινούν τα νήµατα στην οικονοµία και την πολιτική έχουν µάθει να σκέφτονται αλλιώς, ούτε τώρα φαίνεται να υπάρχει ευήκοων ους. Αυτό σηµαίνει ότι θα αργήσει πολύ να φανεί φως στο τούνελ. Ίσως µάλιστα, όταν δεήσουν οι ιθύνοντες να ασχοληθούν µε το θέµα, να είναι πάρα πολύ αργά. Προσωπικά έχω την πεποίθηση ότι ήδη είναι πολύ αργά.

Η ώρα για την επανεκτίµηση του ρόλου του αγρότη και της αγροτικής παραγωγής έφθασε. Επειδή όµως αυτοί που κινούν τα νήµατα στην οικονοµία και την πολιτική έχουν µάθει να σκέφτονται αλλιώς, ούτε τώρα φαίνεται να υπάρχει ευήκοων ους. Αυτό σηµαίνει ότι θα αργήσει πολύ να φανεί φως στο τούνελ. Ίσως µάλιστα, όταν δεήσουν οι ιθύνοντες να ασχοληθούν µε το θέµα, να είναι πάρα πολύ αργά. Προσωπικά έχω την πεποίθηση ότι ήδη είναι πολύ αργά.

Πλούτος µε δανεικά

Να το πω όµως λίγο διαφορετικά; Η ελληνική γεωργία, από πλευράς ιθυνόντων έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια. Κάπου εκεί στα µέσα της δεκαετίας του ’80. Αφενός γιατί ο αγροτικός τοµέας µπήκε στον «αυτόµατο πιλότο» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (πολλά τα λεφτά γιέ µου) και δεύτερον γιατί «ανακαλύφθηκαν» πιο εύκολες και πολύ πιο προσοδοφόρες πηγές πλουτισµού. Από τους ραντιέρηδες, όπως έλεγε ο Ανδρέας, των κρατικών οµολόγων µε ετήσιο επιτόκιο 25%, µέχρι τις ευκαιριακούς µεταπράτες – εισαγωγείς των Armani και των Lacoste µε το γρήγορο κέρδος που ξεπερνούσε το 100%.

Έπιασαν την κρικέλα

Να µην αναφερθώ διεξοδικότερα στα παντός είδους αναπτυξιακά προγράµµατα, που, ειδικά τα πρώτα χρόνια, έπαιρνες την επιδότηση και µετά γινόσουν λαγός. Με τόσες λοιπόν ευκαιρίες και τους άλλους µισούς να «παρκάρουν» για ραχάτι στο δηµόσιο (των παχέων αγελάδων), ποιος να σχεδιάσει για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας; Ποιος να φροντίσει για τους γεωργούς και ποιος να ασχοληθεί σοβαρά µε την αγροτική παραγωγή. Έµειναν στη γεωργία, µόνο οι ξεκοµµένοι από τα κέντρα των αποφάσεων κι αυτοί βέβαια µε όρους οι οποίοι, αντί να κοιτάζουν µπροστά, έβλεπαν πίσω.

Σαν τραπουλόχαρτα

Τώρα, όπως λένε και στο χωριό µου …µας ήρθαν τα γίδια. Όµως ήδη είναι πολύ αργά. Οι χαµηλές επιδόσεις της ελληνικής γεωργίας φαίνονται στα µηδενικά σήµερα αποθέµατα. Η εξάρτηση από τις εισαγωγές, ακόµα και για τα στοιχειώδη και απόλυτα αναγκαία της πρωτογενούς παραγωγής, είναι τέτοια, που, µε την πρώτη δυσκολία των αγορών διεθνώς, µπορούν εύκολα να καταρρεύσουν όλα σαν χάρτινος πύργος.

Λευκές σαν γάλα επιταγές

∆ιακρίνω ότι, ακόµα και το ελάχιστο ενδιαφέρον για την τόνωση της αγροτικής παραγωγής, προέρχεται αυτές τις µέρες από τις οχλήσεις των βιοµηχάνων που ανησυχούν µη µείνουν από πρώτες ύλες. Και τι θα γίνουν τότε τα εργοστάσια και οι πελάτες τους. Ειδικά στο γάλα, οι πληροφορίες θέλουν τους παραλήπτες της γαλακτοβιοµηχανίας να υπογράφουν σε …λευκή επιταγή. Αρκεί να έχουν τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρχει παραγωγή. Βλέπετε, οι ζωοτροφές σώνονται και αν πάει έτσι, σε λίγο καιρό, θα δούµε τα ράφια των σούπερ µάρκετ να αδειάζουν.

Τι θα γίνουν τα αστόπουλα

Για να πούµε όλη την αλήθεια, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι εύκολο να αντιµετωπισθεί η κατάσταση. Στις ώριµες κοινωνίες, των φρονίµων τα παιδιά πριν πεινάσουν µαγειρεύουν. Σε µια χώρα µε τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας, η αγροτική παραγωγή δεν έπρεπε για κανέναν λόγο να καταντήσει… ο φτωχός συγγενής της οικονοµίας. Μπορούσε και όφειλε να έχει πάντα το δικό της σοβαρό µερίδιο στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Με όποιον τρόπο αυτό κι αν µετριέται αυτό, µπορούσε να έχει τη δική της συµβολή στην κοινωνική συνοχή και την εικόνα που αντανακλά σήµερα η ελληνική ύπαιθρος. Σηµειωτέον ότι αν τα πράγµατα στραβώσουν κι άλλο, µε αφετηρία το πόλεµο στην Ουκρανία, δεν θα είναι οι αγρότες που θα πληγωθούν περισσότερο, πρώτοι θα πεινάσουν οι αστοί!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.