Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Η είσοδος ενός επιχειρηματία της Πληροφορικής στην καλλιέργεια καρυδιού

Ο λόγος για τον Χρήστο Παπαθάνο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της CPI, εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία ασχολείται με το εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακού εξοπλισμού υπολογιστών, αναλώσιμων υλικών, εμπορία μηχανημάτων και εξοπλισμού γραφείου. Ο κύριος Παπαθάνος έχει προχωρήσει στην αγορά εκτάσεων στην περιοχή της Ορεινής Κορινθίας. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης κίνησης ο επιχειρηματίας έχει φυτεύσει συνολικά 1.000 καρυδιές, ενώ το 2020 προχώρησε στην πρώτη δοκιμαστική παραγωγή και το 2021 αναμένεται να έχει την πρώτη πλήρη παραγωγική του χρονιά, αποκομίζοντας καρπούς από περίπου το 30% των δέντρων που έχει φυτεύσει.

Στον σχεδιασμό η δημιουργία μονάδας παραγωγής

Με βάση τον σχεδιασμό της νεοσύστατης επιχείρησης που φέρει την επωνυμία Καρύων Αγροτική προβλέπεται στο άμεσο μέλλον και η δημιουργία μονάδας μεταποίησης και συσκευασίας προϊόντων. Η επένδυση προήλθε από τη συνένωση διαφορετικών ιδιοκτησιών στην περιοχή τις οποίες απέκτησε ο κύριος Παπαθάνος για να δημιουργήσει ένα ενιαίο αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 50 στρεμμάτων. Η πρώτη φύτευση πραγματοποιήθηκε το 2017, ενώ οι τελευταίες φυτεύσεις ολοκληρώθηκαν πρόσφατα.

Στο πλάνο του επιχειρηματία είναι το σύνολο της παραγωγής να αποτελέσει εξαγώγιμο προϊόν αρχής γενομένης από την ευρωπαϊκή αγορά. Πρόκειται για μία μορφή καλλιέργειας, η οποία από τον ίδιο θεωρήθηκε ως επενδυτική ευκαιρία δεδομένου ότι η καλλιέργεια καρυδιάς μόνο κορεσμένη δεν μπορεί να θεωρηθεί στη χώρα μας εν συγκρίσει με άλλες καλλιέργειες, ενώ και η ελληνική αγορά είναι ελλειμματική στην παραγωγή καρυδιών. Να σημειωθεί ότι το καρύδι προσφέρει δυνατότητες και για βιολογική καλλιέργεια, με καλά περιθώρια κέρδους.

Μέσω της συγκεκριμένης δραστηριότητας ο Χρήστος Παπαθάνος αναμένεται να διερευνήσει εκτός από τον καρπό καρυδιού και άλλα παράγωγα προϊόντα όπως θα μπορούσαν να είναι οι μπάρες, το καρυδέλαιο ή ακόμα και αλείμματα από τον συγκεκριμένο καρπό.

Σε ό,τι αφορά την CPI που αποτελεί και την κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα του κυρίου Παπαθάνου ιδρύθηκε το 1990. Τον Απρίλιο του 1994 συγχωνεύθηκε µε την CAD Ε.Π.Ε. που είχε ιδρυθεί το 1985 και δημιουργήθηκε νέα εταιρεία. To 2000, η CPI μπήκε στο Χρηµατιστήριο Αξιών Αθηνών. Στη διάρκεια της οικονομικής χρήσης 2019-2020 η εταιρεία κατέγραψε τζίρο 15 εκατ. ευρώ.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.