Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Η εγχώρια εκκόκκιση δεν ακούει τα 77 σεντς της διεθνούς τιμής βάμβακος

Τα 77 σεντς ανά λίµπρα στο κλείσιµο της Πέμπτης 17ης Δεκεµβρίου για τα συµβόλαια Μαρτίου στο βαµβάκι και η διεθνής αγορά φαίνεται πως έχει ήδη διαµορφώσει τις συνθήκες για νέο ανοδικό κύκλο στο προϊόν που βρίσκεται στο +7% συγκριτικά µε τα επίπεδα Νοεµβρίου, όσο τα ταµπλό για τους επόµενους µήνες να αναγράφουν τιµές άνω των76 σεντς.

Το ανοδικό κλίµα στην παγκόσµια αγορά ωστόσο, όχι µόνο δεν έχει µεταφερθεί στην ελληνική αγορά, αλλά αντιθέτως όπως µεταφέρουν στην Agrenda κάποιοι παραγωγοί, οι εκκοκκιστές το τελευταίο διάστηµα επιδίδονται σε ένα παιχνίδι πίεσης των τιµών, που δεν ανταποκρίνεται στη διεθνή συγκυρία, κρατώντας τις προσφορές στο σύσπορο στην καλύτερη των περιπτώσεων στα 42 λεπτά το κιλό. Οι µεταποιητές φαίνεται πως εκµεταλλεύονται τα όσα ακούγονται για έκτακτη ενίσχυση των παραγωγών λόγω της πανδηµίας.

Εν τω μεταξύ σχεδόν όλο τον Δεκέμβριο, οι αγοραπωλησίες στο διεθνές χρηµατιστήριο κυµαίνονταν σε ένα εύρος τιµών οριακά κάτω από τα 75 σεντς και σταθερά πάνω από τα 70. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις αναλυτών, γι’ αυτό το νέο ράλι στις αγορές καθοριστικό ρόλο έπαιξε η έκθεση προσφοράς και ζήτησης του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας, αλλά και το ευρύτερο κλίµα αισιοδοξίας στις αγορές που συνδέεται µε την έναρξη των εµβολιασµών κατά του Covid-19.

Το ενδεχόµενο ανάσχεσης  της πανδηµίας και τη θετική ανταπόκριση των αγορών καταγράφουν σε πρόσφατο δηµοσίευµά τους οι Financial Times. Πριν από αυτό όµως, το βράδυ της περασµένης Πέµπτης 10 Δεκεµβρίου το υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) αποτύπωσε ανοδικά θεµελιώδη για την αγορά βάµβακος µε τη φετινή παραγωγή να έχει σηµειώσει αισθητή µείωση, τη στιγµή που η κατανάλωση ανακάµπτει.

Η σοδειά των ΗΠΑ επιτέλους αποτυπώνεται στις εκθέσεις του USDA µειωµένη  κατά 1,14 εκατ. δέµατα. Ήταν κάτι που η αγορά ανέµενε εδώ και δύο µήνες, λόγω των καταστροφών στις βαµβακοπολιτιείες του Μισισίπι τον Σεπτέµβριο και τον Οκτώβριο, ωστόσο οι τεχνοκράτες του USDA δεν είχαν ενσωµατώσει τη µείωση στις εκτιµήσεις των προηγούµενων µηνιαίων εκθέσεων.

Εν τω µεταξύ, στην έκθεση ?εκεµβρίου του USDA µειωµένη καταγράφεται και η παγκόσµια παραγωγή, κατά 2,2 εκατ. δεµάτια, µε απώλεια παραγωγής σε ΗΠΑ, Ινδία και Πακιστάν. Η παγκόσµια κατανάλωση βάµβακος, παρασυρόµενη από την ανάκαµψη της βιοµηχανικής δραστηριότητας και των κλωστηρίων σε Κίνα και Ινδία, αυξάνεται κατά 1,6 εκατ. δεµάτια και τα τελικά αποθέµατα µειώνονται κατά 3,9 εκατ. Δεµάτια.

Πηγή

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.