Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Η οικονομία δεν μπορεί να παραμείνει κλειστή λέει ο Μητσοτάκης

Την πρόθεσή του να εγκαταλείψει τη μέχρι τώρα «σκληρή γραμμή», με τους παρατεταμένους περιορισμούς σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας και να προχωρήσει σε σταδιακά ανοίγματα της αγοράς, εξέφρασε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και το Νίκο Χατζηνικολάου.

«Κλείνοντας το μάτι» στην επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, μίλησε για βελτιωμένα επιδημιολογικά δεδομένα, παρουσίασε «το ποτήρι μισογεμάτο» και τόνισε την πίστη του ότι την Παρασκευή θα πάρουν τις αποφάσεις τους όσον αφορά στο άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, με βάση αυτά τα δεδομένα.

Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την προσωπική ευθύνη για το lockdown τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, προσδοκώντας στη βελτίωση της κατάστασης και την ομαλή, άμεση άρση των περιορισμών. «Δεν μπορούμε να λειτουργούμε συνέχεια με την οικονομία κλειστή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γεγονός είναι ότι η αγορά είχε φτάσει στα όριά της και το lockdown διαρκείας επέτεινε κάθε μέρα και περισσότερο το πρόβλημα. Η κρίσιμη περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χάθηκε, με το click away στα εμπορικά καταστήματα οι όποιες ανάσες ήταν λίγες και όχι παντού εφαρμόσιμες, ενώ το βάρος της πανδημίας στον προϋπολογισμό διαρκώς μεγαλώνει. «Δεν θα πάμε και δεν πρέπει να πάμε με πανδημία στο τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς θα έχουμε σοβαρό θέμα», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας.

Κοινή διαπίστωση, εξάλλου, σε κυβέρνηση και ειδικούς είναι ότι το lockdown πρακτικά δεν εφαρμοζόταν, αφού η κίνηση στους δρόμους, κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος, είναι έντονη και δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που υπήρχε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, την περασμένη άνοιξη. Και αν σε αυτό προστεθεί και η προφανής κούραση των πολιτών, με τις γκρίνιες να πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, γίνεται αντιληπτή η ανάγκη επίσπευσης στην επιστροφή στη -σχετική έστω- κανονικότητα.

Οικονομική δραστηριότητα

«Ένας από τους λόγους που καταβάλλουμε όλη αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια, για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος, δεν είναι  μόνο ο προφανής, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Είναι και για να μπορέσουμε να δώσουμε στους ειδικούς τη δυνατότητα να μπορέσουν να μας επιτρέψουν να ξεκινήσουμε και πάλι την οικονομική δραστηριότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας με νόημα: «Αυτή τη στιγμή, τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε μέσω του click away».

Αναφορικά με τον κίνδυνο η χαλαρότητα των εορτών να φανεί στα επιδημιολογικά δεδομένα κατά τις επόμενες μέρες και να ακολουθήσουν νέα «πισωγυρίσματα», ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Θεωρώ ότι εάν είχαμε κάποια τέτοια ένδειξη, θα το είχαμε ήδη δει. Δεν το βλέπουμε, ευτυχώς», είπε, ενώ αισιόδοξος εμφανίστηκε και για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το προσεχές καλοκαίρι. Όπως εξήγησε, ο ιός είναι εποχικός, από τον Μάιο και μετά θα υπάρχει μια σημαντική εποχική υποχώρηση, κάτι που, σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, την καλύτερη ιχνηλάτηση, τα περισσότερα rapid tests και τη βελτίωση του εθνικού συστήματος υγείας, θα συμβάλουν σε μια «πολύ καλύτερη» τουριστική περίοδο, σε σχέση με την περσινή.

Πολλά ποντάρει η κυβέρνηση στο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκτιμά ότι «δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις, επειδή όλες οι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζονται τα χρήματα αυτά».

Σχετικά με τον εμβολιασμό, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, ενώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου προανήγγειλε πως θα έχουν φτάσει στη χώρα μας 4 εκατομμύρια δόσεις και θα έχουν εμβολιαστεί κοντά στα δύο εκατομμύρια πολίτες.

Πηγή: euro2day.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.