Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Η Google στο χωράφι με τα ρομπότ-συμβούλους της θυγατρικής Alphabet

Για πρώτη φορά η τεχνογνωσία της εταιρείας τεχνολογίας Google περνάει στο χωράφι, αφού η θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού Alphabet παρουσίασε ρομπότ που συλλέγει ακριβή δεδομένα κατάστασης των φυτών «βολτάροντας» στο πεδίο.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισέλθει στην αγροτική τεχνολογία και η Google δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή την εξέλιξη. Βάζοντας μπροστά την θυγατρική της εταιρεία Alphabet, η εταιρεία προσφέρει την τεγνoγνωσία της και παρουσιάζει τα πρώτα ρομπότ για το χωράφι.

Σύμφωνα με την Alphabet, το λογισμικό που ενσωματώνει το ρομπότ έχει ως στόχο να κάνει την καλλιέργεια των φυτών πιο αποτελεσματική. Τα πρωτότυπα αυτά γαλάζια ρομπότ συλλέγουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων εξετάζοντας, αυτόνομα, μεμονωμένα φυτά με μεγάλη λεπτομέρεια και συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών.Τα ρομπότ αυτά μπορούν, για παράδειγμα, να καταγράψουν πόσα φυτά αναπτύσσονται σε έναν αγρό. Το ρομπότ μπορεί επίσης να καταγράψει και να ταξινομήσει το μέγεθος των φυτών, των φύλλων ή των φρούτων.

Ακριβή δεδομένα σχετικά με την κατάσταση των φυτών

Δεδομένου ότι οι αγρότες γνωρίζουν τον καιρό και την κατάσταση του έδαφος, το ρομπότ μπορεί επικουρικά να τους δώσει πληροφορίες σχετικά με το πώς οι καλλιέργειές αναπτύσσονται πραγματικά και αντιδρούν σε αυτό το περιβάλλον.

Το νέο ρομπότ της Alphabet δοκιμάζεται ήδη από κτηνοτρόφους και αγρότες στην Αργεντινή, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένος χρονικός προσδιορισμός που καθορίζει πότε το ρομπότ αυτό θα μπορούσε να είναι εμπορικά διαθέσιμο.

Όπως λέει η θυγατρική της Google, τα δεδομένα που συλλέγονται από το ρομπότ τροφοδοτούνται σε ένα σύστημα «machine learning» που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναγνωρίσει τα πρότυπα και να δώσει στους αγρότες προτάσεις για βελτίωση. Έτσι αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην αναζήτηση παρασίτων και υποστηρίξουν τον έλεγχο αυτών. Ταυτόχρονα, θα μπορούσαν να πουν στους αγρότες πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για σπορά και συγκομιδή.

Τα ακριβή δεδομένα σχετικά με το πού ακριβώς φυτεύονται τα φυτά, ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζονται και πόσο καλά ή καλά τα πάει η καλλιέργειά τους θα συμβάλλουν έτσι στην αποτελεσματικότερη παραγωγή. Η ομάδα ανάπτυξης πίσω από το ρομπότ περιλαμβάνει αγρότες, ερευνητές, επιστήμονες και μηχανικούς λογισμικού που έχουν δημιουργήσει μια σειρά πρωτότυπων ρομπότ και αισθητήρες που έχουν σχεδιαστεί για να προσδιορίζουν και να παρακολουθούν ακριβώς αυτούς τους παράγοντες.

Συνολικά, κάμερες και αισθητήρες θα χρησιμοποιύνται για τον προσδιορισμό της κατάστασης των φυτών καταγράφοντας τα μεγέθη των φύλλων και των φρούτων, το χρώμα, το ύψος του φυτού και άλλους δείκτες ενώ αρκετά εκατομμύρια ηχογραφήσεις και terabyte δεδομένων έχουν συλλεχθεί τα τελευταία χρόνια, για την ανάπτυξη του ρομπότ από το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.