Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Θέμα δημοσιονομικής κάλυψης του ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις ακόμα και με προκαταβολές επιβάλλουν οι ζημιές από τους παγετούς

Τεράστια αναταραχή στις τάξεις του αγροτικού κόσμου σε όλη τη χώρα δημιουργούν οι εκτεταμένες ζημιές που έχουν προκαλέσει τα διαδοχικά κύματα παγετού, με τελευταίο αυτό της 9ης και 10ης Απριλίου 2021, γεγονός που είχε να συμβεί τέτοια εποχή και σ’ αυτή την έκταση πολλά χρόνια.

Στο Αμύνταιο το πρωί της Τετάρτης συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 200 τρακτέρ με αγρότες που αιτούνται ειδική μέριμνα του ΕΛΓΑ και της Πολιτείας για την άμεση οικονομική ενίσχυση (προκαταβολές) των παραγωγών οπωροφόρων και άλλων προϊόντων στα οποία καταγράφεται ολική καταστροφή και προμηνύεται μηδενικό εισόδημα.

Θυμούνται μάλιστα το 2001 όταν σε ανάλογες συνθήκες (παγετός του Μαρτίου) η τότε κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, με υπουργό τον Γιώργο Δρυ, είχε δρομολογήσει προκαταβολή αποζημίωσης 3 ευρώ το δένδρο.

Την ίδια στιγμή, ζητούν κατάργηση του προκαθορισμένου από τον ΕΛΓΑ πλαφόν αποζημίωσης για τα πυρηνόκαρπα που είναι στο επίπεδο των 3 τόνων το στρέμμα. Όπως υποστηρίζουν, οι καλά οργανωμένες εκμεταλλεύσεις, έχουν καταφέρει να ανεβάσουν κατά πολύ τις αποδόσεις τους, προβαίνοντας βέβαια σε ανάλογες καλλιεργητικές δαπάνες και σε μια χρονιά όπως η φετινή θα έχουν πολλά έξοδα και κανένα έσοδο.

Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι αυτή τη φορά οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή δεν μοιάζουν με τις άλλες. Οι πληγές από τον παγετό εκτείνονται σε πολλές και κρίσιμες αγροτικά περιοχές της χώρας, επικεντρώνονται σε εντατικές κυρίως καλλιέργειες, όπως είναι τα πυρηνόκαρπα, τα ακρόδρυα και τα αμπέλια και ανατρέπουν ευρύτερα τις ισορροπίες της αγοράς και την κατάσταση στον κλάδο των εφοδίων.

Όπως τονίζουν οι παραγωγοί, ήδη τα τοπικά καταστήματα των τραπεζών έχουν ενημερωθεί για τις ζημιές που έχουν προκληθεί και περιορίζουν ανάλογα τα πιστοδοτικά όρια των καλλιεργητών, από τη στιγμή που ξέρουν ότι η παραγωγή τους θα είναι ελάχιστη και η δυνατότητά τους να επιστρέψουν τα δάνεια μικρή.

Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να σπάσουν και οι «αλυσίδες» της συμβολαιακής γεωργίας, καθώς οι μεταποιητικές βιομηχανίες (π.χ. κομπόστας ροδάκινου) ξέρουν καλά ότι δεν θα παραλάβουν τα ροδάκινα που περίμεναν, επομένως δεν αναλαμβάνουν με τη σειρά τους να εγγυηθούν για τους παραγωγούς στις τράπεζες ή να τους προμηθεύσουν με τα ανάλογα εφόδια, όπως γίνονταν σε πολλές περιπτώσεις τα προηγούμενα χρόνια.

 

Ακολουθεί η τελευταία ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου:

Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή των αγροτών ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία-διεκδίκηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα 14/04/2021 στο Αμύνταιο. Η συγκέντρωση των τρακτέρ ξεκίνησε από το πρωί στα όρια της πόλης του Αμυνταίου και στην συνέχεια οι παραγωγοί, με τα αγροτικά τους μηχανήματα, οργανωμένα και τηρώντας όλα τα μέτρα ασφάλειας παρέλασαν στην πόλη του Αμυνταίου παρκάροντας στον δρόμο πάνω από την εκκλησία. Ακολούθησε ενημέρωση από την πρόεδρο Αγροτικού Συλλόγου περιοχής Αμυνταίου κα. Κρητικού Διαμάντω. Στην συνέχεια κατευθύνθηκαν όλοι μαζί στο δημαρχείο Αμυνταίου όπου περίμενε ο Δήμαρχος. Στην ολιγόλεπτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Αφού κατατέθηκαν τα αιτήματα των αγροτών βγήκαν έξω από το δημαρχείο για να γίνου οι  ανακοινώσεις. Ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Κιοσές Ιωάννης και ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Μπιτάκης Άνθιμος, δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια των αγροτών ώστε οι αποζημιώσεις να γίνουν με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο και χωρίς τους περιορισμούς του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Επίσης τόνισαν ότι θα στηρίξουν σθεναρά και το αίτημα της προκαταβολής έναντι της αποζημίωσης που θα λάβει ο κάθε παραγωγός για να μπορεί να καλλιεργήσει.

Ο Αγροτικός Σύλλογος ευχαριστεί τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς, για την μαζική συμμετοχή αλλά και τους πολιτικούς για την στήριξη τους. Τέλος η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου δήλωσε το παρόν του συλλόγου, και από εδώ και πέρα ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών.

Πηγή: agronews.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.