Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Ισχυρό δολάριο και µαζικές ρευστοποιήσεις ρίχνουν το βαµβάκι

Η εκτίµηση πως οι ΗΠΑ σύντοµα θα ανεβάσουν τα επιτόκια δολαρίου µε σκοπό να αντιµετωπίσουν σ’ ένα βαθµό τον πληθωρισµό, ενίσχυσε το δολάριο και πίεσε όλα τα αγροτικά εµπορεύµατα.

Νέα Υόρκη

Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια συνέχισαν τις ρευστοποιήσεις προκαλώντας µεγαλύτερες απώλειες. Συγκεκριµένα για τις τιµές ∆εκεµβρίου ‘22 στο βαµβάκι έχουµε σχεδόν 17 σεντς ανά λίµπρα µείωση από τα υψηλά στα µέσα Μαΐου.
Η αγορά έχει ήδη αποτιµήσει την ξηρασία στο Τέξας, εποµένως θα πρέπει να προκύψουν άλλα νέα για το βαµβάκι ή γενικευµένη άνοδος στα εµπορεύµατα από κερδοσκόπους για να δοκιµάσουµε ξανά τα υψηλά.

Ελληνική αγορά

Η εκτεταµένη χρηµατιστηριακή πτώση κάπως µπλόκαρε τους πωλητές, καθώς προτιµούν να δουν που θα ισορροπήσει η αγορά και µετά να χαράξουν τη στρατηγική τους. Άλλωστε έχουν προπωληθεί περίπου 60.000 τόνοι από µια εκτίµηση παραγωγής 300.000 τόνων κι αυτό αποτελεί βολικό νούµερο. Η Τουρκία ζητάει βαµβάκια για τη νέα σεζόν, εντούτοις η ανακατωσούρα στα γεωπολιτικά προκαλεί δισταγµό στις προσφορές. Αναφορικά µε τα σύσπορα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούµε ξανά τους τρεις παράγοντες που καθορίζουν την τιµή του (δολάριο, χρηµατιστήριο, βάση/πριµ) σε επίπεδα ρεκόρ.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.