Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Καλλιέργεια καρπουζιού: Τα «μυστικά» των παραγωγών στη Βόρεια Ελλάδα

Το καρπούζι θεωρείται ως το πιο αγαπητό φρούτο του καλοκαιριού. Όλοι έχουμε αναμνήσεις να τρώμε καρπούζι σε κάποια παραλία στις διακοπές μας.

Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και είναι ετήσιο, έρπον, φυτό του καλοκαιριού. Το καταναλώνουμε ως επί το πλείστον νωπό, αλλά χρησιμοποιείται και στην βιομηχανία (παραγωγή χυμών, κ.ά).

Σε ποιες περιοχές της Βορείου Ελλάδος καλλιεργείται το καρπούζι;

Στην Kεντρική Μακεδονία το καρπούζι παραδοσιακά καλλιεργείται κυρίως στους νομούς Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Πέλλας, με τις περιοχές Νέο Αγιονέρι, Καστανάς, Πρόχωμα, Βαθύλακκος και Άθυρα να αποτελούν τις βασικότερες.

Άλλες περιοχές είναι οι Σέρρες, η Χρυσούπολη Καβάλας, η Ημαθία και η Ροδόπη. Στις υπόλοιπεςκαλλιεργούνται σε μικρότερες ποσότητες και διατίθενται στην τοπική αγορά της κάθε περιοχής.

Ποια διαδικασία και τεχνικές καλλιέργειας καρπουζιού εφαρμόζουν στη Βόρεια Ελλάδα;

Σήμερα υπάρχουν πολλά υβρίδια καρπουζιού, τα οποία διαφέρουν σε  μέγεθος, σχήμα και χρώμα σάρκας.

Στη Βόρεια Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό καταλαμβάνουν τα υβρίδια με σφαιρικό – οβάλ σχήμα (μεσόκαρπες). Επίσης, καλλιεργούνται ποικιλίες με σχήμα καρπού επίμηκες (βαρέλα), τα οποία προορίζονται κατά κύριο λόγο για την ευρωπαϊκή αγορά. Και τέλος, πολύ δημοφιλή είναι και τα μίνι άσπερμα και με κίτρινη σάρκα καρπούζια.

Τα φυτά που καλλιεργούνται είναι επί το πλείστον εμβολιασμένα σε υποκείμενα, ανθεκτικά σε ασθένειες και παθογόνα εδάφους. Επιπλέον, τα εμβολιασμένα φυτά εξασφαλίζουν πρωιμότητα και αύξηση της παραγωγής.

Στη Βόρεια Ελλάδα οι πρώιμες φυτεύσεις αρχίζουν με μεταφύτευση των φυτών από τα τέλη Φεβρουαρίου έως αρχές Μαρτίου.

Αμέσως μετά τη μεταφύτευση κατασκευάζονται σήραγγες κάλυψης των νεαρών φυτών, έτσι ώστε να δημιουργείται το επιθυμητό μικροκλίμα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται τα νεαρά φυτά από τις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η πρωίμηση της παραγωγής.

Επίσης μια πολύ σημαντική καλλιεργητική πρακτική ειναι η  γραμμική εδαφοκάλυψη από μαύρο πολυαιθυλένιο, προκειμένου να διατηρηθεί η θερμοκρασία στην περιοχή των ριζών στα κατάλληλα επίπεδα (> 18 °C) και να αποφευχθεί η ανάπτυξη ζιζανίων.

Περίπου 45 ημέρες μετά τη μεταφύτευση (πάντα σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν), οι παραγωγοί αρχίζουν σταδιακά να σκίζουν το πλαστικό κάλυμμα, έως ότου αποκαλύψουν πλήρως τα φυτά. Λίγες μέρες αργότερα, το απομακρύνουν εντελώς από το χωράφι. Αυτή η βαθμιαία και σταδιακή διάτρηση του πλαστικού αποσκοπεί στην αποφυγή του στρεσαρίσματος των φυτών.

Από τις αρχές Μαΐου αρχίζουν να γίνονται φυτεύσεις καρπουζιού χωρίς κάλυψη στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Απαιτείται μιας περίοδος τουλάχιστον 4 μηνών απο την μεταφύτευση των φυτών στο χωράφι με μέση θερμοκρασία πάνω από 24 οC για να ωριμάσει ο καρπός.

Διάθεση στην αγορά

Οι ποσότητες καρπουζιού που παράγονται στη Βόρεια Ελλάδα προορίζονται κατά κύριο λόγο για εγχώρια κατανάλωση. H διάθεση του μεγαλύτερου όγκου των καρπουζιών στη Βόρεια Ελλάδα γίνεται στην αγορά (λαϊκές αγορές, supermarket και παραδοσιακά από πλανόδιους πωλητές).

Ένα μικρό μικρότερο αλλά με συνεχώς αυξητική τάση ποσοστό προορίζεται για εξαγωγές, το οποίο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητική τάση. Ο συγκεκριμένος επιμερισμός βασίζεται κυρίως στην εποχή σποράς και συγκομιδής του καρπουζιού στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες είναι μεταγενέστερες από τις αντίστοιχες στη Νότια Ελλάδα λόγω διαφοράς θερμοκρασιών.

Όσον αφορά το κομμάτι των εξαγωγών, αξίζει να αναφέρουμε πως μια ποσότητα καρπουζιών τα οποία παράγονται σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, εξάγεται κυρίως στις Βαλκανικές αλλά και Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, οι παραγωγοί καρπουζιού του νομού Ροδόπης οι οποίοι καλλιεργούν καρπούζια τύπου βαρέλα, τα διαθέτουν κατά βάση στην Γερμανία.

Ποια είναι τα οφέλη του καρπουζιού;

Το κόκκινο χρώμα του καρπού του καρπουζιού οφείλεται στην ουσία «λυκοπένιο», το οποίο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό με ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

Το καρπούζι είναι ένα φρούτο με χαμηλές θερμίδες και λιπαρά. Ένα φλιτζάνι καρπούζι αποδίδει μόνο 46 kcal. Επίσης, βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού, γεγονός πολύ σημαντικό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς αποτελείται σε ποσοστό 92% από νερό.

Έτσι το καρπούζι συνιστά μια πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές ευεργετικές δράσεις στην υγεία μας.

Ιστορικά στοιχεία

Η λατινική του ονομασία είναι Citrullus Vulgaris και ανήκει στην οικογένεια Cucurbitaceae. Πιθανολογείται ότι κατάγεται από την Αφρική, καθώς υπάρχουν σημαντικές αναφορές ότι καλλιεργήθηκε εκεί κατά την αρχαιότητα. Υπάρχουν στοιχεία από σπόρους στους τάφους των Φαραώ, που υποδεικνύουν την καλλιέργεια καρπουζιού στην Αρχαία Αίγυπτο.

Επιλέξτε το κατάλληλο υβρίδιο καρπουζιού

Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τα υβρίδια καρπουζιού που καλλιεργούνται στη Βόρεια Ελλάδα επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο πωλητή της περιοχής σας.

cv verani

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.