Search
Generic filters

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Κατηγορίες

Καλλιέργεια καρπουζιού: Τα «μυστικά» των παραγωγών στη Βόρεια Ελλάδα

Το καρπούζι θεωρείται ως το πιο αγαπητό φρούτο του καλοκαιριού. Όλοι έχουμε αναμνήσεις να τρώμε καρπούζι σε κάποια παραλία στις διακοπές μας.

Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και είναι ετήσιο, έρπον, φυτό του καλοκαιριού. Το καταναλώνουμε ως επί το πλείστον νωπό, αλλά χρησιμοποιείται και στην βιομηχανία (παραγωγή χυμών, κ.ά).

Σε ποιες περιοχές της Βορείου Ελλάδος καλλιεργείται το καρπούζι;

Στην Kεντρική Μακεδονία το καρπούζι παραδοσιακά καλλιεργείται κυρίως στους νομούς Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Πέλλας, με τις περιοχές Νέο Αγιονέρι, Καστανάς, Πρόχωμα, Βαθύλακκος και Άθυρα να αποτελούν τις βασικότερες.

Άλλες περιοχές είναι οι Σέρρες, η Χρυσούπολη Καβάλας, η Ημαθία και η Ροδόπη. Στις υπόλοιπεςκαλλιεργούνται σε μικρότερες ποσότητες και διατίθενται στην τοπική αγορά της κάθε περιοχής.

Ποια διαδικασία και τεχνικές καλλιέργειας καρπουζιού εφαρμόζουν στη Βόρεια Ελλάδα;

Σήμερα υπάρχουν πολλά υβρίδια καρπουζιού, τα οποία διαφέρουν σε  μέγεθος, σχήμα και χρώμα σάρκας.

Στη Βόρεια Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό καταλαμβάνουν τα υβρίδια με σφαιρικό – οβάλ σχήμα (μεσόκαρπες). Επίσης, καλλιεργούνται ποικιλίες με σχήμα καρπού επίμηκες (βαρέλα), τα οποία προορίζονται κατά κύριο λόγο για την ευρωπαϊκή αγορά. Και τέλος, πολύ δημοφιλή είναι και τα μίνι άσπερμα και με κίτρινη σάρκα καρπούζια.

Τα φυτά που καλλιεργούνται είναι επί το πλείστον εμβολιασμένα σε υποκείμενα, ανθεκτικά σε ασθένειες και παθογόνα εδάφους. Επιπλέον, τα εμβολιασμένα φυτά εξασφαλίζουν πρωιμότητα και αύξηση της παραγωγής.

Στη Βόρεια Ελλάδα οι πρώιμες φυτεύσεις αρχίζουν με μεταφύτευση των φυτών από τα τέλη Φεβρουαρίου έως αρχές Μαρτίου.

Αμέσως μετά τη μεταφύτευση κατασκευάζονται σήραγγες κάλυψης των νεαρών φυτών, έτσι ώστε να δημιουργείται το επιθυμητό μικροκλίμα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται τα νεαρά φυτά από τις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η πρωίμηση της παραγωγής.

Επίσης μια πολύ σημαντική καλλιεργητική πρακτική ειναι η  γραμμική εδαφοκάλυψη από μαύρο πολυαιθυλένιο, προκειμένου να διατηρηθεί η θερμοκρασία στην περιοχή των ριζών στα κατάλληλα επίπεδα (> 18 °C) και να αποφευχθεί η ανάπτυξη ζιζανίων.

Περίπου 45 ημέρες μετά τη μεταφύτευση (πάντα σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν), οι παραγωγοί αρχίζουν σταδιακά να σκίζουν το πλαστικό κάλυμμα, έως ότου αποκαλύψουν πλήρως τα φυτά. Λίγες μέρες αργότερα, το απομακρύνουν εντελώς από το χωράφι. Αυτή η βαθμιαία και σταδιακή διάτρηση του πλαστικού αποσκοπεί στην αποφυγή του στρεσαρίσματος των φυτών.

Από τις αρχές Μαΐου αρχίζουν να γίνονται φυτεύσεις καρπουζιού χωρίς κάλυψη στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Απαιτείται μιας περίοδος τουλάχιστον 4 μηνών απο την μεταφύτευση των φυτών στο χωράφι με μέση θερμοκρασία πάνω από 24 οC για να ωριμάσει ο καρπός.

Διάθεση στην αγορά

Οι ποσότητες καρπουζιού που παράγονται στη Βόρεια Ελλάδα προορίζονται κατά κύριο λόγο για εγχώρια κατανάλωση. H διάθεση του μεγαλύτερου όγκου των καρπουζιών στη Βόρεια Ελλάδα γίνεται στην αγορά (λαϊκές αγορές, supermarket και παραδοσιακά από πλανόδιους πωλητές).

Ένα μικρό μικρότερο αλλά με συνεχώς αυξητική τάση ποσοστό προορίζεται για εξαγωγές, το οποίο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητική τάση. Ο συγκεκριμένος επιμερισμός βασίζεται κυρίως στην εποχή σποράς και συγκομιδής του καρπουζιού στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες είναι μεταγενέστερες από τις αντίστοιχες στη Νότια Ελλάδα λόγω διαφοράς θερμοκρασιών.

Όσον αφορά το κομμάτι των εξαγωγών, αξίζει να αναφέρουμε πως μια ποσότητα καρπουζιών τα οποία παράγονται σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, εξάγεται κυρίως στις Βαλκανικές αλλά και Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, οι παραγωγοί καρπουζιού του νομού Ροδόπης οι οποίοι καλλιεργούν καρπούζια τύπου βαρέλα, τα διαθέτουν κατά βάση στην Γερμανία.

Ποια είναι τα οφέλη του καρπουζιού;

Το κόκκινο χρώμα του καρπού του καρπουζιού οφείλεται στην ουσία «λυκοπένιο», το οποίο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό με ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

Το καρπούζι είναι ένα φρούτο με χαμηλές θερμίδες και λιπαρά. Ένα φλιτζάνι καρπούζι αποδίδει μόνο 46 kcal. Επίσης, βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού, γεγονός πολύ σημαντικό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς αποτελείται σε ποσοστό 92% από νερό.

Έτσι το καρπούζι συνιστά μια πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές ευεργετικές δράσεις στην υγεία μας.

Ιστορικά στοιχεία

Η λατινική του ονομασία είναι Citrullus Vulgaris και ανήκει στην οικογένεια Cucurbitaceae. Πιθανολογείται ότι κατάγεται από την Αφρική, καθώς υπάρχουν σημαντικές αναφορές ότι καλλιεργήθηκε εκεί κατά την αρχαιότητα. Υπάρχουν στοιχεία από σπόρους στους τάφους των Φαραώ, που υποδεικνύουν την καλλιέργεια καρπουζιού στην Αρχαία Αίγυπτο.

Επιλέξτε το κατάλληλο υβρίδιο καρπουζιού

Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τα υβρίδια καρπουζιού που καλλιεργούνται στη Βόρεια Ελλάδα επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο πωλητή της περιοχής σας.

cv verani

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στέλνει στο μέτωπο ρώσους αγρότες ο Πούτιν ενώ… ανησυχεί για τη σοδειά 2023

Πλέον και αγρότες βρίσκονται μεταξύ των Ρώσων που στρατολογούνται για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, δήλωσε στις 27 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πόυτιν σε συνάντηση με αξιωματούχους, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο περαιτέρω κινδύνων για τη σοδειά του 2023.

Άμεσα πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου ζητούν πλέον 15 χώρες της ΕΕ

Κορυφώνεται πίεση για να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου στην Πράγα, αφού ο χρόνος δεν επαρκεί για κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης προς συζήτηση στη μεθαυριανή, προπαρασκευαστική έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας.

Βρήκε ώρα για δοκιμές στα χαμηλά η αγορά βάμβακος με το σύσπορο στα 81 λεπτά

Στο 35% βρίσκεται η διαδικασία συγκομιδής βάμβακος στη Θεσσαλία, ενώ εξίσου προχωρημένη φαίνεται να είναι και στα χωράφια της Βοιωτίας, σε μια περίοδο ωστόσο κατά την οποία η διεθνής αγορά δείχνει το σκληρό της πρόσωπο στους καλλιεργητές, με τις τιμές να προσεγγίζουν τα χαμηλά περιόδου, σε μια συνθήκη που αποθαρρύνει αρκετούς από το να φιξάρουν τιμές.

Χωρίς αυξήσεις οι εισφορές αγροτών στον ΕΦΚΑ το 2023 λόγω ενεργειακής κρίσης

Πάγωμα στην αύξηση των αγροτικών εισφορών στο ΕΦΚΑ από το 2023 δρομολογείται με ΚΥΑ του υπουργείου Εργασίας, σε μια κίνηση που εφόσον υλοποιηθεί, θα εμποδίσει το φούσκωμα των ασφαλιστικών υποχρεώσεων με ένα ποσοστό 8 με 9%.