Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Κινείται προς τα 6 ευρώ ο τόνος η αγορά για το ενσίρωμα καλαμποκιού

Στα 6 λεπτά το κιλό οδεύει η αγορά για το ενσίρωμα καλαμποκιού, με τις πρώτες κοπές να έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες, όπου ωστόσο η ανταπόκριση των αγροτών είναι περιορισμένη, αφού οι περισσότεροι έχουν πειστεί από τις προοπτικές που ξεδιπλώνονται για το σπυρί.

Έχοντας διατηρήσει το επίπεδο των 4 λεπτών το κιλό την τελευταία τριετία, το ενσίρωμα καλαμποκιού ξεκίνησε την φετινή περίοδο με τιμή εκκίνησης τα 5,5 λεπτά το κιλό. Όπως ήταν αναμενόμενο, εν μέσω αυτού του ανοδικού κύκλου που σημειώνουν οι αγορές αγροτικών προϊόντων, οι συζητήσεις φέτος γίνονται με διαφορετικούς όρους. 

 

Προς το παρόν, προσμένοντας τιμές για το σπυρί άνω των 24 και 25 λεπτών το κιλό, λίγοι είναι αυτοί που προτίθενται να εφοδιάσουν τους λιγοστούς που διαθέτουν τον εξοπλισμό και τα μέσα για το ενσίρωμα με πρώτη ύλη, με τους περισσότερους παραγωγούς να προτίθενται να αφήσουν τα καλαμπόκια να ξεραθούν ενόψει της επερχόμενης εμπορικής περιόδου που ανοίγει τις επόμενες εβδομάδες. 

 

Με την αγορά να πληρώνει πλέον σχεδόν 6 λεπτά το κιλό, οι κοπές ξεκίνησαν διστακτικά, με παραγωγούς να αναφέρουν στην Agrenda ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να σημειωθούν πράξεις που θα ανεβάσουν και άλλο την τιμή. 

 

Ωστόσο εκεί που εστιάζουν οι περισσότεροι είναι στις ισορροπίες που διαμορφώνονται στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά για το καλαμπόκι. Όπως είχε από νωρίς αναδείξει η Agrenda, συμφωνίες μεταξύ εμπόρων και παραγωγών είχαν εξασφαλίσει από τις αρχές Ιουλίου επίπεδα τιμών πέριξ των 24 λεπτών το κιλό για τα πρώτα καλαμπόκια που θα κοπούν τις προσεχείς εβδομάδες. Πλέον στην «πιάτσα» ακούγονται και τιμές πάνω από 25 λεπτά το κιλό για το σπυρί, ενώ προς το παρόν δεν συντρέχουν λόγοι να ανακοπεί η άνοδος της αγοράς. 

Άλλωστε, τις τελευταίες ποσότητες τα ζωοτροφάδικα τις πλήρωσαν ακόμα και με 30 λεπτά το κιλό προκειμένου να καλύψουν άμεσες ανάγκες τους. Εν τω µεταξύ µεσίτες από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης φέρεται να κερδοσκοπούν πουλώντας συµβόλαια της νέας χρονιάς, κάτι που επιβαρύνει σηµαντικά το κόστος για τους κτηνοτρόφους, χωρίς παράλληλα να καρπώνονται υψηλότερες τιµές οι αγρότες.

 

Όπως σηµειώνει συνοµιλητής της Agrenda, το µόνο που θα µπορούσε να ανακόψει την ανοδική πορεία στην τιµή καλαµποκιού, θα ήταν το να στραφούν µεγάλες πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές µονάδες σε άλλα δηµητριακά, όπως το κριθάρι, το οποίο ακόµα και στα 22 λεπτά που πληρώνεται σήµερα, συµφέρει περισσότερο απ’ ότι το καλαµπόκι. Ωστόσο το σενάριο αυτό δεν προκρίνεται προς το παρόν, καθώς και η τιµή κριθαριού έχει αυξηθεί κατά 70% συγκριτικά µε πέρυσι λόγω περιορισµένης παραγωγής, µε τις φθηνές εισαγωγές να µην αποτελούν ακόµη εναλλακτική.

Η παγκόσμια κατανάλωση καλαμποκιού αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω σε 1,183.477 εκατ. τόνους (από 1,181.04 εκατ. τόνους), ενώ η χρήση για ζωοτροφές ενδέχεται να κινηθεί χαμηλότερα σε 747,59 εκατ. τόνους (από 748,27 εκατ. τόνους). Το παγκόσμιο εμπόριο καλαμποκιού, για το 2021-2022, αναμένεται να διαμορφωθεί σε 194,3 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές της Βραζιλίας να αναθεωρούνται πτωτικά, ενώ ενισχυμένες προβλέπονται οι εξαγωγές καλαμποκιού των ΗΠΑ. Με την τρέχουσα παραγωγή καλαμποκιού στη Βραζιλία να πλήττεται, ήδη έχει αποτυπωθεί στην ενίσχυση των long θέσεων αγοράς.

Πηγή: agronews.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.