Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Κινητικότητα στην αγορά ελαιολάδου και ανοδική τάση για τις τιμές παραγωγού

Η έντονη κινητικότητα αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς ελαιολάδου το τελευταίο διάστηµα, µε την εικόνα που στέλνουν τα µεγαλύτερα παραγωγικά κέντρα της χώρας να αφορά ανάκαµψη των τιµών παραγωγού.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, στη Λακωνία οι τιµές διατηρούν τη βάση των 2,80 ευρώ το κιλό, καθώς και το ταβάνι των 3 ευρώ το κιλό, µε σηµαντικές ποσότητες ωστόσο να φεύγουν πέριξ των 2,95 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, να σηµειωθεί ότι η συγκοµιδή του καρπού βρίσκεται πλέον στα τελειώµατα, κάτι που συνάγεται εισροή σταθερά λιγότερων ποσοτήτων σε καθηµερινή βάση, που σε συνδυασµό µε την ούτως ή άλλως µικρή φετινή παραγωγή, δείχνει πως οι τιµές µπορούν να κινηθούν κατά βάση ανοδικά από ‘δω και στο εξής.

Ήδη το προηγούµενο διάστηµα στην Κρήτη οι τιµές παραγωγού προσέγγισαν επίπεδα πέριξ των 2,90 ευρώ το κιλό για το πρώτης ποιότητας ελαιόλαδο, ενώ στη Μεσσηνία οι τιµές προσεγγίζουν τα 2,60 ευρώ. Κατά τ’ άλλα µεγάλη µερίδα παραγωγών και συνεταιρισµών εξακολουθούν σε αυτή τη φάση να αποθηκεύουν ποσότητες ελαιολάδου, ευελπιστώντας σε ένα άνοιγµα της αγοράς µέσα στους επόµενους µήνες µε ορίζοντα την άνοιξη και το καλοκαίρι.

∆ιστακτικοί ακόµα οι τυποποιητές

Όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς, ήδη η στασιµότητα των προηγούµενων εβδοµάδων υποχωρεί, παρά το γεγονός ότι η βιοµηχανία τυποποίησης διατηρεί µια διστακτικότητα σχετικά µε το τι µέλλει γενέσθαι στις ευρωπαϊκές αγορές. Πάντως, βλέποντας και την απροθυµία των παραγωγών να συνεχίσουν σε πράξεις κάτω του εύρους των 3 ευρώ το κιλό, απλά προµηθεύονται µικρές ποσότητες, τόσες όσες είναι αρκετές για να καλύψουν τις άµεσες ανάγκες τους.

Κάπως έτσι διαµορφώνεται µια συνθήκη συσσώρευσης στην αγορά που µένει να εκτονωθεί σε ένα ανοδικό µοµέντουµ µε τιµές άνω των 3 ευρώ το κιλό. Άλλωστε ήδη οι τιµές που πληρώνονται τώρα, βρίσκονται πιο κοντά στη δυναµική της Ισπανίας των 2,60 ευρώ το κιλό, παρά της Ιταλίας των 4,70 ευρώ το κιλό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσο η λιανική παραµένει το βασικό κανάλι απορρόφησης του προϊόντος, δύσκολα µπορεί να σπάσει η ατσάλινη γραµµή που επιβάλουν οι µεγάλες αλυσίδες για παραλαβές φθηνού προϊόντος.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.