Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Λείπουν στρέμματα πατάτας μαζί με Καλαμών στο πλάνο ενισχύσεων, αρχή αιτήσεων

Ανοιχτό για 27.514 αγρότες από τις 25 Νοεμβρίου το σύστημα υποδοχής δηλώσεων για ενίσχυση στην επιτραπέζια ελιά Καλαμών, την εαρινή πατάτα, το πρώιμο καρπούζι και τις καλλιέργειες θερμοκηπίου της Κρήτης, με τον κύκλο ενισχύσεων να διαμορφώνει ως γνωστόν, πακέτο 37,9 εκατ. ευρώ συνολικά.

Ωστόσο φαίνεται πως αρκετοί παραγωγοί χάνουν το δικαίωμα ενίσχυσης. Πέραν της ελιάς Καλαμών, στην περίπτωση της οποίας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δεν εμφανίστηκαν στον κατάλογο του ΟΣΔΕ που αξιοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον σχεδιασμό του πακέτου ενισχύσεων, φαίνεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ ότι αρκετοί είναι οι παραγωγοί εαρινής πατάτας που δεν τυγχάνουν ενίσχυσης, λόγω σφαλμάτων στις αιτήσεις τους.

Όπως αναφέρουν παραγωγοί στην Agrenda, πολλά στρέμματα εαρινής πατάτας στην Βοιωτία δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ με λάθος τρόπο και ως αποτέλεσμα, εκμεταλλεύσεις με σταθερή παρουσία στην συγκεκριμένη καλλιέργεια, δεν μπορούν να δηλώσουν αίτημα στήριξης στο σύστημα, ζητώντας από το υπουργείο να λάβει υπ όψιν του άλλα παραστατικά που αποδεικνύουν ότι πράγματι η παραγωγή τους αφορά σε εαρινή πατάτα.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Φθιώτιδας πάνω από 20 παραγωγοί που καλλιεργούν τουλάχιστον 600 στρέμματα ανοιξιάτικης πατάτας, έχουν δηλώσει κατά λάθος καλοκαιρινή πατάτα. Στο μεταξύ, έσπευσαν στα ΚΥΔ προκειμένου να διορθώσουν εγκαίρως τις αιτήσεις τους με όλα τα απαραίτητα παραστατικά που αποδεικνύουν ότι πράγματι καλλιεργούν ανοιξιάτικη πατάτα, προκειμένου να λάβουν την ενίσχυση, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει κάποια απάντηση.

Το μέτρο ενίσχυσης στην ανοιξιάτικη πατάτα αφορά περίπου 55.732 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 6.207 αγρότες με το ποσό 245 ευρώ ανά στρέμμα. Ωστόσο όπως εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς και όπως προκύπτει από στατιστικά στοιχεία παλαιότερων ετών της ΕΛΣΤΑΤ, κατά μέσο όρο οι εκτάσεις που αξιοποιούνται για την παραγωγή πατάτας, υπερβαίνουν τα 100.000 στρέμματα. Φυσικά και η παραγωγή πατάτας σε περιοχές όπως της Αρκαδίας ή της Κοζάνης και του Νευροκοπίου που δεν συγκαταλέγονται στην παραγωγή της εαρινής, μόνο ιδανικές συνθήκες αγοράς δεν αντιμετώπισαν, με τους παραγωγούς στο Νευροκόπι να διαθέτουν εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας την σοδειά τους σε τιμές πέριξ των 10 λεπτών το κιλό.

Σε κάθε περίπτωση, αναδεικνύεται η προχειρότητα με την οποία ο κυβερνητικός μηχανισμός έχει επιλέξει να διαχειρίζεται το ΟΣΔΕ, κάτι που όπως φαίνεται κοστίζει σε μια κρίσιμη στιγμή. Ξεδιπλώνεται μια διαχειριστική αδυναμία και προβληματική ανοργανωσιά που θα είναι δύσκολο να συγκαλυφθεί. Υπενθυμίζεται ότι και στην Καλαμών μεγάλες εκτάσεις στο βασικότερο παραγωγικό κέντρο της χώρας, την Αιτωλοακαρνανία, δεν συμπεριλήφθηκαν στον προγραμματισμό του υπουργείου αφού και εκεί δεν αξιοποιήθηκε από όλους ο κωδικός της ελιάς Καλαμών. Βέβαια εδώ το υπουργείο έχει δεσμευτεί σε συμπληρωματική ενίσχυση που θα έρθει να καλύψει τις δεκάδες χιλιάδες στρεμμάτων που έμειναν εκτός.

Όπως και να έχει, τις ημέρες αυτές καλούνται 15.291 αγρότες  που καλλιεργούν 188.064 στρέμματα ελιάς Καλαμών να συμπληρώσουν την ψηφιακή φόρμα για το πακέτο ενισχύσεων των 13,6 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ενίσχυση 70 ευρώ το στρέμμα.  Οι ενισχύσεις στο καρπούζι χαμηλής κάλυψης αφορούν περίπου 9.912 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 497 αγρότες, που θα επιδοτηθούν με το ποσό των 300 ευρώ ανά στρέμμα.

Η ενίσχυση σε καλλιέργειες θερμοκηπίου της Κρήτης για ντομάτες, αγγούρια και μελιτζάνες αφορά:

1.       14.012 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 2.750 αγρότες με το ποσό των 540 ευρώ ανά στρέμμα για παραγωγούς τομάτας.

2.       7.624 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 2.160 αγρότες με το ποσό των 232 ευρώ ανά στρέμμα για τους παραγωγούς αγγουριών.

3.       1.720 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 609 αγρότες με το ποσό των ευρώ 300 ανά στρέμμα για παραγωγούς μελιτζάνας.

Σύμφωνα με πηγές, ο προγραμματισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προσβλέπει σε μια σύντομη περίοδο αιτήσεων, προκειμένου να τρέξουν άμεσα οι έλεγχοι και να ολοκληρωθεί η πληρωμή εντός του Δεκεμβρίου.

Στρεμματικές ενισχύσεις και το 2021

Υπενθυμίζεται ότι συνέχιση στρεμματικών ενισχύσεων για το 2021 μεταξύ των μέτρων στήριξης για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που ζήτησαν οι υπουργοί Γεωργίας. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, 18 κράτη-µέλη µέσω εγγράφου 38 σελίδων µε τίτλο «Η κατάσταση της αγροτικής αγοράς» περιγράφουν τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν επι µέρους αγροτικοί κλάδοι και κυρίως η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, ο οίνος, η πατάτα και τα κηπευτικά. Εν προκειµένω, προτείνουν µέτρα στήριξης για το 2021, τα οποία θέλουν να είναι πιο στοχευµένα προς τον πρωτογενή τοµέα και όχι τόσο στη βιοµηχανία.

Πηγή

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.