Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στην πέμπτη επιστημονική συνάντηση για τις τοπικές και γηγενείς ποικιλίες στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η πέμπτη συνάντηση λόγω των έκτακτων συνθηκών πραγματοποιηθηκε χωρίς συμμετοχή κοινού, όμως οι εργασίες της μεταδίδονται από το πρωί της Παρασκευής διαδικτυακά.
Στην συνάντηση ακούστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, ενώ ο κ. Πανάγου Ευστάθιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Γ.Π.Α. αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της αυτόχθονης μικροχλωρίδας γηγενών ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς για την δημιουργία προϊόντων με λειτουργικό δυναμικό. Όπως ανέφερε τα δεδομένα για το προϊόν είναι καινούργια όσον αφορά στους μικροοργανισμούς, που το καταστούν λειτουργικό, με ισχυρό προβιοτικό δυναμικό, πέρα από τις φαινόλες, πρωτεΐνες κ.λπ. που περιέχει. Βέβαια όπως σημείωσε δεν υπάρχει ενδιαφέρον ως τώρα από τη βιομηχανία.
Σημειωτέον ότι ως λειτουργικά τρόφιμα ονομάζονται μία ομάδα τροφίμων που επιπλέον των θρεπτικών συστατικών που φυσικά περιέχουν, διαθέτουν και πρόσθετες ιδιότητες με συγκεκριμένο όφελος για την ανθρώπινη υγεία. Τα τρόφιμα αυτά συνήθως μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων ή βελτιώνουν την υγεία (σωματική και πνευματική).
Γειτονικοί αμπελώνες με διαφορετικές κοινότητες ζυμών
Βιοποικιλότητα και αξιοποίηση γηγενών ζυμών του Ελληνικού αμπελώνα ήταν το θέμα της εισήγησης της Ιωάννας Χαλβαντζή, Υποψήφιας Διδάκτορος ΠΑ.Δ.Α. Όπως εξήγησε η ίδια, έχει αποδειχθεί ότι ακόμα και γειτονικοί αμπελώνες στην Ελλάδα έχουν διαφορετικές κοινότητες ζυμών.