Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Λύση για τα «ακάλυπτα» αχλάδια μετά τους παγετούς ζητούν οι παραγωγοί Τυρνάβου

Αναγκαία η άμεση και στοχευμένη ενίσχυση των αχλαδοπαραγωγών στον Τύρναβο που οι ανοιξιάτικοι παγετοί και οι εκτεταμένες προσβολές από βακτηριακό κάψιμο που ακολούθησαν κατέστρεψαν τους καρπούς και θέτουν σε κίνδυνο και το φυτικό κεφάλαιο.

Στο πλευρό των παραγωγών του Τυρνάβου φαίνεται να στέκεται ο βουλευτής της ΝΔ ν. Λάρισας, κ. Χρ. Κέλλας μετά την επιτόπια διαπίστωση των ζημιών που έχουν υποστεί οι οπωρώνες της περιοχής.

«Η οικονομική στήριξη των παραγωγών αχλαδιού της επαρχίας Τυρνάβου είναι επιβεβλημένη, καθώς η μεγάλη ζημιά που σημειώθηκε από τους παγετούς της άνοιξης, εκτός από την απώλεια παραγωγής, αγγίζει και το φυτικό κεφάλαιο. Το ποιοτικό αχλάδι του Τυρνάβου είναι εξαγώγιμο προϊόν με άμεση επίδραση στην τοπική οικονομία, γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθεί άμεσα και στοχευμένα».

Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρ. Κέλλας, επισκεπτόμενος περιβόλια αχλαδοπαραγώγων στα Δένδρα Τυρνάβου, όπου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής από τους πρόσφατους παγετούς.

Τα αιτήματα

Όπως ανέφεραν στον Λαρισαίο πολιτικό, ο πρόεδρος κ. Χρήστος Τασούλας και μέλη του Συνεταιρισμού «ΓΑΙΑ Fruit» Δένδρων Τυρνάβου, ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος, καθώς και παραγωγοί των Δένδρων και των Πλατανουλίων, “τόσο οι βιομηχανικές, όσο και οι επιτραπέζιες ποικιλίες, έχουν πληγεί έντονα από τον παγετό, ενώ από το βακτηριακό κάψιμο, που ακολούθησε, η ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο, χειροτερεύει μέρα με την ημέρα”. Αυτό επιβεβαιώνεται και από καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στελέχη της ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Οι αχλαδοπαραγωγοί, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους, ζήτησαν να βρεθεί λύση για την απώλεια παραγωγής στα 4.000 στρέμματα, περίπου, βιομηχανικού αχλαδιού, καθώς δεν καλύπτεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Επιπλέον, ζήτησαν να αποζημιωθεί το φυτικό κεφάλαιο, λόγω του βακτηριακού καψίματος, από το πρώτο έτος καλλιέργειας και να ενταχθεί η καλλιέργεια αχλαδιού σε καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης, καθώς και πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Χρ. Κέλλας

Μετά την επίσκεψή του σε καλλιέργειες αχλαδιού της Κοινότητας Δένδρων, ο Χρήστος Κέλλας δήλωσε:

«Η εικόνα που αντίκρισα στα αχλαδοπερίβολα των Δένδρων, είναι αποκαρδιωτική. Δυστυχώς, οι αχλοδαπαραγωγοί των Δένδρων και των Πλατανουλίων έχουν περιέλθει σε δεινή θέση. Ο παγετός του Μαρτίου και του Απριλίου, εκτός από την απώλεια παραγωγής, έχει προκαλέσει και βακτηριακό κάψιμο, με συνέπεια ζημιά και στο φυτικό κεφάλαιο. Με τα πάγια έξοδα της καλλιέργειας αχλαδιού να είναι πολύ υψηλά, γίνεται κατανοητή η απόγνωση στα πρόσωπα των παραγωγών. Αίτημά τους, η επαναφορά του ορίου αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ στις 250.000 ευρώ, καθώς και η καταβολή της στο 100% της ζημιάς χωρίς μειώσεις. Θα ενημερώσω άμεσα την ηγεσία του Υπ.ΑΑΤ για το μέγεθος της καταστροφής και ευελπιστώ πως θα υπάρξει στήριξη της καλλιέργειας του αχλαδιού, με συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα».

Πηγή: agronews.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.