Search
Generic filters

Κατηγορίες

Κατηγορίες

Search
Generic filters

Μέχρι και 40% αυξάνεται φέτος η τιμή στο τσίπουρο λόγω ενέργειας

Ο αυξημένος ΕΦΚ στα αποστάγματα διήμερων, σχεδόν τριπλασιασμός στο κόστος ενέργειας που απαιτείται για την απόσταξη και λοιπές δορυφορικές επιβαρύνσεις που σχετίζονται με τη διαδικασία παραγωγής, ενδέχεται να αυξήσουν έως και 40% την τελική τιμή για το τσίπουρο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν συντελεστές του κλάδου το τελευταίο διάστημα.

Το καινούριο πλαίσιο που ορίζει τη διαδικασία απόσταξης φέτος, προβλέπει συντελεστή

Φορολόγησης 370  ευρώ ανά εκατόλιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης και εφαρμόζεται εφάπαξ και κατ’ αποκοπή. Αυτό μεταφράζεται σε τριπλασιασμό σχεδόν του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι καζανάριδες. «Ο φόρος που καλούμαστε να προκαταβάλουμε για τις 7 ημέρες λειτουργίας στα καζαναριά μας, σχεδόν τριπλασιάζεται. Από τα 580 ευρώ την περσινή χρονιά, φέτος πρέπει να προκαταβάλουμε 1850 ευρώ», εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτζήςκαι και πρόσθεσε ότι εάν συνυπολογιστεί και το κόστος της ενέργειας, τότε μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι τα έξοδα πολλαπλασιάζονται.

Ήδη οι παραδοσιακοί αμβυκούχοι έχουν αρχίσει τις σχετικές προετοιμασίες ώστε τις επόμενες ημέρες να ανάψουν τα καζαναριά στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Τυρνάβου. Τα δεδομένα, ωστόσο, που υπάρχουν οδηγούν και το συγκεκριμένο παραδοσιακό προϊόν να ακολουθεί την πορεία των υπολοίπων αγαθών, που οι τιμές τους αυξάνουν.

«Τα περισσότερα καζαναριά καίνε αέριο και κάποια άλλα, ξύλα. Οι μηχανές που χρησιμοποιούμε για το πάτημα των σταφυλιών για να προχωρήσουμε στην απόσταξη του προϊόντος είναι ενεργοβόρες. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι μιλάμε πλέον για εντελώς διαφορετικά οικονομικά μεγέθη στον τομέα της ενέργειας, τα οποία αλλάζουν συνεχώς, δυστυχώς όχι προς το καλύτερο», συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζητήματα αυτά αναμένεται να αναδειχθούν μαζί με τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι αμπελοκαλλιεργητές στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου με τρακτέρ που θα πραγματοποιήσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Τυρνάβου, την Τρίτη, 11 Οκτωβρίου στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Λάρισα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Δείτε επίσης

Σχετικά Άρθρα

Στα 80 δολάρια το βαρέλι ξανά το πετρέλαιο μπρεντ μετά από 11 μήνες

Περισσότερα από δύο δολάρια χάνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με το WTI να φτάνει σε χαμηλό 11 μηνών, καθώς οι διαμαρτυρίες στην Κίνα για τους αυστηρούς περιορισμούς της COVID-19 πυροδότησε ανησυχίες για τη ζήτηση.

My data-ηλεκτρονικά βιβλία και αγρότες

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

Χρηματοδότηση αγροτών με αστικούς όρους

∆ύο πράγµατα είναι αυτά που ορίζουν την επιτυχία σε έναν ευρύ τοµέα δραστηριότητας, όπως αυτός της αγροτικής παραγωγής. Ο σχεδιασµός και η χρηµατοδότηση. Στη χώρα µας, ουσιαστικά, λείπουν και τα δύο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο σχεδιασµός έχει εγκαταλειφθεί και απλώς ακολουθούνται ασθµαίνως κάποιες πτυχές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, πέραν των αναπτυξιακών προγραµµάτων που και πάλι είναι απόρροια της ΚΑΠ, σοβαρό σχέδιο για τη χρηµατοδότηση των επενδύσεων στον αγροτικό χώρο δεν υπάρχει.

Ετικέτα «Sacred Delphi» και σύμπραξη με Microsoft στον ελαιώνα Άμφισσας θέλει ο Μητσοτάκης

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.